Greška

Došlo je do greške.

Test: QNAP TVS-872XU-RP

21.10.2019 11:30 | 11 Hardver
Test: QNAP TVS-872XU-RP

U pitanju je jedna "heavy duty" NAS mašina, tačnije NAS klasik sa posebnom optimizacijom za potrebe video nadzora. Mašina spremna za najzahtevnije zadatke i 24-časovni rad bez prestanka. Odlična hardverska konfiguracija, kontrolisano skaliranje performansi i lako nadogradnja mu omogućuju multidisciplinarni karakter u najodgovornijem poslovnom okruženju...

U pitanju je čistokrvni NAS uređaj za rad u poslovnom okruženju. Vredni radnik koji će sa vama neumorno razmenjivati podatke tokom čitavog radnog dana. Ustvari, svi koji su se bavili poslom znaju koliko je važano imati deo IT infrastrukture na kojoj se čuvaju podaci i kada tim istim podacima treba pristupati učestalo, na svakodnevnom nivou, bez bojazni od njihovog gubitka. Pri tome želimo da se sve odvija trenutno brzo. Spisak takvih želja ispunjava upravo jedan ozbiljan NAS uređaj poput ovog današnjeg na testu  - TVS-72XU-RP.

Međutim, ovo nije tek bilo kakav NAS. Nikako nije u pitanju neki dosadni službenik koji će baratati gomilom podataka iz bezbroj direktorijuma. To sugeriše i TVS skraćenica u oznaci koja jasno daje do znanja posedovanje integrisanog grafičkog podsistema, čime se uloga ovog uređaja u značajnoj meri proširuje.

QNAP_TVS_872_1s.jpg 

Osim posla oko čuvanja i brze podele podataka velikom broju klijenata, ovaj NAS se jednako dobro snalazi i u uslovima zahtevnih virtuelnih okruženja. Njegova otvorena arhitektura koja dozvoljava laku nadogradnju, omogućuje da ga lako pojačate i od njega napravite centralni deo vašeg naprednog sistema video nadzora. Moćan procesor za kompresiju video materijala, zatim 4K HDMI video izlazi, omogućuju da za tili čas dobijete vrhunski snimak na vašem monitoru, kome neće promaći ni najmanja sitnica. Ovo je 24-časovni radnik, koji je dizaniran i napravljen da stalno bude u funkciji. Zbog toga poseduje i redundatno napajanje, koje možete “na vruće” izvaditi dok uređaj radi i zameniti rezervnim, ispravnim.

QNAP TVS-872XU-RP - karakteristike

Ovaj NAS stiže u formi 2U kućišta koje raspolaže sa 8 fioka za ugradnju 3.5" hard disk uređaja. Fioke su napravljenje tako da bez ikakvih adaptera mogu primiti isto toliko (osam) 2.5" HDD ili SSD diskova.  Svi diskovi se mogu vaditi i ugraditi "na živo" (Hot-swappable). Kućište uređaja je praktično podeljeno u dve celine. Prednju koja predstavlja prostor za prihvat diskova i zadnju u kojoj se nalazi deo sa napajanjem, matičnom pločom sa pripadajućim osnovnim komponentama i mrežnim adpterima. Između se nalazi panel sa moćnim ventilatorima za provetravanje unutrašnjosti koja u punoj konfiguraciji diskova može proizvesti prilično veliku količinu toplote. Praktično je u pitanju jedan klasični PC računar optimizovan za namenu NAS uređaja vrhunskih performansi.

QNAP_TVS_872_2s.jpg 

Uređaj je baziran na četvorojezgarnom Intel Core i3 8100 centralnom procesoru koji je u startnoj konfiguraciji isporučen sa 4GB RAM memorije u jednokanalnom radnom režimu. Procesor i čitav NAS uređaj možete ubrzadi dodatkom memorijskog modula i prelaskom na dvokanalni režim rada. Uređaj podržava maksimalno 64GB RAM memorije. Ova karakteristika je od izuzetne važnosti za virtuelizaciju.

Jedna od važnijih ako ne i najvažnija karakteristika NAS uređaja jeste brza komunikacija sa mrežnom infrastrukturom. Džabe vam brzi procesor i diskovi ako veliki transfer podataka ne možete prebaciti kroz mrežnu infrastrukturu do korisnika klijenta. QNAP TVS-872XU-RP  dolazi sa dva ugrađena 10 GbE Mellanox SmartNIC kontrolera i SFP+ interfejsom sa potrebom korišćenja specijalnih kablova i konektora na bazi optičkih i bakarnih vodova. Dakle, nije u pitanju klasični 10 GbE TBase konektor i to imajte u vidu.

