Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung 3D plazma 51D6900

18.11.2011 01:45 | 1 Multimedija
Test: Samsung 3D plazma 51D6900

Imamo jedinstvenu priliku da vam u testu prikažemo Full HD 3D model plazma televizora koji je ove godine u centru pažnje zbog svog odličnog odnosa između cene, kvaliteta slike i dijagonale ekrana. To nije sve, jer model kojim ćemo se baviti danas, Samsung 51D6900, poseduje i odlične SmartTV mogućnosti, odličnu konektivnost, 600Hz Subfield Drive, DVB-T, DVB-C, DVB-S tjunere, itd... Povrh svega toga, Samsung uz njega pruža i dva para aktivnih 3D naočara, za koje se može reći da nisu baš ni jeftine u slobodnoj prodaji. Ako se zainteresovani i želite da saznate mnogo više o ovom modelu, pogledajte nastavak našeg testa...

Dragoljub Radovanović

Samsung je ove godine sa HDTV ponudom prevazišao samog sebe, uvodeći takozvane Smart televizore, koji su se pokazali kao veoma popularni u svetu, što cifra od preko 2 miliona prodatih jedinica u prva tri meseca od lansiranja i dokazuje, a do današnjeg dana ta cifra je definitivno značajno uvećana. Pored toga što je svetu predstavio SmartTV tehnologiju, Samsung je takođe uspeo da smanji debljinu okvira, što im je pružilo priliku da praktikuju "+1" politiku, što konkretno znači da se u istim dimenzijama kućišta koje su imali plazma modeli od 42", 50", 58" i 64", ove godine nalaze 43", 51", 59" i 65" dijagonale panela. Dakle, dodatni inč dijagonale je došao otuda.
 Iako je Samsung poznat po tome da generalno ima lep dizajn, takođe je pomerena granica u dizajnu i kod LCD i kod Plazma televizora. Na primer, kod premium LED osvetljenih modela u LCD tehnologiji, kao što je model D8000, dodatno je smanjena debljina okvira, stvarajući takozvani "borderless" izgled, dok je sa druge strane, kod premium modela D6900 (kojeg testiramo) i D8000 u Plazma tehnologiji, smanjena i debljina okvira i dubina televizora, tako da sada obe tehnologije imaju taj isti privlačan izgled.
Što se konkretno tiče Plazma tehnologije, Samsung je ove godine oštro krenuo u ofanzivu, pokušavajući direktno da parira Panasonic-u, koji je u svetu Plazma televizora u krugu videofila i vrsnih poznavalaca video tehnologije priznat za proizvođača koji nudi najbolji kvalitet slike na tržištu. Koliko je Samsung u toj nameri bio uspešan? Pa može se reći poprilično, ali nedovoljno da ugrozi prvo mesto koje Panasonic već toliko godina odvažno drži. Stvari koje sprečavaju Samsung da izbije na čelo Plazma tehnologije su i dalje nešto niža dubina crne boje i statični kontrast u poređenju sa ciframa koje Panasonic nudi u svojim modelima, iako se Samsung značajno približio po tom pitanju ove godine. Prema tome, kvalitet slike koju Samsung plazma modeli pružaju jeste ispod Panasonic-ovog nivoa, ali ta razlika je mala tako da i dalje pružaju fenomenalan kvalitet slike.

Ono što ističe Samsung, i po tom pitanju ga stavlja ispred Panasonic-a (ali i ostalih proizvođača), jeste multimedijalna reprodukcija i internet konektivnost, koja funkcioniše na referentnom nivou, a možda (subjektivno) i dizajn. Ono što je glavna i najbitnija stvar, koju bi smo posebno hteli da istaknemo, jeste niska cena ovog modela u poređenju sa glavnom konkurencijom, kao što je Panasonic.Uzmimo kao primer Panasonic-ov 50GT30E 3D model plazma televizora, koji je direktan konkurent Samsung 51D6900 modelu. Posmatrajući kretanje cena na našim prostorima, minimalna razlika između ova dva modela je čitavih 400 evra, pritom ne uzimajući u obzir da ćete na Panasonic-ovom modelu morati da se "ispružite" još nekih 200 evra za kupovinu dva para 3D aktivnih naočara (koje Samsung uz ovaj model daje besplatno), što povećava razliku na 600 evra. Glavno i večito pitanje ostaje, da li se isplati dati toliko više novca zbog nešto većeg kontrasta i dubine crne boje, uzimajući u obzir da se dobija jako slično iskustvo gledanja?

