Greška

Došlo je do greške.

Test: QNAP TS-453Bmini

08.11.2017 11:52 | 0 Hardver
Test: QNAP TS-453Bmini

Bez obzira na njegovu malu i kompaktnu pojavu, QNAP TS-453Bmini je "nabijen" naprednim mogućnostima i u tom pogledu predstavlja vrlo koristan uređaj kome je lako naći ulogu u kući ili manjoj firmi. U pitanju je savremeno konstruisan uređaj na bazi liste najnovijeg hardvera koji sa svoje strane daje specifičan karakter dotičnom NAS uređaju prevazilazeći njegovu misiju na osnovu onoga što bi iz njegovog naziva većina korinsika mogla da nasluti.

QNAP TS-453Bmini je naslednik dobro poznatog TS-453mini-2G NAS modela iz 2015. godine. Blago poboljšane karakteristike su izraz evolucije pouzadanog i svestranog uređaja koji se sigurno približio idealu savršenog kućnog NAS uređaja. Oni su odavno prerasli funkciju proste eksterne fioke za diskove i postali pametni, autonomni uređaji koji mogu u potpunosti zameniti čak i klasični računar u pojedinim situacijama. Ovaj uvod možda i najbolje opisuje danas testirani QNAP TS-453Bmini NAS uređaj...
 
QNAPTS453Bmini5mala.jpg
 
Fleksibilan i veoma brz TS-453Bmini je jedan klasični NAS nove generacije koji bismo rado preporučili svima, međutim njegova visoka cena za jedan nekonfigurisan NAS bez diskova koje je potrebno posebno nabaviti, će mnogima predstavljati neopremostiv problem u želji za nabavkom ovog uređaja. Po svojoj prirodi QNAP TS-453Bmini je namenjen kućnom profilu korisnika kao i onima koji svoj posao vode iz kućnih kancelarija, te manjim firmama.
 
Izgled se nije menjao u odnosu na prethodni model. U pitanju je lep i atraktivan uređaj sa kompaktnim kućištem u "piano" efektu crne plastike koja se već na prvi pogled odlično uklapa pored LCD TV-a kao neki najčešće zamišljeni ambijent dnevnog boravka. Ne zahteva puno radnog prostora i ako tome dodate gotovo bešuman rad kao stvoren je za nezahtevan uređaj u svrhu skladištenja podataka i neke naprednije svakodnevne funkcije.
 
QNAPTS453Bmini3mala.jpg 
TS-453Bmini je idealno opremljen za jednu od važnijih misija u vašoj dnevnoj sobi kao centralno sabirno mesto za podatke svih vrsta kao i reprodukciju 1080p/4K multimedia sadržaja. Zbog toga ovaj model poseduje HDMI 1.4 video izlaz i odgovarajući daljinski upravljač koji stiže kao standardni deo pakovanja TS-453Bmini NAS paketa sa svim pripadajućim kontroloma za reprodukciju video sadržaja direktno sa NAS uređaja bez potrebe korišćenja drugog uređaja ili računara.
 
Možda zvuči pomalo iznenađujuće ali NAS uređaji su već neko vreme preuzeli funkciju klasičnih video/media plejera jer je dovoljno povezati pomenuti HDMI priključak na veliki ekran LCD televizora, dodati tastaturu i miš na NAS uređaj direktno u jedan od raspoloživih USB portova te odmah možete započeti sa radom i korišćenjem ovog uređaja. 

