Greška

Došlo je do greške.

Test: Realme 7 Pro (Video)

26.10.2020 14:39 | 0 Mobile
Test: Realme 7 Pro (Video)

Realme 7 Pro je telefon koji stiže sa AMOLED ekranom, što nije čest slučaj u klasi, kao i sa super brzim punjenjem koji će vaš telefon dopuniti neverovatnim tempom. No da li je sve ostalo na istom nivou i može li cenovno da parira konkurenciji? Ili na primer, tri godine garancije - parira li tome konkurencija?

Dva telefona predstavljena u razmaku od četiri dana. O jednom smo pričali 3. oktobra, a o drugom danas. Naravno govorimo o Realme 7 Pro i Poco X3 NFC. Iako Poco košta 10.000 dinara manje, po karakteristikama i mogućnostima ne zaostaje, a ponegde i prednjači u odnosu na svog kineskog brata. Da ne kažemo konkurenta.
 
 
Realme 7 Pro smo nedavno predstavili u otpakivanju i upoznali vas sa osnovnim karakteristikama koje nije zgoreg ponoviti za sve one koji su taj video propustili. Vrlo zgodni 6,4-inčni ekran definiše sveukupne dimenzije ovog telefona, svrstavajući ga u kategoriju kompaktnih modela koje i dalje možete koristiti jednom rukom. U moru 6,67-inčnih modela, nešto manja dijagonala ekrana puca na korisnike koji i dalje nisu prevalili u glavi realnost da su svakim danom telefoni po dimenzijama bliži tabletima.

Dizajn

Ekran ima vidljive okvire sa sve četiri strane, nešto izraženije na donjem delu, karakteristične za telefone niže klase, pa je odnos prednje strane i kućišta svega 82,7%, što za današnje pojmove nije preterano visoka cifra. Kućište ekrana je nešto uže od plastičnog rama telefona, a zakrivljena zadnja strana takođe je plastična, materijal koji nije preterano poželjan u kategoriji od 40.000 dinara. Ruku na srce i Note20 od sa plastičnim leđima košta 116.000 dinara, pa ćemo krajnjem korisniku ostaviti da donese odluku koliko mu to smeta ili ne.
 
7pro1s.jpg
 
Silikonska obloga vešto krije matirana siva leđa sa diskretnom trakom duž leve ivice, koja razbija jednobojnu monotoniju, a tu je i srebrni Realme logo pri dnu uređaja. Kućište kamera je pravljeno prema Samsung trendovima, pravougaono, blago izbačeno, sa čak četiri kamere i LED blicem. Nismo probali da ga grebemo, ali verujemo da je zaštićeno staklom, a ne plastikom.

Ekran

Pomenuti ekran je Super AMOLED tipa, potpuno ravan i poseduje Gorilla Glass 3+ zaštitu i fabričku foliju. Ovo znači da će vaš prst za potez prevlačenja sa jedne od ivica morati da oseti četiri sloja: ram, kućište ekrana, ekran i blago uvučenu foliju, što nikako nije pohvalno, posebno ako koristite navigaciju gestovima umesto klasična tri tastera. Navlačenjem providne obloge koja prelazi preko prednje strane, ovo se potpuno eliminiše, jer će vam prst direktno sa obloge skliznuti na foliju ekrana, pa vam to itekako poručujemo. Ekran poseduje FHD+ rezoluciju i odličnu gustinu od 411 ppi, čemu će mu pozavideti i mnogo skuplji modeli. Na žalost, umesto 90 ili više herca sa IPS ekranima, Realme se odlučio da je pametnije da na 7 Pro implementira SAMOLED ekran sa osvežavanjem od 60 herca. Iako verujemo da je ovoj odluci prethodilo ozbiljno istraživanje tržišta, kao neko kome na mesečnom nivou kroz ruke prolazi mnogo više telefona nego što neko koristi za nekoliko godina, veća stopa osvežavanja je mogućnost na koju se vrlo lako naviknete, a od koje se mnogo teško rastajete. Lakše nego od AMOLED ekrana.
 