Iako je autor ovog teksta poprilično strog po pitanju te dve vrednosti i dobro zna koliki uticaj imaju na ukupan kvalitet slike, ipak treba ostati realan i sagledati stvar iz više uglova, i opet se osvrnuti na uslove u našoj državi, gde 600 evra razlike nije nikako mala cifra. Da li treba pomenuti i dodatan trošak za Panasonic-ov WiFi USB dongle ako želite bežičan pristup internetu na televizoru, dok je WiFi konektivnost direktno ugrađena u Samsung model i ne zahteva dodatan trošak. U realnosti, sve se ipak svodi na odnos cene i mogućnosti koje proizvod pruža, tako da je Samsung barem što se toga tiče jasan pobednik u ovoj kratkoj poredbi.

No, dosta o večitim borbama između proizvođača i pitanju da li nešto vredi tolike razlike u ceni. U nastavku ćemo se potruditi da vam prikažemo kakve mogućnosti ovaj model pruža, prednosti, pogodnosti i eventualne mane, pa ćete sami proceniti da li ovaj model zadovoljava vaše kriterijume. Pre svega, osvrnućemo se na konkretan dizajn i konekcije ovog modela.


Dizajn i konekcije

Kao što smo već pomenuli, Samsung-ovi plazma televizori su postali još lepši ove godine, zahvaljujući smanjenoj debljini okvira i smanjenju "dubine" televizora. Ovaj model je iskoristio obe pogodnosti i na to dodao veoma zanimljivu imitaciju brušenog čelika boje uglja na svoj okvir, kao i providni deo širine nekoliko milimetara, napravljen od akrilne plastike. Glossy izgled je previše zastupljen na proizvodima, i da budemo iskreni, postaje malo dosadan, tako da je ovo prijatno osveženje. Ekran na sebi posedujete Anti-refleksivni filter, koji zaista čini čuda protiv refleksije, uzimajući u obzir da svaka plazma ima to zaštitno staklo napred, a znate i sami kakvu refleksiju ono može da napravi.Kao što vidite sa slike, nema nikakvih preteranih zaobljenja, tako da se može reći da ima striktan pravougaon oblik okvira, koji izgleda dosta dobro na slikama, a još i lepše kada ga posmatrate uživo. Kvalitet izrade je zaista na visokom nivou i zaista pruža taj premium osećaj koji ste platili. Na prednjoj strani osim Samsung logoa, u donjem levom uglu smešteni su senzori osetljivi na dodir, koji će vam poslužiti u situacijama u kojim ste zagubili daljinac u vašem kauču, a želite da uključite televizor, promenite kanal, promenite nivo zvuka ili slično. Senzori na dodir jesu lep dodatak, ali ne vidimo da će ih iko preterano koristiti, dokle god ima daljinski u svojim rukama.Postolje televizora je takođe prošarano imitacijom brušenog čelika, pravougaono je i veoma je lepog izgleda. Ono je povezano sa panelom televizora putem providnog akrilnog vrata, koji u kombinaciji sa postoljem daje televizoru veoma prefinjen izgled.Uzeto je u obzir da će ovakav tanak model možda biti i kačen na zid, pomoću Samsung-ovog UltraSlim nosača (ili nekog drugog), a tome prilikom u paketu se između ostalog dobijaju odgovarajući adapteri, kako da bi konekcije bile lako dostupne dok je televizor na nosaču.
 Što se tiče samih konekcija koje ovaj model poseduje, možemo reći da su one brojne i da će zadovoljiti čak i zahtevnije audiofile/videofile sa većim brojem uređaja:

- 4 x HDMI ulaza lako dostupnih sa leve strane
- 2x USB ulaza koji podržavaju eksterne hard diskove bez sopstvenog napajanja
- Digitalni audio izlaz (optički - Toshlink)
- Ulaz sa slušalice
- PC/DVI audio ulaz
- D-Sub (VGA) PC ulaz
- Antenski ulaz
- Satelitski ulaz
- Lan priključak za internet konektivnost (pomalo nepotreban ako imate bežični ruter)
- Komponentni AV ulazi za video i zvuk pomoću adaptera
- Skart priključak pomoću adaptera
- Common Interface slot pomoću adapteraDaljinski je dugačak, ima crne plastične navigacione dugmiće sa jako plitkim hodom, i gumenim dugmićima na svim ostalim funkcijama. On je takođe izrađen u stilu imitacije brušenog čelika i poseduje pozadinsko osvetljenje dugmića koje svetli narandžastom bojom.


