Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung 3D LED LCD ES8000

16.07.2012 01:50 | 1 Multimedija
Test: Samsung 3D LED LCD ES8000

Benchmark je dobio priliku da testira Samsungovu najvišu klasu LCD televizora sa LED pozadinskim osvetljenjem - njihov vodeći model koji nosi oznaku ES8000. Reč je o direktnom nasledniku prošlogodišnjeg D8000 modela, a ovogodišnji top model donosi nekoliko noviteta. Osim karakteristične promene dizajna i postolja, Samsung je uključio stvari kao što su upravljanje govorom, ugrađenu kameru za prepoznavanje lica i pokreta, Skype pozive, i novu fitnes Smart TV aplikaciju, koja se nekome može učiniti korisnom. Kao što ste verovatno očekivali od vodećeg modela, reč je o FullHD 3D televizoru sa raznim Smart mogućnostima. Pogledajte u nastavku šta model ES8000 ima da ponudi...

Dragoljub Radovanović

Prošle godine smo bili svedoci predstavljanja nove Samsungove Smart TV platforme, za koju možemo reći da je lepo prihvaćena u svetu televizora visoke definicije. Korisnicima se izgleda dopada ceo taj "Smart" koncept uređaja, a kada već imamo pametne telefone, zašto ne bismo imali i pametne televizore?Popularnost Smart televizora je sada svakako na visokom nivou, dobre cifre prodaje to i dokazuju, tako da je Samsung ove godine odlučio da dodatno unapredi Smart TV koncept, dodavajući neke novitete koji se smatraju inovacijama. Radi se o inkorporiranju glasovnog upravljanja televizorom, kao i dodavanju prepoznavanja lica i pokreta, tačnije gestova korisnika.Ove mogućnosti smo svakako viđali ranije, tako da nisu baš potpuno nove stvari, ali da li smo ih viđali u sklopu televizora? Ne možemo reći da jesmo. Deo vezan za upravljanje govorom je omogućen dodavanjem mikrofona u telo televizora, koji će reagovati na vaš glas, tako da možete izvršavati određene funkcije bez upotrebe daljinskog. Samsung ES8000 je prvi televizor kojem smo se obraćali, koliko god to čudno zvučalo. Drugi deo vezan za prepoznavanje gestova i lica je omogućen zahvaljujući ugrađenoj kameri na vrhu televizora. Pomoću ove kamere takođe možete i vršiti video komunikaciju preko Skype Smart Tv aplikacije. Prošlogodišnji D8000 model je zahtevao kupovinu posebne kamere za ovu namenu, a sa ugrađenom kamerom u ES8000 to više nije potrebno.

Ono što je takođe bitna stvar koju treba pomenuti je inkorporacija takozvane Micro Dimming Ultimate kontrole pozadinskog osvetljenja. Kao što vam je možda poznato, ES8000 je i dalje Edge LED osvetljen televizor, što znači da je izvor osvetljenja postavljen po ivicama. Mada, Micro Dimming Ultimate tehnologija je softversko rešenje koja deli površinu panela u preko 4000 manjih zona, kako bi se optimizovalo LED osvetljenje i video signal za svaki frejm u realnom vremenu i poboljšao kontrast. Ovo i dalje nije toliko dobro rešenje kao pravo lokalno zatamnjivanje, ali je nešto najbolje pored njega. Pomalo smo razočarani što ni ove godine Full LED osvetljenje nije prisutno na Samsung modelima, za koje smatramo da je mnogo bolje rešenje od Edge LED pozadinskog osvetljenja.Samsung ES8000 poseduje Ultra Clear panel čija je uloga absorcija ambijentalne svetlosti i eliminisanje nepoželjnih refleksija, ali je upitno koliko je u tome uspešan. On takođe poseduje dvojezgarni procesor, koji ćete zapravo moći i nadograditi na četvorojezgarni uz pomoć Samsung Evolution Kit-a. Samsung obećava da ćete uz pomoć njega svake godine moći da osvežavate svoj televizor, dodavajući mu nove aktuelne mogućnosti. ES8000 nudi 800 Clear motion rate (400 Hz) osvežavanje uz pomoć interpolacije, tako da će televizor biti sposoban da pruži punih 1080 linija pokretne rezolucije. Ovo znači da će brza pokretna slika biti prikazana glatkije i jasnije.Kao i prethodne godine, Samsung se odlučuje za aktivnu 3D tehnologiju prikaza. U pakovanju su uključena dva para aktivnih 3D naočara (u nekim zemljama četiri para), tako da ćete odmah biti spremni za gledanje materijala u tri dimenzije. Televizor takođe poseduje 2D u 3D konverziju, tako da možete dodati određenu dubinu sadržaju koji nije sniman u 3D. Samsung ES8000 ove godine poseduje redizajnirani Smart Hub sa novim aplikacijama, a izdvojili bi smo Fitness, Kids i Family Story, koje ćemo detaljnije pomenuti kasnije u tekstu. Ispod možete naći specifikacije ovog modela.Dizajn i konekcije

