Greška

Došlo je do greške.

Test: Realme 5 Pro (Video)

24.03.2020 13:47 | 0 Mobile
Test: Realme 5 Pro (Video)

Recept za uspeh glasi: dobre specifikacije za ne tako puno para. Realme je doktorski ispisao taj recept i kao rezultat imamo model 5 Pro za koji verujemo da će postati izbor mnogih.

Marko Nešović

Kako napraviti metorski uspeh za manje od dve godine od osnivanja kompanije? Upitajmo Realme...na primer, neverovatno je da je upravo Realme u Indiji za samo tri dana prodao preko milion telefona, što je podatak koji će postideti i mnogo veće brendove. Odnedavno je ova kompanija krenula i sa poslovanjem u Evropi, pre svega u Italiji, Španiji, Francuskoj, Engleskoj, Rusiji, a upravo kreće i u Srbiji.
Zbog čega je podatak o prodaji u Indiji nama interesantan? Tržišta poput Indije uvek su tražila vrlo specifične modele telefona, sa jakim hardverom, po niskoj ceni. Zvuči dobro, zar ne? A Realme 5 Pro je, verovali ili ne peta generacija ove kompanije čiji portfolio broji čak 25 modela (za nešto malo više od godinu dana). U čemu je tajna uspeha ove kompanije – pa upravo u onome što smo povezali sa indijskim tržištem – moćan hardver po niskoj ceni. I to je ono što Realme 5 Pro čini jedinstvenim. U stvari, to smo već čuli zar ne – da li Xiaomi dobija konkurenta u kompaniji Realme?

U nekoliko rečenica

Da pojednostavimo stvari. Ovo je 6,3-inčni telefon sa Snapdragon 712 platformom, 8 GB RAM-a i 128 GB radne memorije, sa četiri kamere (48 MP, 8 MP ultrawide, 2 MP macro i 2 MP senzor dubine) koji bi kod nas trebao da se prodaje po ceni od 35.000 dinara! Primera radi, sveže predstavljeni Samsung Galaxy A51 ima nešto bolje kamere, ali i duplo manje RAM-a i prodaje se po ceni od 45.000 dinara. Poređenja radi, verzija sa 4 GB RAM i 128 GB memorije koštaće 28.000 dinara! Realme je kompanija koja se baš trudi da izađe u susret potrebama korisnika, dajući im zaista mnogo, posebno kada se u jednačinu uključi cena uređaja. Realme 5 Pro je prvi telefon ove kompanije koji ima četiri kamere, ali njegove posebnosti tu tek počinju. Krenimo redom.

realme5pro19_resize.jpg


Monolitni dizajn svih modernih pametnih telefona je u 99% slučajeva identičan sa prednje strane. Težnja eliminacije svih elemenata prednje strane učinila je zadnju stranu telefona poligonom na kome se proizvođači takmiče u svojim različitostima. Ni sa Realme 5 Pro situacija nije mnogo drugačija.

realme5pro9_resize.jpg


Nepravilno raspoređeni prizmatični elementi različitih veličina na poleđini telefona prave zanimljivu igru svetlom. Iako smo slična rešenja već videli, Realme unosi dah svežeg vazduha kada je dizajn serije 5 u pitanju. Kristalno zelena boja zadnje strane deluje vrlo interesantno, a providna silikonska obloga koja dolazi u paketu neće mnogo narušiti ovaj jedinstveni dizajn.

realme5pro10_resize.jpg

Kvalitet na svakom koraku

Iako se radi o plastičnoj poleđini telefona, ona nikako ne ostavlja onaj jeftin utisak, već biste pre bili prevareni da je u pitanju staklo. Zadnja strana nosi blago izbačeno kućište sa četiri kamere pored kojeg se nalazi LED blic, kao i fizički senzor otiska prsta koji bi mogao biti za koji milimetar niže postavljen zarad savršene ergonomije. Dakle, nema senzora otiska ispod ekrana ali istini za volju – on nije stekao popularnost koja je od njega na početku bila očekivana.

realme5pro12_resize.jpg


Kućište kamera poseduje metalni prsten koji ga okružuje. Njegova crna boja omogućila je isticanje ultraširokog senzora oko kojeg se nalaze dva zlatna prstena i natpis: 48 MP tik ispod istog. Ovo može da bude blago zbunjujuće, jer je glavni senzor drugi po redu, ali nije kao da je bilo kome mnogo bitan raspored kamera na zadnjoj strani.
Prednja strana je baš onakva kakva se očekuje – monolitni ekran sa diskretnim okvirom koji je iznenađujuće mali na bokovima, a nešto veći na donjem delu.

