Greška

Došlo je do greške.

Test: Realme 6 Pro (Video)

15.06.2020 08:30 | 0 Mobile
Test: Realme 6 Pro (Video)

Realme 6 u Pro varijanti donosi izvesna unapređenja u odnosu na model bez Pro oznake koji smo testirali pre nešto više od mesec dana. U prvom redu Snapdragon 720G čipset ali i nešto drugačiji sistem kamera...

Pre oko mesec i po dana na našem YouTube kanalu, imali ste priliku da vidite recenziju Realme 6 mobilnog telefona koji je u srednju klasu uređaja doneo ekran od 90Hz, uz vrlo dobre performanse i generalno prilično dobar skup karakteristika za oko 320€ koliko košta na domaćem tržištu.  
 
Ono što nam je tom prilikom zapalo za oko je da Realme 6 postoji i u Pro verziji i vrlo nas je zanimalo šta to ona može da donese više u odnosu na osnovnu verziju. Pro svakako zvuči bolje, zar ne, a u ovom slučaju će vas to Pro koštati oko 40 i neki evro više, odnosno oko 362€ ili 43000 dinara. 
 
 
 
Na papiru, ova dva modela su slična u mnogim stvarima, zbog čega uostalom i dele ime, ali su razlike, iako ne brojne, ipak značajne. Na primer, tu je Snapdragon chipset umesto Mediateka, jedna kamera više uz par izmena po pitanju senzora, i još neke stvari poput boljeg zvuka, Bluetooth 5.1 umesto 5.0 i slično - Dovoljno da se ovaj model odvoji od osnovne verzije i ponudi potencijalno bolje iskustvo korišćenja za određenu grupu korisnika.

Karakteristike

Spolja, oni su veoma slični, tačnije koriste praktično isto kućište, ali su boje u slučaju Realme 6 Pro nešto drugačije, kao i patern prelivanja svetla na zadnjoj strani koji je umesto V oblika u vidu neke munje. Boja modela na testu se zove Lightning Blue, a dostupan je još i Lightning Orange koji deluje još neobičnije i koji bismo voleli da vidimo uživo.  
 
Najznačajnija razlika što se spoljašnjosti tiče u odnosu na običan Realme 6 je što Pro poseduje Gorilla Glass pete umesto treće generacije na prednjoj strani i što bi zadnja strana trebalo da bude staklena staklena umesto plastična. Kažemo trebalo, pošto pod prstima baš i ne deluje kao da je u pitanju staklo, ali dobro. Suprotno tome, okvir je po specifikaciji od plastike , a deluje čvrsto kao da je od metala, baš kao i na Redmi 6 modelu. Ono što instantno upada u oči jesu ne baš toliko tanki okviri oko ekrana. 
 
 s7s.jpg
 
Na desnoj strani okvira nalazi se blago ulegnuće koje će vam olakšati da napipate taster za uključivanje koji je smešten u njemu, a u kome se nalazi i čitač otiska prsta koji je veoma brz i otključava telefon praktično instantno.  
 
Na gornjoj strani zatičemo samo jedan mikrofon, dok se na donjoj strani nalazi drugi mikrofon, zajedno sa 3.5mm konektorom za slušalice, USB Type - C portom i mono zvučnikom tek prosečnog kvaliteta i jačine. Na levoj strani su tasteri za kontrolu zvuka koje relativno lako možete dohvatiti vrhovima prstiju ruke kojom i držite telefon, kao i poveći slot u koji istovremeno možete smestiti dve SIM kartice i jednu microSD.  
 
Kad pominjemo držanje, u pitanju je još nešto veći telefon od Redmi 6, blizu 2mm duži i milimetar širi, pa uz profil od 8.9mm, i odnos stranica od 20:9, Pro verzija nije baš najzgodniji telefon za držanje ukoliko imate manje šake. Onima koji vole velike telefone će biti drago da čuju da je i ekran Pro modela nešto veći, 6.6”, doduše, uz identičnu rezoluciju od 1080x2400 piksela.  
 
 s3s.jpg
 
Kao što smo pomenuli, Pro model poseduje dve prednje kamere, pa je i izrez umesto malog punch hole proreza ovde u formatu koji nam baš i nije omiljeni, jer definitivno odvlači više pažnje od notch - a identične veličine – dakle, dve selfi kamere, standardna I druga ultrawide. Realme je iskoristio ovaj izrez i da oko njega implementira zanimljive svetlosne efekte, a prednja kamera ujedno služi i za prepoznavanje lica, što poput čitača otiska radi vrlo efikasno i brzo, mada moramo naglasiti - samo danju, jer u mraku uglavnom neće raditi.  
 
