Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung 65KS9002T SUHD (VIDEO)

14.07.2016 18:04 | 0 Multimedija
Test: Samsung 65KS9002T SUHD (VIDEO)

Najviša klasa LCD televizora za 2016. godinu kompanije Samsung na test nam je došla u vidu 65-inčnog KS9002T modela. Ovom prilikom pišemo o tv-u koji pripada specijalnom SUHD rangu, što znači da je ovo najnaprednija 4K varijanta televizora popularne južnokorejske kompanije. Koje su to odlike koje ga ističu? Ovaj LED osvetljeni LCD TV dolazi sa Quantum Dot tehnologijom, kao i sa HDR podrškom, a takođe se ističe i svojim zakrivljenim ekranom...

Dragoljub Radovanović

Čini nam se da već dugo vremena pišemo o tome kako 4K rezolucija na televizorima treba da zaživi i da se omasovi, ali nikako da dođe taj trenutak. Prošla je već polovina 2016-e, i deluje da je dosta toga učinjeno o proširivanju zastupljenosti UHD rezolucije, pa je možda i vreme za razmišljanje o kupovini 4K televizora. Već sada je moguće pronaći dosta materijala u 4K rezoluciji, dobar deo toga na Netflixu, mada nas najviše od svega raduje što je UltraHD standard najzad počeo da se pojavljuje u vidu filmova na Blu-ray diskovima. Ne još uvek u Srbiji, ali vlasnici 4K televizora (i 4K Blu-ray plejera) imaju mogućnost kupovine već stotinak starijih i novijih popularnih 4K filmova na novim Blu-ray diskovima većeg kapaciteta. Možemo reći - najzad - veliki korak ka mnogo većoj upotrebljivosti ove visoke rezolucije na televizorima, i nešto što redakciju Benchmarka polako navodi na razmišljanje o zameni svojih FullHD televizora novim 4K modelima.


Ukoliko tražite nešto najbolje što Samsung ima da ponudi kad je reč o LED osvetljenim LCD televizorima, tu je SUHD linija i flegšip model za 2016. godinu - KS9002T. Iako na prvi pogled po specifikacijama i odlikama podseća na prošlogodišnje SUHD modele za 2015. godinu, novi model donosi najviše unapređenja po pitanju HDR podrške koja će postati itekako bitna stavka za predstojeće HDR 4K filmove. Quantum Dot tehnologija nije potpuno nova stvar, o njoj smo čuli još početkom prethodne godine kada je Samsung predstavljao prošlogodišnje modele, ali je takođe unapređena na ovogodišnjim SUHD televizorima.


samsung_ks9002t_suhd_s.jpg


Šta je Quantum Dot? Kako Samsung navodi to su izuzetno male čestice, praktično nano čestice, koje u zavisnosti od svoje veličine emituju drugačije boje. Na primer, mogu biti veličine od 2 pa do 10 nanometara, pa su ove manje više plave boje, dok su veće crvene. Ove čestice su tu da eliminišu potrebu za filterima boja i prevelikim korišćenjem belih LED-ova za osvetljenje. Dakle uloga Quantum Dot čestica je da se kombinuju sa svetlom plavih LED-ova kako bi napravile visoko zasićeni spektar primarnih boja. Ključna prednost ovakvog načina prikazivanja slike leži u omogućavanju velikog skoka svetline, koji je itekako bitan za HDR podršku, tačnije veći dinamički opseg. Quantum dot takođe donosi zasićenije i tačnije boje, ali kao što smo napomenuli, najbitniji je za omogućavanje HDR 1000 tehnologije prisutne na KS9002T SUHD modelu.

