Greška

Došlo je do greške.

Test: ROG Strix Fusion 500 gejming slušalice

12.07.2018 11:56 | 0 Games
Test: ROG Strix Fusion 500 gejming slušalice

Testiranje high-end tehnike je uvek najslađi deo našeg posla. Druženje sa uređajima koji uglavnom donose nešto novo, bilo po pitanju tehničkih rešenja ili dizajna je uvek zabavno, a naročito kada su u pitanju gejming proizvodi. Ovoga puta, na test su nam stigle veoma interesantne gejming slušalice. U pitanju je Asus ROG Strix Fusion 500, gejming headset sa podrškom za virtuelni 7.1 zvuk, Aura RGB LED osvetljenjem i audiofilskim konverterom i pojačalom koji obećavaju visok kvalitet zvuka.

strixfusion01_resize.JPG


Asus je jedan od brendova koji puno pažnje posvećuje dizajnu, što naročito dolazi do izražaja kod njihovih gejming proizvoda. ROG i Strix serije poseduju vrlo prepoznatljiv stil koji upada u oči i pre nego što uređaj otpakujete. U skladu sa tom filozofijom, ROG Strix Fusion 500 slušalice dolaze u pakovanju veoma interesantnog izgleda koje najavljuje visoku klasu. Karakterističan Strix RGB dekor i slova koja se presijavaju u svim bojama zaista izgledaju primamljivo i sigurno će na polici izdvojiti ovaj model od sličnih proizvoda. Uz pomalo neobičan način otvaranja, po dijagonali, u kutiji će vas pored samih slušalica dočekati i kratko uputstvo za upotrebu, microUSB kabl i dodatni par jastučića za slušalice.

strixfusion30_resize.JPG


Same slušalice su over-the-ear tipa, sa relativno velikim jastučićima ovalnog oblika koji u potpunosti prekrivaju uvo. Pored jastučića od veštačke kože kakve smo često viđali na sličnim modelima, a koji dolaze kao rezervni i nude maksimalnu izolaciju zvuka, tu su i ekskluzivni ROG Hybrid jastučići od relativno jakog mrežastog tekstila, koji bi trebali biti znatno udobniji pri dužem slušanju i pružiti manje znojenje, uz visok nivo izolacije.

strixfusion32_resize.JPG


Elipsaste korpe slušalica sa spoljne strane kriju i nekoliko iznenađenja, poput odlično skrivenog mikrofona koji možete spustiti po potrebi, osvetljenja, kao i površina osetljivih na dodir o kojima će kasnije biti reči. Slušalice se mogu i rotirati za 90 stepeni, što osim što olakšava pakovanje, omogućuje i lakše prilagođavanje glavi i odlično prijanjanje. Deo iznad glave je rešen vrlo praktično, sa udobnim mrežastim jastučićem ispunjenim memorijskom penom koji je na krajevima pričvršćen na sam okvir. Iako tačke na kojima se gornji jastučić pričvršćuje često umeju da budu problem i prouzrokuju neudobnost ili žuljanje, na ovom modelu nema takvih problema, jer su one, usled oblika rama i debljine jastučića na samim slušalicama, uvek na dovoljnom rastojanju od glave.

strixfusion08_resize.JPG


Gornji okvir je poput ostalih delova ovog modela napravljen od čvrste plastike. Praktično jedini metalni deo je ojačanje mehanizma za podešavanje veličine, koji je ujedno i najosetljiviji deo svih slušalica i koji je izrađen od aluminijuma, sa interesantnim ornamentima kakve smo viđali i na ostalim Strix proizvodima.  
      

strixfusion15_resize.JPG


Na donjem delu leve slušalice nalazi se micro USB konektor koji služi za konekciju sa računarom, kao i Playstation 4 konzolama. Klasičan 3.5mm konektor je odsutan, što je i razumljivo obzirom na dodatne funkcije koje praktično i zahtevaju moderniji tip konekcije. U paketu se dobija i opleteni microUSB - USB Type A kabl dužine 2m, sa pozlaćenim konektorima i krajevima u gejming fazonu sa utisnutim ROG oznakama. Interesantno je da za razliku od npr. prethodno testirane ROG Claymore tastature, konektor na slušalicama ne poseduje neku vođicu ili ojačanje. Iako kabl čvrsto stoji u konektoru, smatramo da bi to bio odličan detalj koji bi pomogao trajnosti, naročito kod korisnika koji manje vode računa o svojoj opremi.