QNAP TS-453Bmini - karakteristike

Nakon otpakivanja ili kako to volimo da kažemo - pravo iz kutije uz prethodni postupak dodatka hard diskova, možete započeti sa radom i formatiranjem ugrađenih uređaja za skladištenje podataka. Nije vam potreban PC da bi TS-453Bmini konfigurisali za rad, već to činite direktno sa ovog uređaja obzirom da je na njemu već instaliran prilično dobar operativni sistem na bazi Linux jezgra. Na taj način ćete resurse ovog zgodnog NAS uređaja na najlakši način podeliti na lokalnoj mreži korišćenjem ekrana najobičnijeg sobnog TV-a. U pitanju je veoma zgodna mogućnost koja ovaj NAS preporučuje skoro kao idealnu kućnu mašinu bez koje jedan savremeni dom opremljen mnoštvom uređaja ne može ni da se zamisli. Kao olakšavajuća okolnost tokom inicijalnog puštanja uređaja u rad, na bočnoj stranici kućišta uređaja se nalazi nalepnica sa kratkim uputstvom i QR kodom za preuzimanje i instalaciju najnovije verzije operativnog sistema.
 
QNAPTS453Bmini2mala.jpg
 
Oblik uređaja prati formu tkz. "toster" fioke jer se diskovi instaliraju vertikalno tj. odozgo. Otvor za ubacivanje diskova se nalazi na vrhu i skriven je ispod poklopca sa magnetnim mehanizmom. Vrlo zgodan detalj koji vas lišava brige oko suvišnih šrafova i njihovog čuvanja tokom instalacije. 
 
TS-453Bmini prima četiri diska. Montiranje 3.5" hard diskova je neuobičajeno lako i vrši se pomoću magnetnih fioka koje se bukvalno "zalepe" za kućište hard disk uređaja. Magnet nije toliko jak da bi se zabrinuli po sigurnost vaših podataka. Nakon toga disk samo spustite u predviđeno ležište i zaključate mehanizam "hot-swap" fioke. Diskove manjih formata poput 2.5" hard diskova i sličnih SSD modela je potrebno dodatno pričvrstiti i osigurati njihovu poziciju pomoću dva šrafa.
 
QNAPTS453Bmini1.jpg
 
Instalacija hard diskova i njihovo prisustvo u TS-453Bmini NAS uređaju su propraćeni aktivacijom svetlosne signalizacije na prednjem panelu NAS uređaja. Sve je krajnje jednostavno i skoro nepodnošljivo lako od instalacije diskova do prvog puštanja uređaja, toliko da smo se gotovo zabrinuli kako smo nešto propustili da uradimo u čitavoj inicijalnoj proceduri na pravi način obzirom da se čitava procedura odvija neuobičajeno brzo. Sve je to rezultat odlično zamišljenog uređaja koji u osnovi poštuje princip jednostavnog rukovanja što je u skladu sa profilom ciljane grupe običnih, kućnih korisnika.
 
Posebno nas je interesovala sposobnost TS-453Bmini  NAS uređaja da zameni klasični video plejer i kako radi sa 1080p i 4K MKV video sadržajima. Full HD filmove reprodukuje odlično bez zastajkivanja i "seckanja" Jednom kada "zagrebete" površinu QTS web interfejsa radnog okruženja pratećeg softvera za upravljanje uređajem, primetićete kako je prilično detaljan ali veoma intuitivan sa mnoštvom korisnih opcija. 

QNAP TS-453Bmini - software i hardware

Neke od ključnih funkcija NAS kućnog uređaja se prilično lako podešavaju poput podele direktorijuma i onih sa ograničenim pravom pristupa za individualne korisnike, FTP za internet pretraživače itd, tako da će svi vaši uređaji (računari, tableti, mobilni telefoni) bez problema moći da pravilno pristupe željenim fajlovima i sadržajima. 
 
qfinderpro1mala.png
 
Ugrađeni QNAP OS pored uobičajenog paketa aplikacija za fotografije, muziku i video, zatim softvera za lokalnu i internet (cloud) sinhronizaciju i automatskih alata za pravljenje sigurnosnih kopija podataka, nudi i opcioni koji obzirom na situaciju može biti veoma koristan. Tu pre svega mislimo na mogućnost da vaš NAS uređaj pretvorite u svojevrsni punkt za sigurnosni nadzor koji će raditi u kombinaciji sa IP mrežnim sigurnosnim kamerama.
 
