Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung 3D LED LCD 55F8000

24.05.2013 13:54 | 1 Multimedija
Test: Samsung 3D LED LCD 55F8000

Pred nama se našao Samsungov vodeći LED-osvetljeni LCD televizor iz ovogodišnje F serije. Primerak F8000 modela u našem slučaju ima ekran dijagonale 55 inča, tako da je reč o povećem Smart televizoru. Njegov dizajn je ove godine još elegantniji, a Samsung je takođe poradio i na unapređivanju mnogih mogućnosti. 3D tehnologija je prisutna kao i kod svih modela iz više klase, a kao i prethotne godine tu je interesantna opcija kontrole glasom i pokretima ruke. Pogledajmo šta je to još Samsung spremio za nas u svom flagship televizoru...

Dragoljub Radovanović

Pre nego što počnemo da se bavimo modelima sa UltraHD 4K2K rezolucijama i OLED tehnologijom koji samo što nisu postali dostupni, Samsung u međuvremenu donosi svoj vrh ponude što se tiče FullHD LED-osvetljenih LCD televizora. Model koji smo dobili na test ima dijagonalu ekrana od povećih 55 inča, mada to nije najveća dijagonala što se tiče ovog televizora, jer on takođe postoji u ogromnim 65-inčnim i 75-inčnim verzijama. Prodaja Smart televizora je danas veća nego ikad, dok oni sa svakom novom generacijom postaju sve bolji u mnogim poljima. Samsung F8000 je odličan primer napretka tehnologije u poređenju sa vodećim modelom koji smo testirali prethodne godine.

Ko bi rekao da ćemo imati moćne procesore unutar naših televizora, ali tako nešto danas je realnost, jer Samsung unutar ovog modela nudi unapređenje u odnosu na prošlogodišnji Dual Core koji se nalazio u ES8000 modelu. Na njegovom mestu tu je sada moćniji Quad Core, koji i zapravo ima smisla jer nudi bolje performanse pri pokretanju Smart TV servisa, ali takođe je vezan i za bolje funkcionisanje 1000Hz Clear Motion Rate opcije i prirodnije 2D u 3D konverzije. Još jedan napredak na polju kontrasta i dubine crne boje donosi Micro Dimming Ultimate tehnologija koja je postojala i na prošlogodišnjem modelu, ali je ovoga puta još malo poboljšana.Ono što Samsung i dalje ne praktikuje na svojim vodećim modelima je pravo lokalno zatamnjivanje, tačnije Full LED pozadinsko osvetljenje, već i dalje koristi Edge LED alternativu. Kada pričamo o zatamnjivanju deljenjem površine ekrana na preko 4000 manjih zona kako bi se optimizovalo LED osvetljenje, i dalje pričamo o softverskom rešenju. Mada, ne možemo reći da smo razočarani po ovom pitanju, jer je ove godine Samsung drastično unapredio uniformnost ekrana. Kad smo već kod ekrana, treba napomenuti da F8000 poseduje Ultra Clear ekran, čija je uloga absorcija ambijentalne svetlosti i eliminisanje nepoželjnih refleksija.

Samsung se iznova opredeljuje za aktivnu tehnologiju 3D prikaza, koja je u ovoj generaciji čak i primetno unapređena. Kao i uvek, dostupna je i 2D u 3D konverzija, kako bi dodali malo dubine materijalu koji nije izvorno sniman u tri dimenzije. Ono što nas je sačekalo prethodne godine kao novitet, ove godine je dodatno unapređeno, a reč je o kontrolisanju televizora pomoću glasa ili pokretima ruku, ali nešto više o tome kasnije u tekstu. Još jedna stvar koju vredi pomenuti je da F8000 poseduje četiri HDMI ulaza, a što se tiče tjunera unutar njega dostupni su dupli DVB-T2, DVB-C i DVB-S2 tjuneri, koji napokon nude mogućnost gledanja dva kanala u isto vreme i donose prave slika u slici mogućnosti. Kako bi dobili bežičnu konektivnost, u televizor je ugrađen WiFi modul.


Dizajn

Samsung iz godine u godinu pomera granice po pitanju dizajniranja svojih televizora - jedno od polja u kojem su po našem mišljenju nenadmašivi. Naravno, to ne znači da Sony, LG ili Toshiba takođe nemaju lepo dizajnirane modele - daleko od toga. Prošle godine smo pričali o lepoti ES8000 modeli, ali ove godine F8000 je još lepši. Ako pogledamo unazad četiri do pet godina kada su LCD televizori imali debljinu okvira oko pet santimerara, možete zamisliti kako oni izgledaju u poređenju sa skoro neprimetnim 0.5cm okvirom F8000 modela koji je sada još uži u poređenju sa prošlogodišnjim modelima. To nije jedina stvar koja je uska na ovom modelu, jer je njegov profil u najtanjoj tački širok samo 1.5cm, a u najdebljoj i dalje tankih 3.5cm.