Panel koji se nalazi na televizoru kojim se danas bavimo je zakrivljen i poseduje "moth eye" filter koji drastično smanjuje odsjaj i igra bitnu ulogu u poboljšanju percepiranog kontrasta. Ovo zaista nije samo marketing, već smo i u praksi primetili poboljšanje u odnosu na zakrivljene televizore iz prethodnih godina. Još treba napomenuti da je ovde reč o 10-bitnom panelu koji nudi znatno širi spektar boja u odnosu na sRGB, tako da zapravo pokriva više od 90% DCI-P3 gamuta boja, što znači da ekran prikazuje mnogo više finijih nijansi u prikazanim bojama. U praksi sve pomenute odlike čine kvalitet slike odličnim, i po nekoj našoj slobodnoj proceni, ovo je otprilike nešto najviše što LED osvetljeni LCD televizori mogu da ponude, dok je sledeći korak ka još boljem kvalitetu prikaza ipak OLED tehnologija.


samsung_ks9002t_suhd_prva_3_s.jpg


Jedan vrlo interesantan i pomalo neobičan potez kompanije Samsung jeste uklananje 3D podrške na svim svojim televizorima za 2016. godinu, samim tim uključujući i KS9002T. Ovo govori o tome da je 3D barem na televizorima tehnologija koja nije uspela da stekne dovoljnu popularnost kod kupaca, i da će 3D najverovatnije tiho nestati iz naših domova u narednim godinama ukoliko i drugi proizvođači krenu Samsungovim stopama. Šta to znači za ljubitelje 3D materijala? Konkretno u ovom slučaju, KS9002T najverovatnije neće uzeti u razmatranje svako kome je 3D podrška iole bitnija odlika na televizoru.


samsung_ks9002t_suhd_prva_2_s.jpg

Specifikacije
 • Proizvođač Samsung
 • Model KS9002T SUHD
 • Tip ekrana LCD
 • Tip pozadinskog osvetljenja Edge LED
 • Dijagonala ekrana 65 "
 • Rezolucija 3840 x 2160
 • 3D tehnologija Ne
 • Procesor Quad-Core
 • Smart TV Da
 • Osvetljenje 1000 cd/m2
 • Dinamički kontrast Mega-Kontrast
 • Statični kontrast 4476:1
 • Osvežavanje 2400 PQI
 • Digitalni tjuner DVB-T, DVB-T2 (H.265), DVB-C, DVB-S, DVB-S2
 • Slika Supreme UHD Dimming, Precision Black, Ultra Black, Auto Depth Enhancer, Auto Motion Plus, Peak Illuminator Pro
 • Zvuk 60 Watt, Dolby Digital Plus, DTS codec
 • Bežična veza WiFi
 • Opis bežične veze Ugrađen WiFi
 • HDMI priključak 4
 • USB priključak 3
 • Ostali priključci 1x LAN, 1x optical audio output, 1x CI +
 • Dodatne funkcije Sound mode for wall mounting, ConnectShare, keyboard and mouse via Bluetooth, keyboard and mouse via USB, Time Shift, universal remote control, Unicable, SatCR
 • Dimenzije sa postoljem 1443.4 mm / 928.7 mm / 404.6 mm
 • Dimenzije bez postolja 1443.4 mm / 835.8 mm / 52 mm
 • Težina sa postoljem 28.8 kg
 • Težina bez postolja 26.5 kg
 • Energetska efikasnost A+Dizajn

Možda na prvi pogled i ne deluje kao neki drastičan redizajn u odnosu na prošlogodišnji SUHD flegšip model, ali ako se malo više obrati pažnja, primećuje se unapređenje koji je Samsung ove godine doneo. Pre svega, napominjemo da je novi izgled svojih televizora okarakterisan kao "360 stepeni dizajn", što znači da nije kozmetički privlačan samo spreda, već sa svih strana. Ono što se nama najviše dopada pored zakrivljenosti panela je to što donosi poprilično tanak okvir oko ekrana. Napominjemo da su crne trake sa leve, gornje i desne strane u ravni sa ostatkom ekrana, što deluje izuzetno lepo i stvara iluziju "nepostojećeg okvira". Kako bi bilo naglašeno da je ovo premium proizvod, bokovi su izrađeni od metala, srebrne su boje i na samim krajevima su takođe dosta tanki.