QNAP TS-453Bmini  je dobro opremljen u pogledu raznovrsnosti konekcija za povezivanje uređaja odgovarajućim periferijama. Na raspolaganju su vam dve brze gigabitne LAN veze, jedan USB 2.0, tri brza USB 3.0 porta za odgovarajuće web kamere, TV tjunere ili štampače. Na prednjoj strani uređaja se nalazi još jedan USB 3.0 port za brzo povezivanje eksternih USB diskova ili USB fleš memorija kada neki podatak treba brzo podeliti sa ostalim korisnicima u mreži.
 
appcentermala.png
 
Jednom kada ste podesili vaš QNAP TS-453Bmini za rad i povezali ga na lokalnu mrežu, možete pristupiti QTS desktop radnom okruženju na ekranu vašeg TV-a ili monitora pomoću klasičnog programa za internet pretragu (Chorme, Edge, itd). Tada su vam dostupne i glavne aplikacije sa poznatim sistemom korisničkog interfejsa tj. način na koji funkcionišu svakodnevne aplikacije koje koristite poput: Chrome-a, You Tube-a i sl. Na žalost izostavljena je  podrška za Kodi plejer koji je izrastao iz svima poznatog XBMC projekta za internet prenos filmova, serija i ostalih video sdržaja. On je idealan za preuzimanje filmova i reprodukcije na mobilnim uređajima, dozvoljavajući vam gledanje sadržaja kada ste van kuće. Spomenimo Qvideo, Qphoto i Qdownload kao standardni paket aplikacija za Android platformu.
 
sysinfo2mala.png
 
Do sada smo se mahom bavili kućnom namenom QNAP TS-453Bmini NAS uređaja ali on svakako ima svoju ulogu i u manjim firmama. Otuda i mnoštvo prisutnih aplikacija sa poslovnom namenom poput mogućnosti slanja digitalnih potpisa direktno sa NAS uređaja. Možete pokrenuti virtuelne mašine pod Windows, Linux operativnim sistemima, pa čak i u krajnjem pretvoriti NAS u klasični PC pri čemu zadržava ulogu centralnog  uređaja za skladištenje i podelu podataka u mreži.
 
QNAPTS453Bmini6mala.jpg
 
Sve to je moguće zahvaljujući ugrađenom hardveru koji pokreće QNAP TS-453Bmini NAS uređaj. Njegovu osnovu čini 14-nm četvorojezgarni Intel Celeron J3455 procesor u kombinaciji sa 4GB RAM memorije što su specifikacije dostojne jednog pristojnog PC računara u budžet klasi. Dotični hardver čini QNAP TS-453Bmini NAS uređaj jednim od najjačih NAS modela namenjenih običnim korisnicima. Dodatna pogodnost je što količinu RAM memorije možete nadograditi na čitavih 8GB pomoću SO-DIMM slotova kojima se pristupa sa donje strane uređaja što je zgodan detalj ukoliko podižete virtuelne mašine. Napredne hardverske specifikacije utiču na podizanje nivoa performansi i brzog , gotovo trenutnog osećaja odziva u radu sa QNAP TS-453Bmini uređajem. Nova generacija Intel Celeron procesora dozvoljava jednostavnu zaštitu podataka podrškom za AES 256-bitnu enkripciju.

QNAP TS-453Bmini - performanse

Za potrebe testa QNAP TS-453Bmini smo opremili sa dva Western Digital hard diska iz Red serije  kapaciteta 2GB koji su upravo optimizovani za rad u NAS uređajima. Diskovi su konfigurisani u RAID 1 Mirror mod. 
 