Postolje televizora je poseban detalj na koji Samsung voli da se fokusira. Ovoga puta ekran je dodatno spušten i postavljen na samo 4cm od površine, korišćenjem takozvanog Arc postolja. Kao što mu ime govori, ono ima široko lučno zakrivljenje i poseduje hrom završnicu. Okvir televizora je crne boje i jako je tanak na svim ivicama, dok se na donjoj ivici u samoj sredini nakratko širi u jako malu "bradu" u kojoj je smešten Samsung logo. Ovaj logo je zapravo svetleći, što jako lepo deluje kada gledate televizor u mraku.

Na vrhu televizora u sredini nalazi se 5 megapiksela kamerica, koju možete gurnuti nazad u okvir kada je ne koristite. Dopada nam se način na koji ona "iskoči" kada je pritsnete prstom, što bi delovalo još i lepše kada bi taj potez bio automatski pri uključivanju televizora. Kvalitet izrade televizora je jako dobar, i on ostavlja veoma dobar utisak, kako spreda, tako i sa zadnje strane. Stvarno dobijate taj osećaj skupocenosti i kvaliteta dok ga posmatrate.Što se tiče zadnje strane, zanimljiv nam je način na koji su konekcije sakrivene iza plastičnih poklopaca, kako bi sve delovalo prirodno. Ako posmtramo televizor spreda, levo pozadi iza poklopca imamo ulaz za napajanje pomoću kabla sa konektorom u obliku osmice. Ostatak konekcija nalazi se iza povećeg plastičnog poklopca, smeštenog pozadi desno. Ovde imamo pregršt konekcija koje uklučuju 3x USB porta, optički audio izlaz, ulaz za slušalice, 4 x HDMI ulaza, LAN priključak, komponentne i skart konekcije pomoću kabl adaptera, kao i satelitski i zemljani/kablovski priključci. Tu je i prostor za Smart Evolution Kit.

Dopada nam se što je Samsung odlučio da smanji glavni daljinski, tako da on sada mnogo lepše leži u ruci i lakše je dohvatiti skroz donje i gornje dugmiće kada ga obuhvatite. Kažemo glavni, pošto u pakovanju dobijate još jedan dodatni daljinski sa jakom lepim srebrnim dizajnom brušenog aluminijuma. On poseduje lepo izrađene i izdignute srebrne dugmiće u obliku simbola funkcije koje izvršavaju. Glavna prednost ovog daljinskog što poseduje tačped koji će vam itekako olakšati navigaciju kroz Smart Hub i menije televizore, a u vrhu smešten je i mikrofon koji služi za glasovno upravljanje. 

Meni i navigacija

Izgled menija Samsung ES8000 modela je ostao veoma sličan u poređenju sa prošlogodišnjom serijom, sa manjim vizualnim izmenama kao što je izostavljanje zaobljenih ivica. U njemu se sada nalazi sedam kategorija Picture, Sound, Broadcasting, Network, Smart Features, System i Support, unutar kojih možete zateći razna podešavanja. U kategoriji Picture koja je najbitinija u meniju možete pronaći četiri režima slike - Dynamic, Standard, Movie i Natural. Tu su takođe standardna podešavanja pozadinskog osvetljenja, kontrasta, svetline, oštrine, boje, podešavanje aspekta slike, itd. Podešavanja slike se sada odnose na sve izvore, nisu odvojena kao što je to bio slučaj kod prethodne generacije, mada postoji i opcija da odvojite podešavanja ako želite detaljnija podešavanja.Pređimo na samo korišćenje televizora. Prvim uključivanjem od vas se traži podešavanje jezika, mreže, ali takođe i skeniranje kanala. Možete odabrati opciju da skenirate Digitalne, Analogne ili opcija koja podrazumeva skeniranje obe vrste kanala. Odlična prednost DVB-C tjunera je to besplatno dobijanje osnovnog paketa kanala kod vašeg kablovskog operatera, osim ako oni izričito nisu zaključani. Našom pretragomo smo dobili oko 150 digitalnih kanala među kojima su i oni zaključani, i 5 radio stanica.

Interfejs kanala je ostao skoro identičan kao i kod prošlogodišnjeg modela. Prebacivanjem sa kanala na kanal na desnoj strani u sredini dobijamo neke osnovne informacije kao što su ime kanala, redni broj u listi, i EPG informaciju. Ako želite više informacija o kanalu potrebno je Info na daljinskom i dobićete informacije kao što su rezolucija kanala, aspekt, šta je sledeće na programu i koliko će trajati, kao i trenutno vreme i datum. Takođe postoji i opcija elektronskog vodiča, koja vas hronološki provodi kroz serije i emisije vaših kanala, a u gornjem levom uglu imate malu sliku kanala na kom se trenutno nalazite.