realme5pro17_resize.jpg


Prednja kamera od 16 MP je izvedena u vidu teardropa, nešto šireg u osnovi, što daje utisak da je veći nego što zaista jeste. Rešetkica slušalice se nalazi uz samu ivicu i primetićete je samo ako je budete ciljano tražili. Ono što nedostaje je LED lampica namenjena obaveštenjima, što je trend koji postaje sve popularniji, a koji nam se isdkreno ne dopada. Trik sa odvojenim okvirom ekrana koji je nešto uži od kućišta je prisutan i ovde, kao i kod većine telefona srednje klase. Osim što je svima jasno da se radi o triku, ovakav dizajn nimalo ne narušava izgled telefona koji nam se prilično svideo.

Ekran i dizajn

realme5pro22_resize.jpg 

Sam ekran je IPS tipa, poseduje karakterističnu 2340x1080 piksela rezoluciju, koja na umerenih 6,3 inča daje gustinu od zamalo 410 piksela po inču. Namerno kažemo „umerenu“ dijagonalu, jer 6,3 inča sa 19,5:9 odnosom stranica u svetu 7-inčnih gigantskih telefona konačno daje pristojne dimenzije koje omogućavaju korišćenje telefona jednom rukom. Priznaćete da je ovo u 2020. godini prava retkost. Iako se ne radi o AMOLED ekranu, svetlina je na prilično visokom nivou, čak i na jakom dnevnom svetlu, što je za svaku pohvalu. Reprodukcija boja je dobra, a za one zahtevne korisnike, tu je mogućnost softverskog podešavanja temperature boja.

realme5pro23_resize.jpgAko krenemo da kružimo oko kućišta primetićemo da se Power taster nalazi sa desne, dok su dva tastera za kontrolu jačine zvuka smeštena na suprotnu stranu. Iako se ovo rešenje ne viđa često, njegova upotrebljivost je iznenađujuće dobra. Slot za SIM i microSD karticu je tik iznad volume tastera, dok se na gornjoj strani nalazi samo otvor sekundarnog mikrofona. Očekivano, dole su USB C, 3,5 mm džek, primarni mikrofon i rešetkica izuzetno glasnog mono zvučnika.

realme5pro25_resize.jpg


Iako se to ne očekuje u ovoj klasi, kućište Realme 5 Pro telefona je otporno na prskanje vodom, što znači da ste bezbedni po kiši i prolivanju manje količine tečnosti, ali ne planirajte da plivate sa telefonom. Kao i većina stvari na ovom telefonu, vrlo prijatno iznenađenje. Nema zvaničnog IR rejtinga ali splash resistant oznaka je ipak tu.

712 zmajeva za svaki dan

realme5pro28_resize.jpg


Kao što smo već napomenuli, 10 nm Snapdragon 712 čipset je odgovoran za srce Realme 5 Pro telefona. Da se podsetimo, Snapdragon 712 je blago unapređena verzija Snapdragon 710 čipseta sa neznatno višim taktovima, a ako ih poredimo u sintetičkim testovima, razlike gotovo da ne postoje. U osnovi, dva brza Kryo 360 Gold jezgra (Cortex A75 arhitektura) kucaju na 2,3 GHz, dok šest Kryo 360 Silver jezgra (Cortex A55) rade na standardnih 1,7 GHz. Ovakva postavka omogućava brzi rad kada je to potrebno, što se posebno vidi prilikom otključavanja telefona i pokretanja aplikacija.

realme5pro27_resize.jpg


Za grafiku se brine vremešni, ali vrlo dobri Adreno 616 GPU, koji postiže 30% bolje rezultate u odnosu na prethodnu generaciju (konretno mislimo na Adreno 512 u Snapdragon 660 čipsetu). Ovo znači solidne performanse i pokretanje svih igara koje se nalaze na Play store-u u dogledno vreme, što je i najbitnije, zar ne?
Ono gde ovaj telefon blista je memorijska konfiguracija. Sa 8 GB radne i 128 GB skladišne memorije + podrškom za microSD kartice do 256 GB, Realme 5 Pro za dva koplja bije sve konkurente iz svoje cenovne, i susednih kategorija. Ovde bismo se posebno osvrnuli na 8 GB sistemske memorije (ovaj telefon dolazi i sa 4/64 GB i 6/64 GB verzijama) koje garantuju vrlo agilan rad i sa mnogo aktivnih i zahtevnih aplikacija. Dodatni boljitak je korišćenje UFS 2.1 skladišta koje je znatno brže od eMMC, što se itekako oseti u radu sa ovim telefonom.

