Greška

Došlo je do greške.

Test: Realme 8i (Video)

06.12.2021 11:09 | 0 Mobile
Test: Realme 8i (Video)

Realme 8i je još jedan izdanak ovogodišnje Serije "8" kompanije Realme. U suštini, njen najslabiji predstavnik, cene tik nešto iznad dve stotine evra ali nije razočarao: donosi vrlo neobičan miks karakteristika. Novi Helio G96 čipset, IPS ekran sa osvežavanjem 120Hz i vrlo solidnu 50 mpix kameru u ovoj klasi...

Bogdan Ljubišić
 
Nekim neverovatnim spletom okolnosti, propustili smo tokom godine da vam predstavimo Realme 8 model: ali pokušaćemo da grešku ispravimo i predstavimo vam Realme 8i. Nismo sigurni da li je naslednik baš prava reč za ovaj uređaj obzirom da nose ime iste serije i ima tu ne mali broj razlika, ali pogledajmo šta nam ovaj telefon donosi po ceni koja u maloprodaji iznosi 27 hiljada dinara.
 

Dizajn i karakteristike

Krenimo od dijagonale ekrana: 6.6 inčni ekran karakteriše Realme 8i za razliku od nešto manjeg, 6.4 inčnog kod osmice – a ni tip ekrana nije identičan, niti osvežavanje. Realme 8 stizao je sa Super AMOLED ekranom sa osvežavanjem od svega 60HZ dok Realme 8i ima IPS ekran sa osvežavanjem od danas već standarnih 120 Hz. Iako smo pristalice AMOLED ekrana, pre bismo prihvatili ovu kombinaciju IPS-a sa 120 Hz nego da ostanem na 60Hz, makar i AMOLED bio u pitanju. Ipak, mana ove promene  je što Realme 8i ne nudi Always on display. Sam prikaz na ekranu bismo opisali korektnim, ne više od toga, viđali smo naravno i bolje IPS displeje. Osvetljenje solidno u ovoj klasi, 600 nita, rezolucija ekrana standardna, FullHD+.
 
rilmi1s.jpg
 
Položaj selfi kamere neće baš svima biti po volji, jer pomera sat udesno na neku neuobičajenu poziciju. I dalje stojimo pri tome da je centralno postavljena selfi kamera najbolja, ali svejedno, korisnik se brzo i na ovo navikne.
 
Što se dizajna uređaja tiče, nije bilo prevelikih očekivanja jer ih u ovom cenovnom razredu nije realno ni tražiti: jedan uobičajeni model sa plastičnim ramom i plastičnom poleđinom telefona, sa ove godine karakterističnim sistemom kamera. Nije u pitanju baš lagan telefon, 6 grama manje od 200, ali to je posledica standardno velike baterije u ovom segmentu od 5000 mAh. Boja, space black, mada bi se pre reklo da je reč o nekoj tamno sivoj varijanti koja se presijava u zavisnosti od ugla po kojim svetlo pada na uređaj.
 
rilmi2s.jpg
 
Power taster sa senzorom otiska prsta se nalazi na uobičajenoj poziciji, dok su, sada već uobičajeno za Realme telefone, tasteri za kontrolu jačine zvuka, smešteni na suprotnoj – iznad njih fioka za SIM kartice sa posebnim slotom za Micro SD kartice. Na gornjoj, zaravnjenoj površini nema ničega, a navikli smo da se tu obično pozicionira otvor sekundarnog mikrofona. Ali zato na dnu telefona pored Type C priključka, rešetke zvučnika, naravno mono zvučnik je u pitanju, 3.5 mm konektora nalaze jedna pored druge, dve rupice mikrofona. Prosto ne verujemo da bi neko stavio dva mikrofona milimetar-dva jedan od drugog, već više verujemo da je u pitanju trenutak dizajnerskog ushićenja.
 