samsung_65ks9002t_suhd_1_s.jpg


samsung_65ks9002t_suhd_7_s.jpg


Na prednjoj strani jedini detalj koji se ističe jeste logo koji svetli kada je televizor uključen, a kako se ne bi stopio sa crnom trakom na dnu, nalazi se na srebrnoj hromiranoj pločici. Postolje je odličan detalj koji prilično doprinosi izgledu. Dolazi u ipsilon obliku, vrlo je kvalitetno i teško pošto je izrađeno od punog metala, a takođe je i hromirano. Ne spaja se direktno sa donjom površinom panela, već se prostire iza i sa ugaonim delom kači na poleđinu, tako da donekle pruža efekat kao da panel lebdi kada se posmatra spreda. 


samsung_65ks9002t_suhd_5_s.jpg


samsung_65ks9002t_suhd_6_s.jpg


Pošto je u pitanju 360 stepeni dizajn, televizor je vrlo lep i sa zadnje strane. Vrat srebrnog hromiranog postolja se nastavlja na par santimetara široku traku takođe srebrne boje, koja se proteže od leve do desne ivice televizora. Pozadina ima šaru brušenog metala i nije pretrpana elementima, tako da bliže desnoj strani kada posmatramo otpozadi tu je samo priključak za napajanje, dok je sa suprotne leve strane poklopac koji krije svega nekoliko konekcija. Kažemo svega nekoliko jer i ovaj model donosi poznati sistem odvajanja konekcija u posebnu kutijicu koju Samsung naziva One Connect Mini. Pored glavne konekcije za One Connect, pozadi imamo i LAN port, EX-LINK, USB port i CI slot.


samsung_65ks9002t_suhd_4_s.jpg


samsung_65ks9002t_suhd_9_s.jpg


samsung_65ks9002t_suhd_8_s.jpg


Ostatak konekcija nalazi se na praktičnom One Connect Mini box-u koji dosta dugačkim kablom možete pozicionirati dosta daleko od samog televizora, tamo gde vam najviše odgovara. Na raspolaganju su četiri HDMI 2.0a HDCP 2.2 ulaza, dva satelitska Sub i Main priključka, kao i priključak za kablovsku ili antenu. Tu su i dva USB porta, kao i optički digitalni izlaz za zvuk. Ističemo da One Connect Mini kutijica nema nikakve ventilatore u sebi, kao i sam televizor, tako da se dobija potpuno nečujno iskustvo korišćenja.


samsung_65ks9002t_suhd_21_s.jpg


U praksi

Bitna stvar pri korišćenju televizora jeste način na koji vršite interakciju, tačnije kako upravljate opcijama i vršite sve radnje pri gledanju. Prijatno smo iznenađeni daljinskim manjih dimenzija koje je Samsung uključio u pakovanje. Vrlo je jednostavan, tačnije nema previše tastera za razliku od klasičnih daljinskih sa numeričkim delom, ali se vrlo brzo naviknete na način korišćenja. Poseduje direkcioni krug i unutar njega taster za potvrđivanje, home i back tastere, play/pause, kao i tastere za promenu kanala i kontrolu nivoa zvuka. Numerički taster poziva virtualni brojčanik pa na taj način unosite brojeve kanala, a takođe postoji i opcija kontrole glasom s obzirom da postoji mikrofon na samom daljinskom. Najbitnija stvar za nas koja nas je vrlo prijatno iznenadila jeste da je ovaj Smart daljinski ujedno i univerzalni daljinski koji kontroliše sve vaše druge uređaje. U našem slučaju mogli smo da kontrolišemo SBB-ov STB za digitalni prijem kanala, što je bilo posebno korisno.


samsung_65ks9002t_suhd_22_s.jpg


samsung_65ks9002t_suhd_13_s.jpg

Softverska platforma koju južnokorejska kompanija koristi je Tizen OS, originalno zamišljen za upotrebu na mobilnim uređajima. Korisnički interfejs je redizajniran ove godine, i celokupna platforma je osvežena za lepše i jednostavnije korišćenje. Prema našem iskustvu, Tizen na KS9002T modelu je zaista intuitivan, nema zakopanih opcija do kojih je teško doći i sve se nalazi unutar jedne široke trake sa donje strane ekrana, koja je podeljena u nekoliko sekcija. Za ozbiljnija podešavanja tu je glavni meni na kakav smo navikli godinama, podeljen je u Picture, Sound, Broadcasting, Network, System i Support kategorije i tu menjamo sve detaljne opcije televizora. 


