Greška

Došlo je do greške.

Test: Redragon Zeus gaming slušalice (Video)

28.11.2019 14:21 | 0 Games
Test: Redragon Zeus gaming slušalice (Video)

Ako vam izgledom deluju poznato, nije slučajnost. Redragon Zeus dele "gene" sa nekim poznatim gejming slušalicama, ali zahvaljujući svojoj ceni i bogatom paketu čine zaista primamljiv izbor za ljubitelje dobrog zvuka.

Ivan Mančić

Kada čujete dovoljno ozbiljnih studijskih slušalica i zvučnika, pojam o tome šta je dobar zvuk se menja i kriterijumi pri proceni svakog novog modela postaju sve viši. Samim tim je i manja verovatnoća da vas neki model oduševi ili makar prijatno iznenadi. Kada su gejming slušalice u pitanju, tu je situacija naročito šarena, pa osim modela koji se daju izbrojati na prste jedne ruke, ostalo teško može dobiti neku visoku, a često ni prelaznu ocenu. Iako uvek navijamo za to da kao korisnici dobijemo nešto dobro i vredno kupovine, proizvođači kada su slušalice u pitanju retko ubodu pravo u centar. Razlog je možda u eksperimentisanju sa različitim OEM proizvođačima, pošto većina brendova zapravo slušalice i ne proizvodi, nego ih uz male izmene dizajna nabavlja od kompanija koje se time bave.


Ovog puta, na test su nam stigle Redragon Zeus gaming slušalice. Redragon je relativno mlada kineska kompanija koja se bavi proizvodnom isključivo gaming periferija. Iako smo prethodno imali vrlo pozitivne utiske sa njihovim mehaničkim tastaturama, pa i nekim miševima, iz gore navedenih razloga nismo imali prevelika očekivanja kada su njihova audio rešenja u pitanju. Sa cenom od oko 6900 dinara, odnosno oko 58€, ove slušalice spadaju u neku srednju klasu, što je kategorija u kojoj se i neki vrlo renomirani proizvođači muče da naprave pristojne slušalice. Tim pre je bilo zanimljivije videti šta to relativno mala kompanija može da ponudi u ovom domenu.

Dizajn

redragonzeus17_resize.jpg


Već prvi pogled na kutiju u kojoj dolaze Redragon Zeus slušalice ulivao je određeni optimizam. Najpre jer nas je dizajn slušalica podsetio na Takstar čiji su modeli postizali veliki uspeh pod imenima nekih poznatih brendova. 
Nije nam poznato da li je Zeus zaista dizajn ovog kineskog OEM proizvođača, ali slušalice neodoljivo podsećaju na njihov sjajni Pro 80 model, ali ulepšan i unapređen. Pro 80 je već dugo na tržištu, što u svojoj originalnoj formi, što kroz mnogobrojne modele poznatih proizvođača koji su njegov derivat.

redragonzeus07_resize.JPG


Poput tog modela, Redragon Zeus su slušalice zatvorenog tipa, što je naravno i poželjno za gejming gde je izolacija od okoline poželjna. Što se robustnosti tiče, od Redragon Zeus ne očekujemo ništa manju izdržljivost nego od Takstar Pro 80 koje su se pokazale kao veoma kvalitetne i dugotrajne slušalice.

redragonzeus20_resize.jpg


Noseći deo slušalica je napravljen od metala, ali je deo koji naleže na glavu sa gornje strane ispunjen udobnom memorijskom penom i presvučen veštačkom kožom, t.j. poliuretanom i to u dve boje, što im daje neophodni gejming “šmek”. Same slušalice, odnosno njihova kućišta su napravljene od plastike, što možda deluje kao nedostatak, ali zapravo solidno smanjuje ukupnu  težinu (300g), dok je zadnja strana zatvorena tankom metalnom pločicom koja na sebi ima gravirani logotip zmaja.

redragonzeus05_resize.JPG


Činjenica da nije štampan već graviran daje slušalicama malo tog premijum utiska kome doprinose i prilično debeli jastučići od veštačke kože koji naležu oko ušiju. Njihova debljina ima dvostruki pozitivan efekat, najpre na zaista izuzetnu izolaciju, u rangu najboljih modela koje smo probali, a zatim i na udobnost. Pritisak koji slušalice vrše na glavu je vrlo mali, a zahvaljujući maloj težini, udobnost je na izuzetno visokom nivou, pa je nošenje prijatno čak i u dužim intervalima.

redragonzeus22_resize.jpg


Naravno, imamo na umu da je sada jesen i da će leti veštačka koža biti uzrok znojenja, ali jastučići su izmenjivi, pa teoretski imate opciju stavljanja nekih sa plišom ili mrežom za tople dane. 
Na levoj slušalici se nalaze dva 3.5mm konektora, jedan za odvojivi mikrofon, a drugi za kabl za povezivanje sa izvorom zvuka.

