Greška

Došlo je do greške.

Test: QNAP TS-453A NAS

07.09.2016 10:11 | 2 Hardver
Test: QNAP TS-453A NAS

Nakon dužeg vremena, ponovo na našem sajtu testiramo ozbiljnije uređaje namenjene novoj eri digitalnog doba. Konkretno, reč je o proizvodu kompanije QNAP, koja ga zapravo najdirektnije ističe kao najdostojnijeg reprezenta Internet of Things filozofije, kakva dominira današnjim razmišljanjima u domenu povezivanja. Šta to u praksi znači? Koliko možemo da očekujemo i šta dobijamo ovakvim uređajem? Pitanja je mnogo, a treba dati adekvatan odgovor...

Filip Majkić

Svi znamo šta znači NAS, odnosno Network Attached Storage sistem. Međutim, ovi uređaji se mogu veoma značajno razlikovati. Postoje jednostavna rešenja sa bazičnim funkcionalnostima, ali isto tako postoje veliki, kompleksni sistemi, koji i dalje zadržavaju tu oznaku pripadnosti familiji proizvoda, ali je veoma diskutabilno do koje mere se uopšte mogu upotrebljavati i u kakvim situacijama.Sasvim je sigurno da mnogi ne mogu ni da zamisle sve scenarije, tim pre što do punog izražaja ovakve naprave dolaze u multikorisničkim okruženjima. QNAP je jedno od najpoznatijih imena na ovom polju, a danas na testu imamo njihov TS-453A NAS sistem.


qnap_ts453a_10_s.jpg


Ukoliko bismo pokušavali samo da nabrojimo šta sve ovaj uređaj može, verovatno bi nam trebalo nekoliko testova. Ilustracija neka vam bude činjenica da uputstvo za ovaj NAS ima preko 500 stranica! Stoga ćemo se fokusirati na to da izložimo njegove osnovne mogućnosti, a čitaoci će sami moći zaključiti šta je sve potencijal ove naprave i u kojim domenima. Za više informacija možete posetiti stranicu modela!


 qnap_ts453a_9_s.jpg


Šta je zapravo moguće uraditi sa ovakvim uređajem? Odgovor na to pitanje jeste složen i mnogostruk, budući da je lako moguće naći mu upotrebu u najrazličitijim vidovima primene, bez obzira što se može reći da je reč o NAS uređaju. Punokrvan PC, baziran na Linux platformi, koji podržava različite klijentske operativne sisteme (Windows, Mac OS X, Linux), predstavlja osnovu za IoT aplikacije, omogućava storage podršku čitavim sistemima, video nadzor, reprodukuje 4K (H.264) video, donosi mogućnost korišćenja više mikrofona, podržava mnoštvo rešenja u domenu virtuelizacije...Kao što vidite, reč je o vrlo ozbiljnoj napravi.

Uređaj na testu

NAS smo dobili u prodajnoj kutiji sa solidnim propratnim sadržajem. Jednom rečju, tu je sve što vam može zatrebati u korišćenju - izuzev pomenutog uputstva, koje je dostupno onlajn, što je rešenje koje je sasvim sigurno poštedelo brojno drveće. U paketu dolaze strujni ispravljač sa kablovima, dve vrste šrafova za montiranje, kao i dva LAN kabla. Takođe zatičemo i veoma simpatičan i koristan daljinski ispravljač, pomoći koga se uređaj može kontrolisati.


qnap_ts453a_1_s.jpg


Za potrebe testa smo dobili dva WD hard diska. Konkretno, reč je o modelima RED serije, kapaciteta 2 TB, odličnim hard diskovima upravo preporučenim za ovakve namene. Treba istaći da je hard diskove za smeštanje podataka potrebno dokupiti, jer se ne isporučuju uz sam uređaj, što je i uobičajeno.


qnap_ts453a_2_s.jpg


QNAP TS-453A bismo najlakše mogli opisati kao mali, kompaktni PC oblika kocke - što on u suštini i jeste, samo što je visoko specijalizovana mašina u pitanju. Na prednjoj strani se nalaze upravo četiri slota za hard diskove, što znači da TS-453A može biti idealan za skladištenje velikih količina podataka i veoma upotrebljiv za sve vidove primena u kojima je bitno da dosta kapaciteta bude uvek dostupno - za arhiviranje, video nadzor i sve druge vrste skladištenja. Svi podržavaju Hot-swap, odnosno 3.5" ili 2.5" SATA 6Gb/s i SATA 3Gb/s hard diskove i SSD-ove.