samsung_65ks9002t_suhd_10_s.jpg


samsung_65ks9002t_suhd_11_s.jpg


samsung_65ks9002t_suhd_12_s.jpg


Prilikom gledanja televizijskog programa u vrhu je traka sa nazivom kanala i informacijama o programu koji se trenutno emituje. Odavde se takođe direktno mogu menjati kanali direkcionim tasterom na daljinskom, ili saznati šta je na programu u narednom periodu. Postoji naravno i poseban ekran u vidu tv vodiča, gde imamo vremensku traku i vidimo šta se sve tačno emituje od serija, emisija ili filmovima na drugim kanalima. To ne znači da morate da prekinete ono što gledate, jer se u gornjem levom uglu nalazi prozorčić trenutnog kanala.


samsung_65ks9002t_suhd_14_s.jpg


samsung_65ks9002t_suhd_15_s.jpg


S obzirom da je ovo Smart televizor, na raspolaganju je veći broj aplikacija za Tizen platformu. Samsung je odmah izdvojio najkorisnije na Home traku, u pitanju su naravno Netflix i YouTube. Ima svakako i drugih popularnih aplikacija kao što su Facebook, Twitter, Deezer, Plex, AccuWeather i razne druge aplikacije za vesti, video sadržaj, temperaturu, itd. Naravno, kao i većina Smart televizora, KS9002T takođe poseduje i ugrađeni Web Browser, pa se može surfovati internetom slobodno, a ne samo kroz aplikacije.


samsung_65ks9002t_suhd_16_s.jpg


samsung_65ks9002t_suhd_17_s.jpg


Smart mogućnosti jesu interesantne, mnogima jeste bitan i softverski deo televizora, kao i dizajn, ali sve su to sporedne stvari naspram najbitnije odlike svakog televizora - kvalitet slike koju isporučuje. Jedan od razloga zašto izuzetno cenimo Samsungove modele jeste to što su zaista "majstori" po ovom pitanju i po iskustvima mnogih uspevaju iz godine u godinu da ostane ispred drugih proizvođača. Korišćenjem VA tipa panela odnose pobedu nad drugim IPS varijantama, pre svega što ovi paneli imaju izuzetno nizak nivo crne boje i odlične cifre statičnog kontrasta. Quantum Dot tehnologija još unapređuje taj kvalitet jer nudi još veće cifre maksimalnog skoka svetline, gamut boja je još širi, boje su odlične, i sve to nam govori da je ovo nešto najbolje što se može postići na LCD tehnologiji. To znači da je ovo jedan od najboljih "ne-OLED" televizora trenutno na tržištu.


samsung_65ks9002t_suhd_18_s.jpg


samsung_65ks9002t_suhd_19_s.jpg


samsung_65ks9002t_suhd_20_s.jpg


Samsung 65KS9002T je Edge LED osvetljen LCD televizor čija najveća cifra svetline skače na čak 1500 cd/m2, ali se normalizuje na vrednost od oko 500 cd/m2, što je i dalje odličan nivo svetline za televizore. Jedna vrlo bitan detalj koji bismo takođe istakli jeste nivo statičnog kontrasta koji je uvek izuzetno visok kod Samsungovih PVA i MVA tipova panela, a konkretna cifra koju smo izmerili jeste 4476:1. Zaslužna stavka za ovaku dobru vrednost kontrasta je takođe nešto čime se Samsung godinama unazad ističe, a to je izuzetno dobar nivo crne boje. Naš kolorimetar je pri merenju kod KS9002T modela vratio vrednost od 0.04 cd/m2. Sve ove cifre koje ističemo imaju krucijalnu ulogu u ukupnom kvalitetu prikaza, i osiguravaju da kako tamne i svetle scene u vašim omiljenim filmovima ili serijama izgledaju maksimalno dobro. Model o kojem govorimo je po našoj proceni nešto najbolje što LED osvetljeni LCD televizori imaju da ponude, i smatramo da jedino OLED tehnologija nudi kvalitet prikaza koji je iznad ovog.