 


Listu kanala je moguće eksportovati na USB, prebaciti je na računar kako bi sortirali kanale po vašoj želji, a zatim ih sa svim izmenama vratiti nazad u televizor. F8000 poseduje PVR mogućnost (Personal Video Recorder) koji vam omogućava da snimate sadržaje samo sa digitalnih tjunera na eksterni hard disk koji morate kupiti odvojeno. Moramo vam skrenuti pažnju da neće svaki hard disk biti pogodan za snimanje, jer su potrebne velike brzine upisa, kako bi se on izborio sa poslom beleženja snimka.

 

HD, SD i 3D prikaz

Kao i uvek, Movie podešavanje nudi najbolji kvalitet slike, tako da ovo treba da bude prva stvar koja treba da podesite pri kupovini televizora. Samsung je uvek imao odlične procesore slike i izvanredne performanse pri skaliranju materijala standardne definicije na 1920 x 1080 ekran, a ovoga puta su nadmašili sebe. Pre svega, ako planirate kupovinu televizora iz ove klase, digitalna kablovska je gotovo obavezna jer ćete tako izbegavate šum i sneg koji se nalaze na analognim kanalima. Kvalitet prikaza koje dobijamo na digitalnim kanalima standardne rezolucije na ovom televizoru je izvanredan i gotovo savršen u svakom pogledu. Procesiranje slike je takvo da oštrih ivica gotovo i nema, što nas je na određenim kanalima u nekim trenutcima nateralo da zaboravimo da zapravo gledamo standardnu a ne visoku rezolucija kanala. Samsung je u ovom polju odradio jako dobar posao.Kvalitet prikaza visoke definicije

SD nam je na ovom modelu izgledao dosta dobro, ali reprodukcija HD materijala je tek priča za sebe, jer je kvalitet prikaza fenomenalan. Ovde takođe važi savet da prebacite podešavanje slike na Movie, kod koga je slika drastično bolja u poređenju sa drugim režimima. Samsung je ove godine napokon odlučio da izostavi neisključivi filter koji je imao uticaj na peglanje grain efekta u BluRay naslovima, koji je sa uklanjanjem graina odnosio i fine detalje u slici. Sada je HD prikaz još detaljniji i samim tim i ukupan kvalitet slike podignut na veći nivo.

Stvar koja je uvek ključan faktor u kvalitetu slike je svakako kontrast i dubina crne boje. Na ovom polju Samsung nema nikakvih problema, korišćenjem S-PVA tipa panela, koji su po našem mišljenju ukupno bolje rešenje u poređenju sa IPS tipom. Jednostavno, nivo crne boje koje ovaj model nudi je fantastičan, što automatski povlači i dosta visok nivo statičnog kontrasta - detalji u tamnim scenama su odlični. Micro Dimming Ultimate tehnologija radi jako dobar posao prelaska sa svetlih na tamne scene i obrnuto, tako da sa zonama nema više onog efekta da i svetli delovi scene budu zatamnjeni zajedno sa tamnim. Što se svetline tiče, F8000 u poređenju sa prethodnom generacijom ona je primetno veća, što takođe doprinosi većem užitku pri gledanju u više osvetljenim prostorijama.

 


Ono što nas je zapravo najviše obradovalo kod F8000 modela je to što je problem sa uniformnošću ekrana napokon rešen. Nema više većih oblaka neravnomernog osvetljenja i probijanja, sada je tu samo očekivano blago isijavanje iz ćoškova, dok je središnji deo ekrana potpuno uniforman. Mana koja je kvarila utisak o kvalitetu slike LED osvetljenih LCD televizora je napokon rešena. Što se tiče pokretne rezolucije, 1000 MHz Clear Motion Rate radi odličan posao prikazivanja svih 1080 linija umesto 300 kada je ova opcija isključena. Clear, Standard i Smooth opcije u manjoj ili višoj meri prave Soap Opera efekat, ali odlična stvar kod Samsung je to što postoji Custom opcija kojom možete da ga izbegnete. Samo stavite Blur slajder na maksimum, a Judder stavite na vrednost nula i oštrina i detalji pri brzim scenama će biti odlični.