realme5pro32_resize.jpg


Sa baterijom koja meri nešto preko 4000 mAh, da budem precizan 4035 mAh i dobrim čipsetom kada je u pitanju potrošnja Realme 5 Pro će tražiti da se druži sa punjačem posle dva cela dana, što njegovu upotrebljivost diže na viši nivo. Kada tome dodate i mogućnosti brzog punjenja, te da isporučeni punjač telefon od 0 do 100 odsto napuni za oko sat i po vremena, a do 50% je potrebno oko pola sata, Realme još jednom blista.

Prvi Realme sa 4 kamere

I...dolazimo do kamera. Kao što smo pomenuli, glavna kamera od 48 MP je smeštena druga po redu i radi se verovatno o najpopularnijem senzoru srednje klase, barem u poslednjih šest meseci. Pogađate, u pitanju je Sony IMX 586 Quad Bayer. Kako smo o njemu govorili više od mnogo puta, nećemo se ponavljati već ćemo se fokusirati na rezultate koje ova kamera postiže u realnim uslovima. Svestranost ovog senzora koji je optimizovan za dobre dnevne kao i slikanje u uslovima slabijeg svetla je i kod Realme 5 Pro došla do izražaja. Detalja (u 12 MP) ima na pretek, po danu gotovo bez ikakvog šuma, sa vrlo realnim prikazom boja i širokom dinamikom kadra – od najsvetlijih do najtamnijih delova. Naravno, automatski HDR dosta pomaže i topla je preporuka, kao na svakom Sony IMX 586 senzoru, da ovu opciju ostavite na auto podešavanjima.

realme5pro37_resize.jpg


Interesantna opcija digitalnog zuma koja omogućava 2x i 5x uvećanje se oslanja na digitalno uveličavanje, ali s obzirom na ogromnu količinu informacija koju senzor upija, 2x uvećane slike su vrlo upotrebljive, dok uvećanje od 5x možete koristiti samo pri veoma jakom svetlu, u suprotnom ćete dobiti sliku sa mnogo šuma.

realme5proNocna_resize.jpg


Noćne fotografije su veoma dobre, sa dovoljno detalja i zavidnom oštrinom pri vrlo nezahvalnim uslovima. I pored agresivnog softverskog uklanjanja šuma boje ostaju dovoljno verne onome što vidite van objektiva. Slično je i sa slikama sa veštačkim svetlom i onima koje pravite kada niste napolju. Dosta detalja, verne boje – ukratko, kao i 48 MP senzor na skoro svim drugim telefonima koji su opremljeni njime.

Kad je potreban širi kadar

realme5proDanwide_resize.jpg


Prva kamera po redu, ona sa dva zlatna prstena – ultraširoka, zahvata ugao od 119 stepeni i znatno je korisnija kada svi elementi ne mogu da vam stanu u kadar. Na žalost, senzor od 8 MP ima prilična ograničenja. Detalja nema ni upola kao na glavnom senzoru, slike deluju blago isprano, kao da je povećana ekspozicija, a dinamika kadra je tek osrednja.

realme5proDan02wide_resize.jpg


Ono što je dobro je odlična korekcija iskrivljenosti kadra, kao i držanje šuma na niskom nivou, za šta ćemo pohvaliti post-processing algoritam. Deluje kao da i su preeksponirane slike nešto što se lako može srediti softverski, pa se nadamo da će Realme uspeti da koriguje ovo u nekom od sledećih ažuriranja softvera.
Takođe, skoro 120 stepeni pravi znatnu razliku kada je širina kadra u pitanju, pa ćete ponekad i zaboraviti na razliku u kvalitetu slike zarad boljeg kadra koje daje širokougaono sočivo.

realme5proNocwide_resize.jpg


Kada svetla izostane širokougaono sočivo postaje bukvalno neupotrebljivo. Otvor blende od f/2.2 ne pomaže, slike su tamne, zrnaste sa vrlo malo detalja. Prosto, ne računajte na širokougaone kadrove kada padne mrak i sve je OK.

