Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung 65JS9580 SUHD

18.07.2015 19:06 | 7 Multimedija
Test: Samsung 65JS9580 SUHD

Sam vrh Samsungove ponude televizora označen je kao SUHD, što znači Super UHD. Reč je o modelima koji su napredniji u odnosu na uobičajene UHD modele. Flegšip za 2015-u je stigao i do naše redakcije, a radi se o televizoru sa 4K rezolucijom, HDR podrškom, Quantom Dot Nanocrystal tehnologijom i novom Tizen platformom. Naravno, tu je i zakrivljen ekran, direktno LED osvetljenje i 10-bitni panel, One Connect box i aktivna 3D tehnologija. Zainteresovani?


Dragoljub Radovanović

Južnokorejski gigant često ume da oduševi korisnike svojim uređajima iz raznih kategorija, a obzirom da poseduju najveći udeo na tržištu televizora jasno je da iz godine u godinu isporučuju ozbiljne modele i kvalitet na visokom nivou. Neosporljivo je da je Samsung među najboljim brendovima u ovoj sferi, a kako bi se dokazao na tržište je doneo jedno impresivno parče tehnike u vidu JS9580 flegšip televizora. Pomenuti je deo SUHD asortimana i kao takav superioran je u odnosu na ostatak UHD ranga, što znači da ovo nije klasičan 4K televizor.

Od Samsunga se očekuje da održi nivo kvaliteta na koji su svi navikli, i odgovor na to su vrhunski SUHD televizori

Samsung jeste ozbiljan proizvođač i godinama unazad dominira tržištem, što znači da se njega očekuje da održi nivo kvaliteta na koji su svi navikli. Da li je to uspeo da uradi i ove godine? Svakako ćemo saznati to u današnjem testu vodećeg modela, od kojeg se očekuje samo najbolje. S u SUHD skraćenici trebalo bi da predstavlja reč Super, i da razdvoji ovaj model od klasične UHD ponude odlikama koje su naprednije od onog na šta smo navikli kod uobičajnih 4K televizora. Šta je zapravo toliko specijalno kod JS9580 modela?


samsung_65js9580_s.jpg


Pre svega, on donosi potpuno novu Quantum Dot tehnologiju, takođe poznatu i kao Nanocrytal, koja donosi širi gamut boja, tačnije boje i veću maksimalnu svetlinu ekrana. Zatim, jedna od većih stavki svakako je i direktno LED osvetljenje sa lokalnim zatamnjivanjem umesto široko rasprostranjene EdgeLED varijante, a takođe odlika koja će ubrzo postati vrlo bitna jeste i HDR video podrška.

JS9580 koristi One Connect kutiju sa konekcijama, poznatu još od prošle godine, a od noviteta zatičemo potpuno novu SmartTV platformu - Tizen. Ekran je zakrivljen, panel donosi 10-bitnu paletu boja i nativnu 3840x2160 rezoluciju, često obeleženu kao 4K, a podrazumeva se da je i 3D sposoban, ili da napišemo konkretnije - koristi aktivnu metodu dobijanja treće dimenzije. Koristi se osmojezgarni procesor, a dostupna je kontrola glasom, pokretom ruke ili motion pametnim daljinskim.

Specifikacije
 • Proizvođač Samsung
 • Model 65JS9580
 • Tip ekrana LCD
 • Tip pozadinskog osvetljenja Full LED
 • Dijagonala ekrana 65 "
 • Rezolucija 3840 x 2160
 • 3D tehnologija Da
 • Procesor Octa Core
 • Smart TV Da
 • Osvežavanje PQI: 2400
 • Digitalni tjuner 2xDVB-T2/C/S2
 • Analogni tjuner Da
 • Bežična veza Da
 • Opis bežične veze Ugrađen WiFi
 • LAN priključak Da
 • HDMI priključak 4
 • USB priključak 3
 • Ostali priključci Komponentni ulaz (Y/Pb/Pr) 1
  Kompozitni ulaz (AV) 1
  Ethernet (LAN) 1
  Audio izlaz (mini jack) 1
  Digitalni audio izlaz (optički) 1
  RF ulaz (Terrestrial / Cable input / Satellite input) 1/1(Common Use for Terrestrial)/2
  Ex-Link ( RS-232C ) 1
  IR izlaz
  CI Slot 1
 • Dimenzije sa postoljem 1450.2 mm / 917.2 mm / 379.2 mm
 • Dimenzije bez postolja 1450.2 mm / 838.3 mm / 125.3 mm
 • Težina sa postoljem 35.5 kg
 • Energetska efikasnost A