U odnosu na prošlogodišnji vodeći D8000 model napravljeno je nekoliko izmena u dizajnu. Materijal od kojeg je izrađeno kućište televizora je i dalje aluminijum, a i sam kvalitet izrade je na visokom nivou. Ono što je novo kod ES8000 modela je njegovo nesvakidašnje postolje, koje do sada nismo imali prilike da zateknemo na nekom televizoru. Umesto klasičnih elipsastih, pravougaonih, ili postolja sa metalnim krakovima koje smo viđali u prethodnim Samsungovim serijama televizora, ovo postolje je drugačije od svega toga i prostire se većinom donje ivice. Ovako dizajnirano postolje izgleda privlačno, izrađeno je od plastike koja imitira metal, a pomalo zameramo što nije izrađeno od aluminijuma kao i ostatak televizora. Takođe postoji zamerka što sa ovakvim fiksnim postoljem televizor gubi mogućnosti rotacije.
Ivice oko ekrana televizora su sada dodatno smanjene, iako su i prošle godine bile jako tanke. Nama se dopada ceo taj koncept smanjivanja okvira, jer korisnik dobija utisak da je ekran veći nego što jeste, a čekamo momenat u budućnosti kada okvir uopšte neće ni postojati - do tada, ovo je nešto najbliže tome. Kako su ivice previše tanke da bi se u njih smestila kamera televizora, na gornjoj strani u ispupčenom delu je smeštena kamera, kojoj pomoću točkića sa zadnje strane možete nameštati vertikalni ugao, kako bi je podesili i namestili shodno vašim potrebama. Pored tankih ivica oko ekrana, i sam televizor je jako tanak - manje od 3cm u svojoj najdebljoj tački.
Sa prednje strane televizora takođe u ispupčenom delu, ovoga puta sa donje strane, nalazi se Samsung logo. Ono što je zanimljivo kod njega je to da poseduje pozadinsko osvetljenje plave boje, tako da izgleda lepo kada je u prostoriji ugašeno svetlo.Polovina konekcije na televizoru su pozicionirane pozadi sa desne strane tako da im je olakšan pristup, dok je drugi deo konekcija pozicioniran tako da im se prilazi od ispod. Ono što nam je čudno je to što ove godine nema kabl-adaptera kod tih donjih konekcija, tako da im nije olakšan pristup ukoliko planirate da kačite televizor na zid. U donjem desnu uglu pozadi imate multidirekciono dugme za uključivanje i upravljanje televizorom. Od konekcija možete zateći sledeće:

- 2 x USB (5V, 0.5A) ulaza
- Digitalni optički audio izlaz
- Treći USB (HDD 5V, 1A) ulaz
- 3 x HDMI ulaza (DVI, ARC, MHL)
- DVI audio ulaz
- Eksterni Skart ulaz preko kabl-adaptera
- 3.5mm ulaz za slušalice
- Servisni ulaz
- Ulaz za satelitsku antenu
- Ulaz za kablovsku ili loga antenu
- Komponentni audio i video ulaz
- Lan port
- Prostor za Evolution kit
- Common Interface slot preko adapteraU sklopu pakovanja ES8000 modela dolazi ne jedan, već dva daljinska upravljača. Prvi daljinski ima izmenjen dizajn u poređenju sa daljinskim D8000 modela, poseduje zaobljenje na prednjoj i zadnjoj strani i gumene dugmiće sa pozadinskim osvetljenjem. Nekako smo očekivali da glavni daljinski ima bolji kvalitet izrade, da bude više "premijum" u skladu sa ostatkom televizora. Drugi "Samsung univerzalni" daljinski pomalo ispravlja situaciju. On je srebrno crne boje, poseduje ispupčene tastere u u obliku funkcije koji vrše, a takođe i tačped preko kojeg prevlačite prst kako bi vršili navigaciju. On takođe u sebi poseduje i mikrofon, u situacijama gde ste previše udaljeni od televizora ili previše bučnom okruženju da bi mikrofon sa televizora prepoznao vaš govor.Ono što smo takođe zatekli u pakovanju ovog modela je cilindrična kula, koja je nazvana IR Blaster. Ovaj dodatak vam omogućava da povežete više kompatibilnih uređaja kako bi ste ih kontrolisali pomoću Samsung univerzalnog daljinskog. IR blaster se sinhronizuje preko bluetooth-a sa televizorom i daljinskim, i skladišti preuzete kodove za komande kompatibilnih uređaja. On takođe omogućava da proširite glasovne mogućnosti televizora na povezani set top box.
WiFi, tjuneri, meni

 


Ugrađeni WiFi modul i digitalni tjuneri

Kao što je to bio slučaj i sa prethodnim D8000 modelom, ES8000 takođe poseduje ugrađeni WiFi modul. Ovo znači da nećete morati da kupujete nikakve posebne USB WiFi dongle-ove, tako da će vaš televizor biti spreman za internet konekciju istog trenutka kada ga uključite. Internet konekcija na televizoru će služiti za pokretanje raznih smart aplikacija, servisa, ali i za DLNA reprodukciju, povlačenjem multimedijalnih fajlova sa softverskih ili hardverskih servera.

Što se tiče digitalnih tjunera koji postoje u televizoru i ove godine je tu klasični DVB-T tjuner, koji nije kompatibilan sa našim DVB-T2 standardom. To znači da ćete morati da kupite odvojeni risiver ukoliko želite da pratite naše digitalne kanale kroz etar. Sa druge strane, ako imate pretplatu kod kablovskog operatera, nemate šta da brinete, jer vas digitalizacija naših kanala neće preterano zanimati, ali će vam svakako biti zanimljiv DVB-C tjuner za digitalnu kablovsku.

DVB-C tjuner možete koristiti u slučaju gde vaš kablovski operater nema enkripciju osnovnog paketa digitalnih kanala, tako da ih možete dobijati u mnogo čistijem digitalnom, umesto analognom obliku u kojem ima smetnji. Kanali u paketima koji se dodatno plaćaju imaju enkripciju, tako da ćete morati da koristite Conax modul i karticu u vašem Common Interface slotu. Ovo je svakako dobra opcija ako želite da izbegnete upotrebu dva daljinska. DVB-S2 tjuner vam omogućava prijem satelitskih kanala SD i HD rezolucije, ali pošto su svi zanimljivi kanali kodirani, ne vidimo neku preteranu korist od njega.

Izgled menija i opcije

Izgled menija Samsung ES8000 modela je ostao veoma sličan u poređenju sa prošlogodišnjom serijom. U njemu se nalazi šest kategorija Picture, Sound, Channel, Network, System i Support, unutar kojih možete zateći razna podešavanja. U kategoriji Picture koja je najbitinija u meniju možete pronaći četiri režima slike - Dynamic, Standard, Movie i Natural. Tu su takođe standardna podešavanja pozadinskog osvetljenja, kontrasta, svetline, oštrine, boje, podešavanje aspekta slike, itd...Od naprednijih opcija tu je Colour Space, koji poseduje podešavanja za primarne Red, Green i Blue boje, ali takođe i sekundardne Yellow, Cyan i Magenta, što dosta pomaže pri kalibraciji televizora. Unutar svake od ovih šest boja nalaze se slajderi za Red, Green i Blue korekcije. Druga napredna opcija je White Balance za RGB Offset i RGB gain. Ono što takođe dosta pomaže pri pravilnoj kalibraciji televizora je korekcija balansa bele boje u deset tačaka, što omogućava nameštanje pravilnog balansa bele boje kroz ceo opseg osvetljenja, od crne do najsvetlije bele boje.