realme5proMacro_resize.jpg


Makro sočivo je osrednjeg kvaliteta, ograničeno rezolucijom i mogućnostima fiksnog fokusa. Čak ni oštrina srednjeg dela kadra koja bi trebala da bude glavna odlika makro sočiva nije na visokom nivou. Naravno, sa pažljivo odabranim kadrom i dosta svetla uspećete da napravite solidne slike, ali ništa što crop glavnog senzora ne može bolje da uradi. Istini za volju, ni druge makro kamere u ovoj cenovnoj klasi nas nisu impresionirale.

realme5proselfi_resize.jpg


Selfi kamera je prilično dobra, sa korektnim balansom boja, što je i najbitnije kod prednjih kamera. Dinamički raspon kadra je dobar, a fiksni fokus podešen na idealnu daljinu, pa vam neće biti potreban AI da vas izdvaja od pozadine. Portret režim rada je prisutan i kod prednje kamere, što se ne viđa toliko često, a u pitanju je softversko odvajanje subjekta od pozadine detekcijom lica i zamućivanjem pozadine. Ova opcija prilično lepo radi na jakom dnevnom svetlu, dok u uslovima malo slabijeg osvetljenja softver ume da se zbuni i na primer proglasi vaše uvo pozadinom…

A što se videa tiče...

Koliko telefona u ovom cenovnom rangu možete nabrojati a da imaju 4K snimanje videa? Naravno, ograničenje na 30 fps se podrazumeva, dok 1080p video možete snimati u nešto tečnijih 60 fps. Stabilizacija je prisutna, ali samo u 1080p i samo u 30 fps, što se može videti iz priloženog video snimka, posebno kada snimate u pokretu. Koraci itekako utiču na pomeranje kadra, pa ukoliko želite dobre rezultate u 4K udahnite duboko i sedite mirno kada snimate.

realme5pro14_resize.jpg


S obzirom da se snimanje obavlja glavnim senzorom očekivali smo dobre rezultate i Realme 5 Pro nije razočarao. Boje su dobre, dinamika kadra je odlična i sveukupni utisak je da je video među najboljima koje smo videli sa Sony senzorom. Pretpostavljamo da na to utiče činjenica da je Realme snimanje u 4K pustio u 50 Mb/s bitrate što znači veliku količinu materijala koje senzor snima, a samim tim i više prostora za dobar finalni rezultat.

Obojeni OS

Kada je operativni sistem po sredi, ColorOS je iOS-olika verzija Android OS-a koja na svoj način privlači korisnike Realme uređaja specifičnim mogućnostima. Verzija 6.0 ColorOS-a leži na Android 9.0 operativnom sistemu, a UI je ostao prepoznatljivo isti kao na prethodnim verzijama Realme telefona.
Biometrija namenjena otključavanju telefona je svedena na otključavanje munjevito brzim senzorom otiska prsta na zadnjoj strani, kao i još bržim otključavanjem licem. Otključavanje licem ima opciju koja zahteva da oči budu otvorene, što može biti korisno, ali i nezgodno kada koristite naočare za sunčanje.

realme5proBiometrija_resize.jpg


Sam operativni sistem je prepoznatljivi Android sa primesama iOS operativnog sistema. Tu pre svega mislimo na meni sa obaveštenjima, podešavanja, softversku kontrolu jačine zvuka, softver kamere i slično.

realme5proColorOS_resize.jpg


Dark režim je potpuna suprotnost vrlo svetlom i minimalističkom podrazumevanom režimu ColorOS-a. Podešavanja su malo drugačije složena i više liče na Apple logiku što je karakteristično za kineske proizvođače koji se trude da ih kopiraju kad god mogu.

realme5proDark_resize.jpg


Postoji mogućnost klasične fioke sa aplikacijama, kao i opcije da su vam sve ikonice na glavnim ekranima. Pametni asistent može biti korisna opcija, a kao i kod većine telefona panel pozivate prevlačenjem sa glavnog prozora u levo. Navigacione opcije su deo OS-a kod kojeg se Realme prilično potrudio. Pored svih mogućih rasporeda tastera tu je i mogućnost swype gestova sa obe strane , kao i ona slična iOS-u: prevlačenje sa strana je nazad, a prevlačenje i pridržavanje poziva poslednju korišćenu aplikaciju. U prevodu opcija je toliko da će i najzahtevniji korisnici pronaći ono što im najviše odgovara.

