Greška

Došlo je do greške.

Test: Realme Watch S Pro (Video)

08.12.2021 13:45 | 0 Mobile
Test: Realme Watch S Pro (Video)

Nakon mobilnih telefona, bili smo u prilici smo da isprobamo i jedan pametni sat brenda Realme koji se ispostavio kao prijatno iznenađenje. Realme Watch S Pro po zaista odličnoj ceni donosi klasičan dizajn i dobar deo mogućnosti koje smo do sada viđali samo na satovima čak dvostruko više cene, uz softversku podršku koja ga izdvaja u odnosu na razne bezimene brendove sa nazivno dobrim specifikacijama. Neko će reći i da sat neodoljivo podseća na jedan vrlo popularan model, a u čemu je razlika i šta zapravo Realme Watch S Pro ima da ponudi...

Vreme kada su kompanije mogle da se bave isključivo razvojem mobilnih telefona i u svojoj ponudi imaju samo ovaj tip uređaja je reklo bi se za nama. Danas praktično nema uspešnog brenda iz ovog domena koji ne nudi i razne dodatke za mobilne telefone ili uređaje nevezane za mobilnu telefoniju, a sve sa ciljem diverzifikacije ponude i prihoda. Ovo jednako važi za najveće brendove poput Apple, kao i za relativno nove brendove u koje spada i kineski Realme.
 
 
Sa telefonima ove kompanije ste već bili u prilici da se upoznate putem naših recenzija, a nedavno i kroz intervju u kome nas je gospodin Jason Guo, direktor kompanije Realme za teritoriju istočne Evrope upoznao sa planovima ove kompanije. Realme svoju Smartphone + AIoT strategiju naziva 1+4+N, što označava da oko samih mobilnih telefona imaju i četiri kategorije pametnih uređaja, zvučnike, slušalice, satove i televizore, sa još puno pametnih uređaja u pripremi koje ćemo viđati u narednom periodu. Na domaćem tržištu smo do sada viđali samo mobilne telefone, ali su nam se na testu ovih dana našle jedne Realme bežične bubice, kao i pametni sat koji vam danas predstavljamo.

Dizajn i karakteristike

U pitanju je model pod oznakom Realme Watch S Pro koji po vrlo konkurentnoj ceni od 15.100 dinara, odnosno oko 127€ donosi karakteristike koje do sada nismo viđali u ovoj klasi i koji će sigurno biti vrlo interesantan onima koji žele pametni sat klasičnog izgleda, a ne žele baš da daju previše novca.
 
Razlog zašto smo prilično sigurni da će se Realme Watch S Pro dopasti mnogima leži najpre u dizajnu, jer on spolja neodoljivo podseća na Huawei Watch GT2 koji je jedan od najpopularnijih pametnih satova, a videćemo nešto kasnije da se sličnost tu i ne završava.
 
prosatic1s.jpg
 
Okvir kućišta je od crnog anodiziranog nerđajućeg čelika, kao i dva tastera na boku, a ekran na gornjoj površini je prekriven Corning Gorilla glass staklom koje je ravno u sredini, sa oborenom ivicom pod uglom na delu okvira ekrana na kome se nalazi takozvana Count-Up skala od 60 sekundi. Pored Gorilla Glass stakla i mehaničke zaštite, sat je i 5ATM voootporan.  Poleđina sata je rekli bismo od plastike, a na njoj zatičemo dva kontakta za punjenje sata, kao i sistem senzora koji je ujedno i jedino što ne liči niti na jedan sat iz GT serije do sada.
 
Narukvica je izrađena od crnog silikona, tj. termoplastik poliuretana sasvim korektne udobnosti, sa klasičnom kopčom, a dolazi sa mehanizmom za lako skidanje i izmenjiva je bilo kojom drugom promera 22mm.
 