Tik iznad ekrana nalazi se i otvor za slušalicu za pozive a što se kvaliteta ekrana tiče, Pro model je zadržao najbolje osobine koje su krasile i običan Realme 6, najpre osvežavanje od 90Hz, koje pored toga što pruža utisak fluidnijeg rada sistema u odnosu na 60Hz, daje i bolji utisak u igrama koje ga podržavaju, dok smo u onim ostalim, kao što je npr. Fortnite, stekli utisak da brži digitizer i pored istog prikaza nudi makar malo bolji odziv.  
 
 s8s.jpg
 
Ekran je naravno IPS tipa, sa maksimalnim osvetljenjem deklarisanim na 480nita, dok su naša merenja pokazala vrlo blizu toga, odnosno 467.8. U pitanju je vrlo dobar IPS panel, sa izmerenim kontrastom od 1500:1 i izvanredno tačnim prikazom boja ukoliko umesto podrazumevanog Vivid izaberete Gentle mod prikaza. U njemu smo izmerili Delta E odstupanje od maksimalnih 3.1 i prosečnih 1.6, što je zaista fantastično po oba parametra, pa možete verovati da ono što vidite na ekranu zaista izgleda tako.  

Hardver i softver

Najznačajnija razlika u odnosu na Realme 6 je verovatno u samom hardveru, obzirom da je Pro verzija bazirana na potpuno drugačijem chipsetu.  
 
Dok osnovni model pokreće za tu klasu vrlo dobar Mediatek Helios G90T, Pro verzija je unapređena na, kada su mid-range telefoni u pitanju, ipak neprikosnoveni Snapdragon 720G koji je da podsetimo noviji i čak nešto brži i od 730G, iako to sigurno ne biste očekivali na osnovu naziva – jer navikli smo da veći broj označava I bolji proizvod. Ovaj chipset u kombinaciji sa ekranom od 90Hz je praktično idealna kombinacija u srednjoj klasi, pogotovo za mobilni gejming, pa igre koje smo probali zaista rade jako lepo. Konkretan model na testu dolazi sa 8GB RAM - a i 128GB UFS 2.1 skladišne memorije, a dostupne su i jeftinije varijante sa 6/64 i 6/128GB. 
 
s5s.jpg
 
Iako ni na Helios na osnovnom modelu nismo imali nikakve zamerke, Snapdragon 720G svakako jeste unapređenje i lepo je što se Pro model u tom smislu izdvaja.  
 
E sad, kako oba telefona imaju identičnu bateriju od 4300mAh, za očekivati je da Pro zbog Snapdragona ima prednost po pitanju potrošnje, ali to ipak nije slučaj. Naš test od 10 sati reprodukcije videa sa 50% osvetljenja, oba modela su na kraju završila sa 43% preostale baterije.  
 
U svakom slučaju, oba telefona pružaju vrlo komotan rad na bateriji a telefon podržava brzo punjenje od 30W. 
 
s4s.jpg
 
Što se softvera tiče, on je baziran na Androidu u verziji 10 i sa Realme UI korisničkim interfejsom koji nije neko dizajnersko remek delo, već izgleda relativno generično i ne izdvaja se u odnosu na većinu drugih proizvođača. Ipak, sve radi vrlo korektno uz dosta sitnih podešavanja kojima možete ubrzati neke oubičajene zadatke, od npr. kontrole gestovima, preko modova za igre i vožnju automobilom do trake sa prečicama na desnoj strani ekrana. Aplikacija ovog puta nema puno, pa su osim uobičajenih tu još samo Office Suite i Opera Browser.  

Kamera

Ono što uz performanse možda i najviše očekujemo od Pro verzije su kamere. Iako ih na zadnjoj strani ima u jednakom broju, zbog čega Realme 6 i 6 Pro izgledaju skoro identično, načinjena je jedna bitna izmena, pa je umesto 2MP crno belog senzora dubine sada tu 12MP 54mm telefoto senzor sa optičkom stabilizacijom.  
 