7pro2s.jpg
 
U ubeđivanju da je AMOLED bolji od IPS ekrana sa visokom stopom osvežavanja ne pomaže ni činjenica da Realme koristi pozadine sa anemičnim i ispranim bojama, kod kojih sve prednosti SAMLOED ekrana odlaze u drugi plan. Umesto crnih pozadina sa kontrasnim bojama i jarkim elementima, ovde imate pozadine pastelnih nijansi, koje izgledaju isto ovako i na bilo kom drugom ekranu. Srećom, pozadine se lako menjaju, pa ćete ih brzo zameniti za neke na kojima boje maksimalno koriste sve prednosti ovih ekrana. Podrazumevani prikaz obuhvata P3 paletu boja, a tu je nešto živahniji Brilliant prikaz, odnosno nešto mirniji Gentle režim sRGB palete, što bi se reklo – za svakog ponešto. 
 
Svetlina je jako dobra, posebno kada se u obzir uzme cenovna kategorija ovog modela, pa ni na jako sunčanim danima nećete imati mnogo problema sa refleksijom i prikazom. Senzor otiska prsta je optički, smešten ispod ekrana i radi dobro u kombinaciji sa Always On ekranom. Naravno, brzina se ne može meriti sa fizičkim senzorima, ali iz nekog razloga, kao i sa 3,5 mm portom, ljudima smetaju dodatni portovi, senzori i konektori, pa je tranzicija na senzor ispod ekrana nešto što sve češće viđamo.
 
7pro7s.jpg

Tasteri i portovi

Razdvojeni tasteri za regulaciju zvuka su na levoj strani, dok je Power taster desno, karakteristika koja uopšte nije loša, ali zahteva malo navikavanja, posebno u svetu u kojem svi ostali smeštaju tastere na jednu ili drugu stranu. Sve ostale konekcije su na svojim uobičajenim mestima, sa dodatkom 3,5 mm džeka na donjoj strani i stereo zvučnicima, koji su sve češća mogućnost na novim telefonima, što nam se jako sviđa. Glasnoća je odlična i pohvalna, što će posebno obradovati korisnike koji veći deo dana drže telefon u horizontali i gledaju video ili igraju igre.

7pro4s.jpg

Baterija

Sa težinom od 182 g, Realme 7 Pro spada u telefone umerene težine, što je bilo moguće ostvariti korišćenjem plastike umesto metala i stakla, odnosno manjom baterijom. I zaista, Realme 7 Pro opremljen je baterijom koja omogućava dvodnevnu autonomiju umerenog korišćenja, ali i veoma brzo punjenje koje od 0 do 100% stiže za nešto više od 30 minuta. Zahvaljujući punjaču od 65 W koji koristi in-house SuperDart tehnologiju punjenje od 0 do 50% traje svega 12 minuta. Kada znate da će vam tih 12 minuta omogućiti čitav dan autonomije, ove brojke zvuče još impresivnije, zar ne? Sumnjamo da je SuperDart tehnologija rebrandirana Oppo VOOC, odnosno OnePlus Warp Charge, jer svi telefoni dolaze iz iste matične kuće, ali to ne mora nužno da bude loša stvar. Naravno, pitanje koje možemo postaviti sad, a čiji ćemo odgovor znati tek za godinu dana je kako ovakvo punjenje utiče na životni vek baterije, što je posebno važno danas kada telefoni ne podržavaju zamenu baterije.

7pro5s.jpg

Snapdragon 720G

Interesantno je da telefon pokreće isti čipset korišćen na Realme 6 Pro, prethodnoj generaciji, ako je uopšte tako možemo nazvati, jer je ovaj model predstavljen u martu mesecu ove godine. Ipak, oni koji su očekivali razlike u performansama ostaće razočarani korišćenjem Snapdragon 720G čipseta u paru sa 6/8 GB memorije i 128 GB UFS 2.1 skladišta. Dobra stvar je korišćenje zasebnog micro SD slota koji omogućava proširenje memorije bez žrtvovanja druge SIM kartice. Tu je dobro poznata Adreno 618 grafika, ozbiljno rešenje za FHD gejming koje garantuje dobre performanse u većini igara u godinama pred nama.