 

Ako imate Samsung mobilni telefon, možete ga upariti sa televizorom preko mreže i koristiti ga umesto standardnog daljinskog.
Modul, tjuneri, meniji, opcije

 

Ugrađeni WiFi modul i digitalni tjuneri

Kao što smo pomenuli na kratko, Samsung je ove godine počeo da u svoje premium televizore ugrađuje WiFi module, tako da vam više nije potreban Samsung-ov oficijalni USB WiFi dongle, koji je bio dodatni trošak sam po sebi. Verujemo da danas veliki broj ljudi poseduje WiFi ruter, tako da će ova metoda biti najpraktičnija za pružanje internet konekcije televizoru, ali i za povlačenje raznih multimedijalnih fajlova na televizor putem DLNA mreže.

Od digitalnih tjunera, poseduje DVB-C (za digitalnu kablovsku), DVB-S (za digitalne SD satelitske kanale) i DVB-T (za digitalne kanale emitovane kroz etar). DVB-C tjuner će vam biti posebno zanimljiv ako imate kablovsku pretplatu kod našeg provajdera Ikom, koji ne poseduje enkripciju na svom osnovnom paketu kanala, što znači da ćete imati ceo osnovni paket televizijskih i radio kanala potpuno besplatno i bez korišćenja njihovog risivera. Za dodatne pakete, kao što su HBO paket, Cinemax, Arena Sport paket ili drugi, ipak ćete morati da uzmete pretplatu na digitalne kanale i da koristite njihov risiver u kome je kartica koja ih dekodira.

DVB-S tjuner možete koristiti ukoliko posedujete satelitsku opremu, tačnije tanjir i LNB. Preko ovog tjunera možete pratiti sve otvorene digitalne kanale na bilo kom satelitu, kao što su Hotbird, Astra, Eutelsat i mnogi drugi., ali iskreno rečeno, nema previše besplatnih kanala na satelitu koji mogu biti zanimljivi. Ako želite da pratite kodirane kanale, ili možda čak i HD kanale, ipak vam predlažemo kupovinu odvojenog Dreambox risivera za ovu namenu. Sve u svemu, DVB-S tjuner je prisutan, koristili ga ili ne.

 Na kraju, DVB-T tjuner možete koristiti za praćenje nekolicine naših kanala koji se emituju u digitalnom obliku, od kojih će vam najzanimljiviji biti verovatno RTS HD testni kanal, koji povremeno prenosi bitnija sportska dešavanja. Nažalost, kada usledi zakazana digitalizacija naših kanala 2012-e godine, DVB-T tjuneri na svim televizorima će postati neupotrebljivi, iz razloga što je odabran noviji DVB-T2 kao standard za emitovanje. Inače DVB-T2 tjuner se jako retko nalazi na modelima televizora bilo kog proizvođača danas na tržištu. Da li će biti modela televizora sa DVB-T2 tjunerima naredne godine ostaje nepoznato, ali svejedno, oni koji već imaju televizor sa DVB-T tjunerom biće primorani da kupe dodatni eksterni DVB-T2 risiver, ako žele da prate kanale pomoću standardne Loga antene.

Izgled menija i razne opcije

Poseduje šest glavnih kategorija - Picture, Sound, Channel, Network, System i Support, u kojima se nalaze razna podešavanja. U kategoriji slike dostupna su vam Standard, Movie, Dynamic i Relax podešavanja, od kojih Movie pruža najrealističniji izgled slike. Možete podešavati osvetljenje plazma ćelije (nešto kao Backlight na LCD televizorima), kontrast, osvetljenost, oštrinu slike... sve što standardno možete sresti na televizorima, a pored toga, Samsung je uključio i profesionalno podešavanje balansa bele boje u deset tačaka, pomoću kojeg možete da dovedete boje na jako veliku tačnost.

