Greška

Došlo je do greške.

Test: Realme 8 Pro (Video)

28.06.2021 12:43 | 0 Mobile
Test: Realme 8 Pro (Video)

Još jedan telefon u cenovnoj klasi do tri stotina evra koji stiže sa senzorom glavne kamere od 108 megapiksela je Realme 8 Pro. Tu je i AMOLED ekran, dobar procesor ali i par nedostataka u odnosu na glavnog konkurenta u klasi. Koliko nam se dopao Realme 8 Pro?

Samo dan nakon što je Xiaomi predstavio jedan od najzanimljivijih telefona ovog proleća, prvenstveno iz razloga implementacije monstruoznog 108MP senzora u telefon srednje klase, već sutradan je to učinio i Realme, predstavivši model 8 Pro vrlo sličnih specifikacija.  
 
 
Na papiru, ova dva telefona dele mnogo sličnih karakteristika, Redmi Note 10 Pro doduše ima nešto veći ekran ali i osobinu koja čini najkonkretniju razliku između ova dva telefona. U aprilu 2020. godine predstavili smo Realme 6 sa IPS ekranom i osvežavanjem 90Hz – gde smo po prvi put na nekom telefonu ove cenovne klase imali priliku da vidimo osvežavanje iznad uobičajenih 60Hz što smo toplo pozdravili. 
 
Jesenas su do nas stigli Realme 7 i 7Pro, jedan sa IPS-om i 90Hz, drugi sa AMOLED ekranom i 60Hz osvežavanjem. Naravno, bilo je sasvim logično očekivati da i u Realme 8 Pro telefonu dobijemo Super AMOLED i dobili smo. Ali nikako nismo očekivali Super AMOLED sa 60Hz – a dobili smo ga. I to je neka osnovna razlika koja izdvaja pomenuti Redmi Note 10 Pro i ovaj telefon koji se našao na našem testu. 
 
 Jednostavno, na neke stvari smo se u minulih godinu dana navikli i ovog puta zaista ostajemo iznenađeni ovom karakteristikom – jer da je tu bilo makar 90Hz, ne mora 120Hz kao kod konkurenta, sve bi bilo drugačije. 

Ekran

I to je objašnjenje tehnološki orijentisanog novinara – ona druga biznis strana nam kaže da je u ovoj klasi uređaja, sve te AMOLED ekrane sa visokom stopom osvežavanja još odavno za sebe rezervisao Xiaomi, praktično je uzeo sve proizvodne kapacitete i otud 120Hz AMOLED ekrani u telefonima kao što su Redmi Note 10 Pro i Poco F3. I niko drugi u industriji ih u ovoj klasi trenutno nema niti će ih dobiti još neko vreme – eto jedne male insajderske priče. 
 
realmeeh1s.jpg
 
Sam ekran je kao što smo rekli Super AMOLED, dijagonale 6.4“, rezolucije 1080x2400 piksela i vrlo solidne osvetljenosti od 1000 nita u piku– 411 piksela po inču, odnos stranica 20:9. Nudi solidan prikaz, korektan je i na suncu, ali to napredno osvežavanje jednostavno – nedostaje. U levom gornjem uglu ekrana nalazi se punch hole selfi kamera a ono što nam se malo manje dopada jeste malo uvećan donji okvir ispod ekrana. Always On je podržan, ali sa vrlo malim brojem mogućnosti koje korisnik može da izabere kao vizuelni prikaz. Nema raskoši i mogućnost prilagođavanja kao kod nekih drugih proizvođača. 
 
Fingerprint senzor nalazi se ispod ekrana, radi solidno a u Realme korisničkom interfejsu možete podešavati različite vrste vizuelnog iscrtavanja na mestu na kome se nalazi senzor – ne mora baš sve klasično da bude. I da dodamo, Realme 8 Pro inače stiže sa fabričkaom zaštitnom folijom preko ekrana za one koji brinu o tom detalju. 

