Greška

Došlo je do greške.

Test: Realme 6s (Video)

02.08.2020 08:59 | 2 Mobile
Test: Realme 6s (Video)

Novi model kompanije #Realme je skoro pa identičan telefonu koji smo predstavili pre tačno tri meseca. Razlike su zaista minimalne pa je veoma teško reći nešto novo o telefonu o kome smo sve već rekli... Uprkos tome, ima li ovaj model neke svoje istaknute momente?

U poslu kojim se bavimo nije uvek lako pronaći inspiraciju da predstavite uređaj sa punim nadahnućem, pronaći način da se ne ponavljate i da sve ne izgleda kao već viđeno. Međutim, danas će to biti jedan prosto nemoguć zadatak jer nam je test stigao treći predstavnik Realme 6 serije: nakon Realme 6 i Realme 6 Pro telefona, imamo na testu sveži, tek pristigli Realme 6s i u pitanju je u dlaku identičan telefon kao Realme 6 sa izuzetkom jednog jedinog parametra – glavna kamera je sada 48 umesto 64 megapiksela, a čak su i otvor blende i žižna daljina ostali isti. I da, promenjene su boje pa su sada zainteresovanima na raspolaganju Eclipse Black i Lunar White – i dobili smo telefon novog imena. Kako ja sada da se ne ponavljam kada je sve isto?

Čega sve tu ima?

Pa hajde onda da pronađemo neke interesantne momente: ono što je glavni adut Realme 6 serije telefona u borbi sa moćnom konkurencijom jeste ekran: naime, šest i po inčni IPS ekran rezolucije 1080x2400 piksela donosi osvetljenje od čak 480 nita, što je parametar koga se ne bi postideli ni najmoćniji telefoni današnjice i ono što bi trebalo da vam omogući, naročito u ovom letnjem periodu, odličnu vidljivost na dnevnom svetlu kada je sunce jako. I nije to tako loše u praksi ali ne bih smeo da se zakunem da su to baš te cifre jer nije sve samo u jačini osvetljenja. Ima nešto i u kvalitetu ekrana... 
 
pt1s.jpg
 
Drugi adut Realme-ja svakako je famoznih 90Hz osvežavanje ekrana gde i nakon par meseci od starta prodaje modela 6 i 6 Pro, i dalje egzistira kao jedini proizvođač koji takvu mogućnost nudi u ovom cenovnom razredu što je za svaku pohvalu. 
 
A treća stvar se ne tiče tehničkih specifikacija već cene... i cenu ne znamo. Deluje pomalo neobično da tako nešto kažemo a razlog tome je što će se ovaj model moći kupiti u nekom narednom periodu samo kod jednog od mobilnih provajdera – a u pitanju je Vip mobile. Komunicirati cenu u paketima je vrlo nezahvalan zadatak pa ćemo to ostaviti vama da procenite, šta vam je isplativo i zanimljivo u ponudi. Generalno, obzirom na nešto slabiju glavnu kameru od modela Realme 6 te da u ovoj klasi cene stalno padaju, treba očekivati 20-ak evra nižu cenu, možda i malo više od modela bez sufiksa S  kada se nađe i u regularnoj prodaji.

Karakteristike

A da navedemo i ostale tehničke karakteristike Realme 6s modela, tačnije rečeno da ukratko ponovimo ono što smo rekli prilikom predstavljanja Realme 6 telefona pre par meseci – bilo je to krajem aprila. 
 
pt2s.jpg
 
Poleđina telefona izrađena je od plastike a od istovetnog materijala je i takozvani frejm, okvir telefona. Prednja strana telefona je zaštićena Gorilla Glass 3 zaštitom, težina 191 gram i telefon u ruci lepo leži. Sa desne strane telefona nalazi se samo power taster sa implementiranim otiskom prsta koji radi lepo i dovoljno brzo – na levoj strani su tasteri za zvuk odnosno fioka za dve SIM i jednu memorijsku karticu. Na gornjoj strani telefona nema niti jednog konektora, mikrofona, proreza, a tu je recimo i NFC mada specifikacije govore suprotno. Sa donje strane USB 2.0 Type C port, rešetka solidno glasnog zvučnika, rupica mikrofona i 3.5 mm džek za slušalice. 
 
