Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung 3D LCD LED 55D8000

31.12.2011 14:48 | 1 Multimedija
Test: Samsung 3D LCD LED 55D8000

Na samom zalasku ove godine, napokon smo testirali Samsungov vodeći model LCD-a sa Edge LED pozadinskim osvetljenjem, televizor sa prelepim dizajnom, veoma tankim okvirom i vrlo malom debljinom, model Samsung 55D8000. Ovo je naravno SmartTV, sa svim pogodnostima koje Smart Hub nudi, a podrazumeva se, prisutna je i 3D opcija. Sa ovim modelom takođe dobijate DVB-C, DVB-T i DVB-S2 tjunere i odličan broj konekcija. Šta smo uspeli da zaključimo iz našeg susreta sa ovim modelom, možete pronaći u nastavku teksta...

Dragoljub Radovanović

Pored naše želje i truda da ove godine pokrenemo ozbiljniju priču oko testiranja televizora na Benchmark sajtu, generalna nezainteresovanost vendora u našoj državi nas je ostavila da modele koje smo testirali možemo da izbrojimo na prste jedne šake. Kako bi situacija bila još gora nego što jeste, uslovi u kojim smo testirali modele televizora su bili daleko od idealnih, gde nam je uvek falilo dosta stvari, kojima bi smo imali pristup da nam je dozvoljeno da te modele testiramo u udobnosti našeg doma, koji su ujedno i realni uslovi testiranja televizora. To je jedna od stvari koje vendori u Srbiji ne mogu da shvate i ne žele da nam ustupe televizore, koje bi mi svakako želeli da testiramo u dužem periodu od jedne posete predstavništvu ili prodajnom objektu, da ih testiramo u prostoriji koja poseduje pristup kablovskoj televiziji, satelitskoj televiziji, analognim i digitalnim SD i HD kanalima, u kojoj takođe možemo i da kontrolišemo nivo ambijentalnog osvetljenja. Tako nešto ne možemo da dobijemo u predstavništvu i samim tim, ne našom krivicom, kvalitet testa koji želimo da vam pružimo, nije na onom nivou na kojem bi smo mi želeli da bude, a nama je jako žao što je situacija takva kakva jeste. Imali smo potrebu da ovo podelimo sa vama, našim čitaocima, kako bi stekli bolji uvid u tekst koji sledi, i kako bi im predočili realnu situaciju i izazove sa kojima se suočavamo.

Da budemo jasni, nije cilj ove priče lamentiranje nad sudbinom ili zamaranje naših čitalaca, već se radi o našoj želji da do kraja budemo otvoreni sa vama i da znate da je sa naše strane volja da vam donesemo mnoštvo testova najekskluzivnijih uređaja apsolutno nesporna! Naši testovi su, to odgovorno tvrdimo, najkompletniji i najpotpuniji u ovoj zemlji, i rade se sa puno pažnje i posvećenosti, naspram odokativnog gledanja (uglavnom ugašenog) ekrana u roku od dva minuta i pisanja na osnovu potreba oglašivača i marketing menadžera, kako je to nažalost postala gotovo ustaljena praksa u domaćim medijima.Kako smo završili sa tim, u ovom tekstu ćemo se truditi da održimo optimističan duh i da iz onog što nam je bilo dostupno za testiranje, izvučemo najviše što možemo. Kao što to priliči uvodu, pružićemo vam par rečenica i činjenica o proizvođaču, čiji se televizor našao na testu. Samsung je kompanija koja je i ove godine bila vodeći proizvođač televizora, kao što je to bio slučaj i u prethodne četiri godine, koja je ove godine napravila ogroman uspeh sa svojim SmartTV konceptom, ali takođe dizajnom i superiornijim kvalitetom slike u odnosu na konkurenciju. U drugom kvartalu ove godine, Samsung je držao 22.6% udela u globalnom tržištu televizora, dok je njegov glavni konkurent i drugi po redu u udelu LG, uzeo samo 14.4%. Sony je odmah iza LG-a sa 11.7%, zatim Panasonic sa 9.4%, Sharp sa 7.0%, dok ostali proizvođači zauzimaju ukupno 34.8% udela u globalnom tržištu. 

Nema sumnje da će se Samsung i sledeće godine zadržati ovo vođstvo, tako da je velika verovatnoća da će opet biti lider na HDTV polju i u 2012-oj godini. Jedna zanimljivost - Samsung je pre par dana otkupio Sony-ev udeo u partnerstvu napravljenom još 2004-e godine između ove dve kompanije, koje je bilo sklopljeno radi zajedničke proizvodnje LCD panela koji se koriste u televizorima, tako da je Samsung sada potpuno samostalan u proizvodnji svojih LCD panela. Toliko o Samsung-u kao kompaniji ovom prilikom, a sada prelazimo konkretno na 55D8000 model televizora.