Dizajn

Što se dizajna tiče, Realme 8 Pro zahvaljujući upotrebi plastične poleđine i rama telefona teži svega 176 grama i pripada klasi za današnje standarde lakih telefona. Deluje nekako kompaktno u odnosu na brojne velike telefone koji danas preovlađuju u ponudi. Što se dizajna tiče, stvar ukusa, pokušao je proizvođač da se poigra sa bojama i ova Infinity Blue zaista deluje interesantno i drugačije. Najlepše od svega je što je materijal takav da na njemu ne ostaju otisci prstiju ma kako baratati njime. A u pakovanju je i plastična futrola, ne smemo to zaboraviti da ponovimo. 
 
realmeeh2s.jpg
 
Navikli smo da dizajn telefona u dobroj meri karakteriše oblik kamera sistema koji na ovom telefonu nekako deluje sabijeno i realno – ko će da pogodi koji je od ova četiri senzora onaj od 108 megapiksela? Smatramo da je trebalo to malo drugačije da se uradi, da izgleda vizuelno privlačnije jer bilo je i prostora i razloga – ne viđa se 108 mpix senzor na telefonu baš svakog dana. Trebalo ga je vizuelno istaći, dati mu na znalaju i na taj način. Onda bi i ovaj natpis Dare to Leap nekako imao više smisla... 
 
Realme 8 pro nije veliki telefon i da, moguće je korišćenje jednom rukom što će mnogi umeti da pozdrave. Lepo leži u ruci, nije težak. 
 
Na desnoj strani telefona su power taster i klackalica zvuka, na levoj fioka za dve SIM kartice i memorijsku karticu koja ima sopstveni slot, gore je samo otvor mikrofona – a dole drugi mikrofon, USB C port, 3.5mm konektor za slušalice i rešetkica zvučnika prosečnog kvaliteta. 
 
realmeeh3s.jpg

Hardver, softver, baterija

Za pokretačku snagu ovog telefona odabrano je provereno rešenje u vidu osam nanometarskog Snapdragon 720G procesora, viđali smo ga bezbroj puta u mnogim modelima, na primer najboljim telefonima ovogodišnje Samsung Galaxy A serije. Jedan vrlo dobar čipset predstavljen prošle godine, sa dovoljno snage za sve uobičajene zadatke, odličan za mobilni gejming. Uparen je sa 6 ili 8 GB RAM memorije, zavisno od izbora kupca – konkretno ovaj model koji je nama stigao na test, sadrži 8GB-ni memorijski modul. Što se tiče prostora za skladištenje podataka, tu biranja nema, 128GB je konstanta u obe verzije. 
 
realmeeh4s.jpg
 
U radu, primedbi zaista nema, sve se izvršava praktično momentalno, telefon ima i procesorske snage i dovoljno memorije da sa svakim zadatkom izađe na kraj. Realme UI verzije 2.0 je jedan od onih neopterećujućih grafičkih interfejsa koji ne pokušava preterano da se nametne korisniku. Kada povučete prstom na gore sa početnog ekrana i otvorite listu aplikacija, skoro da bi pomislili da se radi o stock androidu budući da preovladavaju Google stock aplikacije. Ali kao uljez tu su Amazon aplikacije za shopping, Prime video i Amazon Music – pa je očigledno da ove dve kompanije neguju dobre poslovne odnose na obostranu korist. 
 
Baterija ovog telefona broji 4520 mAh, tu je, u klasi, i lepo se pokazala, 55 preostalog kapaciteta nakon deset sati YouTube reprodukcije – to je dva dana lepe upotrebe pre punjenja. A kad je punjenje u pitanju, kao što nas je Realme već navikao, to ide super brzom brzinom zahvaljujući Super Dart punjaču od 50W, od 0 do 100 posto za 48 minuta a za nepunih 20 minuta, mi smo izmerili 18 – od 0 do 50 posto. U tom smislu, Realme 8 Pro je telefon za poželeti. 

