Greška

Došlo je do greške.

Test: Realme C25Y (Video)

15.01.2022 11:45 | 0 Mobile
Test: Realme C25Y (Video)

Našlo se pred kraj godine vremena za prikaz jednog budžetski dostupnog telefona: Realme C25Y je prvi telefon koji je došao na test u Benchmark redakciju sa procesorom kineskog proizvođača Unisoc. Interesovalo nas je kako to radi i moramo priznati, savim korektno i fluidno. Naravno, nije sve kao kod boljih telefona, ali nas je recimo kamera sasvim pristojno iznenadila...

Bogdan Ljubišić
 
Nakon svih lepih, blistavih, moćnih telefona koje smo prikazivali tokom 2021 godine, došao je igrom slučaja red i na jedan od retkih telefona namenjenih korisnicima sa ograničenim budžetom.
 
 
Na test nam je stigao Realme C25Y, model ne baš tako zvučnog imena čija cena u maloprodaji trenutno iznosi dinar manje od 20 hiljada. Šta se dobija za taj novac?

Dizajn i karakteristike

Budimo iskreni, dizajnom odmah pokazuje da pripada nižem segmentu ponude: plastični okvir i poleđina telefona i dizajn kamera sistema kakav smo prvi put videli još pre tri godine – sa naglaskom na to da od prividno četiri kamere u sistemu imamo samo jednu, sve ostalo su pomoćni senzori i blic. Ali dobro, u ovom cenovnom segmentu i ne možemo očekivati dizajnerska dostignuća, bitnije je kako telefon radi.
 
 
Desno power taster i iznad njega klackalica za regulaciju jačine zvuka – a taman smo u prethodnim recenzijama Realme telefona konstatovali da se uvek nalaze na suprotnoj strani od tastera za uključivanje uređaja. Eto, izuzetak koji ne potvrđuje pravilo. Na toj levoj strani samo je sloz za dveSIM kartice ali i posebni sloz ta memorijske. Gornja strana je lišena bilo kakvih priključaka pa tako nema ni sekundarnog mikrofona, dole - 3.5 mm priključak, mikrofon i davno zaboravljeni Micro USB priključak za punjenje i konekciju sa računarom. Pitate se gde je zvučnik, odavno to nismo videli... na poleđini telefona, pa tako zvuk čije se prostiranje u stvari udaljava od korisnika ne može biti dobar zvuk. I još jednu stvar koja polako odlazi u prošlost, zatičemo na poleđini Realme C25Y uređaja – čitač otiska prsta. I naravno kamera sistem koji je u stvari jedna kamera sa pomoćnim senzorima. Liči da su četiri a nije tako...
 
Ekran je dijagonale 6.5 inča mada bi se sudeći po gabaritima telefona reklo da je i veći: ali u pitanju je samo optička varka obzirom na primetno velike okvire oko samog ekrana koji je naravno IPS tipa, rezolucije 720x1600 piksela – solidnog prikaza i osvetljenja od 420 nita. U vrhu ekrana nalazi se opet pomalo zaboravljena selfi kamera izvedena u tear drop maniru a neposredno iznad i sama slušalica telefona.
 
 
Izbor procesora u ovom telefonu je vrlo neobičan: ko se seća našeg šestomesečnog preseka najboljih telefona setiće se da smo pominjali Unisoc čipsetove i eto, prvi takav čipset se pojavio na nekom telefonu na testiranju. Radi se o Unisoc Tiger T610 procesoru izrađenom u 12 nm proizvodnom procesu. Unisoc, prethodno ime kompanije je Spreadtrum je za one koji to ne znaju, najveći kineski proizvođač poluprovodnika koji traži svoje mesto pod suncem uprkos trenutno evidentnom tehnološkom zaostatku za konkurencijom, upravo na ovakvim modelima telefona. Tiger T610 je osmojezgrani procesor koji sadrži dva Cortex A75 i šest Cortex A55 jezgara i svi rade na 1.82GHz – oni upućeniji jasno vide da je reč o arhitekturi staroj pune četiri godine. GPU je nešto novijeg datuma, Mali G52 MP2 kakav se recimo nalazi i u MediaTek Helio G80 čipsetu. Pandan ovom procesoru bio bi recimo Snapdragon 662 koji smo početkom godine videli u Nokia 5.4 telefonu, a nalazi se i u Huawei 8i i Honor 50 Lite modelima. Jednostavno, procesor koji je tamo gde mu je mesto, u telefonima namenjenim nezahtevnim korisnicima. Nema šta, osetna je razlika u brzini u odnosu na sve ove brze telefone koje smo testirali ali osetna je razlika i u ceni. Za kupce ove vrste telefona, obaviće ono što se od njega traži.
 
Realme C25Y stiže u par različitih memorijskih kombinacija a ovaj model koji se našao u Benchmark redakciji stiže sa 4GB RAM-a i lepih 128GB prostora za podatke koje ponavljam, možete nadograditi memorijskom karticom.
 
 
Ono što je nedostatak ovog čipseta jeste odsustvo mogućnosti povezivanja na 5Ghz-nu WiFi mrežu a takođe i NFC i radio nisu podržani, iako je tu 3.5mm priključak pa bi kabl žičanih slušalica mogao da posluži kao antena. Čisto da budete upućeni u te nedostatke ukoliko vam je neka od ovakvih funkcionalnolsti od preke potrebe.
 