Dizajn

Samsung se trudi da sa novom generacijom televizora donese i novi dizajn, u tom smislu da novi modeli za aktuelnu godinu ne izgledaju previše slično prošlogodišnjim. Najviše se vodi računa da se donese elegantniji izgled izmenom stila postolja, ali ovde takođe zatičemo i izmene na samoj šasiji televizora. Prošle godine kad smo testirali 65U8500 model, ekran je bio zakrivljen u istoj meri kao i kod 65JS9580 modela, mada postolje je bilo pravougaonog pločastog oblika, a ove godine imamo nešto drugačiji lučni stil i izmenjen okvir oko ekrana.

Samsung se trudi da sa novom generacijom televizora donese i novi dizajn, u tom smislu da novi modeli za aktuelnu godinu ne izgledaju previše slično prošlogodišnjim

Pre nego što se detaljniije upustimo u opis dizajna, želimo da se osvrnemo na pakovanje na kojem je oslikano veliko slovo S u kružnom stilu sa lestvicama, a takođe su istaknute i glavne odlike na dnu kutije. Unutar pakovanja tu su još dve crne kutije - Accessory Kit sa kablovima, dokumentacijom i daljinskim upravljačem, i druga kutija u kojoj je smešten One Connect Box. U pitanju je zgodno rešenje koje pruža lak pristup svim portovima koji su smešteni na srebrnu pravougaonu kutiju koja je kablom povezana na priključak na pozadini. Konekcije koje se ovde nalaze su - CI slot, satelitski i etar/kablovski ulazi, USB 3.0, 4x HDMI ulaza, Audio/AV ulaz/komponentni ulaz, EX Link, One Connect port i Lan, a sa strane tu su digialni optički audio izlaz, 2x USB 2.0 i IR izlaz.


samsung_65js9580_36_s.jpg


samsung_65js9580_37_s.jpg


samsung_65js9580_38_s.jpg

Jasno se vidi da je kvalitet izrade i upotrebljenih materijala na zaista visokom nivou. Kućište oko ekrana izrađeno je od brušenog metala sa upuštenim ivicama, a ove srebrne površine dosta su uzane, tačnije široke su samo 1.5cm. U desnom gornjem ćošku ispisana je SUHD oznaka, na gornjoj površini nalazi se kamerica na iskakanje kakvu smo sreli i prethodne godine, a ispod ekrana smešten je osvetljeni Samsung logo. Postolje je takođe metalno, dosta je teško i hromirano, a Samsung se ove godine odlučio za lučni stil koji prati zakrivljenost ekrana.

Na samim krajevima bokovi su dosta uzani, ali zbog direktnog LED osvetljenja pozadina se proširuje na poleđini u centralnom delu, mada u najdebljoj tački je TV i dalje solidno tanak. Poleđina sadrži samo dva porta, jedan za One Connect Box i drugi za napajanje televizora. Sa svim ovim metalom u izradi, celokupan televizor je veoma čvrst i stabilan, ali istakli bismo i izuzetno težak, pa posao otpakivanja i sastavljanja zahteva minimum dve osobe, a nije loše imati i treći par ruku s obzirom na vrednost televizora.


samsung_65js9580_39_s.jpg


samsung_65js9580_40_s.jpg


samsung_65js9580_41_s.jpg


samsung_65js9580_42_s.jpg

Interfejs i navigacija

Samsung na 65JS9580 modelu koristi sopstevnu softversku platformu koja je svoje mesto našla i na smartfonima ovog proizvođača, a reč je o Tizenu. Sistem je sada pregledniji i upotrebljiviji, može se reći i privlačniji u odnosu na prethodna Samsungova SmartTV rešenja, ali moramo i istaći da nas ovaj pristup pomalo podseća na LG-ov WebOS. Polje gde Samsung jeste bio inspirisan LG-ovim rešenjem jeste daljinski sa kontrolom pokreta ruke, što je opet malo drugačije rešeno, jer se kursor na ekranu dobija isključivo kada držite prst preko Pointer tastera na Motion daljinskom.