realme5proNavi_resize.jpg


Od aplikacija koje dolaze u paketu, a koje ne spadaju u Android ponudu izdvojili bismo muzički plejer, ColorOS galeriju, FM tjuner, App cloner, Game space i Phone manager. Game space vam omogućava da odaberete koja obaveštenja će vam stizati kada se igrate i ne želite da vas neko ometa.

realme5proDigital_resize.jpg


Naravno, Digital Wellbeing opcija i Performance mode se podrazumevaju, kao i mogućnosti prilagođavanja veličine fonta i elemenata ekrana. Aplikacija kamere nam se nije previše svidela jer ima čudno raspoređene opcije i podešavanja koja su negde između onoga na Android i iOS sistemima.

realme5proCam_resize.jpg


Ono što se ipak ne može videti na slikama je utisak u radu, koji je na nivou perjanica ponude najpoznatijih proizvođača današnjice. Munjevito otključavanje, brz prelazak sa jednog elementa na drugi, prosto sve na ovom telefonu leti. Verujemo da je u pitanju kombinacija dobrog čipseta, dosta radne i brze skladišne memorije, kao i optimizacija ColorOS GUI-ja koje definitivno forsira brzinu naspram tranzitivnih efekata. Veći proizvođači bi mogli da se malo ugledaju na Realme i ColorOS, jer ovaj telefon po svojim performansama spada u dve klase iznad ove u kojoj se nalazi.

Bez NFC

Jedno od ograničenja, da ne kažemo ušteda se odnosi na nedostatak NFC modula. Ostatak je tu: od AC Wi-Fi, preko BT 5.0, GPS-a i raznih senzora poput žiroskopa, senzora ubrzanja, blizine i kompasa. Ovo znači da će većina korisnika imati sve potrebne mogućnosti, a mali procenat će se žaliti na nedostatak NFC čipa, posebno ukoliko su navikli da telefon koriste za plaćanje. S druge strane, u ovom cenovnom rangu, ovo je mali kompromis, i radije bismo se odrekli NFC čipa nego dobre kamere…

realme5pro45_resize.jpg


Ako nas pitate, Realme 5 Pro spada u najprijatnije iznenađenje 2020. godine. Paket koji dobijate po ceni od 28.000 odnosno 35.000 dinara, u zavisnosti od odabrane količine memorije nećete pronaći nigde na tržištu, čak ni blizu. Impresivan hardver, odlična kamera, optimizovan softver i atraktivan dizajn – Realme 5 Pro ima sve što mu je potrebno. Dodajte tome odličnu autonomiju baterije, brzo punjenje i sve moguće potrebne konekcije, doći ćete do zaključka da skoro i da ne postoji telefon na tržištu koji trenutno nudi specifikacije blizu onoga što nudi Realme 5 Pro, po ceni po kojoj se prodaje.

Konkurencijo – čuvaj se!


Da se ne zalećemo sa izjavama da je Realme 5 Pro najbolja kupovina u klasi u ovom momentu ali da je sjajna kupovina – apsolutno! Verujemo da je ovo samo početak, da ćemo uskoro biti u prilici da vam prikažemo još mnogo dobrih modela ovog proizvođača. Za kupce, to je svakako sjajna vest a za druge proizvođače – nije sigurno!

  

Prednosti:

 • Odličan odnos cena/performanse

 • Dimenzije namenjene korišćenju jednom rukom

 • Osmojezgarni Snapdragon 712, 8 GB RAM 128 GB skladišta

 • Lepo dizajnirano kućište, otporno na prskanje

 • Odlična glavna kamera, upotrebljiva širokougaona

 • Munjevita kombinacija Android 9 + ColorOS 6.0

 • Dual SIM sa microSD slotom

 • Dva dana autonomija

 • Dobar 4K video

 • Brzo punjenje 20 W, 30 minuta za 50%

 • Veoma brzo otključavanje otiskom prsta i licem

Nedostaci:

 • Širokougaona kamera neupotrebljiva noću

 • Makro kamera slabog kvaliteta

 • Bez NFC čipa

 • Softver zahteva malo navikavanja

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Samsung Galaxy S20 Ultra (Video)

Test: Samsung Galaxy S20+ (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109