Zvuk

strixfusion03_resize.JPG


Izbor USB-a kao opcije za konekciju sa drugim uređajima povlači za sobom još jednu zanimljivu stvar. Naime, kako je USB digitalni standard, neophodno je da slušalice poseduju i DAC, odnosno digitalno analogni konverter koji će digitalni audio signal pretvoriti u analogni signal. Ovo praktično znači da ove slušalice poseduju i sopstvenu zvučnu kartu, koja će se u device manageru prijavljivati kao ROG Strix HS BLE. U ovu svrhu, Asus je izabrao ESS 9018 DAC koji omogućuje reprodukciju sadržaja do 24bit/96K. ESS integrisana rešenja su vrlo poznata kada je u pitanju kvalitetan zvuk u malom formatu i krase uređaje proizvođača kao što su Sennheiser i Mark Levinson, kao i mobilne telefone poput LG G7 ThinQ  i Vivo X Play6. Kako bi analogni zvuk bio dovoljne jačine da pokreće membrane, tu je i drugi deo ove jednačine - ESS 9601 pojačalo za slušalice. Obe komponente se hvale vrlo visokim odnosom signal/šum, kao i malim harmonskim izobličenjima.

strixfusion28_resize.JPG


Sa mehaničke strane, u ovim slušalicama se nalaze Asus Essence driver zvučnici sa 50mm membranama i neodymiumskim magnetima, kao i impendansom od 32 oma, koja doduše obzirom na integrisano pojačalo u ovom slučaju nije ni bitna. 
Celokupna kombinacija daje zvuk izuzetno visoke glasnoće, koji ostaje solidno čist i pri višim vrednostima, iako je verovatno već od nekih 60% realno preglasan za zdravo slušanje. Za one koji vole da istovremeno časte i kažnjavaju svoje uši, a znamo da ih ima, ovaj model će biti prava stvar.Ž

strixfusion23_resize.JPG


Što se tiče frekventnog opsega, naveden je standardni 20Hz-20KHz, a slušalice su u stanju da reprodukuju frekvencije do 16Hz, doduše niže jačine od upotrebljivog opsega koji realno kreće od navedenih 20Hz. Frekventni opseg doduše u velikoj meri zavisi od tipa jastučića koji koristite, pa će klasični jastučići od veštačke kože pružiti pomenuti sub-bass odziv, kao i priličan boost niskih frekvencija koji će se verovatno dopasti basshead gejmerima i ljubiteljima elektronske muzike. Sa njima je bas opseg verovatno malo iznad granice preko koje utiče na odziv ostalih frekvencija, mada je izolacija od spoljnih zvukova izvanredna, pa će ovaj tip jastičića dobro doći gejmerima u situacijama kada žele potpunu izolaciju od okoline.

strixfusion16_resize.JPG


Asusovi ROG Hybrid jastučići su na nas ostavili znatno bolji utisak, kako po pitanju zvuka, tako i kada je u pitanju udobnost. Mrežasta tkanina je svakako prijatnija i omogućuje koži da diše u određenoj meri. Istina, izolacija nije baš na nivou veštačke kože, mada je i dalje solidno visoka, potpomognuta generalnom konstrukcijom ovog modela, odnosno zatvorenim dizajnom i pritiskom ka glavi, koji je odlično odmeren da ne bude neprijatan, a da slušalice na glavi leže kao salivene. Sa hibridnim jastučićima, zvuk je znatno detaljniji, verovatno zbog činjenice da bas u znatno manjoj meri otima prostor drugim delovima spektra. Samim tim je i generalna zvučna slika uravnoteženija, mada će ljubitelji dobrog basa i dalje imati razloga za zadovoljstvo. Vredi napomenuti da je sa ovim jastučićima i odziv tranzijenata u niskom delu spektra bolji, pa bas poseduje jasnije definisan udarac.

strixfusion25_resize.JPG


Mogućnost izbora, kao i relativno lako menjanje jastučića je svakako za pohvalu i vlasnicima ovih slušalica će ponuditi varijacije u zvuku i funkcionalnosti koje će svakako proširiti zonu njihove upotrebljivosti prema različitim ukusima i scenarijima korišćenja. Ovo rešenje nam se čak više dopalo od uklonjivih panela kakve smo viđali na nekim modelima slušalica, a koji po potrebi otvaraju odnosno zatvaraju zadnji deo. Iako su ove slušalice fiksno zatvorenog dizajna, efekat koji nude različiti jastučići je porediv, uz vrlo upotrebljiv zvuk u obe varijante.

Dodatne mogućnosti

Asus ne bi bio Asus kada bi jednostavno napravio slušalice, bez par dodatnih trikova i zanimljivih funkcija.
Prva od njih, koju istina i očekujemo na gejming setu je mikrofon. Iako smo mikrofon na izvlačenje već viđali na drugim modelima, on je na Strix Fusion 500 vrlo lepo skriven i praktično se utapa u telo, a moguće ga je izvući i podesiti njegov ugao u nekoliko koraka. Zanimljivo je da je on ujedno i fleksibilan, sa gumiranim telom, pa ga je moguće dodatno nakriviti i doterati u idelan položaj.