samsung_65js9580_43_s.jpg


Sam glavni meni sa podešavanjima nije preterano izmenjen u odnosu na stilove koje smo sretali i prethodnih godina, pa ovde imamo sedam glavnih kategorija - Picture, Sound, Broadcasting, Networ, Smart Hub, System i Support. Interfejs je svakako prepoznatljiv, sa crnim prozirnim elementom u kome su smeštene kategorije i plavim prozorom u kojem se izlistavaju opcije. Kao i obično u podešavanjima slike imamo razna standardna ili nešto naprednija podešavanja, gde se pored uobičajnim podešavanja pozadinskog osvetljenja, kontrasta, osvetljenosti, itd, može nameštati i balans bele boje, gamma, temperatura boja, motion plus opcija, HDMI UHD Color za 4:4:4 i 4:2:2 50p/60p UHD signale, itd.

Samsung na 65JS9580 modelu koristi sopstevnu Tizen softversku platformu koja je sada preglednija i upotrebljivija, može se reći i privlačnija u odnosu na prethodna Samsungova SmartTV rešenja

Glavni novitet je da SmartHub više nije u izdvojenom ekranu, već je deo interfejsa u vidu taskbara koji se pojavljuje u donjem delu ekrana i poseduje sistem kartica, slično kao WebOS na LG modelima. Ovaj taskbar je podesiv u smislu da sami možete odretiti koje aplikacije želite da na njega zakačite, a tu su naravno i predefinisane kartice u vidu najpopularnijih aplikacija i najčešće korišćenih podešavanja.

samsung_65js9580_23_s.jpg


samsung_65js9580_8_s.jpg


samsung_65js9580_9_s.jpg

TV prijem i Smart mogućnosti

U zavisnosti od toga koji vid prijema signala koristite, bilo da je antenski kroz etar ili putem kabla, u jednom od pet koraka početnog podešavanja televizora dobijate mogućnost pretrage digitalnih TV i radio kanala. Kada se skeniranje završi, dobijate pregled koliko je digitalnih kanala pronađeno i posle toga je JS9580 spreman za gledanje televizijskih kanala. S obzirom na novu Tizen platformu, jasno je da i ovde imamo određene izmene u interfejsu u odnosu na prošlogodišnji model.

Sada kada pomerimo kursor preko motion daljinskog dobijamo opcije raspoređene na četiri strane ekrana. Gornja opcija podrazumeva virtulni daljinski i pregršt brzih prečica ka raznim opcijama unutar trake u vrhu ekrana, zatim leva opcija sa zvučnikom omogućava podešavanje nivoa tona klikovima na plus i minus virtuelne tastere, donja opcija poziva pomenuti SmartHub u vidu taskbara sa karticama a desne opcije tiču se TV vodiča i opcijama za TimeShift ili snimanje TV programa na eksterno USB skladište. 


samsung_65js9580_1_s.jpg


samsung_65js9580_2_s.jpg


samsung_65js9580_3_s.jpg


samsung_65js9580_4_s.jpg

Moguće je dobiti i pregled kanala sa njihovim rednim brojem, nazivom, i šta se trenutno emituje na programu, i odatle postaviti podsetnik za gledanje, zakazati video snimanje i slično. Naravno, sve ovo je dostupno i iz punog TV vodiča koji se otvara preko celog ekrana, koji je sastavlen od vremenske trake kanala, informacija šta se emituje na kanalu na kojem se trenutno nalazite, a tu je i manja sličica u kojoj možete pratiti trenutni tv program dok recimo tražite šta ima zanimljivo na drugim kanalima. Inače, dok pratite TV kanale, prikazuje se informacija o rezoluciji prijema, aspekat, žanr programa, vreme i datum, progresnu traku koliko je vremena proteklo od početka emisije, kao i širi tekstualni opis o onome što trenutno pratite.


samsung_65js9580_5_s.jpg


samsung_65js9580_6_s.jpg


samsung_65js9580_7_s.jpg

Aplikacija je poveći broj u Apps sekciji, lepo su podeljene po kategorijama kako se korisnik lako može snaći, a takođe su lepo i grafički prikazane sa većom sličicom na kojoj možete steći utisak kako izgleda aplikacija pre nego što je instalirate. Nama je među najkorisnijim aplikacijama svakako Plex, jer donosi odličan interfejs i grupisanje materijala koji se nalazi na vašem računaru ili NAS-u.