Kada govorimo o predefinisanim režimima televizora, kao i obično, Cinema režim nudi najbolje rezultate. Boje su tople i precizne, a izmerena temperatura u fabričkoj kalibriciji našeg primerka iznosi 6981K. Delta E vrednost koja se odnosi na tačnost boja je niska uz cifru od 3.99, dok je Gamma vrednost takođe vrlo dobra i iznosi 2.15. Ukratko, tehnički detalji koje smo vam ovde predstavili osiguravaju vrlo visok nivo kvaliteta slike, Samsung je tu dosledan, ali ujedno i pomera granice iz godine i godinu.


samsung_ks9002t_suhd_s.jpg4K materijal naravno da izgleda fenomenalno na 65-inčnoj dijagonali KS9002T modela, ali i skaliranje je zaista odlično, pa i 1080p i niže rezolucije izgledaju vrlo dobro. Naš primarni izvor 4K sadržaja bio je Netflix, koji nije idealan po pitanju BitRate-a snimka, i više bismo voleli da pogledamo neki UltraHD Blu-ray film na njemu, ali ovo nam je nažalost jedino bilo dostupno. Kada UltraHD Blu-Ray postane malo rasprostranjeniji, uvereni smo u to da će 4K filmovi izgledati fantastično detaljno, kao i da će kontrast u scenama HDR filmskog materijala biti spektakularan. Nažalost, u ovom momentu u Srbiji ništa od toga nam nije bilo dostupno, tako da prenošenje takvog utiska ostavljamo za neku drugu priliku.

Zaključak

Samsung gura napred, svake godine donoseći bolji flegšip TV od prethodnog. Sviđa nam se u kom se pravcu tehnologija razvija, tačnije kako se iz LCD tehnologije takoreći "cedi" poslednja kap kvaliteta slike pre omasovljavanja OLED ekrana za televizore. SUHD rang u kojem je KS9002T garantuje da je ovo nešto najbolje što se može kupiti kada je Samsungova ponuda u pitanju. U svakom smislu premium televizor, naravno i po premium ceni, što je i logično. Vrlo privlačan uz "360 stepeni dizajn", kvalitetno izrađen, sa tankim okvirima i odličnim postoljem.


samsung_ks9002t_suhd_nagrada.jpg


Tu je i One Connect Mini box sa konekcijama koja nam se veoma dopada, u prvom redu njena praktičnost jer svi vaši uređaji ne moraju biti tik uz televizor, već tamo gde vi želite. Zakrivljen ekran je sada još bolji, smanjena mu je refleksija i poboljšan kontrast "Moth eye" tačnije Ultra Black tehnologijom. Quantum dot je sjajna tehnologija i znatno poboljšava HDR podršku s obzirom da može da poveća svetlinu na izuzetno visoke nivoe, samim tim i kontrast potreban za širok dinamički opseg. Svakako da ovo nije televizor koji je prilagođen platežnoj moći naših predela, ali za one koji mogu sebi da ga priušte, 65KS9002T je među nekoliko najboljih televizora na tržištu i od nas zasluženo dobija najviše preporuke...


Prednosti

- 360 stepeni dizajn i zakrivljeni ekran
- One Connect Mini box
- Quantum Dot omogućava podršku za odličan HDR prikaz
- Intuitivna i pregledna Tizen platforma
- Smart univerzalni daljinski

Mane

- Bez 3D podrške ove godine
- Odsustvo USB 3.0 portova

Cena: oko 3200 evra

Televizor na test ustupio Samsung.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: LG OLED 4K 55EG920V (video)

Test: LG 55UH950V 4K

 • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309