Sve u svemu, sat vrlo klasičnog izgleda i model koji u svom rangu cene, pa i u klasi do oko dvestotinak evra najviše podseća na pravi mehanički sat.
 
prosatic2s.jpg
 
Gornju površinu, praktično do samog okvira izuzev možda milimetar dva margine, zauzima ekran od 1.39”, AMOLED tipa i rezolucije 454x454 piksela. Ako vam ovo zvuči poznato, nije slučajnost, jer je u pitanju praktično identičan ekran kao i na Watch GT seriji, što naravno uopšte nije loše. Ovaj ekran nudi vrlo dobar i jasan prikaz elemenata korisničkog interfejsa, a kako je maksimalna svetlina deklarisana na 450 nita, vidljivost je dovoljno dobra čak i pod jakim dnevnim svetlom. Ono što treba pohvaliti je i što sat poseduje senzor ambijentalnog svetla i vrlo efikasno podešava svetlinu prema trenutnim uslovima, na taj način pružajući dobar balans između vidljivosti i potrošnje baterije. Ovo je pogotovo korisno s obzirom da sat podržava i Always on prikaz, pa će čak i u trenucima kada ga ne koristite prikazivati vreme na ekranu i izgledati kao pravi sat. U opcijama je moguće i odabrati da Always On ne bude aktivan stalno, već u nekom periodu, npr. od 7 ujutru do 11 uveče, kako vam ekran ne bi smetao tokom noći, a i kako bi se dodatno uštedela baterija.
 
U Always On modu je moguće odabrati jedan od dva skina - analogni ili digitalni, koji su maksimalno jednostavni, ali odlično osmišljeni da se lepo uklope u izgled sata.
 
prosatic3s.jpg
 
Što se onih standardnih skinova tiče, njih je oko stotinjak u Face Gallery sekciji Realme Link aplikacije i iako ne možemo reći da je njihov dizajn baš vrhunski, može se probrati ponešto za svakoga. Na raspolaganju vam je solidan broj analognih, digitalnih, klasičnijih ili modernih skinova, kao i opcija da napravite sopstveni digitalni skin izborom pozadinske slike. Za razliku od nekih drugih pametnih satova, skinovi u ovom slučaju ne dozvoljavaju nikakvu kastimizaciju izgleda i podešavanje parametara i informacija koje se prikazuju, pa se nadamo da je ovo nešto na čemu će Realme malo poraditi kako bi se mogućnosti sata po tom pitanju dovele na nivo nekih malo naprednijih modela.
 
Što se interfejsa sata tiče, on je relativno standardan i korektnog odziva i brzine, a kontroliše se dodirom i prevlačenjem prsta po ekranu, dok dva tastera služe za povrat na glavni ekran i pokretanje aktivnosti, bez mogućnosti programiranja funkcija. Prevlačenje levo i desno cirkuliše između ekrana sa pregledom aktivnosti za taj dan, vremenske prognoze, sna, pulsa, widgeta za kontrolu muzike na telefonu i zanimljivo ekrana sa podešavanjima koji je na drugim modelima obično smešten u padajući meni. Umesto njega, ovde prevlačenjem odozgo dobijate pregled notifikacija, dok prevlačenje odozgo daje skrolujuću listu aplikacija u vidu ikonica, u WearOS stilu. Aplikacija je 15 i za sada nije moguća instalacija dodatnih, a među onim što dobijate tu su štoperica, alarm i tajmer, kompas, pregled vremenske prognoze, merenje pulsa i SPo2, vežbe vođenog disanja, kontrola muzike i kamere na telefonu i aplikacija za pronalaženje telefona ukoliko ga negde zaturite.
 
prosatic4s.jpg
 
Dakle esencijalne aplikacije, poput onoga što viđamo na većini pametnih satova, izuzev Tizen, WearOS i watch OS baziranih modela i još par izuzetaka. Treba pomenuti doduše da je izostala interna memorija i mogućnost prebacivanja muzike na sam sat, kao i mogućnost povezivanja drugih uređaja na sat poput slušalica i eksternih sportskih senzora.
 
Kako Realme akcenat sve više baca na AIoT, u planu je i da se satu pridodaju funkcije za kontrolu drugih pametnih uređaja iz Realme ekosistema, što će verovatno doći u nekom budućem ažuriranju. Kad smo kod toga, za razliku od drugih brendova koji za pametne satove mahom imaju posebnu aplikaciju za kontrolu i podešavanje, Realme za Watch S Pro koristi istu Realme Link aplikaciju koja služi i za sve ostale njihove pametne uređaje, od audia do sijalica i usisivača, pa je jasna namera da se sve to objedini i omoguće neke korisne stvari, npr. da kada sat napusti vaš dom, isprogramirate da se recimo pogase svetla, uključi usisivač i sl.
 