Možemo reći da je Samsungova Plex aplikacija jedan od ugodnijih metoda bežične reprodukcije filmova i serija

Plex je zapravo DLNA media server koji instalirate na vaš PC i on skenira sve vaše multimedijalne sadržaje i grupiše ih pregledno u kategorije unutar aplikacije. Možemo reći da je Samsungova Plex aplikacija jedan od ugodnijih metoda bežične reprodukcije filmova i serija, jer dobijate postere, pozadine i detaljne informacije o čemu god da nameravate da gledate, a sama reprodukcija je vrlo kvalitetna, bez seckanja, i brzo reaguje na komande. 


samsung_65js9580_10_s.jpg


samsung_65js9580_11_s.jpg


samsung_65js9580_12_s.jpg


samsung_65js9580_13_s.jpg


Naravno, nikako ne treba izostaviti ni YouTube aplikaciju koja dolazi sa 4K podrškom, tako da ćete moći da reprodukujete sve one 2160p klipove i uživate u čarima koje donosi 4K televizor. Video materijala u ovoj rezoluciji ima i više nego dovoljno, a korisnički interfejs je jednostavan i uz Motion daljinski lako ćete unositi tekst sa virtualne tastature i vršiti pretragu klipova koji vas zanimaju.

YouTube aplikacija je dakle vrlo lepo rešena. Isto važi i za ugrađeni Web Browser, preko kojeg je surfovanje brzo i jednostavno, i korisno je u onim trenucima kada ne želite da se pomerite iz fotelje u dnevnoj sobi i pređete za vaš PC kako biste došli do neke informacije koja vas zanima. Primetili smo da Flash podrška nije prisutna, pa se baneri neće prikazivati dok surfujete, što osobama koje ne vole reklame zapravo može biti i pozitivna stvar. Browser poseduje čak i tabove, kao i istoriju posećenih stranica, pa je po našem mišljenju itekako upotrebljiv.


samsung_65js9580_15_s.jpg


samsung_65js9580_16_s.jpg


samsung_65js9580_19_s.jpg


samsung_65js9580_20_s.jpgKvalitet slike

Od televizora koji je flegšip definitivno se očekuje mnogo kada je u pitanju kvalitet slike, a da li je JS9580 i ove godine nastavio prepoznatljivo dobar prikaz? Samsung po našem mišljenju nudi bolji kvalitet od konkurencije, barem kada su u pitanju LED osvetljeni LCD televizori a moramo reći da je i ove godine ispred drugih vodećih televizora. Uobičajno za Samsung, predefinisani Movie režim i dalje pruža najbolje rezultate, a fabričkim postavkama smo bili veoma zadovoljni.

Samsung po našem mišljenju nudi bolji kvalitet od konkurencije, barem kada su u pitanju LED osvetljeni LCD televizori a moramo reći da je i ove godine ispred drugih vodećih televizora

Tačnost boja je vrlo dobra, DeltaE vrednost je 3.67, a temperatura boja je vrlo blago pomerena ka hladnijem delu, ali ne odstupa previše od idealne 6500K granice. Gamma kriva blisko prati referentnu krivu i konkretna vrednost je 2.12. Ono što je možda i najbolje kod kombinacije VA panela i direktnog LED osvetljenja je mogućnost da se postigne izuzetno dobar nivo crne boje, u našem slučaju odličnih 0.02 cd/m2 i samim tim statični kontrast je daleko viši u odnosu na LG-eve IPS panele, konkretno 7617:1 naspram samo 857:1. Ovo je po našem mišljenju ključna tačka po kojoj se Samsung izdvaja van konkurencije, odlična crna i visok statični kontrast.


samsung_65js9580_33_s.jpg


samsung_65js9580_hcfr_s.jpg

 

Pominjali smo da Plex aplikaciju kao metodu gledanja serija i filmova sa računara, a Plex se takođe pokazuje u listi izvora kao DLNA server pa možete i na ovaj način bežično reprodukovati sadržaj. Pored toga što donosi kvalitetne VA panele, Samsung je ove godine uključio i širi gamut boja sa 10-bitnim panelom, ali takođe i Quantum dot tehnologiju gde je celokupni prikaz svetliji i boje su vernije, tako da ove godine koji god da je izvor sadržaja, sve što gledate na JS9580 televizoru izgledaće odlično, pa čak i SD digitalni kanali sa kablovske.