Početno uključivanje televizora podrazumeva prolazak kroz nekoliko opcija kao što su nameštanje jezika televizora, zemlje, datuma i vremena, podešavanje mreže, i na kraju skeniranje Digitalnih i Analognih kanala. Mi smo na televizor prikačili kabl od Ikom kablovske i skeniranjem pronašli 77 kanala i pet radio stanica bez enkripcije i 29 zaključanih kanala koji se dodatno plaćaju. Prebacivanjem sa kanala na kanal na desnoj strani u sredini dobijamo neke osnovne informacije kao što su ime kanala, redni broj u listi, i EPG informaciju. Ako želite više informacija o kanalu potrebno je Info na daljinskom i dobićete informacije kao što su rezolucija kanala, aspekt, šta je sledeće na programu i koliko će trajati, kao i trenutno vreme i datum. Takođe postoji i opcija elektronskog vodiča, koja vas hronološki provodi kroz serije i emisije vaših kanala, a u gornjem levom uglu imate malu sliku kanala na kom se trenutno nalazite.
Listu kanala je moguće eksportovati na USB, prebaciti je na računar kako bi sortirali kanale po vašoj želji, a zatim ih sa svim izmenama vratiti nazad u televizor. ES8000 poseduje PVR mogućnost (Personal Video Recorder) koji vam omogućava da snimate sadržaje samo sa digitalnih tjunera na eksterni hard disk koji morate kupiti odvojeno. Moramo vam skrenuti pažnju da neće svaki hard disk biti pogodan za snimanje, jer su potrebne velike brzine upisa, kako bi se on izborio sa poslom beleženja snimka.


Performanse u praksi

 Reprodukcija SD materijala


Samsung je poznat po jako dobrim procesorima slike, koji omogućavaju veoma dobro skaliranje slike standardne rezolucije. Generalno vam preporučujemo da uz ovakav model televizora gledate isključivo digitalne kanale, jer analogni kanali u sebi sadrže razne smetnje, tako da ne izgledaju toliko dobro kao digitalni. Kanali na našoj kablovskoj su većinom u 576i rezoluciji, tačnije 720 x 576 u interlaced video tehnici. Mada, kod nekih kablovskih operatera možete uzeti i paket HD kanala, koji idu u 1080i rezoluciji. Kanali standardne definicije (SD) su bili jako lepo skalirani na standardnu FullHD rezoluciju ES8000 modela i možemo reći da smo veoma zadovoljni kako je sve to izgledalo.Reprodukcija HD materijala i kvalitet slike