Ostali senzori su identični, a da podsetimo, glavni je širokougaoni od 64MP f/1.8, uz ultraširoki od 8MP koji pokriva duplo širi ugao i Macro senzor od 2MP. Fotografije koje pruža glavni Samsung ISOCELL senzor su u dnevnim uslovima vrlo dobre, sa veoma dobrim dinamičkim opsegom kako bi se uhvatilo dovoljno detalja i u svetlim i tamnim delovima scene. AI asistencija je tu, ali čini se da radi relativno diskretno i transparentno, pa nema preterivanja sa bojama, već sve deluje prilično prirodno.  
 
 s9s.jpg
 
Odlične rezultate daje i ultraširoka kamera, sa skoro identičnim koloritom i tek nešto manje detalja i dinamičkog opsega. Telefoto senzor koji je glavna promena u odnosu na ne - pro varijantu se pokazao kao vrlo dobar, sa vrlo dobrim detaljima i oštrinom sve dok ste iole mirnije ruke, obzirom da optička stabilizacija ima svojih ograničenja. Optičko uvećanje je 2x, a softver nudi i 5x uvećanje koje zanimljivo može biti sasvim korektno i upotrebljivo u određenim uslovima  
 
Macro senzor od 2MP omogućuje solidno uvećanje, sa optimalnim fokusom na 4cm, ali nivo detalja nije naročito visok, uz dosta šuma koji će biti česta pojava osim kada baš imate izuzetno puno svetla u kadru.  
 
Što se noćnih performansi tiče, one nisu baš na visokom nivou. Prisutan je noćni mod kome je za fotografiju potrebno oko 4 sekundi snimanja, pa iako rezultat bude dovoljno svetao, primetno je i dosta šuma, što uz ne baš idealan fokus u noćnim uslovima ne ostavlja baš utisak kakav smo viđali od nekih modela i u ovoj klasi. Ipak, fotografije koje pravi glavni senzor u noćnim uslovima su sasvim upotrebljive.  
 
 s10s.jpg
 
Što se videa tiče, Realme 6 Pro nudi snimanje u identičnih 4K sa 30 slika u sekundi kao i osnovna verzija, iako bismo možda zbog Snadragon chipseta očekivali da možda ponudi i duplo veći frame rate. Kvalitet videa je veoma dobar, ne tako daleko od kvaliteta fotografija, uz elektronsku stabilizaciju koju moramo pohvaliti jer radi zaista vrlo korektno čak i u hodu. Zamerka ide na račun rolling shuttera odnosno mućenja prilikom brzog pomeranja kadra na levo ili desno, a kontinualni autofokus radi uglavnom korektno, iako možda nije najbrži koji smo videli.  
 
Što se prednjih kamera tiče, glavna od 16MP je identična kao i na Redmi 6 modelu, ali je pored nje dodata i ultraširoka od 8MP sa širinom kadra od 105 stepeni. Ovaj dodatak će itekako biti koristan onima koji vole selfije ili koriste telefon za video komunikaciju, obzirom da dodatna širina pruža neke mogućnosti kakve inače nisu moguće, makar kada je snimanje iz ruke u pitanju. Kvalitet obe prednje kamere je vrlo korektan, a tu su i neke dodatne mogućnosti poput selfi panorame ili zamućenja pozadine što telefon radi vrlo dobro. 
 
ss1s.jpg
 
ss2s.jpg
 
ss3s.jpg
 
ss4s.jpg
 
ss5s.jpg
 
ss6s.jpg
 
ss7s.jpg
 
ss8s.jpg
 
ss9s.jpg
 
ss10s.jpg

Zaključak

Kad saberemo, oduzmemo, potpišemo jedno ispod drugog, Realme 6 Pro poseduje neke konkretne prednosti u odnosu na Realme 6, koje za oko 40-ak evra razlike itekako imaju smisla . Bolje gaming performanse sa kojima 90Hz ekran još više dolazi do izražaja, vrlo upotrebljiva telefoto kamera i ultraširoka selfi kamera su nešto što će korisnici definitivno umeti da cene u svakodnevnom radu.  
 
 
 
To nas vraća i na prvobitno pitanje, ko su oni kojima će ovakav telefon pružiti najviše? Pa svakako najpre mlađa publika, ili oni koji se tako osećaju, jer pored atraktivnog izgleda, najjači adut Realme 6 Pro telefona su upravo mobilni gejming i vloging mogućnosti. Konkurencija u ovoj klasi je ne surova, nego brutalna, pa čak ni brendu orjentisanom na visoku vrednost za uloženi novac neće biti niti malo lako da zauzme svoje mesto. Ali ga svakako morate uzeti u obzir! 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Xiaomi Mi Note 10 Lite (Video)

Test: Motorola Edge+ (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109