strixfusion33_resize.JPG


Mehanizam poseduje i prekidač koji će mikrofon deaktivirati ukoliko nije izvučen. Asus navodi da je u pitanju digitalni mikrofon, što naravno nema nekog smisla, pa je verovatno u pitanju marketinško ime za kombinaciju jednog ili više standardnih mikrofona i algoritma za redukciju buke podešenog da prioritizira zvuk iz određenog pravca, odnosno govor. Kvalitet zvuka koji pruža je jasan i svakako će zadovoljiti potrebe gejmera za komunikacijom u igrama i aplikacijama poput Discorda, Ventrilla i sličnih.  

strixfusion27_resize.JPG


Druga interesantna, a za gejming potencijalno i korisna funkcija je podrška za 7.1 virtuelni surround zvuk koja je ostvarena u saradnji sa firmom Bongiovi Acoustics (nismo sigurni da li firma ima ikakve veze sa grupom Bon Jovi) i njihovom patentiranom Digital Power Station tehnologijom. Ovu opciju je moguće aktivirati pritiskom na taster koji se nalazi na levoj slušalici i ona ne zavisi od softvera, već se procesiranje odvija unutar slušalica. Iako smo obično skeptični prema ovakvim rešenjima, moramo priznati da u testu sa Dolby Digital Plus 7.1 sadržajima ova funkcija daje znatno bolje pozicioniranje od standardnog stereo moda, iako naravno ne na nivou pravog 7.1 sistema zvučnika.

strixfusion04_resize.JPG


Kada su stereo sadržaji u pitanju, usled procesiranja koje vrši ova tehnologija, njenim aktiviranjem ćete dobiti drugačiji zvučni potpis od standardnog. Iako na stereo sadržajima ne čini čuda po pitanju zvučne slike, svakako može biti korisna i zavisno od tipa sadržaja koji slušate može vam se dopasti više od standardnog moda.

strixfusion17_resize.JPG


Još jedna stvar koja ovaj model izdvaja, a u skladu je sa celom High-End temom je površina na spoljnom delu leve slušalice koja je osetljiva na dodir i koja će vam omogućiti brzu kontrolu različitim gestovima. Moguće je puštanje i pauziranje muzike i video sadržaja dodirom na sredini slušalice, pojačavanje i smanjivanje tona pokretom na gore ili dole, kao i prelazak na prethodni ili naredni fajl na listi pokretom na levo ili desno. Takođe, moguć je i dug pritisak koji će slušalice postaviti u mod za uparivanje sa drugim Aura Sync kompatibilnim proizvodima.

strixfusion34_resize.JPG


Kada smo kod toga, kao i svi noviji Strix modeli, i Fusion 500 poseduju Aura Sync RGB LED osvetljenje, čiju boju možete podesiti po želji, ili izabrati neki od svetlosnih efekata poput pulsiranja ili menjanja boje. Prisutna je i opcija sinhronizacije svetla sa muzikom, odnosno zvukom koji slušalice reprodukuju, a naravno, sve to možete sinhronizovati i sa drugim Aura Sync proizvodima, od matične ploče, preko tastature i miša do monitora i dobiti pravi light show.

Zaključak

Asus nastavlja sa izbacivanjem kvalitetnih proizvoda pod Strix brendom, koji, iako namenjeni pre svega gejmerima, mogu biti zanimljivi i znatno široj publici. ROG Strix Fusion 500 slušalice donose pre svega vrlo solidan zvuk potpomognut integrisanim audiofilskim DAC-om i pojačalom, donekle prilagođen gejmingu i filmovima/serijama, ali koji se može doterivati i adaptirati po ličnom ukusu korisnika zahvaljujući dodatnim jastučićima i tehnologiji za surround procesiranje. USB konekcija, kontrole osetljive na dodir i interaktivno LED osvetljenje daju ovim slušalicama utisak premium gejming proizvoda, čineći ih kako vizuelno, tako i funkcionalno veoma interesantnim. Zahvaljujući dizajnu koji odličan, ali pre svega podređen funkcionalnosti, ovom modelu dodeljujemo Benchmark Advanced Design nagradu.

strixfusionaward_resize.jpg


Interesantno je i da je cena ovog modela u inostranstvu vrlo prihvatljiva i kreće se oko 160$. U trenutku pisanja teksta, Fusion 500 nije dostupan na našem tržištu, ali obzirom da kod nas cena Fusion 300 modela prevazilazi pomenutih 160$, za očekivati je da će one biti znatno skuplje. I pored toga, verujemo da će ovaj model pronaći put do kupaca, pre svega onih koji vole inovativan proizvod sa puno naprednih funkcija.

 

Prednosti:
- Odlična izolacija zvuka
- Virtual 7.1 surround procesiranje
- Aura Sync RGB LED osvetljenje

Mane:
- Ništa posebno

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: HyperX Alloy FPS Pro

Test: MS Industrial Thunder Pro (Video)

10404
10405
10406
10407
10408
10409