Sistem kamera

A što se kamera tiče, Realme 8 Pro dolazi sa sistemom od četiri senzora na zadnjoj strani i jednim napred. Ovu prvu grupu čine fenomenalni glavni senzor od 108MP, tačnije Samsungov IsoCell HM2 koji je jedno od najboljih rešenja na mobilnim uređajima bilo koje klase, a pored njega su tu i ultraširoki senzor od 8MP, kao i macro i senzor dubine, oba po 2MP. U prevodu, sa izuzetkom glavnog, koji je istina i najbitniji, relativno standardna konfiguracija kamera u ovoj klasi. 
 
realmeehfotka1s.jpg
 
realmeehfotka2s.jpg
 
Uz otvor blende od f/1.9 i autofokus putem fazne detekcije, dnevne fotografije sa glavne kamere su zaista dobre, kao što bismo to i očekivali od ovog senzora, sa vrlo prirodnim izgledom i koloritom, kao i odličnom oštrinom i detaljima. Dinamički opseg je takođe vrlo dobar, pa čak i u izazovnim uslovima po sunčanom danu, kamera uspeva da zadrži detalje čak i u senkama. 
 
Ako se nešto može zameriti, to je da se Realme, verovatno nepotrebno, odlučio za malo agresivniju obradu detalja u određenih situacijama, što se ne vidi iz prve, naročito ne na ekranu telefona, ali je uočljivo kada na računaru uveličate fotografije, pri čemu ivice malih detalja poput lišća mogu izgledati kao da su crtane četkom. No, za normalne korisnike koji nisu ono što fotografi zovu “pixel peeper”, Realme 8 Pro će biti apsolutno sjajan za situacije u kojima jednostavno uperite telefon, okinete i dobijete izuzetno dobru fotografiju.  
 
realmeehfotka3s.jpg
 
realmeehfotka4s.jpg
 
Pomenućemo odmah da kamera softver ovog telefona nudi i 3 i 5x zoom, ali kako nema specijalizovanog telefoto senzora, zoom se dobija kropovanjem fotografija sa glavnog senzora. Ovo radi sasvim pristojno, pa su fotografije sa 3x zumom sasvim korektne, a čak i one sa 5x zumom su upotrebljive - pored naravno nižeg nivoa detalja. 
 
Ultraširoki senzor od 8MP hvata čak 119 stepeni, što praktično postaje standard za ovaj tip kamere na većini modela, a u odnosu na glavnu kameru primetna je manja oštrina i za nijansu topliji kolorit, mada su fotografije i dalje ukupno dosta dobre. 
 
Onaj treći senzor, Macro od 2MP je kao i na mnogim drugim modelima tu više da drži brojno stanje, nego da zaista bude koristan, pa će za pristojnu fotografiju biti neophodno da imate puno svetla i telefon držite na tačno određenoj razdaljini, što za većinu korisnika korišćenje ne čini baš praktičnim. Stava smo da macro ima smisla od 5MP na više i isključivo uz autofokus, a ako to nije slučaj, možda je bolje da proizvođač tu uštedi i to prebaci na bukvalno bilo koji drugi deo uređaja.  
 
realmeehfotka5s.jpg
 
realmeehfotka6s.jpg
 
Što se noćnih fotografija tiče, njih je moguće snimati kako glavnim, tako i ultraširokim senzorom, pri čemu se oba snalaze jako dobro, ali su fotografije snimljene 108MP senzorom zaista impresivne,  sa odličnim kontrastom i koloritom, skoro neprimetnim šumom i  sa neočekivano dobrim zadržavanjem finih detalja poput npr. sitnih neravnina na ciglama. Spajanje čak 9 piksela u jedan pruža odlične performanse u noćnim uslovima, ali je ovde Realme odradio i odličan posao što se obrade tiče, pa su čak i fotografije sa 3x zumom u stanju da otkriju neke nove detalje koje se na fotografiji u punoj rezoluciji ne vide. 
 