Baterija, očekivanih 5000 mAh u ovoj klasi, a brzo punjenje je podržano snagom punjača od 18w. Baterija je solidno izdržala naš desetočasovni test YouTube reprodukcije sa 55 procenata preostalog kapaciteta i korisnici Realme C25Y uređaja mogu računati na dva dana autonomije.

Sistem kamera

Kada su kamere u pitanju, Realme C25Y dolazi sa sistemom koji neodoljivo podseća na onaj koji smo videli i na nedavno testiranom Realme 8i, što je interesantno s obzirom na nisku cenu ovog modela. 
 
 
I ovde zatičemo Samsung ISOCELL S5KJN1 glavni senzor od 50MP sa otvorom blende od f/1.8, pomoćni crno beli senzor od 2MP i  2 MP macro senzor sa otvorom blende od f/2.4. 
Ova tri senzora i LED blic zauzimaju četiri ugla onog kvadrata na poleđini telefona. 
 
I pored praktično identičnog sistema kamera, Realme C25Y pravi nešto drugačije fotografije od Realme 8i koji smo vam nedavno prikazali, ne obavezno i lošije zavisno od scene, što bismo najpre pripisali razlici u chipsetu - Unisoc očigledno drugačije sarađuje sa senzorima od Mediateka i procesira sliku na drugačiji način. 
 
Fotografije koje glavni senzor pravi danju su vrlo dobre, sa relativno prirodnim koloritom kao i na Realme 8i, a glavna razlika u odnosu na taj model su kontrast i dinamički opseg. Realme C25Y se izgleda bolje nosi sa dinamičnim scenama, pa u nekim situacijama uspeva da prikaže i više detalja u tamnim delovima scene od skupljeg modela. S druge strane, čini se da Mediatek opremljeni model za nijansu bolje obrađuje sitne detalje u nekim situacijama, poput npr. krošnji drveća, verovatno usled boljeg sharpness algoritma, a na nekim od fotografija danju smo na C25Y primetili i čudnu teksturu neba, koje kao da je štampano na finom platnu, očigledno uzrokovano šumom i ne baš efikasnom obradom - ne smeta puno i nekada je vidljivije, a nekada skoro neuočljivo. Poput prethodno testiranog Realme modela i ovaj dolazi sa vrlo dobrim portret modom koji lepo zamućuje pozadinu i pravi baš lepe fotografije uz tek sitne greške u prepoznavanju subjekta na ivicama kose.  
 
 
Zanimljivo je da se C25Y bolje snalazi pred kraj dana u uslovima smanjenog svetla, kada izbegava probleme sa šumom koje je imao Realme 8i i pravi sasvim korektne fotografije u dobu dana koji je verovatno i najlepši za slikanje.  
 
Noću je opet obrnuta situacija, pa Night Pro mod koji zvuči obećavajuće radi mahom loše i nepredvidljivo i noćne fotografije variraju od jako loših sa puno šuma do ne baš sjajnih bez šuma, a nekada mu se omaknu čak vrlo dobre i detaljne lepo osvetljene fotografije. Pretpostavljamo da je ovo rezultat procene scene, pa je savet da uvek malo promenite poziciju i okinete ponovo u nadi da će slika ispasti kako treba.
 
Što se videa tiče, on je takođe ograničen na Full HD rezoluciju i 30 slika u sekundi, ali je kvalitet primetno lošiji od onog na Realme 8i, verovatno usled drugačijeg enkodiranja, a u ovom slučaju je izostala i stabilizacija. Video snimanje je upotrebljivo, kako danju tako i u sumrak, ali ne treba očekivati previše. Noćno snimanje je već ipak preambiciozno za jedan telefon u ovom cenovnom rangu. 
 
 
Za razliku od svog skupljeg rođaka, Realme C25Y na prednjoj strani poseduje kameru od 8 umesto 16MP, ali zanimljivo daje bolje rezultate, pa su selfiji na ovom modelu vrlo pristojnog kvaliteta, bez onog veštačkog izoštravanja. Jeste da fotografije nisu super detaljne, ali svakako preferiramo to u odnosu na neprirodan izgled, pogotovo kada je lice u pitanju. Noćni selfi je doduše vidno lošiji od Realme 8i modela, uprkos činjenici da kamera zapravo ima veći otvor blende, f/2.0, pa je to još jedna stvar koju ćemo pripisati Unisok čipsetu i razlici u procesiranju.

Finalni utisci

A da se još jednom osvrnemo na ovaj čipset i utiske koje je ostavio u radu: ne možemo govoriti ni o kakvom spektaklu naravno, obzirom da smo ovom testu pristupili sa velikom dozom rezerve i nepoverenja prema realno, za nas no name proizvođaču. Ništa to nije lošije u odnosu na neke druge mobilne procesore ove kategorije – mada moramo uzeti u obzir i odlično ispolirani Realme UI koji čak i u ovakvoj kombinaciji deluje sasvim brzo I živahno. Ne naravno na nivou na koji smo navikli, ali ta razlika je opet znatno teže primetna u odnosu na vremena kada smo imali sa jedne strane brze a sa druge očajno spore telefone. Nije to uopšte loše…

Test: Realme GT Neo 2 (Video)

Test: Infinix Note 11 Pro (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109