Ista aplikacija je ujedno zadužena i za sinhronizaciju sa mobilnim telefonom, podržani su i Android i iOS, a ono što nam se dopalo u odnosu na brojne modele na tržištu je što se to obavlja dosta transparentno, ne troši previše baterije, a vrlo dobro prosleđuje notifikacije koje izaberete. Tako npr. za razliku od brojnih testiranih modela, Realme Watch S Pro prikazuje poruke bez agregacije, pa svaku možete pročitati u punom sadržaju, što je daleko praktičnije od onoga kada stigne više poruka zaredom, pa ste prinuđeni da uzimate telefon u ruke kako biste ih pročitali.
 
prosatic5s.jpg
 
Odgovaranje na poruke nije moguće, mada postoje neke indikacije da bi to moglo doći kroz ažuriranje softvera, a nije moguće ni odgovaranje na pozive usled odsustva mikrofona i zvučnika, već samo odbijanje poziva iz notifikacije na samom satu.  
Pored ovog smart dela, Realme Watch S Pro naravno podržava i brojne funkcije za praćenje zdravlja i fizičkih aktivnosti, a u tu svrhu je opremljen i dvostrukim GPS-om, akcelerometrom, žiroskopom, geomagnetnim senzorom, kao i sistemom optičkih senzora koji smo pomenuli na početku. U pitanju je, kako Realme kaže novi i upgrade-ovani PPG Bio-Sensor sa dve zelene diode za merenje pulsa i sna i jednom crvenom za merenje zasićenja kiseonika u krvi.
 
Interesantno je da je izostalo recimo merenje stresa, što je nešto što podržava sada već dobar broj modela sa sličnim senzorima, ali makar možemo reći da ono što je podržano radi dosta dobro, pogotovo praćenje sna koje je jedno od boljih koje smo sretali i daje detaljne parametre za dubok i lak san, kao i REM fazu i buđenje tokom noći, uz dobru detekciju vremena početka i kraja sna. Preciznost praćenja podržanih parametara naravno nije na nivou medicinskih uređaja, ali je da tako kažemo “zlatna sredina” i dovoljno dobro za potrebe rekreativaca.
 
Sat je u stanju da prati i 15 različitih aktivnosti i to mahom onih najčešće korišćenih poput trčanja, hodanja i vožnje bicikla napolju ili u teretani, plivanja sa prikazom SWOLF skora, treninga snage, Yoge, košarke i kriketa koji kod nas verovatno baš i neće biti od koristi. Izvinjavamo se kriket savezu Srbije ako postoji. Zanimljivo je da je interfejs ovog dela za sportske aktivnosti praktično preslikan sa Huawei satova, pa je verovatno u pitanju referentni dizajn same platforme, čija god ona bila.
 
prosatic6s.jpg
 
Sat vas takođe može obaveštavati i o tome da je vreme da ustanete i pokrenete se ili popijete čašu vode, što možete uključiti ili isključiti po želji.
 
Za kraj, pomenućemo i bateriju koja je često kritična stvar kod pametnih satova, ali korisnici Realme Watch S Pro sa njom neće imati problema, jer je deklarisana na 14 dana normalnog korišćenja, sa ekranom koji se pali po potrebi, kada okrenete zglob. Mi smo rešili da testiramo najzahtevniji scenario sa stalno aktivnim Always On ekranom i dosta korišćenja tokom ove naše recenzije, pri čemu je sat izdržao oko 5.5 dana, što uopšte nije loša cifra za Always On mod. Punjač se povezuje na USB i magnetno pričvršćuje sat u pravi položaj, a moramo reći i da je mnogo lepši od onog koji smo viđali na Watch GT seriji, pa čak i gumiran odozdo da spreči klizanje po stolu.

Finalni utisci

Ukupno, Realme Watch S Pro je vrlo zanimljiv pametni sat koji donosi esencijalne pametne i fitness funkcije i klasičan elegantan izgled po zaista dobroj ceni, rekli smo oko 127€ na domaćem tržištu. U pitanju je jedan od najpovoljnijih pametnih satova koji zaista podseća na pravi analogni sat, a poseduje i dosta dobru softversku podršku, pa mislimo da zaslužuje našu Value For Money nagradu. Iako se tu i tamo može primetiti neki nedostatak, jasno je da Realme ima velike planove na planu softvera i integracije svog ekosistema, pa ne sumnjamo da će tokom vremena broj mogućnosti ovog sata rasti i da će on biti još bolji. 
 
 
Recite nam u komentarima kako se vama dopada ovaj sat i šta smatrate za njegove pozitivne i negativne strane.

Test: Samsung Galaxy Watch 4 (Video)

Test: Realme Buds Air 2 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109