Dok gledate digitalne kanale, dostupne su vam detaljne informacije o njima, kao i odvojeni vodič, preko kojeg veoma lako možete pronaći šta vas zanima. Zanimljiva opcija je da listu kanala možete prebaciti na USB, prebaciti na računar kako bi ste ih detaljno sortirali i izmenili, pa zatim tako izmenjene vratiti nazad u televizor. Dostupna vam je i opcija snimanja video kanala sa digitalnih tjunera, kod koje je potrebno uključiti eksterni hard, koji mora imati poseban tip particije koju mu televizor dodeli i morati imati dobre performanse, kako bi uopšte bio prihvaćen od strane televizora. U suprotnom, jednostavno ćete dobiti poruku da je hard disk pao na testu performansi za snimanje. Koliko smo informisani, trebalo bi da gledate eksterne hard diskove sa minimalnom brzinom upisa od 30 Mb/s za takvu namenu.

Još jedna veoma zanimljiva opcija je Time Shift. Time shift je zapravo pauziranje uživog programa koji pratite, na primer dok odete do frižidera po pivo, i ponovno nastavljanje programa od trenutka gde se pauzirali, kako ne biste propustili nešto bitno. Odmah ćemo vam reći da ovaj model televizora nema moć da zaustavi vreme u svetu, već samo snima u pozadini na eksterni hard disk  šta se zapravo odvijalo u živom programu od trenutka od kada ste pauzirali, pa vam pušta tu sekvencu koja se već odigrala u realnom vremenu. To znači da će vam sada "kasniti" slika u odnosu na uživo emitovanje, za onoliko koliko je program bio pauziran, sve dok ponovo ne resetujete TimeShift promenom na drugi kanal. Jednostavno zar ne?

Reprodukcija

 

Reprodukcija SD materijala

Materijal standardne definicije, kao što su na primer kanali gledani preko digitalnog kablovskog tjunera, ne izgledaju baš savršeno. U prilog tome ne idu dve stvari. Prva stvar je dijagonala od 51 inča i mala rezolucija kod kanala, što nikako ne ide jedno sa drugim, tako da će kanali izgledati dosta lošije u poređenju sa HD materijalom (što je i logično). Sa druge strane, Samsung je sa ovim modelom plazma televizora uradio loš posao sa skaliranjem materijala, što je neuobičajno, jer je Samsung u prethodnom periodu bio i više nego dobar što se tiče SD skaliranja. Ovo se najviše ispoljava u veštačkim testovima oštrine, koje je sprovela ekipa sa AVForums sajta i HDTVtest.uk (mi trenutno nismo u posedu takvog materijala sa testovima) i kako je rečeno - efekat je manje drastičan u realnom gledanju. Generalno, mi se slažemo sa ovakvim zapaženjem, jer smo primetili blagu zamućenost slike pri konkretnom gledanju kanala sa digitalne kablovske. 

 


Reprodukcija HD materijala

Po ovom pitanju zaista nema ni trunke sumnje - slika je jednom rečju fenomenalna! Posle 200 časova takozvanog break-in perioda, gde smo vrednosti držali na polovini kako bi smanjili šansu za pojavom burn-ina, sa povećavanjem nivoa kontrasta i osvetljenja ćelije, slika je postala znatno bolja. Taj nivo detalja koji pruža, savršena uniformnost, dubina crne boje, prirodnost boja, zaista ostavlja bez daha. Poseduje 600Hz Subfield drive, što znači da će pokretne scene biti prikazane skoro bez ikakvog zamućivanja, a  pri brzim pokretima nismo primetili ni artefakte ili anomalije u slici.