Video snimanje je moguće u 4K sa do 30 slika u sekundi, ali samo na glavnom senzoru, dok je ultraširoki iz nekog razloga ograničen na 1080p i aplikacija ga neće ni nuditi dok ručno ne smanjite rezoluciju, što nije baš najbolje smišljen detalj. 
 
realmeehfotka7s.jpg
 
realmeehfotka8s.jpg
 
Kvalitet snimanja je zaista jako dobar, kao što je to obično i bio slučaj sa 108MP senzorima, sa puno oštrine i detalja u snimcima, ali sve dok ne koristite bilo kakvu stabilizaciju, koja je u ovom slučaju elektronska. Kada se se uključi Ultra Steady opcija, nivo detalja opadne, a kada se uključi i max stabilizacija, onda to već postane primetno. Max stabilizacija nudi najglatkiju korekciju potresa, ali je pored gubitka detalja vidljivo i blago pomeranje određenih objekata u sceni, pa je standardna stabilizacija, koja je sasvim korektna i upotrebljiva ujedno i najbolja opcija i kompromis između kvaliteta slike i stabilnosti. 
 
Što se ultraširokih videa tiče, iako nisu u 4K, možemo reći da su za Full HD sasvim solidnog kvaliteta i pored nešto niže oštrine. 
 
Poput noćnih fotografija, noćni video je takođe veoma dobar, sa prilično niskim nivoom šuma, pa je moguće napraviti ne samo upotrebljiv, već čak i lep video, sve dok je kadar relativno statičan.  
 
realmeehfotka9s.jpg
 
realmeehfotka10s.jpg
 
Za kraj priče o kamerama pomenimo i prednju od 16MP koja nudi vrlo dobar nivo detalja i oštrine, kao i dosta dobar portret mod sa zamućenjem pozadine, a jedina zamerka su nešto bleđe boje, odnosno saturacija koju ćete morati da pojačate tokom obrade. 
 
Bez dileme, Realme 8 Pro u ovoj cenovnoj klasi nudi zaista respektabilne kamere, tu nikakve nedoumice nema. Neko će pitati da li su kamere bolje ili iste kao kod najvećeg konkurenta – nemoguće je to reći kada Redmi Note 10 Pro nemamo kod sebe. 

Finalni utisci

Cena ovog telefona u maloprodaji iznosi 34.999 dinara (300e), što je 3000 dinara manje od Redmi Note 10 Pro telefona sa kojim je nemoguće ne porediti ga. Realme će vam za taj novac ponuditi 8GB RAM-a naspram 6GB kod Redmi Note 10 Pro modela koji opet donosi veći ekran, staklenu poleđinu telefona, FM radio i infrared port, stereo zvučnike i najvažnije – 120Hz osvežavanje. A prednost Realme-ja je što nema MIUI. 
 
 
Sve u svemu, Realme 8 Pro je interesantan telefon dobro zamišljene ideje da se nametne kao jedan od telefona sa najboljom kamerom u klasi 300e. I to je sasvim sigurno uspeo, jer to i jeste - zajedno sa najvećim konkurentom sa kojim deli gotovo iste karakteristike u tom segmentu. I ukoliko se odlučite za njega, nećete pogrešiti, imaćete i dovoljno snage i memorije i imaćete sjajne kamere. Komšiluk se međutim odlučio da svoj slični model nadogradi sa još nekoliko lepih dodataka i to se ne može zanemariti jer je priču zaokružio na pravi način. 
 
Da je to uspeo i Realme, 8 Pro bi bio još atraktivnija ponuda. A ono što je u ovom momentu veliki adut ovog modela: ima ga u prodaji, kako kod maloprodajnih lanaca, tako i kod operatera. I to u ovo vreme nestašice svega i svačega, ne treba smesti sa uma. 
 
Ovaj telefon možete kupiti ili nabaviti uz ugovor kod prijatelja Benchmark kanala – kompanije Telenor, pa posetite njihovu web prodavnicu. Telenor nam pomaže da budemo bolji nego juče, lošiji nego sutra i hvala im na njhovoj podršci našem radu 
 
A još ako iskoristite benefite da odnesete stari pokvareni telefon kod njih na reciklažu, dobijate i do 7000 dinara popusta pa zaista imate razloge da razmotrite ovu ponudu jer radi se o vrlo konkretnom popustu koji će vaš trošak učiniti znatno manjim. 

Test: POCO F3 (Video)

Test: Redmi Note 10 5G (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109