Samsung 55D8000 je premium LCD televizor sa Edge LED pozadinskim osvetljenjem, ali nije u pitanju obično Edge LED osvetljenje, već kombinacija pomenutog i Micro Dimming opcije. Micro Dimming opcija je zapravo softverski kontroler koji analizira sliku u 4000 različitih zona, i prema onome što se prikazuje na ekranu, podešava kontrast u tim zonama. Iako ovo nije potpuno efikasno kao pravi Local Dimming, ovo je zaista fenomenalna stvar u poređenju sa standardnim Edge LED osvetljenjem bez Dimming opcije, koje donekle mora da smanji osvetljenje svetlih elemenata na slici, kako bi tamni elementi bili tamniji i obrnuto.
Micro Dimming tehnologija donosi bolji kvalitet slike, gde će crna boja biti tamnija, dok će bela boja ostajati maksimalno svetla, u prevodu, doprinosi da televizor pruža fenomenalne nivoe kontrasta. U kombinaciji sa LED pozadinskim osvetljenjem i Samsung-ovim Ultra Clear panelom, slika će posedovati fenomenalne detalje čak i pri bržim scenama, a HyperReal Engine i WideColorEnchancer, koji koristi kompleksne algoritme, činiće boje življim i otkriti tonove i nijanse koji se inače teško primetne. Za brze scene zadužena je 800Hz Clear Motion Rate opcija, koja eliminiše zamućivanje u brzim scenama i pruža televizoru svih 1080 linija pokretne rezolucije i čini sliku maksimalnu oštrom pri brzim pokretima.Što se tiče 3D efekta, Samsung D8000 poseduje HyperReal 3D Engine koji poboljšava sliku i optimizuje performanse kako bi pružio jako živu i kristalno jasnu FullHD, ali i sinhronizuje 3D efekat sa ugrađenom 3D Sound Effect opcijom. Još jedna pogodnost koja se tiče 3D opcije, je to da Samsung D8000 poseduje 2D>3D konverziju, koja se izvršava u realnom vremenu, tako da možete vašem 2D materijalu dodati neku dubinu. Ovo naravno nije toliko efektivno kao materijal koji je izvorno sniman u 3D-u, ali je ipak korisna stvar za posedovati.Model Samsung D8000 poseduje odličnu konektivnost, koja vam dozvoljava da vežete sve vaše uređaje na jedan izvor, time što poseduje čak četiri HDMI ulaza. Kako bi mogli bolje da kontrolišete uređaje, ovaj model poseduje Anynet+ opciju, koja kroz HDMI-CEC opciju dozvoljava da kontrolišete povezane uređaje bilo kog proizvođača, pomoću jednog daljinskog, onog od vašeg televizora. Kako bi uspeli da dovedete sadržaj sa drugih mobilnih uređaja, kao što su smartfonovi, tableti, kamkorderi, fotoaparati, laptopovi i slično, prisutna je Allshare opcija, koja svim Allshare podržanim uređajima omogućava bežičnu komunikaciju i reprodukciju filmova, muzike i slika na vaš televizor, putem DLNA standarda. Moguća je i reprodukcija pomoću softverskih i hardverskih media servera, koji će dovoditi vaš materijal žično ili bežićno na vaš Samsung D8000 televizor.Kada uzmemo u obzir da je ovo Samsung-ov vodeći premium model, on mora da poseduje sve SmartTV opcije, tako da je opremljen svim mogućim aplikacijama i mogućnostima, koje se nalaze u SmartHub sekciji. SmartHub sekcija je zapravo čvorište, koje vezuje sve Smart mogućnosti televizora na jedno lako pristupno mesto, koje možete otvoriti pritiskom na SmartHub dugme na vašem daljinskom upravljaču.Dizajn i konekcije

