Greška

Došlo je do greške.

Test: QNAP TS-832X-8G

09.12.2019 22:18 | 4 Hardver
Test: QNAP TS-832X-8G

U pitanju je NAS uređaj koji menja pravila igre u ovoj zahtevnoj, ali od sada vrlo pristupačnoj klasi uređaja za sigurno čuvanje podataka i brzo prebacivanje mrežnom infrastrukturom zahvaljujući paru 10GbE mrežnih kontrolera...

Nakon svih ovih godina testiranja NAS uređaja i praktično svega viđenog na temu čuvanja i po potrebi brzog prebacivanja arhiviranih podataka, jednostavno dođete do trenutka kada i samo krenete u kupovinu jednog takvog uređaja. Očekujete da naoružani “debelim” iskustvom, kupite najbolju vrednost za ono što vam treba, a raskorak između želja i mogućnosti je konstantno prisutan. Lako bi se odlučili u pogledu karakteristika, ali limitator je budžet jer kod NAS uređaja, nema neracionalne kupovine obzirom da svaka dodatna funkcionalost košta puno. U pitanju su poslovni uređaji, a ne klasični proizvod široke potrošnje.
 
NAS je specifičan u svojoj nameni i u kupcu jednostavno treba da sazri ta ideja o neophodnosi nabavke jednog uređaja specifične namene. Poseban značaj je u tome što NAS čuva vaše podatke od neprocenjive vrednosti, informacije od kojih zavisi i na kojima se zasniva vaš posao. Zato nam kroz glavu proleću sve situacije tokom testiranja, korišćenja i sumiranja utisaka, kako bi kroz sito realnih potreba sastavili spisak mogućnosti idealnog NAS modela, bez ikakvih preterivanja, ali sa predviđanjem izvesno budućih potreba. Dakle, ne samo ono što treba baš u ovom trenutku već i neki vremenski horizont potreba koji izvesno stižu u vremenu ispred nas. U pitanju je ozbiljna investicija, bar za nas male firme jer kada je u pitanju sigurnost podataka, zapravo nema male i nebitne firme jer svi planiramo dugoročno da se bavimo poslom. Tako ozbiljnost nalaže.
 
 TS832X_2s.jpg
 
Primarna potreba jeste skladištenje podataka u obliku zahtevnog video materijala što gotovih produkcijskih klipova, što sirovog materijala i sve to u 4K rezoluciji. Stiže nam i 6K kamera koja će praviti još veće fajlove, dakle izvesno nam treba opcija sa ubacivanjem dosta diskova. Svakako bi voleli i opciju SSD akceleracije jer danas nisu skupi, a pomažu dosta oko ubrzanja svakodnevnog rada i brzih operacija sa fajlovima.
 
Želimo jedan klasični NAS. Siguran, sa brzom komunikacijom i opcijom velikog kapaciteta - dakle suštinu klasičnog NAS uređaja koji je i nastao iz prethodno sumiranih potreba. Pregledajući ponudu QNAP-a, tokom nekoliko dana pažljivog biranja i klasifikacije mogućnosti, saglasili smo se oko jednog modela i to onog koji vam danas predstavljamo. U pitanju je QNAP TS-832X-8G.

QNAP TS-832X - karakteristike

Dakle, prvo i osnovno želimo dovoljno mesta za naše postojeće diskove, ali i opciju da dodamo najmanje još toliko. Iskreno, svi su velikog kapaciteta koji prevazilazi realne potrebe nekog prosečnog, pojedinačnog korisnika u ovom trenutku, pa ih je u trenutku kada se treba prebaciti na NAS uređaj, nemoguće sumirati u jedan disk ogromnog kapaciteta (12TB), nekom vrstom preprodaje starih i nabavke jednog velikog, novog. Ostaje opcija da to uradimo u nekom budućem periodu. Isto tako bi želeli i bar jednu fioku za SSD u svrhu pomenutog keširanja podataka. Korist koju osećate tokom svakodnevnog rada je itekako vidljiva. 
 TS832X_4s.jpg
 
TS832X_3s.jpg
 
Odlučili smo se za model sa 8 fioka za 3.5” diskove sa opcijom ugradnje 2.5" formata. E sada, za jednog teškaša kakav je naš današnji TS 832X, bitno je izabrati adekvatnu platformu, jer treba brzo upravljati radom velikog broja diskova, plus dodajte tome i hibridnu strukturu u vidu kombinacije SSD i HDD modela, te konačno sve te podatke treba “pogurati” kroz 10 GbE mrežu. Sve manje od toga je "truli" kompromis koji bi nas u budućem radu “stezao” kao omča osuđenika.
 