O samom dizajnu telefona ne bismo imali šta posebno da dodamo – sve je već viđeno, sve smo već rekli u prethodnim recenzijama Realme 6 serije. 
 
pt3s.jpg
 
Sistem baziran naravno na Android 10 operativnom sistemu pogoni sasvim solidni MediaTek Helio G90T procesor potpomognut sa 4GB RAM-a a tu je i 64GB skladišne memorije. I što se nekog gejminga tiče, sve to sasvim to lepo i solidno radi. 
 
Baterija 4300 mAh, posle deset časova YouTube reprodukcije ostalo je 38 procenata kapaciteta: prosečan rezultat, punjenje tokom noći nameće se kao neminovnost ali bi na dnevnom nivou upotrebe prosečan korisnik trebalo da bude bezbrižan. Znate uostalom i sami koliko je to nezahvalna kategorija za procenu: ako telefon koristite malo, trajaće baterija i tri dana – ukoliko se ne odvajate od njega po ceo dan, predveče se dopunjujete. 
 
Podržano je punjenje od 30W i takav punjač ćete zateći u vrlo jednostavnom i efektnom pakovanju ovog telefona. Treba dodati da je i silikonska obloga deo ovog pakovanja što uvek pozdravljamo

Kamera

A kamere?  
 
Pa, Realme 6S je veoma sličan regularnom Realme 6 modelu, sa jednom konkretnom razlikom.  
 
Tu je identična 8MP ultraširoka kamera, kao i 2MP macro i 2MP crno beli senzor dubine, baš kao i na Realme 6. 
 
Ono u čemu se 6S razlikuje je glavna kamera od 48 umesto 64MP, sa identičnim f/1.8 otvorom blende i nešto manjim fizičkim dimenzijama samog senzora, 2mm u dijagonali. 
 
pt4s.jpg
 
Realno, manje megapiksela u situaciji kada ih već ima dovoljno i ne predstavlja neki minus, pa je i na ovom modelu moguće napraviti sasvim pristojne dnevne fotografije sa dovoljnim nivoom detalja, koje softver doduše pokušava da još više istakne primenom sharpness filtera koji će iskusnije oko odmah prepoznati. Ono gde je možda najveća razlika u odnosu na 64MP senzor sa jačeg modela je dinamički opseg, koji u ovom slučaju nije na istom nivou, pa je primetan niži kontrast koji naročito do izražaja dolazi u scenama sa jakim osvetljenjem.  
 
Zanimljivo, ultraširoki senzor ima veći dinamički opseg od glavnog, ali obzirom da je u pitanju 8MP i F/2.3 otvor blende, performanse nisu na približnom nivou, uz mekši fokus, primetno niži nivo detalja, ali i još obilatije korišćenje softverskog izoštravanja. 
 
Inače, telefon nudi i opciju zuma od 2 do čak 10x, ali kako se ovo obavlja bez prisustva telefoto senzora, zum se postiže kropovanjem glavnog senzora, što na manjem zumu od 2x daje pristojne rezultate, a za veće predlažemo da odustanete u startu, jer zaista nemaju smisla. 
 
pt5s.jpg
 
Macro senzor od 2MP nas nije oduševio, ali ne toliko zbog svojih performansi, za koje smo stekli utisak da bi mogle dati i bolje rezultate, koliko zbog nesretnog pozicioniranja senzora koji je ostavljen kao zadnji u nizu, pa kada želite da snimite neki mali objekat odozgo, samo kućište telefona će zaklanjati svetlo, koje je toliko krucijalna stvar za dobru macro fotografiju. Dakle, ako snimate nešto sa strane i po danu, može se napraviti dobar macro uz malo pažnje, ali će odozgo i u zatvorenim prostorijama biti jako teško postići isti nivo.  
 