3D reprodukcija

Ono što nam se dopada je smer u kojem 3D aktivna tehnologija napreduje, u smislu da se broj nedostataka u poređenju sa pasivnim sve više smanjuje, dok njene prednosti ostaju. Samsung je ove godine na 3D polju napravio znatan pomak. Pre svega, dva para naočara koje dobijate u pakovanju su jako lagane, a takođe i veoma udobne. Prednost pasivne tehnologije je bila svetlina slike, ali Samsung je takođe poradio i na tom polju. U poređenju sa prošlogodišnjom serijom, slika je primetna svetlija u 3D režimu. Mana aktivne tehnologije je treperenje slike, ali Samsung je ovoga puta to smanjio na ekstremno nizak nivo, tako da će šansa za glavoboljom tokom gledanja biti znatno manja. Dubina 3D efekta je odlična, i nismo primetili izražen crosstalk, što je stvarno pohvalno. Ukratko, 3D reprodukcija je fenomenalna, baš kao kod pasivne tehnologije, samo što je količina detalja i rezolucija kod aktivne tehnologije veća. Još jedno polje na kojem Samsung briljira.Smart Hub, zaključak

Samsung nam ove godine u F8000 modelu donosi novi i redizajniran Smart Hub. On je sada podeljen u tri sekcije - Social, Apps i Photos, Videos & Music. Social sekcija sadrži YouTube predloge klipova, sa listom onoga što su vaši prijatelji gledali, a odavde takođe možete i pristupiti Skype aplikaciji i obaviti video poziv. Apps sekcija sadrži listu Samsung aplikacija, među kojima možete naći i neke naše, kao što su Blic Vesti, Prva, B92, Osmatrač, Partizan, itd. Među ovim aplikacija tu je i odlična Explore 3D sa dosta zanimljivim besplatnim 3D materijalom. Odavde pristupate i Web pretraživaču, Fitness aplikaciji, kameri, itd. Treća sekcija prikazuje koje ste to video klipove, muziku i fotografije nedavno pregledali, sa pregledom u kvadratima. Sve nas ovo pomalo podseća na Windows 8 interfejs.

Ono što bismo želeli da istaknemo je glatkoća animacija i brzina izvršavanja akcija u poređenju sa prethodnim modelom. Dok je prethodnik imao dosta sporu Smart sekciju, ona je na F8000 modelu drastično brža. Animacije su lepše, i aplikacije se jednostavno brže pokreću, nema tog zastoja od po desetak sekundi koji smo imali na prethodnim modelima. Iskustvo drastično unapređuje i dodatni daljinski koji na sebi poseduje tačped, tako da je snalaženje po Smart Hub-u, unos teksta, pa čak i surfovanje u pretraživaču mnogo bolje iskustvo. 

Kontrola glasom i pokretom ruke

Nekome ovo možda deluje kao zanimljiv način rukovanja televizorom, zapravo i jeste, ali mi nismo preterano oduševljeni ovim mogućnostima. Glasom možete menjati kanale, kontrolisati zvuk, menjati izvor, ugasiti televizor, pokretati Smart Hub, pokretati Web Browser, kameru, itd, ali proces koji je potreban da televizoru kažete da on nešto odradi i on to prihvati, u međuvremenu sve to možete odraditi ručno, tako da pomalo gubi poentu. Kontrola pokretom ruke vam pruža kursor na ekranu koji prati vaš dlan, dok stisak u pesnicu simboliše klik mišem. U teoriji ovo je super, u praksi baš i ne. Prvo je to što morate da stojite ispred televizora kako bi kamera mogla da prepozna pokret, a drugo je to što već posle par minuta ruka vam je toliko zamorena od držanja u vazduhu da gubite svaku želju za ovim vidom kontrole. Zanimljive opcije, ali u praksi ne preterano korisne.


Zaključak

Ukratko, Samsung 55F8000 nas je oduševio. Sve zamerke koje smo imali u testu prošlogodišnjeg ES8000 modela, tačnije njegove mane, ovde su ispravljene. Ne samo da su uklonjeni nedostaci, već su takođe i mnoge stvari poboljšane, tako da F8000 predstavlja logičnu nadogradnju sa ES8000 modela. Kvalitet slike je naravno bolji, slika je svetlija, MicroDimming je poboljšan, kvalitet prikaza standardne definicije, uniformnost ekrana, brži odziv Smart platforme, bolji 3D prikaz - bukvalno sve. Dizajn je takođe jako elegantan, i ivice su dodatno smanjene. Konkretne zamerke ovom modelu nismo našli, ali jedna od stvari koja vas može odvući od kupovine je svakako cena. Ako možete sebi da ga priuštite, ovo je model koji od nas dobija visoke preporuke.Prednosti

- Elegantan dizajn
- Odličan kvalitet slike u svakom pogledu
- Jako dobra 3D reprodukcija
- Smart mogućnosti
- Dupli prijemnici i PiP mogućnosti

Mane

- Visoka cena


Cena: 310.000 RSD

Uređaj na test ustupio Samsung.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Toshiba 46TL938 LED LCD

Test: LG Cinema 3D 47LA860V

10304
10305
10306
10307
10308
10309