HD materijal će na svakom FullHD televizoru izgledati odlično, to vam svako može reći, ali će uvek postojati razlika u kvalitetu slike između raznih modela. Pošto je autor teksta uglavnom navikao da većinom gleda HD materijal, početni utisak koji smo dobili pri prvom uključivanju televizora i prebacivanju na HD izvor (Dreambox 800HD satelitski risiver) je bio jako loš. Zašto je to tako? Uprkos tome što ES8000 ima S-PVA tip panela, koji najviše cenimo od svih tipova panela, fabrička podešavanja slike su jednom rečju katastrofalna. Televizor smo fabrički zatekli na Standard podešavanju slike, koja čini HD materijal, usled nedostatka bolje opisa - groznim. Slika je na ovom podešavanju veoma svetla, čak i kada se smanji sa jako visoko postavljenog nivoa pozadinskog osvetljenja, a njena temperatura boja je veoma hladna, što pruža dosta plavu i beživotnu sliku. Dynamic podešavanje pruža još gore rezultate. Režim slike koji drastično ispravlja kvalitet slike je Movie, ali ni on nije savršen. Temperatura boja je u njemu znatno prirodnija, ali je i slika sada pomalo vukla na crvenkasto. Iako Movie režim ispravlja stvari, opet smatramo da out-of-box kvalitet slike opet nije dovoljno dobar za model koji je trenutno na vrhu Samsungove ponude LED osvetljenih LCD televizora.
Što se tiče dubine crne boje, tu apsolutno nemamo nikakvih zamerki, jer su S-PVA paneli poznati po tome što imaju jako veliku dubinu crne i odličan kontrast. ES8000 je u tamnim scenama imao dobre nivoe vrednosti crne boje kada smo spustili osvetljenje na razuman nivo, i tako dobili više detalja u tamnim scenama. Ovo je verovatno jedna od ključnih prednosti zašto autor više preferira S-PVA u poređenju sa IPS panelima koji nemaju toliki nivo kontrasta i dubine crne boje. Mada, IPS paneli imaju dosta veći ugao gledanja - treba odlučiti šta vam je bitnije od te dve stvari. Postoji jedna stvar koja nam je prilično kvarila utisak kod ES8000 a to je uniformnost pozadinskog osvetljenja. Na našem primerku koji smo imali ona je uniformnost ekrana nije bila baš najbolja, jer smo čak i na polovini osvetljenja imali najviše probijanje u donjem levom i desnom ćošku, par oblaka iznad donje ivice i oblačić oko sredine panela. Zapravo, probijanje je postojalo duž leve i desne ivice, u manjem intenzitetu ali opet dovoljno primetno kada smo postavili potpuno crnu pozadinu. Na maksimalnom osvetljenju nivo probijanja osvetljenja je jako jako loš. Pogledajte fotografije na 0, 10 i 20 vrednosti pozadinskog osvetljenja.
Hardverska kalibracija

 

Treba odmah napomenuti da hardverskom kalibracijom televizora izvlačite njegov maksimum što se tiče kvaliteta slike, ali treba skrenuti pažnju da je ovo nimalo lak i jako pipav posao. Problem je u tome što je za kalibraciju televizora potrebna odgovarajuća oprema - tačnije kolorimetar, koji prosečni korisnik nema u posedu. Ovo nije jedini ograničavajući faktor jer je za kalibraciju ipak potreban određen nivo znanja o materiji i ono što je možda i najbitnije - slobodno vreme i upornost. Iskustvo takođe igra bitnu ulogu, sa kojim se ne možemo previše pohvaliti da ga imamo u kalibraciji televizora, jer smo do sada ozbiljnije kalibrisali samo par modela. Ipak, to nas nije ovoga puta sprečavalo da izvršimo ono što je po nama dosta dobra hardverska kalibracija. Možemo reći da nam ES8000 nije zadavao previše muke pri kalibraciji, i da smo prilično zadovoljni rezultatima koje smo dobili.
Softver koji je korišćen za kalibraciju ES8000 je program pod imenom Calman, koji je jedno od najboljih rešenja za kalibraciju HDTV-ova. Kolorimetar koji je korićen je Gretag Macbeth Eye One 2, koji nije baš idealno rešenje za kalibraciju televizora, i on je više namenjen kalibraciji monitora. Problem je u tome što tačnost njegovih rezultata pomalo varira nakon izvršenog merenja, ne toliko drastično, ali toliko da kompromizuje apsolutnu tačnost rezultata. Benchmark radi na tome da za potrebe testiranja televizora nabavi tačnije rešenje, a do tada se snalazimo sa onim što imamo.

Krenimo od Gamma vrednosti, kod koje je izmerena prosečna vrednost od 2.4024 nije bila pogodna odstupala u odnosu na našu metu koja iznosi 2.20. Korekcija Gamma vrednosti je zahtevala odlazak u detaljnije podešavanje slike iz menija slike i postavljanju vrednosti Gamma sa standardnih 0 na +1 . Ovim prostim podešavanjem nakon ponovnog merenja, prosečna Gamma vrednost je iznosila idealnih 2.2008.

