Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung ATIV Book 9 Plus

28.11.2013 09:30 | 0 Mobile
Test: Samsung ATIV Book 9 Plus

Samsung je još u aprilu u Londonu najavio proizvod koji je našeg glavnog i odgovornog urednika ostavio bez daha. Očito je tom proizvodu trebalo malo duže vremena da dođe do krajnjih kupaca, ali sada možemo da kažemo da je to čekanje završeno. Pred nama je ultrabuk pomalo komplikovanog imena, Samsung ATIV Book 9 Plus, kome je udarna karakteristika da dolazi sa ekranom rezolucije 3200 x 1800 piksela, odnosno sa QHD rezolucijom. Ipak, to nije jedina pozitivna karakteristika, niti celog laptopa, pa ni samo ekrana, već je priča mnogo, mnogo lepša…

Test: Samsung ATIV Book 9 Plus

Filip Majkić

Puno toga smo već rekli u našem tekstu o Samsung ATIV Book 9 Lite računaru. ATIV je brend koji je nastao obrtanjem latinske reči "vita", što znači "život", i Samsung ga koristi da označava svoje proizvode koji imaju Windows operativni sistem, ne ograničavajući se na jednu klasu. Tako imamo tablete, laptopove, All-in-One računare i još svašta ponešto u ovoj seriji. Book 9 je serija, analogna nekadašnjem Series 9, koji je prošle godine osvojio priznanje našeg sajta za laptop godine. Plus je oznaka modela, koja treba jasno da ukaže da je ovo uređaj koji pruža više od odličnog. Nešto kao 5+ ocena u školi.

Čime to novi Book 9 Plus uspeva da oduševi? Da bi se istakao u kategoriji koja je manje-više jednolična u smislu performansi (svi imaju isti ili sličan hardver) i u formi (uglavnom se radi o varijacijama na temu "trinaestice") mora se biti ili maštovit po pitanju dizajna na takav način da će doneti neku novu funkcionalnost, ili ubaciti nešto novo u hardverskom smislu što ne narušava osnovni koncept korišćenja ultrabuka, već ga, naprotiv, proširuje. Samsung je to uspeo, na spektakularan način.Naime, ATIV Book 9 Plus ima fantastičan ekran od 3200 x 1800 piksela. Ne samo da se radi o izuzetno ubedljivom argumentu za kupovinu, već i o ekranu koji je u stanju da donese jedan novi vid upotrebljivosti. Pored ostalog, novina je i što je ovo prvi Samsungov ultrabuk sa ekranom osetljivim na dodir. Sve u svemu, imate itekako razloga da detaljno iščitate naše utiske nakon druženja sa ovim laptopom...
 Dizajn, izrada

Tradicionalno, krećemo od dizajnerske strane priče. Dobra ili loša stvar, zavisno kako na nju gledate, jeste da praktično nikakvih novina nema u odnosu na Series 9 računare. Nama su se oni izuzetno dopadali, i reč je o tradicionalnom dizajnu bez previše eksperimenata, koji ne pokušava da stvara nikakve hibride, ali ide do maksimuma kada su istanjivanje i stil u pitanju. Jednostavnije rečeno, i dalje nam se dopada kao i prvog dana. Jedina je razlika što je laptop sada nešto teži, usled prisustva touchscreen-a.


 

Sadržaj kutije u kojoj laptop dolazi nas nije impresionirao. Naime, unutra se nalaze samo dve stvari - strujni ispravljač sa kablovima i dongle za LAN. Nikakvih dodataka, ničega van standardnog sadržaja. Zapravo, za ovu cenu, smatramo da je u paketu morao biti priključen jedan dongle za video izlaz. Kako laptop raspolaže mini HDMI konektorom i video izlazom koji tek uz dongle može postati VGA izlaz, to u praksi znači da je mala verovatnoća da ćete biti u stanju da koristite video izlaz bez potrebe da dokupite dodatni kabl, pošto se radi o relativno nestandardnim priključcima.

Dizajn i stil računara i dalje nisu menjani u odnosu na "pretke", a izrada je minimalno dorađena tamo gde je to bilo najneophodnije. Izrađen je „u komadu,“ ili što bi se reklo u savremenom IT žargonu, to je unibody laptop. U potpunosti je izrađen od aluminijuma, ili preciznije rečeno, od materijala koji se kategoriše kao duraluminijum (skraćeno od durable, tj. izdržljiv aluminijum). To smo govorili prošlih godina, i ponovo ističemo - kvalitet izrade je fantastičan! Više nije neverovatan, jer smo se susretali sa ovim računarom, ali i dalje uspeva da nam izmami osmeh na lice. Series 9 je očigledno bila sjajna osnova, na koju se nadograđuje ATIV Book 9 Plus. Nema savijanja ili ugibanja, što deluje utoliko bolje imamo li u vidu da se radi o ekstremno tankom laptopu.


Konektori

Sa debljinom od samo 13,6 milimetara, jasno je da samo hardver pogodan za supertanka kućišta dolazi u obzir. Jedini deblji delovi su tamo gde je Samsung ugradio USB konektore. Na obe strane računara, konektori su pozicionirani pri zadnjem delu, koji je jedini dovoljno velike debljine da ih prihvati. Tako sa leve strane imamo priključak za strujni adapter, USB 3.0 port, mini HDMI i slot gde se ubacuje adapter za LAN, koji se isporučuje u paketu. Nešto ispod njih, gotovo ubačen u donji deo računara, jeste 3-u-1 čitač kartica. Desno se nalaze audio priključak, video izlaz na kome korišćenjem adaptera možete dobiti VGA izlaz (ovaj adapter se ne isporučuje u pakovanju, već ga morate kupiti posebno), te još jedan USB 3.0 port. Na donjem delu, pri zadnjoj strani se nalaze otvori za hlađenje.
 

U suštini, Samsung ATIV Book 9 je prelep računar, ali kada su periferije u pitanju pati od standardne boljke većine ultrabukova - ograničen je svojom formom. Stoga će verovatno biti dovoljno nekim nezahtevnim korisnicima. Međutim, čim vam zatreba nešto komplikovanije, moraćete da potežete adaptere, kablove, hubove. Prosto, te boljke su nešto na šta korisnici ultrabukova moraju pristati po definiciji. Iako ima određenih modela koji su nešto bolji po ovom pitanju, ni u njihovim slučajevima ne možete biti mirni od ovih tegoba, one su samo nešto ređe. No, to je ultrabuk...

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASUS N750J

Test: ASUS Transformer Book T300L

10104
10105
10106
10107
10108
10109