7pro6s.jpg

Kamere

Sistem kamera se nije mnogo promenio u odnosu na martovski Realme 6 Pro. U pitanju je glavna kamera od 64 MP, pogađate, QuadBayer, 8 MP ultra široka, 2 MP makro i 2 MP senzor dubine. Realme 6 Pro je imao 12 MP telefoto kameru sa 2x optičkim zumom. Iz ove perspektive potpuno razumemo njenu eliminaciju, s obzirom na to da su performanse vrlo slične krop slikama sa glavnog senzora, u mnogim situacijama i gore.
 
7pro3s.jpg
 
Glavna i ultra-širokougaona kamera
 
Otvor blende glavne kamere je f/1.8, a kamera koristi fazno fokusiranje. Dobro poznati Sony IMX 682 senzor pravi dobro poznate fotografije. Po danu detaljne, oštre, sa vernim bojama i dobrom dinamikom kadra. Jedino što ume da im napravi problem su krošnje drveća i trava, isprepletani elementi koji tokom spajanja piksela mogu da postanu mutni, ili neprirodno oštri zbog softverskih algoritama. Ukoliko želite boje koje će vrištati na Super AMOLED ekranu, uključite AI Dazzle Colour opciju koja pojačava zasićenost i kontrast, praveći nešto življe slike koje vuku ka HDR tehnologiji.
 
7proslika1s.jpg
 
7proslika2s.jpg
 
Kao i što smo pomenuli, zumiranje korišćenjem glavnog senzora radi odlično, posebno ako se zadržite na 2x, ali i sa 5x zumom po lepo sunčanom danu možete dobiti pristojne fotografije. 
 
U uslovima slabog svetla su dobre: dovoljno oštre i svetle tamo gde je potrebno. Detalji su dobro zabeleženi, kao i boje, a redukcija šuma drži ovaj aspekt slika pod kontrolom. Korišćenje noćnog režima otvara najtamnije delove kadra bez dodavanja mnogo šuma zahvaljujući dobrim algoritmima za njihovu redukciju. Očekujte da će ponekad redukcija šuma sa sobom odneti i određenu količinu detalja, ali ne toliku da vam to zasmeta, pa toplo preporučujemo noćni režim na glavnom senzoru kad god je to moguće. Vreme procesiranja fotografije traje po nekoliko sekundi, što treba da imate na umu ako želite da napravite nekoliko uzastopnih fotografija.
 
7proslika3s.jpg
 
7proslika4s.jpg
 
Solidne performanse pruža i širokougaono sočivo, sa iznenađujuće dobrim balansom kadra i dobrom geometrijom slike. Uprkos fiksnom fokusu, slike obiluju detaljima, a prikaz boja je vrlo sličan glavnom senzoru. Ovo sočivo je dobar komplement glavnoj kameri za trenutke kada želite nešto širi ili dinamičniji kadar. Na žalost korekcija geometrije sočiva koje zahvata ugao od 120 stepeni nije na visokom nivou, pa će elementi blizu leve i desne ivice biti prilično iskrivljeni. 
 
Noćne slike su osrednje, u najboljem, ograničene otvorom blende i mogućnostima senzora. Stvari se poboljšavaju korišćenjem noćnog režima, ali u ovom slučaju slikanje traje znatno duže nego sa glavnim senzorom. Dobićete više detalja i znatno svetliji kadar, sa bojama koje su vernije reprodukovane onima koje vidite golim okom. 
 