Priznajemo da smo se dugo lomili oko izbora osnovne platforme. AMD APU, Intel Core ili ARM. Prva dva su nesumnjivo brži, ali skuplji. Uz to ide i obavezna opcija video izlaza i podrške reprodukcije (TVS) što smo zaključili da nam u ovom trenutku - ne treba. Jeste da se bavimo videom, ali uvek je pored nas neki uređaj za reprodukciju, a ovo više treba nekome ko će svoj NAS koristiti za video nadzor ili kolekcionare filmova za funkciju “brzog” plejera. Prvi svakako nismo, a još manje ovo kupujemo za neku ličnu, specijalnu namenu. 
 
 TS832X_6s.jpg
 
Tako smo došli do zaključka da je prava stvar jedan 64-bitni ARM sa četiri jezgra na 1.7 GHz i obavezno opremljen sa 8 GB RAM memorije kako bi eliminisali uska grla prilikom startovanja nekoliko servisa na samom QTS NAS softveru. Ovako pripremljen, biće taman dovoljno agilan i brz za naše prethodno opisane potrebe, a pri tome smo ipak uštedeli. Poređenja radi sličan uređaj na Core i3-8100 platformi sa opcijom video izlaza i sa pet Gigabitnih portova, mnoštvom USB konekcija - košta duplo više. Ta razlika su nam neophodni diskovi i to je suština naših potreba.
 TS832X_5s.jpg
 
Pri tome nismo se odrekli ultrabrzih LAN konekcija. Imamo na raspolaganju dve 10GbE SFP+ veze i par gigabitnih RJ45 konektora. Bez diskusije tu je i RAID 5 podrška, dakle suštinska namena brzog, efikasnog i nadasve sigurnog principa rada NAS uređaja ostaje neokrnjena. Trudimo se da budemo što pametniji :) tj manje potrošimo, a pri tome se ne odreknemo ni jedne bitne funkcionalnosti.
 
Sigurno ste se zapitali zašto SFP+, pa to traži dodatan novac u specifičan “svič” kao svojevrsni brzi media konverter ka klijentima koji će imati 10GBaseT interfejs. Obzirom da će nekoliko nas korisnika pristupati NAS uređaju tokom svakodnevnog rada, on mora biti zakačen na svič, a kada je već tako neka "leti" u punoj brzini preko bakarno optičke SFP+ veze. Nabavka jednog adekvatno brzog sviča sa osam SFP+ i četiri 10GBase-T veze je bolje nego pomenuta opcija Intel platforme, a ukupna investicija je manja i uz to rešava potrebu istovremenog pristupa više korisnika sa brzom 10 gigabitnom opcijom. 
  TS832X_7s.jpg
 
Predstoji nam nabavka preko potrebnog QNAP QSW-804-4C-US sviča kao jedne od ključnih karika modernizacije naše postojeće mreže unutar firme, a koja će sa druge strane doneti potrebno ubrzanje rada prilikom prevlačenja velikih fajlova što lokalno, što u "cloud-u".
 
Međutim, to nije sve što se tiče opcija daljeg unapređenja performansi jer nam TS 832X za neke buduće potrebe nadogradnje, stavlja u opcije izbora dva PCIe slota: jedan PCIe x1 Gen2 i još jedan PCIe x2 Gen2. Dakle taman za eventualno još jednu 10GBase-T dodatnu mrežnu kartu ili dodatni PCIe adapter za M.2 SSD keš disk koji bi stajao unutar NAS uređaja i oslobodio fioku za dodatni klasični disk velikog kapaciteta ili možda USB 3.1 kartica ili WiFi modul. Uglavnom, opcija ovakvog proširenja je itekako dobrodošla za buduće potrebe i zbog toga nam se TS 832X čini još racionalnijim izborom.