QNAP_TVS_872_3s.jpg 

Ovakva postavka omogućuje veliku propusnu moć i transfer ogromne količine podataka, a što je od velike važnosti za firme i poslovno okruženje. Uređaj podržava iSER protokol pomoću koga se podaci direktno prebacuju u memoriju servera i diskova čime maksimalno smanjuju zauzeće i opterećenje centralnog procesora. Još jedan detalj od važnosti u procesu virtuelizacije. Obzirom da se u procesu transfera podataka ovakvim načinom izbegava niz posrednika (CPU, mrežni drajveri) - brzina upisa i čitanja se osetno unapređuju i do 60%, dok je kašnjenje pristupu podacima upola skraćeno.

Klasična veza sa mrežnim okruženjem se ostvaruje preko četiri prisutne gigabitne konekcije. Ovoliki broj raspoloživih mrežnih konektora jasno pokazuje da je idealna pozicija QNAP TVS-872XU-RP uređaja u nekom serverskom ormanu. Da bi iskoristili svu moć dostupnih komunikacionih mrežnih veza i njihovog agregiranja, nepohodno je koristiti neki od serverski specijalizovanih operativnih sistema sa uključenim mogućnostima agregacije i spajanja mrežnih linkova ili istovremenog rada svih od ugrađenih mrežnih kontrolera.

QNAP_TVS_872_4s.jpg 
QNAP_TVS_872_5s.jpg

I to nije sve jer matična ploča ovog NAS uređaja ima na raspolaganju nekoliko PCIe slotova sa četiri i osam transportnih putanja koje dozvoljavaju ugradnju dodatnih multiportnih, ultra brzih 10GbE/40GbE mrežnih ili grafičkih karti. Ovi slotovi su pod direktnom kontrolom sistemskog kontrolera centralnog procesora i ostvaruju velike vrednost transfera podataka. Prisutni su i PCIe x1 konektori ali su oni manje propusne moći i pod kontrolom čipseta matične ploče NAS uređaja i preporučeno je u njih instalirati gigabitne mrežne karte, WiFi bežične mrežne karte ili USB kontrolere.

Osim pomenutih konekcija na zadnjem delu uređaja zatičemo jedan HDMI 2.0 pa NAS uređaj možete direktno povezati na monitor ili LCD televizor u svrhu sistema video nadzora. Na raspolaganju vam je i par USB-C 3.1 Gen2, kao i četiri USB-A 3.1 Gen 2 ultra brzih konekcija.

QNAP_TVS_872_6s.jpg

QNAP TVS-872XU-RP - utisci u radu

Ovaj NAS "teškaš" se konfiguriše i pušta u rad jednostavno poput bilo kog QNAP kućnog NAS uređaja. Zahvaljujući tradicionalno dobro softveru, bez problema ćete konfigurisati diskove i pripremiti uređaj za rad u mreži.

Posebna pogodnost je što pored klasičnih hard diskova velikog kapaciteta, možete ugraditi i 2.5" SATA SSD uređaje u svrhu ubrzanja uređaja tehnikom keširanja podataka. U tu svrhu QNAP koristi QTier tehnologiju koja jednom kada se aktivira u kontinuitetu optimizuje podatke, automatski prebacujući podatke između brzih SSD diskova i HDD diskova velikog kapaciteta. Oni podaci koji se najčešće koriste i učestalo povlače od strane klijenta će biti smešteni na brži SSD, keš disk.

qts2s.jpg 

qts4s.jpg

Sa druge strane zbog trenda konstantnog pada cena i povećanja kapaciteta pojedinačnih SSD uređaja, mnogi umesto sporijih mehaničkih diskova koriste NAS konfiguracije u potpunosti bazirane na SSD diskovima. Obzirom da se za poslovnu misiju čuvanja podataka mahom koriste enterpise modeli koji su osetno skuplji od onih, običnih namenjenih pojedinačnom korisniku, možete upotrebiti jedan takav jeftiniji za keširanje operacija upisa podataka kako bi umanjili "trošenje" skupih SSD uređaja i pri tome dodatno unapredili performanse vašeg NAS uređaja. U dotičnu svrhu služi ExtraOver-provisioning funkcija koja štiti memoriju vaših skupih SSD diskova od prekomernog trošenja jer od ranije znamo da SSD diskovi imaju ograničeni broj upisa u NAND memoriju.