7proslika5s.jpg
 
7proslika6s.jpg
 
Makro i selfi kamere 
 
Makro kamera je ograničena rezolucijom senzora, pa nismo očekivali previše u startu. Slike imaju blago isprane boje, detalja nema previše, a fiksni fokus vam ne dozvoljava fleksibilnost pri slikanju. Uz dosta svetla i malo gimnastike postići ćete korektne fotografije, ali uzmite u obzir sva ograničenja koje ova kamera nameće.
 
7proslika7s.jpg
 
7proslika8s.jpg
 
Unapređena je i selfi kamera, čiji je senzor porastao sa 16 na 32 MP, ali nauštrb blende koja je ostala na f/2.5. Očekivano, slike obiluju detaljima, preciznim bojama i dobrom dinamikom svetlih i tamnih tonova. 
 
7proslika9s.jpg
 
7proslika10s.jpg
 
Video 
 
Video je omogućen u 4K u 30 fps i 1080p u 30 i 60 fps na glavnom i 1080p u 30 fps na ultra širokom sočivu. Iako smo očekivali dobar kvalitet, ostali smo razočarani 4K snimcima. Detalji se često gube, kao i oštrina, sa nešto lošijom dinamikom kadra. Boje su dobro reprodukovane, ali elektronska stabilizacija nije previše uspešna. Mic boom je prisutan i često se dešava, što ume da bude jako iritantno, pa je sveukupni utisak da je 4K video podbacio i da ima previše loših strana u poređenju i sa dosta jeftinijim telefonima. Kvalitet 1080p videa je nešto bolji, ali je to manje bitno s obzirom na to da su 4K televizori i ekrani u 2020. godini potpuno obesmislili 1080p parnjake. 

Operativni sistem

Čisto Android 10 iskustvo donekle je unapređeno Realme UI-jem koji donosi nešto drugačije teme i bočni meni nazvan Smart Sidebar, nešto poput Samsung Edge panela, što je pravo osveženje. Realme obezbeđuje svoje verzije osnovnih aplikacija kao što su galerija, video i muzika, ali i ne mnogo više od toga, trudeći se da sistem ne bude opterećen nepotrebnim aplikacijama.
 
Homes_3.jpg
 
Aplikacija kamere se nije previše promenila. Režimi se menjaju prevlačenjem naziva sa donje strane, a makro kamera se poziva iz menija sa ostalim režimima. Tu su i opcije ručnog podešavanja parametara u takozvanom pro režimu, koji omogućava čuvanje slika u nekompresovanom RAW formatu. Video u 4K je moguć samo u 30 fps, dok se 60 fps opcija otvara u 1080p. Interesantno je da aplikacija ne dozvoljava podešavanja video parametara ako ste u podešavanja ušli iz režima fotografije i obratno, iako se u oba slučaja dolazi do istog menija, što ume da bude iritantno i nepotrebno komplikovano.
 
Cameras.jpg
 
Meni sa obaveštenjima je blago stilizovan, ali ne previše, i sve opcije na koje ste navikli su na svojim uobičajenim mestima. Slično je i sa podešavanjima, logički raspoređenim i razbijenim na celine. Ako ste pre koristili Realme ColorOS vrlo lako ćete doživeti tranziciju na novi UI, a i ako niste, nemojte se brinuti previše, jer je tu uvek zgodna opcija pretrage i brzog pronalaženja željenih opcija 
 
Menis.jpg
 
Tu je i realme lab deo menija sa eksperimentalnim dodacima i mogućnostima koje korisnici mogu da isprobaju pre nego što se pojave kao standardna opcija. Naravno, nezaobilazni Digital Wellbeing u kojem možete pratiti koliko vremena dnevno provedete zalepljeni za ekran telefona. Nije zaboravljen ni Dark režim, kao ni razni gestovi poput slike ekrana prevlađenjem tri prsta nadole bilo gde na ekranu. 
 