QNAP TS-832X NAS - utisci u radu

Jedan ovakav u pogledu spiska funkcionalnosti, kompletan NAS uređaj je do sada koštao priličnu svotu novca, toliko da ga uprkos našim željama i jasno definisanim potrebama uz sve dodatne potrebe ulaganja u modernizacciju mrežne infrastrukture, nismo mogli priuštiti. Jednostavno, sprečalavala nas je cena od nekoliko hiljada evra. Na sreću, izlazak TS 832X modela menja sve i situacija postaje osetno povoljnija jer ovaj uređaj bez diskova košta 800 evra. Konačno postaje pristupačan za nekoga ko ima realne potrebe za ovako dobro konfigurisanim tj konkretnim uređajem u svojoj osnovnoj NAS misiji.
 TS832X_8s.jpg 

Dodajte tome fantastičan QTS operativni sistem sa svojom velikom bazom aplikacija pomoću kojih fino prilagođavate rad NAS-a potrebama rada u lokalnom okruženju i bićete zaista srećni jer osećate jedno kvalitativno poboljšanje u radnom okruženju, gde se podaci kreću i ukrštaju bez ikakvih zastoja.

Zbog toga nam treba opcija SSD keširanja često korišćenih podataka koja je tu u vidu Qtier 2.0 funkcije i automatski odvaja rezervisani deo prostora na SSD disku u svrhu brzog prebacivanje podataka kada je potrebno ostvariti natprosečno visoke vrednosti prenosa u realnom vremenu.

Pored brzine, bitna nam je i sigurnost podataka, problem od koga niko na ovom svetu nije pošteđen. Tu ne mislimo samo na katastrofični scenario, već periodičnu proveru stanja sadržaja i podataka koje čuvamo na NAS-u. Zato je idealna Snapshot funkcija koja u trenutku pravi sliku pregleda podataka na NAS-u i čuva metadata podatke za eventualni oporavak ukoliko ikada bude potrebno. Ne zahteva puno vremena jer presek stanja radi na nivou upoređivanja blokova podataka, osvežavajući samo stanje izmenjenih podataka na NAS-u. Time se značajno ubrzava rad i omogućuje da bude ekspeditivniji u nameri očuvanja vaših neprocenjivih sadržaja. Koristi se bukvalno jednim klikom, a sve pratite preko jasnog i grafički bogatog interfejsa u QTS OS-u.

TS832X_9s.jpg 

Posebno nam znači i unakrsna kompatibilnost sa više operativnih sistema. Pre svega koristimo Windows OS, ali tu je i kolega dizajner sa svojim neizbežnim Apple Mac računarima. Nekada bi to bio problem, ali ne i sada jer QTS bez problema podržava rad sa Apple Mac klijentima nudeći jednostavn i brz proces “bekap” replikacije podataka na isti način kao i za Windows klijente.

Posebno nam se svideo potez QNAP-a da sa prednje strane ostavi brzi USB 3.1 port za instant “bekap” proceduru prebacivanja podatka sa fleš memorijskih nosača podataka. Zamislite kamerman dođe sa terena i sadržaj memorijske kartice za tili čas i pritiskom na samo jedan taster, brzo izruči u predviđeni direktorijum na NAS-u. Montažer može da ih klasira po volji i dalje neometano radi na pripremi materijala, dok kamerman za to vreme već započinje sa radom u studiu, bez potrebe dodatnog gubitka vremna na kopiranju i klasifikaciji materijala u predviđene direktorijume. Jednom rečju, sjajno odmeren uređaj za naše potrebe, bez ikakvog preterivanja - kao da smo ga sami pravili. Neko je očigledno u QNAP-u brinuo o tome i pravilno predvideo potrebe rada korisnika kao što smo mi i nama slični.