Ono što treba pomenuti kao manu kod ovog modela je to što poseduje čudne suptilne skokove nivoa osvetljenosti slike na trenutke, takozvani "Brightness pops", koji može pomalo da odvraća pažnju kada se manifestuje. Srećom, najnoviji firmware za ovaj model je rešio taj problem, ali je takođe i doneo novi problem sa sobom - slabije nivoe crne boje. Mi smo odlučili da za sad ostanemo na trenutnoj verziji firmware-a, barem dok Samsung ne izbaci novu verziju, u kojoj će nadamo se, dubina crne boje biti vraćena na normalne vrednosti. Image retention jeste prisutan, ne može se reći da je eliminisan, ali u realnom gledanju ne predstavlja problem. Ipak, ako tražite image retention po ekranu, verovatno ćete ga i naći, ali on se neće predugo zadržati.. Ostavili smo neke slike koje vam daju generalni utisak o kvalitetu slike, ali u stvarnosti ovo izgleda višestruko puta bolje.


Smart, USB, DLNA

 

Pokušaj hardverske kalibracije

Pošto nam je hardverska kalibracija televizora još uvek neistražena terirtorija i još uvek nemamo dovoljno iskustva u istoj, iako smo popravili neke vrednosti kao što su deltaE 94 vrednosti, poboljašali CIE gamut, temperaturu boje doveli na 6500k, itd, ali daleko od toga da smo bili zadovoljni vrednostima koje smo dobili. Bićemo iskreni, kalibracija televizora je jako komplikovan proces, za koji je potrebno dosta vremena, strpljenja, opreme i iskustva. Treba nam još dosta prakse da bi smo mogli otvoreno da vam predstavimo dobre rezultate i da otvoreno diskutujemo o tom procesu, a kada budemo stekli tu praksu, obećavamo vam da ćemo vas u odvojenom članku provesti kroz čitav proces kalibracije televizora u programu Calman i svakako pokazati dosta bolje vrednosti modela D6900 od ovih koje ćemo ostaviti u slikama ispod.
 

Smart konektivnost, USB reprodukcija i DLNA strimovanje

Model Samsung 51D6900 poseduje takozvani SmartHub, u kojem imate mogućnost da skidate razne aplikacije, između kojih se nalaze bitnije društvene aplikacije kao što su Facebook, Twitter, YouTube, GoogleTalk. Prisutna je aplikacija kao što je Explore3D, koja poseduje poveću bazu 3D promo materijala, AccuWeather aplikacija za vremensku prognozu, GoogleMaps za mape celog sveta i od nedavno naša Blic aplikacija za vesti. SmartTV jeste koristan ako nemate računar u sobi, a mrzi vas da ustajete iz fotelje. U principu radite stvari koje bi ste inače radili na vašem računaru, samo što imate brojna ograničenja u poređenju sa istim - pre svega unos teksta putem daljinskog, koji ume poprilično da traje (prosto ukucavanje e-mail adrese može da potraje i do minut, dok otkucate sve karatkere koristeći brojeve na daljinskom). Smart aplikacije su tu kao pogodnost i ne treba se previše udubljivati u njihovu svrhu na televizoru - izbor je vaš da li ćete ih koristiti i koliko često.

 

DLNA kompatibilnost sa drugim uređajima ili računarom, ovom modelu daje odlične multimedijalne mogućnosti. Korićenjem softverskog ili hardverskog media servera, možete bežično strimovati filmove, slike i muziku direktno na vaš televizor, sa bilo koje lokacije.

Što se tiče multimedijalne mogućnosti pomoću USB ulaza, možemo reći da je Samsung zaista odradio odličan posao na tom polju. Dovoljno je da prikačite vaš USB hard disk ili fleš drajv sa strane televizora i većina multimedijalnih formata, bilo da je to film, muzika ili slika, samo da je poznatog formata - biće reprodukovana bez problema. Pošto Samsung poseduje DTS dekoder, filmovi sa tim tipom zvuka biće reprodukovani takođe bez problema, u poređenju sa drugim prozvođačima kod kojih ćete morati da konvertujete zvuk u AC3 format. MKV format je podržan, tako da verujemo da će vam to biti jedna od bitnijih mogućnosti koje USB ulaz donosi. M2TS format je pročitan takođe bez problema, što će nekog obradovati. Podrška za titlove je prisutna, ali oni prethodno moraju biti u istom folderu i nositi identično ime filma, kao što je bilo pravilo do sad. Takođe postoji i podrška za naše karaktere. Veličina titla je fiksna i ne možete mu menjati boju.