Zaista nema nikakve sumnje da je Samsung D8000 model jedan od najlepših, ako ne i najlepši televizor koji danas postoji na tržištu. Jednom kada ga uživo vidite, bićete oduševljeni njegovim dizajnom, u toj meri da će vam drugi modeli televizora izgledati pomalo smešno. Ovakvoj reakciji najviše doprinosi debljina njegovog okvira, koji je na 55-inčnoj dijagonali iznosila nešto preko 1 cm, što je neverovatno tanko.Činjenicom da je okvir toliko tanak, dobija se utisak da je dijagonala televizora veća nego što jeste, ali takođe se dobija i osećaj dubine slike, dok gledate neki materijal. Njegov okvir je srebrne boje i na sebi poseduje imitaciju brušenog metala u vidu horizontalnih paralelnih linija. Na donjoj ivici televizora, u malom izbačenom delu na sredini, nalazi se Samsung logo, čija slova svetle belom bojom dok je televizor aktivan.Njegovo postolje je od hromiranog aluminijuma i dolazi u vidu četiri nožice, koje su povezane vratom postolja za sam panel. Postolje naravno možete i skinuti, ako želite da okačite ovaj model televizora na zid, što se nama čak i čini boljom alternativom, jer sa svojim tankim okvirom podseća na sliku okačenu na zid. Dugmići zaduženi za upravljanje menijem televizora i za njegovo isključivanje/uključivanje, kada vam daljinski nije pri ruci, smešteni su sa desne bočne strane televizora u samom dnu. Kad smo već kod bočne strane, zahvaljujući LED pozadinskom osvetljenju, ovaj model je dosta tanak, sa 3.7cm u svojoj najdebljoj tački u donjem predelu gde su smešteni zvučnici, dok je još tanji u drugim oblastima.Konekcije koje ovaj model poseduje su zaista brojne, u toj meri da će vam teško zafaliti koji ulaz ili izlaz, koliki god da ste ljubitelj tehnike, a smeštene su sa desne bočne i sa zadnje strane televizora i uključuju:

- 4 x HDMI ulaza,
- 3 x USB ulaza,
- Digitalni optički audio izlaz,
- Komponentne audio/video ulaze,
- PC/DVI audio ulaz 3.5mm,
- PC VGA (D-Sub) ulaz,
- Ulaz sa satelitsku antenu,
- Ulaz za kablovsku ili terestrijalnu antenu,
- Dva ulaza za skart pomoću produžetaka,
- 3.5mm ulaz za slušalice,
- Lan (Ethernet) port,
- Common Interface slot pomoću adaptera
Daljinski je dugačak sa udobnim gumenim dugmićima, kojima možete uključiti pozadinsko osvetljenje, dok su direkcioni dugmići plastični i imaju plitak hod.


 U praksi


Smart Hub i njegove opcije

Smart Hub na 55D8000 dolazi sa svim pogodnostima, u odnosu na neke niže serije Samsung televizora. Ovo znači da pored svih standardnih aplikacije poseduje čak i Web pretraživač i Skype aplikaciju, koja podržava specijalnu web kameru koju možete dokupiti za vaš Samsung televizor i koristiti video ekran za chat. Tu su i standardne aplikacije u vidu Facebooka, Twitter-a, ali i od nedavno, naša aplikacija za Smart televizore, BlicVesti, koju ćemo pomenuti detaljnije nešto kasnije. Pored ovoga, dostupan vam je i veliki broj dodatnih aplikacija koje možete skinuti na vaš televizor, a postoji i dobar broj jednostavnih igrica za ubijanje vremena. Pored toga, odavde možete pristupiti kanalima, vodiču programa, snimanom materijalu, video klipovima, fotografijama i muzici sa USB skladišta, možete name&ˇtati rasporede snimanja, menjati izvore, pristupati AllShare opciji za strimovanje i slično. SmartHub vam nudi prečice ka bukvalno svemu što možete raditi na televizoru, sve na jednom mestu.Ostavićemo par reči i fotografija o Skype aplikaciji i Web pretraživaču. Skype aplikacija vam ne mora služiti samo za video pozive i audio pozive - u njoj možete videti ko je trenutno online i slati mu tekstualne poruke, baš kao što to radite sa vašeg računara. Ovo nije baš najsretnije rešenje ako ne posedujete dodatni Qwerty daljinski, jer je kucanje i najprostije reči mukotrpan proces preko standardnog Samsung daljinskog. Ono što vas uslovljava da dobijete mogućnost audio i video poziva, jeste kupovina specijalne web kamere sa mikrofonima, od kojih trenutno postoji samo jedan zvanično podržan model.
Web pretraživač je dosta korisna opcija, ali samo ako se koristi Qwerty Samsung daljinski, ili barem Samsung Android smartfon i tablet i instalirana SamyGo aplikacija, koja dozvoljava unos teksta. Ona zahteva da uređaj i televizor budu na istoj mreži, kako bi unos teksta funkcionisao. Tada zapravo ima smisla koristiti Web pretraživač, dok je unosom slovo po slovo preko cifara na standardnom daljinskom, užasno i mukotrpno iskustvo. Što se tiče samo web browsera, on je dosta pristojan i može se povremeno raditi u njemu, ali opet ne bi potpuno mogao da zameni browsing iskustvo kakvo dobijate na računaru, iz očiglednih razloga. Bilo kako bilo, Samsung je u prednosti u odnosu na druge proizvođače što se tiče web pretraživača, a to je zbog odlične činjenice da poseduje i Flash i Java podršku, nešto što do sada nismo videli kod drugih. Možete otvarati više prozora, dodavati omiljene stranice, zumirati stranice, ili čak koristiti sliku u slici opciju dok surfujete.