Gamut boja je kod ES8000 u Movie režimu nije imao drastično velika odstupanja, osim u slučajevima zelene boje koja je bila imala znatno odstupanje i koja je bila potpuno van svog idealnog kvadratića. Sekundardna žuta boja je takođe bila netačna, dok su ostale boje imale dobar nivo tačnosti. Posle jako pipave igre korekcije boja u Colour Space opciji slike, uspeli smo da poboljšamo tačnost boja i da ih odstupanje spustimo na dosta niske vrednosti.
Izmerene Grayscale vrednosti su bile solidne pre kalibracije, tako da im je bilo potrebna manja korekcija iz White Balance menija slike. Mada, da bi dostigli savršen Grayscale kroz ceo opseg osvetljenja od minimalne svetline (duboke crne) do maksimalne svetline (svetle bele) bilo je potrebno izvršiti korekciju u 10 tačaka u posebnom meniju slike. Evo i rezultata posle kalibracije.
Temeperatura boja je sa prethodnih 6670k pre kalibracija sada dovedena na tačnijih 6507k, što je skoro pa idealna vrednost.Izmereno osvetljenje je sa našim podešavanjima slike iznosilo oko 135 cd/m2 što jeste malo svetlije od idealne 120 cd/m2 granice, mada nekima na toj granici slika može izgledati dosta tamna, osim ako ne gledaju televizor u skroz zatamnjenoj prostoriji. Dubina crne boje je nakon nalibracije iznosila 0.06 cd/m2, dok je pri potpuno crnom ekranu ona 0.00 cd/m2 jer se pozadinsko osvetljenje tada totalno gasi. Sve u svemu, smatramo da je kalibracija ES8000 bila prilično uspešna, i da je nakon nje kvalitet slike bio prilično bolji u poređenju sa standardnim out-of-box vrednostima, pogotovo u poređenju sa Standard režimom.


Smart TV mogućnosti

Samsung ES8000 je ove godine dobio pomalo redizajnirani SmartHub, u kome se nalazi nekoliko novih mogućnosti. Ono što nije promenjeno je i dalje jako spor odziv na komande i generalna tromost sistema. Pored smart aplikaciija kao što su Facebook, Twitter ili YouTube, sada imamo još nekoliko servisa koji vam se mogu učiniti zanimljivim, dok drugima neće biti od preterane koristi.Prvi servis nosi ime Fitness, i nudi katalog video klipova raznih vežbi koje bi trebalo da mimicirate dok stojite ispred vašeg televizora u šorcu i majci i uz pomoć kamere videti sebe dok vežbate u drugom delu ekrana. Lično ne možemo zamisliti sebe da radimo ovo i sve nam to deluje pomalo smešno, ali ko smo mi da sudimo šta je korisno a šta ne. Nakon vežbanja možete videti vaš progres, tačnije razne informacije o vežbanju kao što je broj sagorenih kalorija, indeks telesne mase, itd.
Drugi servis se naziva Kids, koji smatramo da je ipak nešto korisniji ukoliko imate mlađu decu, i u kome možete naći razne edukacione programe, kako bi deca kroz igru i naučila nešto korisno.Treći servis se zove Family Story, i on vam nudi pristup cloud servisu u kome vam je dostupno da skladištite 5GB slika i albuma, tako da kasnije možete da reprodukujete zanimljive momente iz života i da ih podelite sa porodicom na velikom ekranu. Možete napraviti albume fotografija i deliti ih između korisnika koji takođe imaju pristup Family Story aplikaciji.Pomenuli smo mogućnosti glasovnog upravljanja televizorom. Kako one funkcionišu? Zapravo veoma prosto. Komanda koja aktivira glasovno upravljanje glasi "Hi TV", odakle će vam se u zavisnosti od menija u kome se nalazite prikazati mogućnosti u donjem delu ekrana. Preko glasovnog upravljanja recimo možete menjati kanale, povećati i smanjivati zvuk, menjati izvore i razne druge stvari. Ovo zaista zavisi od toga kakav vam je akcenat engleskog jezika, ali mi smo imali dosta pozitivno iskustvo kod glasovnog upravljanja ES8000 modela.Druga mogućnost je prepoznavanje lica korisnika i gestova. Prepoznavanje lica je zapravo korisno samo ako će više korisnika koristiti televizor, tako da je istim olakšano ulaženje u Samsung aplikacije ili druge Smart TV servise. Prepoznavanje gestova je zapravo pretvaranje vaše ruke u uređaj za navigaciju. Potrebno je da mahnete televizoru kako bi dobili kursor na ekranu, koji će sada pratiti pokret vaše ruke. Ako želite da odaberete neku opciju, potrebno je kratko zatvoriti dlan šake, nešto što zapravo imitira klik na mišu. Moramo priznati da nam ovakav način kontrole nad televizorom ili ugrađenim Web Browser-om nije nimalo prijatan, jer nas je zabolela ruka već posle par minuta držeći je uspravno kako bi kamera mogla da je prati.
Obe ove napredne mogućnosti - glasovno upravljanje i praćenje pokreta ruke će vam biti zanimljive prvog dana korišćenja, dok ćete narednog dana potpuno zaboraviti na to da one postoje. Ovo je lepa zamisao, ali mnogo je lakše uzeti daljinski i odraditi tu funkciju, umesto je izgovoriti ili bespotrebno zamarati ruku držeći je uspravno... LG-ev Magic daljinski u Nintendo Wii stilu nam se čini kao mnogo bolje rešenje. Korisnija upotreba kamere nam je svakako Skype video komunikacija.