3D efekat, zaključak

 

3D efekat

Veoma smo zadovoljni kako se model D6900 snašao u ovom polju, dosta bolje nego što smo očekivali. Oprema koja je potrebna za dobijanje 3D efekta su aktivne naočare, koje Samsung uključuje u paketu, i to čak dva para. Ove naočare pre prvog korišćenja moraju da se upare sa televizorom, a to se radi pomoću Bluetooth tehnologije i dovoljan je samo jedan pritisak na dugme dok ste u blizini televizora, gde ćete na ekranu dobiti poruku da su naočare uspešno povezane. Kada ste povezali naočare, potreban vam je 3D materijal, a njega možete naći na 3D Blu-Ray diskovima u frame sequential formatu (puna rezolucija), u half side-by-side formatu na vašem računaru - prepolovljena rezolucija (960 x 1080 po oku) ili opet u punoj rezoluciji sa full side-by-side (1920 x 1080 po oku), a takođe je prisutna i 2D u 3D konverzija materijala, koja vas sigurno neće oduševiti kao materijal koji je izvorno sniman u 3D-u, ali je ipak dobra stvar za imati.
Dubina  3D efekta koju ovaj model pruža je zaista fenomenalna, prosto rečeno, bukvalno daje novu dimenziju slici, baš kao što je i zamišljeno. Crosstalk (pojava duhova, dupliranje slike) je zaista sveden na minimum, ali nije potpuno eliminisan i na trenutke možete iskusiti pomenute probleme. Naočare su razumno lagane i njihova stakla ne zatamnjuju sliku previše, ali pomalo žuljaju u predelu nosa posle dužeg nošenja. Ipak, 3D dobijen pomoću aktivne tehnologije ne mora odgovarati svakom. Neko će se žalliti na glavobolju posle dužeg ili kraćeg gledanja 3D materijala, ali to je zaista subjektivno kome će 3D smetati više, a kome manje. Pasivna tehnologija jeste nešto blaža za oči, ali opet povlači određene mane kao što su prepolovljena rezolucija i interlaced izgled 3D efekta. Lični utisak je da nama aktivna tehnologija ne pravi problem sa glavoboljama, a pošto nam 3D izgleda dosta bolje na njoj, svakako bi smo je preferirali u odnosu na pasivnu tehnologiju.
Zaključak

Pored svega što nam model Samsung 51D6900 nudi - odličan dizajn, veliku dijagonalu, inč viška, brdo konekcija, digitalne tjunere, odličan kvalitet HD slike, odličan 3D efekat, SmartTV mogućnosti, veoma dobre multimedijalne mogućnosti, i još mnogo toga po zaista dobroj ceni, ne možemo da propustimo priliku da ovom modelu dodelimo BestBuy nagradu.Njegove mane nisu brojne, ali ćemo ih svakako pomenuti. Pre svega, nešto lošije skaliranje SD materijala i njegova blaga zamućenost pri prikazivanju. Njegova druga mana su suptilni skokovi u osvetljenosti slike, ali to je rešeno zadnjim firmware-om, ali sa žrtvovanjem dubine crne boje. Treća mana bi bilo blago zujanje modela, koje ćete čuti u sobi u kojoj vlada potpuna tišina, ali će to zujanje biti maskirano bilo kojim nivoom zvuka iz zvučnika televizora. Bilo kako bilo, prednosti ovog modela čine njegove mane zanemarljivim i smatramo da je on veoma dobra kupovina.


Prednosti


- Odličan dizajn (tanak okvir i mala dubina)
- Plus jedan inč na dijagonalu
- Veliki broj konekcija
- DVB-S tjuner i ugrađen WiFi modul
- Fenomenalan kvalitet slike
- Odličan 3D efekat
- Smart mogućnosti
- Dobre multimedijalne i mrežne DLNA mogućnosti
- Dva para aktivnih 3D naočara potpuno besplatno
- Veoma pristupačna cena


Mane

- Blago zamućenje u prikazu SD materijala
- Suptilni skokovi u osvetljenosti slike (rešeno u poslednjem firmware-u)
- Blago zujanjeCena: 133.000 RSD.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Panasonic LCD 42U3E

Test: Samsung 3D LCD LED 55D8000

10304
10305
10306
10307
10308
10309