Specifikacije:
 
Specifikacije
 • Proizvođač QNAP
 • Oznaka TS-453Bmini
 • Procesor Intel® Celeron® J3455 1.5 GHz Quad Core
 • Memorija 4GB DDR3L (2 x 2GB) maksimalno proširiva do 8GB
 • Hard disk 4 x 3.5"/2.5" SATA 6Gb/s HDDs/SSD
 • Grafička karta Intel HD Graphics 500
 • Portovi napred:1 x USB 3.0 port
  pozadi:3 x USB 3.0 port, 1 x USB 2.0 port
  2 x Gigabit RJ45 LAN
 • Operativni sistem QTS 4.3 (Linux)

  Podržani klijent OS:
  Windows 7 (32/64-bit), Windows 8 (32/64-bit), Windows Server 2003/2008 R2/2012/2012R2
  Apple Mac OS X
  Linux & UNIX
 • Dodatno Dimenzije: 210 x 151 x 200 mm
  težina: 2 kg
 
 
Rezultati:
 
Sekvencijalno kopiranje velikih datoteka ( 12GB file )
čitanje
pisanje
QNAP TS-453Bmini
0 225 450 675 900
veće je bolje (MB/s)
Sekvencijalno kopiranje malih datoteka ( 4GB files )
čitanje
pisanje
QNAP TS-453Bmini
0 225 450 675 900
veće je bolje (MB/s)

QNAP TS-453Bmini - zaključak

 
 
Bez obzira na njegovu malu i kompaktnu pojavu, QNAP TS-453Bmini je "nabijen" naprednim mogućnostima i u tom pogledu predstavlja vrlo koristan uređaj kome je lako naći ulogu u kući ili manjoj firmi. U pitanju je savremeno konstruisan uređaj na bazi liste najnovijeg hardvera koji sa svoje strane daje specifičan karakter dotičnom NAS uređaju prevazilazeći njegovu misiju na osnovu onoga što bi iz njegovog naziva većina korinsika mogla da nasluti.
 
U kompoziciji sa novom hardverskom platformom stiže i  nova verzija QTS softvera čime QNAP udara završni finiš ostavljajući impresivan utisak na krajnjeg korisnika. Voleće ga kako klasični kućni korisnici tako i oni koji rade u malim firmama, obzirom na zgodan softver za upravljanje elektronskom poštom, naprednim indeksiranjem datoteka što je od posebnog značaja za sigurnost podataka koje čuvate na jednom ovakvom uređaju kao i opciji virtualizacije. Jednostavno, nećete prestati da se čudite koliko je ovaj "mališa" svestran u svojim mogućnostima.
 
QNAPTS453Bminiaward.jpg 
 
Svideće vam se i pojava QNAP TS-453Bmini NAS uređaja. Dizajn je dopadljiv, dimenzije kompaktne tako da će brzo pronaći svoju poziciju i radnu ulogu. Pri tome je veoma svestran u svojim funkcijama i lako ga je prilagoditi specifičnoj potrebi. Možda jedina mana je to što i dalje QTS sistem nije ugradio podršku za rad sa KODI plejerom čime je izostao pristup ogromnoj bazi video filmova i serija. Sve ostalo je u najmanju ruku impresivno. To je sada malo teže reći i obrazložiti jer nas je QNAP navikao na ovu vrstu uređaja sjajnih karakteristika u obliku prethonih modela. QNAP TS-453Bmini  je evolucija u smislu poboljšanih performansi i savremenijeg radnog okruženja. Zadržao je sve pozitivne osobine prethodnika i otišao korak dalje zbog čega bez ikakve sumnje zaslužuje preporuku za nabavku!
 
 
Prednosti:
 
- Kvalitetan uređaj 
- Odlične performanse
- Mnoštvo korisnih funkcija
- Dopadljiv i funkcionalan dizajn
- Vrhunski operativni sistem 
 
 
Mane:
 
- Visoka cena
- Izostanak podrške za KODI
 
Cena: 66,999.98 RSD
 
Uređaj na test ustupio: Mikro Princ

Predstavljamo: QNAP TS-873U-RP-8G

Test: ASUS RT-AC86U AC-2900

Slične teme
10203
10205
10206
10207
10208
10209