Procesor je interesantan... MediaTek Helio 96, prvi put vidimo ovaj čipset u nekom telefonu. Helio G95 smo viđali solidan broj puta do sada a G96 je ništa drugo do ovogodišnji model, takođe izrađen u 12 nanometarskom procesu. Nema tu nekih bitnijih razlika, ista jezgra, iste brzine rada, ali G96 zahvaljujući određenim optimizacijama beleži nešto bolje rezultate na procesorskom planu.
 
rilmi3s.jpg
 
Što se GPU-a tiče, Mali G76 je zamenjen Mali G57 GPU-om i radi na 50MHz nižem taktu, ima dve umesto četiri izvršne jedinice: rezultat je pad od nekih desetak procenata u performansama u odnosu na prethodnika, Helio 95. Sve u svemu, mali dobici u procesorskom segmentu, mali gubici na planu grafike. Sve u svemu, nerešeno.
 
Što se tiče radne memorije i prostora za podatke: verzija na našem testu je stigla sa 4GB RAM-a i svega 64GB prostora za podatke, ali je kupcima na raspolaganju i varijanta 4/128. Cene u maloprodaji iznose 25 odnosno 28 hiljada dinara – naravno, i ovaj telefon možete pronaći kod naših drugara u Telenoru i ne zaboravite da ponesete stari telefon na reciklažu – u slučaju ovog telefona ukupna cena uređaja će pasti za četvrtinu.
 
rilmi4s.jpg
 
Baterija je 5000 mAh i nakon 10 časova YouTube reprodukcije preostala baterija je stala na 35 procenata, očekivalo se ipak malo više od toga. Punjač naravno stiže u pakovanju telefona i puni Realme 8i snagom od 18W, što znači da će jedno sat i 40 minuta biti potrebno za punjenje ovog telefona. Kada smo već kod pakovanja, pomenimo da se u njemu nalazi i silikonska obloga čiji je zadatak da zaštiti vaš uređaj.
 
Pogled na konekcije otkriva uobičajeni set funkcionalnosti, uz napomenu da Realme 8i nema podršku za NFC, ukoliko vam je to važno.

Sistem kamera

A iako na osnovu pogleda na zadnju stranu telefona verovatno to ne biste pomislili, Realme 8i je po pitanju kamera vrlo jednostavan telefon. Dizajnom deluje kao da ima četiri kamere, ali se u jednom krugu krije blic, u drugom crno beli pomoćni senzor, pa su tu zapravo samo glavna kamera i macro senzor od 2MP koji će nekome možda biti od koristi, ali će za većinu korisnika ovo praktično biti telefon sa jednom kamerom.
 
rilmislika1s.jpg
 
rilmislika2s.jpg
 
Dobra vest je da je u pitanju jedna, ali vredna, jer je glavni senzor ne tako često viđani Samsung ISOCELL S5KJN1 od 50MP sa otvorom blende od f/1.8, malo osveženje u moru 48, 64 i jeftinih 108MP senzora koje uglavnom viđamo na testovima.
 
Glavna kamera vrši autofokus putem fazne detekcije, snima širinom 26mm full frame ekvivalentnog objektiva i može se reći da nudi vrlo solidne performanse i da nam je donela više nego što smo to očekivali. 
 
Dnevne fotografije pružaju pristojan nivo detalja, više nego neki povoljniji 108MP modeli koje smo viđali u poslednje vreme, a naročito impresionira reprodukcija boja koja je sjajno odmerena i daje prirodan i efektan izgled. Dinamički opseg glavne kamere je dobar, mada ne i idealan, jer će u baš kontrastnim scenama najtamniji detalji nekada biti utopljeni u okolinu. Ako se baš potrudite, uočićete i blago izoštravanje koje i ne možemo uzeti kao zamerku jer je implementirano taman toliko da ne kvari utisak, a da fotografije deluju jasnije i lepše, pogotovo na malim ekranima i društvenim mrežama. 
 
rilmislika3s.jpg
 
rilmislika4s.jpg
 
Aplikacija za kameru na Realme 8i nudi i zoom od 2 i 5x, ali je naravno u pitanju softversko kropovanje dela fotografije, pa su i rezultatu u skladu sa tim - 2x će još i biti kako-tako upotrebljivo, ali na 5x zaboravite u startu.
 
Pristup macro kameri je sakriven među dodatnim modovima u vidu Ultra Macro opcije, a sama kamera je upotrebljiva, mada neće oduševiti. 2MP i fiksni fokus znače da će hvatanje oštre fotografije zahtevati lenjir i dosta svetla, pa u praksi ne očekujte previše. 
 