Meni1s.jpg
 
Super AMOLED ekran dozvoljava ALwaysOn funkcionalnost, koja se može donekle podešavati i menjati informacije koje se prikazuju kada je ekran „ugašen“. Navigacija je moguća preko standardna tri tastera ili preko gestova, a tu je i režim korišćenja jednom rukom koji se poziva potezom prevlačenja na dole. Pametni bočni meni je jako zgodan, iako Realme 7 Pro ima ravni ekran. Lako se poziva, još lakše podešava i vrlo je koristan za najpopularnije aplikacije i prečice. Implementirani su i gestovi poput automatskog javljanja kada telefon prinesete uhu, okretanje licem na dole da utišate zvuk i slično… 
 
Gesturess.jpg
 
Podešavanja prikaza su dovoljno detaljna i za najzahtevnije korisnike. Tu su prikaz za odmaranje očiju, tamni režim, ali i dodatno podešavanje boja – Brilliant, Vivid (P3) i Gentle (sRGB). Za korisnike koji ne vide dobro ili one koji žele što više elemenata na ekranu moguće je podešavanje veličine slova i prikaza u pet, odnosno tri koraka. 
 
Displays_1.jpg
 
Split screen opcija je prisutna i jednostavno se poziva, ali je interesantno da Realme aplikacije poput Galerije nisu podržane. Naravno i ovde dobijate YouTube Premium Samsung Galaxy promociju i dva meseca besplatnog korišćenja YouTube bez reklama i sa background play opcijom. Tu su i korisni alati kao što su kompas, digitron, diktafon, Clone Phone i mnogi drugi koje ne morate dodatno juriti na Play Store, zaokružujući funkcionalnost ovog telefona čim ga izvadite iz kutije. 
 
Dodacis.jpg

Zaključak

Zahvaljujući dobrom čipsetu i dosta memorije, rad sa Realme 7 Pro je brz i efikasan, što je i očekivano. Dobar deo zasluga ide operativnom sistemu koji nije opterećen nepotrebnim aplikacijama. AMOLED ekran je veliki plus, ali stopa osvežavanja nikako nije. SuperDart punjač je zaista pomerio upotrebljivost i fleksibilnost na viši nivo, ali nas brine činjenica da ovo nije tehnologija koja je naširoko rasprostranjena, pa dobro čuvajte svoj punjač i kabl, jer ako im se nešto desi, vraćate se na sporo punjenje.
 
 
Sa druge strane, za 10.000 dinara manje, Poco X3 nudi identične performanse, ekran na 120 Hz, ali i veću bateriju sa mnogo boljom autonomijom. Čak ni punjenje na 33W nije toliko strašno, posebno kad se u obzir uzme činjenica da su im kamere gotovo iste i da je 4K video mnogo bolji kod Poco X3. Ne treba zaboraviti ni to da Poco ima metalni ram i da su mu leđa staklena, te da ekran ima Gorilla 5 zaštitu, za klasu bolje od Realme konkurenta. 
 
Nesporno je da je Realme 7 Pro dobar telefon, koji zaista nudi mnogo toga za uložen novac. Ako insistirate na AMOLED ekranu, dobićete i veoma brzo punjenje kao veliki bonus, te stereo zvučnike, lep dizajn i još po neku sitnicu pride. Sa druge strane ako vam AMOLED nije najbitnija stvar na svetu, verujemo da će većina vas staviti 10.000 dinara u džep i odlučiti se za Poco X3, koji je u ovom trenutku bolja kupovina. 
 
_________________________
 
Prednosti: 
 
- Super AMOLED ekran  
- SuperDart punjenje  
- Dobra glavna i širokougaona kamera  
- Dimenzije  
- Dobra autonomija baterije  
- Stereo zvučnici  
- Micro SD slot  
- 3,5 mm slot  
- Sloj protiv zadržavanja vode 
 
Nedostaci: 
 
- Plastično kućište 
- Loš 4K video 
- Ekran na 60 Hz, Realme 6 Pro imao 90 Hz 
- Isti čipset kao na Realme 6 Pro 
- Poco X3 košta 10.000 manje 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Xiaomi Mi 10T Pro (Video)

Test: Honor 9A (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109