 

DLNA, input lag, 3D

Pošto je Samsung ES8000 modelu dozvoljeno bežično ili žično kačenje na kućnu mrežu, samim tim možete pristupati multimedijalnim fajlovima sa vašeg kućnog servera putem DLNA protokola. To nije sve, jer takođe recimo možete povezati vaš DLNA kompatibilni smartfon ili tablet sa televizorom i reprodukovati njegov multimedijalni sadržaj na velikom ekranu.
Ugrađeni plejer je jako malo promenjen i poseduje sve standardne opcije za premotavanje filma, prikazivanje titlova, veličinu slike, režim, itd...

Input lag koji smo izmerili kačenjem CRT monitora na istu grafičku računara i uključivanjem Game opcije iz menija iznosio je 34 milisekunde, što će biti dosta dobro za gejming na konzolama. Isprobali smo kako to sve funkcioniše na God of War 3 PS3 naslovu i imali jako lepo iskustvo u igranju.

3D efekat

Kao što vam je možda to možda poznato, Samsung poseduje ugrađenu 3D Explore aplikaciju, u kojoj se nalaze razni sadržaji u tri dimenzije. To uključuje razne dokumentarce, trejlere, muzičke koncerte ili slične stvari u kojima možete uživati pre nego što se odlučite dali je isplativo kupiti Blu-Ray plejer sa 3D mogućnosti, ili možda krenuti putem pirata i skidati Half SBS ili Full SBS 3D materijal.
Takođe vam je dostupna 2D u 3D konverzija, od koje zaista ne možete očekivati neke specijalne rezultate, ali ako baš volite 3D efekat, vaš materijal koji je originalno sniman u 2D će dobiti određenu dubinu u pojedinim scenama. U zavisnosti od materijala koji se prikazuja 2D u 3D konverzija će nekada ima bolje, a nekad lošije rezultate. Što se tiče tehnologije 3D prikaza koje model ES8000, i dalje je reč o aktivnoj tehnologiji, sa aktivnim naočarima koje se povezuju sa televizorom putem Bluetooth veze. U paketu dolazi dva para aktivnih naočara, koje su ove godine dosta lagane i udobne za nošenje.Što se tiče samog dobijenog 3D efekta, smatramo da je Samsung uradio veoma dobar posao kod ES8000 modela. Dubina 3D sadržaja je na veoma visokom nivou, crosstalk efekat je na veoma redak, dok svetlina slike ostaje dosta dobra. Pasivna 3D tehnologija je bolja što se tiče crosstalk-a i svetline slike, ali ima jednu manu koja čini aktivnu tehnologiju superiornijom a to je niska rezolucija 3D prikaza i poznati interlaced izgled. Model ES8000 nema problema sa rezolucijom, pruža punu 1080p sliku na oba oka, i sve to izgleda dosta dobro. Ukoliko volite da gledate 3D filmove, bićete veoma zadovoljni performansama ES8000 modela.