QNAP TS-832X NAS - performanse

Specifikacije: 

Specifikacije
 • Proizvođač QNAP
 • Oznaka TS-832X-8G
 • Procesor AnnapurnaLabs
  Alpine AL-324
  ARM® Cortex-A57
  quad-core 1.7GHz processor
 • Memorija 8 GB SODIMM DDR4
  Max. 16GB
  512 MB (Dual boot OS protection)
 • Kućište Jumbo Frame
  3.5-inch SATA hard disk drives
  2.5-inch SATA hard disk drives
  2.5-inch SATA solid state drives
  M.2 SSD Slot via a PCIe adapter
 • Napajanje 250W, 100-240V AC, 50/60Hz, 3.5A
 • Portovi 1 x built-in speaker, 1 x 3.5mm line out jack
  3x USB 3.0
  2 x 10GbE SFP+
 • Operativni sistem QTS
 • Dodatno System fan: 2 x 120mm, 12VDC
  CPU fan: 1 x 60mm
  LED Indicators: System Status, LAN, USB, HDD1~8
  Slot 1: PCIe Gen 2 x1
  Slot 2: PCIe Gen 2 x2

Performanse

Sekvencijalno kopiranje velikih datoteka ( 12GB file )
pisanje
čitanje
QNAP TS-832X-8G
0 225 450 675 900
veće je bolje (MB/s)
Sekvencijalno kopiranje malih datoteka ( 4GB files )
čitanje
pisanje
QNAP TS-832X-8G
0 225 450 675 900
veće je bolje (MB/s)
Performanse diskova - IOMeter ( veliki fajlovi (1024 MB) )
sekvencijalno pisanje
sekvencijalno čitanje
QNAP TS-832X-8G
0 1750 3500 5250 7000
veće je bolje (MB/s)
Performanse diskova - IOMeter ( mali fajlovi (4 Kb) )
sekvencijalno čitanje
sekvencijalno pisanje
QNAP TS-832X-8G
0 1750 3500 5250 7000
veće je bolje (MB/s)

 

 

QNAP TS-832X NAS - zaključak

Na kraju ostajemo potpuno zadovoljni i sigurni da smo napravili ispravnu odluku nabavkom TS 832X-8G modela. On je suština naših realnih potreba bez ikakvog preterivanja, imajući u vidu ograničen budžet sa jedne strane i dugačak spisak želja na drugoj. QNAP TS 832X je poput onog novogodišnjeg poklona koji ste priželjkivali, ali ste znali da nije realno moguć. A onda, odjednom se vaše želje preko noći ispune – Deda Mraz ipak postoji.
 
E, baš takav je slučaj sa QNAP TS-832X modelom koji gađa u centar potreba nas malih firmi koje kuburimo sa troškovima i konstantnim ulaganjima u opremu. Poslovni proces je značajno olakšan i ubrzan, a dao nam je i dodatni podsticaj ka unapređenju lokalne mreže, dodajući još jedan ozbiljan kvalitet u čitavom procesu rada.
 
 TS832X_10s.jpg
 
Posebno smo zadovoljni fleksibilnošću TS 832X koncepta u datom cenovnom okviru. Jednostavno, nijedan NAS uređaj do sada vam ne nudi po ovoj ceni 8 mesta za diskove, opciju ugradnje internog M.2 SSD keš akceleratora, par brzih 10GbE mrežnih portova, instant USB bekap, savršen operativni sistem, lak i jednostavan bezbednosni aspekt provere kondicije podataka i još, mnogo, mnogo toga. Sve to za cenu od oko 800 evra. Najprostije rečeno - ne može bolje u ovom trenutku. Zato QNAP TS 832X dobija našu apsolutnu i bezrezervu preporuku!

 
Prednosti:
- 8 pozicija za 3.5” HDD,
- Dupli 10GbE SFP+ link,
- Odličan QTS softver,
- Dva PCIe slota za proširenje
 
Nedostaci:
- Nedostatak 10BaseT konektora
 
Cena: oko 800 evra
 
Korisna adresa: Mikroprinc

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: QNAP HS-453DX hibridni kućni NAS sistem

Test: Synology DS218+ NAS (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209