Kad pominjemo modove, portret mod glavne kamere radi vrlo lepo. Potkrade mu se neka jedva primetna greška na ivicama kose, ali sveukupno pravi vrlo lepe fotografije sa zamućenom pozadinom.
 
rilmislika5s.jpg
 
rilmislika6s.jpg
 
Glavna kamera se zapravo najlošije snalazi u uslovima slabog svetla dok još nije pala noć, kada je primetan visok nivo šuma. Kada padne mrak, stvar preuzima noćni mod koji radi prilično dobar posao. Iako nije u pitanju najbolji noćni mod koji smo videli, što nije ni za očekivati u ovoj klasi, možemo reći da su noćne fotografije sasvim dobre i da ovaj mod prioritet daje očuvanju detalja u odnosu na potpunu eliminaciju šuma, što slikama daje vrlo interesantan šmek koji nam se dopao. Dok god ste mirne ruke i ne koristite zum noću, verujemo da ćete biti zadovoljni.
 
Što se video snimanja tiče, ono je ograničeno na Full HD i 30 slika u sekundi, što dosta ograničava kvalitet, pa su snimci korektni, ali ne više od toga. Stabilizacija je upotrebljiva i u standardnom modu, a na raspolaganju vam je i Ultra Steady mod koji malo dodatno zumira sliku, ali nudi vrlo pristojnu stabilizaciju. Sve ovo naravno važi danju, dok su performanse pri noćnom video snimanju ipak dosta slabije - puno šuma i malo detalja, pa će poslužiti kada baš mora, ali ovo ipak nije telefon za to.
 
rilmislika7s.jpg
 
rilmislika8s.jpg
 
Za kraj priče o kamerama pomenimo i prednju kameru od 16MP sa otvorom blende od f/2.1 koja nas i nije oduševila. Oštrina je prosečna, uz primetno izoštravanje koje pomalo kvari utisak, a i boje su pomalo bledunjave. Interesantno, deluje kao da se ova kamera zapravo bolje snalazi noću nego danju, kada selfiji izgledaju onako kako bismo to i očekivali.

Finalni utisci

I zapravo ovde vidimo da Realme 8 koji, ponavljamo, igrom slučaja nažalost nismo testirali i Realme 8i nisu telefoni iste klase. Realme 8 ima senzor od 64 megapiksela ali poučen nekim iskustvima to nije razlika jer nam se ovi novi 50MP senzori i ono što pružaju baš dopada. Ali, Realme 8 ima ultrawide kameru, kakvu takvu jer od 8 megapiksela senzora ne treba očekivati previše – ali ima i žiroskopski stabilisani 4K video. Realme 8 ima pomenuti AMOLED ekran, brže punjenje od 30w... pa jedan drugome na tržištu smetati neće, barem ne bi trebalo.
 
 
Telefon stiže sa Androidom 11 i Realme UI-jem verzije 2.0: u radu deluje vrlo živahno za šta je u dobroj meri zaslužan korisnički interfejs ovog proizvošača, koji smo u više navrata hvalili, pa i nedavno, kada smo vam predstavljali GT Master.
 
Ove godine nemamo baš reprezentativan uzorak telefona ove cenovne kategorije: svega par modela smo u celoj 2021-oj testirali u ovom cenovnom rangu pa ne bismo sad izvlačili neke paralele sa ponudom drugih proizvođača niti izvodili ne znamo kakve zakjučke. Jednostavno, ovo je telefon za ne preterano zahtevne korisnike, telefon koji kupuju oni koji žele novi telefon velike dijagonale ekrana i upotrebljive kamere, naročito za sve one koji žele da uz svoj ugovor zamene svoj stari model novim – a da to značajno ne utiče na cenu koju će plaćati u naredna 24 meseca.
 
Za neko uobičajeno korišćenje prosečnog korisnika, sasvim legitiman izbor – sa naglaskom da će biti nagrađeni i neuobičajeno lepim fotografijama u ovom cenovnom razredu. A to danas svima postaje važno pri odabiru novog telefona, čak i onima koji kažu, ma ne treba meni ne znam kakav telefon. Takvima će Realme 8i predstavljati sasvim dobar odabir.

Test: Honor 50 (Video)

Test: Motorola Moto G60 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109