Kvalitet 2D i 3D slike


Samsung 55D8000 je model televizora čiji nas je kvalitet 2D slike u reprodukovanom 1080p materijalu, prosto "oduvao". U svim susretima koje smo do sada imali sa HDTV-ovima, kvalitet slike koji ima model 55D8000 bi smo stavili u sam vrh, ali u isto vreme, kvalitet slike koje su pružali Panasonic GT30 i Samsung D6900 plazma televizori, mogu itekako da pariraju ovom modelu, čak i da ga prevaziđu u mračnoj prostoriji, dok bi u svetloj prostoriji, kao što je bila ova u kojoj smo testirali naš primerak, D8000 sigurno bio pobednik. Ono što nas je oduševilo na D6900 modelu, je zapravo koliko su boje žive i jarke, dok sa druge strane, opet volimo jako prirodne boje koje pruža plazma tehnologija. Uglovi gledanja kod D8000 modela nisu bili baš savršeni, bilo je malo promene u nijansama boja kada smo se pomerali iz centra, ali ovo je više mana LCD tehnologije i PVA panela, nego što je vezano baš za D8000 model. Bilo kako bilo, u LCD tehnologiji nema dileme, 55D8000 zaista ima odličan kvalitet 2D slike. To je nešto što morate lično videti kako bi ste se uverili, ali mi ćemo vam ostaviti najbolju alternativu, a to su fotografije koje smo napravili našim fotoaparatom. Ostatak fotografija možete naći u galeriji na dnu stranice.

Što se tiče 3D slike, takođe smo bili jako zadovoljni njenim kvalitetom. Ono što nam se najviše svidelo je to koliko je svetla i živahna 3D slika bila, iako se radi o aktivnoj tehnologiji naočara, koje bi po nekom pravilu trebalo da imaju malo tamniju sliku u poređenju sa pasivnom... Kao poredbu, uzeli bi smo Samsung 51D6900 3D plazmu koju posedujemo, koja nije imala toliko svetlu 3D sliku kao model D8000, ali smo zato kod 55D8000 LCD modela primetili nešto veći crosstalk i povremeno treperenje, koje nije u toj meri prisutno na plazma D6900 modelu. Iako je LCD tehnolgija napredovala u 3D polju u odnosu na prošlu godinu, Plazma tehnologija kada se saberu mane i prednosti ipak stoje superiornija tehnologija za praćenje 3D materijala.

Materijal standardne definicije je bio reprodukovan jako dobro, jer Samsung, kao i u prethodnim godinama, važi za proizvođača sa jednim od najboljih čipova za skaliranje sadržaja. Čak i na 55-inčnoj dijagonali, 640 x 360 - 1103kbps materijal je izgledao jako dobro, bez nazubljenih ivica ili preteranog veštačkog izoštravanja slike. Nedostatak u detaljima je naravno bio primetan u poređenju sa HD materijalom, ali D8000 model uspeva da SD sliku prikaže dosta dobro, a da joj opet ne donese veštački izgled.


U praksi, deo 2


Meni, opcije i mini kalibracija

Izgled menija se ne razlikuje preterano od ostalih modela za 2011-u godinu, jedino šta smo primetili u poređenju sa našom 51D6900 plazmom je dodatni i slikoviti opis svake opcije u meniju.
Vremena za kalibraciju nismo imali previše, tako da smo za kratko vreme pokušali da izvučemo šta smo mogli. Tačnost primarnih boja je bila donekle ok, ali sekundarne boje su bile netačne i štrčale van svojih kvadratića, kao što vidite sa slike. Uspeli smo da smanjimo osvetljenost i smanjimo DeltaL vrednost svim bojama i poboljšamo njihovu tačnost, što vidite u DeltaH sekciji, ali i po tome da su one sada bile u svojim predviđenim kvadtatićima. Belom bojom se nismo bavili jer je zahtevala dosta vremena koje nismo imali, a plava boja nam je naročito pravila problem, njenu osvetljenost, Delta H, Dleta C i DeltaL vrednosti nikako nismo uspevali da spustimo na dobar nivo, a da potpuno ne pokvarimo rezultate koje smo dobili kod drugih boja. Za savršenu kalibraciju je ipak potrebno znatno više vremena, koje je nama bilo ograničeno.