redragonzeus02_resize.JPG


Kad smo kod toga, slušalice dolaze u prilično bogatom pakovanju obzirom na cenu. U njemu se nalazi odvojivi mikrofon, 3.5mm kabl sa tri prstena za povezivanje sa telefonom, adapter sa odvojenim konektorima za slušalice i mikrofon, kabl za USB povezivanje i platnena torbica sa logotipom za nošenje slušalica. Ovako širok izbor kablova omogućuje da slušalice možete povezati sa praktično svim izvorima zvuka, od mobilnih telefona, preko PC-a do gejming konzola. 

redragonzeus12_resize.JPG


Pomenuti USB kabl je pogotovo prijatno iznenađenje, naročito obzirom na cenu slušalica, jer je u pitanju zapravo zvučna karta koja vam na kablu nudi i zgodne kontrole kontrolu jačine, uključivanje i isključivanje mikrofona i mutiranje zvuka.

redragonzeus13_resize.JPG

Zvuk

redragonzeus03_resize.JPG


Zanimljivo je da slušalice imaju 64 oma, što je duplo više od uobičajenih 32 koliko najčešće viđamo na modelima ovog tipa. To praktično znači da će one, ukoliko ih povezujete standardnim 3.5mm kablom biti nešto tiše od ekvivalentnog 32 omskog modela, mada je po našem mišljenju glasnoća i u tom slučaju sasvim dovoljna, makar ako vam je stalo do vaših ušiju. USB zvučna karta doduše poseduje u sebi prilično glasno pojačalo za slušalice, pa ćete putem nje moći da ih napanjite toliko da zadovolje i one kojima nikad nije dovoljno glasno.

redragonzeus18_resize.jpg


Istina, primetili smo i jednu manu ovog USB rešenja, a to je da ono ograničava domet niskih frekvencija, kao i unosi dosta harmonskog izobličenja u niskom delu spektra. 
Analognom konekcijom, slušalice su u stanju da reprodukuju frekvencije do nekih 16Hz, dok su putem USB-a ograničene na nešto preko 20Hz.

redragonzeus24_resize.jpg


Kao što smo pomenuli, iza ovog modela najverovatnije stoji Takstar, na šta ukazuje i 53mm driver zvučnik u njemu, ali i zvučni potpis karakterističan za ovog proizvođača. U pitanju je vrlo neutralan zvuk, bez nekih velikih akcenata određenih delova spektra, ali sa vrlo jasnom reprodukcijom visokih frekvencija, dosta detalja u srednjim i prisutnim, ali ne preteranim basom impresivne preciznosti za iole povoljnije slušalice. Ukratko, ovo je zvuk jako sličan npr. HyperX Cloud 1 i 2 modelima koji je po našem mišljenju i dalje zlatni standard kada su u pitanju gejmerske slušalice i na njega je jako teško imati zamerke, bez obzira na cenu.

redragonzeus09_resize.JPG


Pozitivno iznenađenje je i ugrađeni mikrofon koji je vrlo jasan i glasan i rekli bismo odlično uklopljen u ukupni utisak o kvalitetu zvuka koji nudi ovaj model.

Zaključak


Sve u svemu, Redragon Zeus slušalice su jedan od onih uređaja koji nas prosto zateknu, od kojih ništa ne očekujemo, ali nas itekako prijatno iznenade. Kvalitetna izrada, lep dizajn, puno dodataka i što je najbitnije sjajan zvuk, svakako idu u prilog ovom modelu kome je najveća zamerka to što je platnena torbica za nošenje malo tesna.

Kada se uz sve to uzme u obzir da je cena veoma povoljna, rekli smo oko 58€, dolazimo do toga da ovaj model zaslužuje ono što retko dodeljujemo, a to je naša Best Buy nagrada.

redragonzeus30_resize.jpg


Verujemo da će svi budući vlasnici ovih slušalica itetako imati razloga da budu zadovoljni svojom kupovinom, jer je ovako dobar zvuk u klasi ispod 100€ praktično presedan. Mi se nadamo da to neće ostati tako i da će kako sam Redragon, tako i drugi proizvođači početi da redovnije nude modele koji dobar zvuk spuštaju u cenovni rang koji je dostupan širokom krugu korisnika.

 

Prednosti:

  • Vrlo dobar zvuk, izvanredan u odnosu na cenu

  • Kvalitetna izrada

  • Bogata dodatna oprema

  • Dobro odmeren dizajn

 

Mane:

  • USB DAC nije idealan

Test: Logitech Pro i Pro X gaming slušalice

Test: Redragon Musas gaming slušalice

10404
10405
10406
10407
10408
10409