U slučaju ovog NAS uređaja imate na raspolaganju zaista velike hardverske resurse pa je otuda podizanje virtuelnih mašina značajno olakšano uz istovremeno povećanje performansi. Ukoliko se opredelite da vam QNAP TVS-872XU-RP bude centralni deo QVR video nadzora, računajte na mogućnost praćenja čak 128 nezavisnih kanala. On vam sa druge strane omogućuje hardversko dekodiranje i kodiranje H.264 formata kao i konverziju različitih video formata.

 qts3s.jpg

 qts1s.jpg

Jedan od svakako važnijih kvaliteta QNAP uređaja je svakako njegov softver. Kombinacija QFinder alata za detekciju i konfigursanje zajedno sa QTS operativnim sistemom, prodavnicom aplikacija i bezbroj uslužnih alata za podešavanje mnogobrojnih funkcija, čini moćnu stranu upotrebljivosti QNAP NAS uređaja. Upravo tako je i sa TVS-872XU-RP modelom. Mnogo je lakše kontrolisati i uposliti velike hardverske resurse uz pomoć dobro optimizovanog softvera.

Na žalost, zbog naše ograničene mrežne infrastrukture, nismo bili u mogućnosti da isprobamo maksimalne brzinske mogućnosti ovog NAS modela. Da bi ga uposlili morate imati brze 10GbE svičeve i rutere kao i klijente sa 10GbE konekcijama da bi osetili masivno ubrzanje prilikom transfera podataka. Mi smo bili ograničeni instaliranom mrežnom infrastrukturom sa gigabitnom specifikacijama, te smo dosegli tek delić onoga što QNAP TVS-872XU-RP može da isporuči u optimalnom radnom okruženju.

 qts5s.jpg

qts6s.jpg

 

QNAP TVS-872XU-RP - performanse

Windows 10 File Explorer - kopiranje

Sekvencijalno kopiranje velikih datoteka ( 12GB file )
čitanje
pisanje
QNAP TVS-872XU-RP
0 225 450 675 900
veće je bolje (MB/s)
Sekvencijalno kopiranje malih datoteka ( 4GB files )
čitanje
pisanje
QNAP TVS-872XU-RP
0 225 450 675 900
veće je bolje (MB/s)

 

I/O Meter - performanse

Performanse diskova - IOMeter ( veliki fajlovi (1024 MB) )
sekvencijalno čitanje
sekvencijalno pisanje
QNAP TVS-872XU-RP
0 1750 3500 5250 7000
veće je bolje (MB/s)
Performanse diskova - IOMeter ( mali fajlovi (4 Kb) )
sekvencijalno čitanje
sekvencijalno pisanje
QNAP TVS-872XU-RP
0 1750 3500 5250 7000
veće je bolje (MB/s)

QNAP TVS-872XU-RP - zaključak

U pitanju je ozbiljan NAS uređaj natprosečnih performansi i mogućnosti. Svoje radno mesto pronalazi u zahtevnom i stresnom poslovnom okruženju, manjih do srednje velikih firmi gde brojni korisnici svako malo vremena pristupaju podacima ili kao napredni sistem video obezbeđenja. Njegova napredna hardverska konfiguracija mu omogućuje obavljanje zahtevnih uloga.

QNAP_TVS_872_7s.jpg 

Osnovna platforma u isto vreme pruža odičnu hardversku osnovu za proces virtuelizacije ali je u isto vreme veoma flaksibilna omogućujući laku nadogradnju i skaliranje performansi prema vašim trenutnim potrebama. Brojni PCIe konektori i brzi USB portovi su kao stvoreni za dotičnu namenu, a činjenica da se faktički radi zapravo o savremenom računaru u odelu NAS uređaja, omogućuje ugradnju i korišćenje grafičke karte u svrhu dodatnog ubrzanja zahtevnih GPGPU operacija i optimizovanog softvera.

Kada imate ovako dobar i moćan uređaj, lako mu je naći posao. On ne poznaje stres tako da mu možete dodeliti neke od najvažnijih poslova u vašoj firmi. Uz pomoć odličnog QNAP softvera, ovo je definitivno karika kojoj možete verovati i osloniti se na nju u zahtevnom konkurentskom poslovnom okruženju!  

Prednosti

- Platforma koja se lako nadograđuje
- Kontrolisano skaliranje performansi,
- Moćan hardware
- Dual 10GbE, 4x 1GbE mrežna konfiguracija

Nedostaci

- Zahteva trenutno skupu, brzu mrežnu infrastrukturu

CENA: 362.999,99 Din

Korisna adresa: MikroPrinc

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: QNAP TS-977XU

Test: QNAP HS-453DX hibridni kućni NAS sistem

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209