Pre:Posle:Uspeli smo takođe da poboljšamo i ukupnu osvetljenost sa 91.36 cd/m2, na boljih 116.74 cd/m2 (34.075 fL).


Pre:Posle:Izmerena temperatura boja je ukazivala na to da su boje dosta tople i živahne, kao što smo i bez kolorimetra mogli da zaključimo. Razlika u temperaturi pre i posle naše mini kalibracije nije bila uopšte primetna, i ona je ostajala blizu 5000k granice.


Pre:Posle:Ono što se na internetu pominju kao jedine mana ovog televizora, su njegovo neravnomerno pozadinsko osvetljenje i banding, koje mi nismo mogli da proverimo, jer nam je za tako nešto bio potreban potpuni mrak, koji nama nije bio dostupan. Ipak, pri kraju našeg testiranja, nivo osvetljenja u našoj testnoj sobi je bio smanjen, jer je zalazilo sunce i u sobi smo samo imali svetlo koje je dopiralo od susedne prostorije (koje deli stakleni zid), koje je bilo dovoljno da osvetli i našu u toj meri da ne možemo sa sigurnošću da potvrdimo ili opovrgnemo te tvrdnje. Možemo reći da se u realnom gledanju tako nešto nije primećivalo, ali za potpun mrak ne možemo da tvrdimo.

Zaključak

Samsung 55D8000 je trenutno nešto najbolje što Samsung ima da ponudi od LCD tehnologije, a po mnogo čemu ovaj model važi za jednog od najboljih LCD televizora koji su danas dostupni na tržištu. Mi se sa tom tvrdnjom potpuno slažemo, a podsetićemo vas i šta je to toliko dobro kod ovog modela. Pre svega, njegov dizajn je zaista fenomenalan, sa neverovatno tankim okvirom i privlačnom srebrnom bojom okvira i hromiranim postoljem. Ono što ističe ovaj model od ostalih Edge LED televizora, je prisustvo Micro Dimming tehnologije, koja drastično poboljšava kvalitet slike, kontrolišući kontrast u oko 4000 zona slike.

Tu je i 800hz režim koji pruža punih 1080 linija pokretne rezolucije, Ultra Clear panel, odlična konektivnost, odličan kvalitet 2D slike sa veoma živahnim bojama i odličnim kontrastom, svetla 3D slika sa malo pojave crosstalk-a, dobar kvalitet SD slike, Smart TV mogućnosti u vidu Skype-a, Web pretraživača i mnogih drugih aplikacija - sve je to nešto što čini ovaj televizor odličnim izborom. Kada bi autor ovog teksta bio u prilici da kupuje LCD televizor i da u teoriji ima dovoljan budžet, on bi se definitivno odlučio baš za ovaj model, jer trenutno nema puno LED osvetljenih modela koji mogu da mu pariraju. Samim tim, model 55D8000 dobija Editor's choice nagradu.Koliko god da je dobar, LCD tehnologija ga ograničava da bude savršen. Iako nismo bili u prilici da sami to potvrdimo, popriličan broj ljudi i sajtova koji su testirali ovaj model se žale na neravnomernost osvetljenja, dok neki pominju i banding. Pošto nam ne ostaje ništa drugo, moraćemo da im verujemo na reč i da to pripišemo kao manu ovog modela, koji čak i pored toga dobija visoke ocene kod videofila i profesionalaca koji su ga imali na testu. Nestrpljivo čekamo januar i CES, da vidimo kako će nas Samsung oduševiti sledeće godine.

Prednosti

- Verovatno najlepši tv na tržištu
- Tanak okvir, mala debljina i hromirano postolje
- Micro Dimming funkcija
- 800Hz opcija koja donosi 1080 linija pokretne rezolucije
- Odličan kvalitet 2D i 3D slike
- Dobro skaliranje SD materijala
- Odlična konektivnost
- Skype podrška i Web pretraživač


Mane

- Nije cenovno pristupačan svakom
- Neravnomernost pozadinskog osvetljenja i bandingCena: 2828 evra

Televizor na test ustupio Samsung. 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Samsung 3D plazma 51D6900

Test: LG Cinema 3D Nano Full LED 55LW980s

10304
10305
10306
10307
10308
10309