Naravno, dobru ulogu ovde igra i Samsungov skaler, koji je poznat po tome da veoma lepo vrši skaliranje materijala manje rezolucije na nativnu 4K. S obzirom na ogromnu dijagonalu, zadovoljni smo kako sve to izgleda na 65 inča, pa je standardna definicija veoma gledljiva. Ipak, 1080p materijal će izgledati dosta bolje i vrlo lepo se skalira na UHD, bez ikakvih anomalija ili veštačkog procesiranja. 


samsung_65js9580_21_s.jpg


samsung_65js9580_22_s.jpg


samsung_65js9580_14_s.jpg


Uprkos tome što nemamo neki veliki izbor za reprodukciju 4K materijala, moguće je steći utisak kakvu oštrinu i detaljnost prikaza donosi ovaj SUHD model. Čak i na YouTube klipovima u 2160p rezoluciji se vide svi ti sitni detalji koje donosi četiri puta veća rezolucija od standardne 1080p na koju smo godinama već navikli. Željno išćekujemo 4K filmove na Bluray-u, a u međuvremenu moramo da se snalazimo sa demoima i trailerima video materijala u 4K rezoluciji.

Potrudili smo se da nađemo snimke sa visokim bitrate-om i oni zaista izgledaju spektakularno na 65-inčnom JS9580 televizoru. Jedina vidljiva mana koju smo zatekli je da zakrivljen ekran ne pruža tako široke uglove gledanja, i LG sa svojim IPS panelima na televizorima je ipak bolji u ovoj kategoriji. Sa druge strane, s obzirom na dijagonalu, potrebno je prilično se pomeriti u stranu da bi primetili ograničenost uglova gledanja ovog SUHD televizora, tako da ovo nije neki veći nedostatak. 


samsung_65js9580_17_s.jpg


samsung_65js9580_18_s.jpg


samsung_65js9580_26_s.jpg


samsung_65js9580_27_s.jpg


samsung_65js9580_28_s.jpg


samsung_65js9580_29_s.jpg


HDR

High Dynamic Range podrška će u narednom periodu biti veoma korisna, kada zapravo bude bilo konkretnih HDR video snimaka za reprodukciju. Jednostavno HDR znači dosta kada je u pitanju detaljnost slike, ili bolje reći odnos između svetlih i tamnih scena na ekranu. Sve to izgleda veoma dobro, ali je HDR u ovom trenutku teško pronaći, ali smo uspeli da pronađemo Life of Pi HDR isečak, koji smo prebacili na USB i pustili preko ugrađenog multimedijalnog plejera. Teško je to dočarati fotografijama ekrana jer se ta detaljnost svetlih i tamnih delova slike ipak mora iskusiti lično da bi stekli utisak o čemu pričamo. Ukratko, iz onog što smo videli radujemo se periodu u kojem će HDR video biti više rasprostranjen, tako da je HDR podrška svakako dobra stvar.

samsung_65js9580_34_s.jpg


samsung_65js9580_35_s.jpg

PC upotreba, zvuk

Verujemo da mnoge čitaoce zanima kako ovakav 4K televizor sarađuje sa računarom, tačnije kakav je ulozi monitora. Možemo odmah reći da ko ima novčanih mogućnosti i prostora za korišćenje 65-inčnog 4K televizora kao monitor, itekako će biti zadovoljan 65JS9580 modelom. Sve što je potrebno da pruži idealnu zamenu monitoru ovaj SUHD televizor poseduje - 4:4:4 Chroma Subsampling podršku, 1:1 Pixel Mapping i 60Hz osvežavanje u 4K rezoluciji kroz HDMI port.