Što se noćne fotografije tiče, neće vas baš oduševiti po pitanju detalja, šuma i kolorita, mada je moguće napraviti sasvim upotrebljive fotografije, istina nekada iz više od jednog pokušaja usled ne baš idealnog fokusa u ovim uslovima. Ovo važi za glavni senzor, dok je ultraširoki znatno lošijih performansi i nije baš pravljen za slikanje noću, pa će fotografije nakon što softver ispegla i ukloni visoki nivo šuma nekada izgledati kao da su slikane vodenim bojama, a ne kamerom. Dobro, ajde, možda nije baš toliko strašno, ali svakako pored glavne kamere nemate nijedan razlog da noću koristite neku drugu.  
 
SL1s.jpg
 
SL2s.jpg
 
A kada je video snimanja po sredi, ono je podržano u do 4K sa 30 slika u sekundi, ili 1080p sa do 120 slika u sekundi, a kvalitet videa je tek korektan, uz ne baš visok nivo detalja. Prisutna je i elektronska stabilizacija koja radi, odnosno stabiliše snimak, ali pri snimanju u pokretu prouzrokuje trenutna zamućenja koja su posledica ne baš uspešnog pokušaja da se ispegla svaki trzaj. 
 
Zanimljivo, noćno snimanje, iako u snimku ima dosta šuma, je zapravo upotrebljivo, i bolje nego što bismo očekivali obzirom na kvalitet dnevnih snimaka. 
 
Selfi kamera je kao i na Realme 6 modelu, od 16 MP sa otvorom blende od f/2.0 i pravi fotografije od kojih bismo očekivali nešto bolji nivo detalja od onog koji ona pruža. Iako oštrina nije na sjajnom nivou, kolorit i kontrast donekle poboljšavaju utisak. Ono što je simpatično jeste Punch hole light effect – kada prepoznavanjem lica otključavate telefon, ili pak prebacite sa glavne na selfi kameru, oko kamere ćete zapaziti zanimljivu igru svetlosti kao signalizaciju ovih operacija. 
 
SL3s.jpg
 
SL4s.jpg
 
SL5s.jpg
 
SL6s.jpg
 
SL7s.jpg
 
SL8s.jpg
 
SL9s.jpg
 
SL10s.jpg
 
 

Zaključak

I na osnovu svega rečenog, završićemo sa konstatacijom sa početka ovog testa – sve isto samo malo drugačije u odnosu na praktično identičan telefon koji smo predstavili pre puna tri meseca – uz lošiju glavnu kameru. Cena bi ovde bila vrlo važan parameter da je imamo, ali kao što rekosmo ovo je telefon koji ćete u narednom periodu moći da kupite samo na ugovor kod Vip mobile operatera – pa je nemoguće proceniti koliko je Realme u stvari oborio cenu u odnosu na model  bez sufiksa S. 
 
 
Ali tri meseca u mobilnoj industriji znače zaista mnogo pa su se u međuvremenu pojavili mnogi interesantni modeli drugih proizvođača u ovom cenovnom razredu i inicijalni Realme 6 ima vrlo težak zadatak pred sobom pa otud i dolazak 6S modela koji bi trebalo da se žargonski rečeno, podvuče sa cenom. Donosi jedinstveni užitak 90Hz osvežavanja u ovoj cenovnoj kategoriji ali moramo priznati da je i nadmašen u međuvremenu po mnogim drugim karakteristikama od strane konkurencije. Ali sve to se menja kada operater lepo ponudu upakuje u paket i u tom smislu, za neke ne previse zahtevne korisnike, Relame 6s može biti interesantan izbor. 
 

Prednosti:

- Osvetljenje ekrana 480 nita
- Osvežavanje ekrana 90Hz
 
Nedostaci:

- Ne tako dobre noćne fotografije 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Nokia 5.3 (Video)

Test: OnePlus 8 Pro (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109