Zaključak

Samsung ES8000 je kompanijin top model za 2012-u, ali glavno pitanje je da li opravdava svoju ne baš tako nisku cenu? Pa... ne možemo baš izričito reći ne, ali nismo ni potpuno ubeđeni da je opravdava. Nismo sigurni u čemu je konkretan problem, ali nekako smo očekivali više. U odnosu na prošlogodišnji model kvalitet izrade je ostao nepromenjen i radi se o privlačnom modelu televizora sa jako tankim ivicama. Konektivnost je dobra kao i prošle godine, mada je izgubio nekome jako bitni četvrti HDMI port. Ugrađeni WiFi modul je opet prisutan, i DLNA reprodukcija funkcioniše dobro.


Kvalitet slike nije drastično promenjen ove godine u odnosu na D8000 model i iznenađuje nas odluka Samsunga o izostavljanju Full LED tipa osvetljenja u svojim Top modelima, već ostajanju na Edge LED-u. Out of box podešavanja su jako loša, isključujući Movie režim koji ima tačnu sliku, ali i crvenkastu saturaciju i odstupanje određenih boja. Kvalitet slike postaje znatno bolji nakon hardverske kalibracije, ali nemaju svi korisnici pristup kolorimetru.Ono preko čega ne možemo da pređemo olako je uniformnost ekrana kod ES8000. Iako ima dosta dobar nivo crne boje, sve je to uzalud ako pokazuje probijanje osvetljenja u raznim delovima ekrana u mračnim scenama. Novotarije kao što su glasovna kontrola i kontrola pokretom mogu biti zanimljive u početku, verovatno prvog i drugog dana, a zatim jako brzo biti zaboravljene. Dosadašnja metoda korišćenjem daljinskog upravljača funkcioniše jako dobro, još je rano da se otresemo starih navika. Ako nešto nije pokvareno ne treba ga popravljati.

Servis kao što je Fitnes aplikacija takođe nije nešto toliko inovativno i korisno da bi se predstavljalo kao jedna od ključnih tačka prodaje televizora. 3D je sa druge strane opet jako dobar kao i prethodne godine, ali bez nekog drastičnog napretka. Optimizacija Smart TV plaftorme je preko potrebna, jer u poređenju sa drugim konkurentima ona se ponaša dosta tromo i usporeno. Samsung ES8000 je i dalje dosta dobar model televizora sa dobrim kvalitetom slike, ali nekako smo očekivali još više. Ipak, loša uniformnost ekrana prilično kvari utisak, a takođe sam kvalitet slike ne može da se meri sa kvalitetom koji pružaju Plazma televizori. U ovom cenovnom rangu preko 200 hiljada Plazma varijanta - model Samsung 51E8000 se može učiniti boljim izborom...


Prednosti


- Kvalitet izrade i dizajn televizora
- Dobar kvalitet slike u Cinema režimu
- Ugrađen WiFi modul i ugrađena kamera
- Odličan 3D efekat
- SmartTV mogućnosti

- Smart Evolution nadogradnja televizora


Mane

- Slabija uniformnost ekrana
- Tromost Smart TV platforme
- Loša Out of the box podešavanja, izuzev Cinema režima

- Odsustvo DVB-T2  digitalnog prijemnika
- Visoka cena


Cena: oko 240.000 RSD.


Uređaj na test ustupio Samsung .

Komentari

0 Dodaj komentar

Vodič za kupovinu televizora, jun 2012

Test: Toshiba Regza LED 3D 42WL863

10304
10305
10306
10307
10308
10309