Sve što je potrebno da pruži idealnu zamenu monitoru ovaj SUHD televizor poseduje - 4:4:4 Chroma Subsampling podršku, 1:1 Pixel Mapping i 60Hz osvežavanje u 4K rezoluciji kroz HDMI port

Elementi jesu i dalje nešto sitniji na 3840x2160 rezoluciji na 100% Scaling opciji u Windowsu, ali to se veoma lako može ispraviti postavljenjem ove opcije na veću vrednost. Savršeno oštra slika i vrlo ugodno iskustvo, mada zaista treba razmisliti o idealnom odstojanju na kojem bi sedeli od ovakvog gigantskog televizora i da li je tako nešto izvodljivo u prostoru u kojem živite ili radite. Igre u 4K rezoluciji na 65-inčnoj dijagonali izgledaju spektakularno, i zaista je zabavno isprobati gejming na ovom nivou.


samsung_65js9580_30_s.jpg


samsung_65js9580_31_s.jpg


samsung_65js9580_32_s.jpg

Ugrađeni zvučnici pružaju kvalitetan zvuk u filmovima ili prilikom praćenja televizijskog programa, ali po našem mišljenju posedovati ovakav televizor i ne povezati ga na nešto kvalitetniji izvor zvuka zaista zaista bi bilo u neku ruku čudno. Srećom, JS9580 poseduje brojne načine uparivanja sa eksternim izvorima zvuka, recimo putem digitalnog audio izlaza na One Connect Box-u, ili pak nešto savremenije metode bežičnog uparivanja. Ovaj SUHD televizor može se konektovati preko Bluetooth-a na razne Samsungove soundbarove, ili recimo na Samsung R7 "jaje" zvučnik koji smo imali na testu. Odlična alternativa kada ne želite da uznemiravate ukućane je i reprodukcija zvuka putem Bluetooth slušalica. 


samsung_65js9580_24_s.jpg


samsung_65js9580_25_s.jpg

Zaključak

Sasvim je očigledno da je Samsungov 65-inčni SUHD impresivan model sa svim odlikama koje poseduje, ali je takođe i jasno da je ovo televizor koji neće biti cenovno pristupačan većem procentu potrošača. Sa druge strane, ko je u mogućnosti da ga sebi priušti, u ovom trenutku teško će pronaći bolji LCD televizor od JS9580 modela. Ono što ga izdvaja od običnih 4K modela jeste direktno LED osvetljenje sa lokalnim zatamnjivanjem. 10-bitni panel sa širim gamutom boja i Quantom dot tehnologija, Takođe se ističe i HDR video podrška, a VA tip panela u kombinaciji sa direktnim osvetljenjem nudi izuzetno dobar nivo crne boje i statičnog kontrasta. 


samsung_65js9580_nagrada.jpg


Kvalitet izrade je zaista na vrlo visokom nivou, jer se koristi metal u izradi ne samo postolja već i okvira televizora. Zakrivljenost ekrana dodatno doprinosi utisku. Zahvaljujući novim tehnologijama, kvalitet slike je još bolji u odnosu na prošlogodišnji U8500 model, a tu je sada i naprednija Tizen platforma.

Procesiranje slike je odlično, pa čak i materijal standardne definicije izgleda veoma pristojno na 65-inčnom 4K panelu, 1080p izgleda prilično dobro, a 4K prikaz je gotovo perfektan

Procesiranje slike je odlično, pa čak i materijal standardne definicije izgleda veoma pristojno na 65-inčnom 4K panelu, 1080p izgleda prilično dobro, a 4K prikaz je gotovo perfektan. Jedina bitnija mana ovog modela jesu ne tako široki uglovi gledanja u poređenju sa IPS panelom. Verujemo da bi svako želeo da poseduje jedan ovakav televizor u svom domu, a autor teksta, da je u mogućnosti, ne bi se uopšte dvoumio oko kupovine najboljeg LCD televizora - izbor bi definitivno bio 64JS9580...

Prednosti

- Quantum dot tehnologija
- Izuzetan kvalitet prikaza
- Vrlo kvalitetna izrada i materijali
- Nova Tizen platforma
- HDR podrška i 10-bitni panel
- Odlična dubina crne boje i statični kontrast

Mane

- Slabiji uglovi gledanja u odnosu na IPS
- Cena definitivno nije za svakog

Cena: oko 6700 evra u inostranstvu

Televizor na test ustupio Samsung.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: LG UF950V 4K 3D HDTV

Test: LG 49LF630V

10304
10305
10306
10307
10308
10309