qnap_ts453a_7_s.jpg


Na prednjoj strani je smešten i LCD ekran putem koga NAS obaveštava korisnika o različitim vidovima aktivnosti. Ispod njega su i statusne lampice, dok je u gornjem desnom uglu pozicioniran dvostruki taster za Select i Enter funkcije, zahvaljujući čemu je rudimentarna navigacija moguće i bez ikakve tastature ili daljinca. U donjem levom uglu se nalaze taster za paljenje NAS-a, kao i još jedan taster sa izdvojenim USB portom. On je namenjen automatskom bekapu koji biste sproveli putem povezivanja eksternog diska na odgovarajući port.


qnap_ts453a_4_s.jpg


Na levom boku se nalaze otvori koji pomažu hlađenje, a na desnom - baš ništa. Na donjem delu su smeštene četiri gumirane nogice za oslanjanje. Pozadi zatičemo mnoštvo portova, uz veliki ventilacioni otvor. NAS se hladi putem velikog 120-milimetarskog ventilatora i stoga je potrebno obezbediti adekvatan protok vazduha. Tu su četiri LAN porta (svi gigabitni, naravno), zatim tri USB porta (uzgred, svi USB portovi su 3.0 tipa), te dva HDMI porta. Iako nisu 2.0 tipa, podržavaju 4K, odnosno 2160p rezoluciju.


qnap_ts453a_3_s.jpg


Najzad, pri vrhu zadnjeg dela imamo jednu specifičnost - prisustvo specijalnih mikrofonskih konektora. Reč je o dva 6.3mm priključka zaa dinamičke mikrofone, koji su tu uz jedan line-out za pojačivače ili slušalice (3.5 milimetara).


qnap_ts453a_5_s.jpg


U kombinaciji sa kvalitetnim audio kodekom koji se isporučuje uz ovaj NAS, moguće je povezati mikrofone i koristiti NAS kao pravu pravcatu multimedijalnu mašinu. Tipična primena bi mogle biti karaoke (zato se u nekim krugovima ovaj uređaj i naziva "karaoke NAS"), bilo za kućnu zabavu, bilo za primenu u nekim kafićima, restoranima, izložbama. U svakom slučaju, i taj segment potencijalnog korišćenja je pokriven.

Hardver

Pre nego što nastavimo sa pričom o hardveru, da biste bili potpuno svesni šta sve ovaj uređaj nudi i kakve su mu mogućnosti iako je u pitanju "samo NAS", naglasićemo da se u suštini radi o potpuno funkcionalnom PC računaru. Sam pogled na specifikacije otkriva dosta toga, ali ćemo detaljno proći kroz sve stavke.


qnapos2_s.jpg


Najpre, model TS-453A stiže u dve verzije, sa sufiksom 4G ili 8G. To je indikator količine memorije; na našem testu se našao 4G model koji stiže sa 4 GB DDR3L-1600 memorije u 2 x 2 GB konfiguraciji. Ukoliko poželite, tu količinu možete proširiti do 8 GB. Kada je procesor u pitanju, tu je Intel Celeron N3150. Reč je o 14-nanometarskom procesoru koji radi na 1.6 GHz podrazumevano, a u Burst režimu dostiže do 2.08 GHz. Takođe treba istaći da je reč o četvorojezgarnom modelu. NAS rešenja uglavnom ne koriste brze procesore, jer kod njih akcenat i nije na tome. Za grafiku je zadužena Intel HD grafika.


Specifikacije
 • Proizvođač QNAP
 • Oznaka TS-453A-4G
 • Procesor Intel Celeron N3150
  1.6GHz quad-core processor (burst up to 2.08GHz)
 • Memorija 4 GB (2 x 2 GB)
 • SSD 512 MB
 • Hard disk 4 x Hot-swappable 3.5" ili 2.5" SATA 6Gb/s, SATA 3Gb/s hard disk ili SSD (ne isporučuje se uz uređaj)
 • Grafička karta Intel HD
 • Zvučna karta 2 x 6.3mm microphone jacks (dynamic microphones only)
  Line Out Jack (for amplifier or headphone amplifier)
 • Portovi 4 x Gigabit RJ-45 Ethernet port
  USB 4 x USB 3.0 port (Front:1, Rear:3)
  2 x HDMI, up to 4K 2160P Ultra HD support
  Support USB printer, pen drive, and USB UPS etc.
 • Operativni sistem QTS 4.2 (embedded Linux)

  Supported Client OS:
  Windows 7 (32/64-bit), Windows 8 (32/64-bit), Windows Server 2003/2008 R2/2012/2012R2
  Apple Mac OS X
  Linux & UNIX
 • Dodatno Dimenzije: 177 x 180 x 235 mm
  Težina: 3.65 kg
  Hlađenje: 1 x 120 mm
  Daljinac
  Mono-LCD displej


Da se ne zbunite, već sada ćemo reći da NAS možete kontrolisati direktno preko ekrana sa kojim je povezan HDMI portom, odnosno uređaja koji su povezani direktno na njega (miš, tastatura, njegov daljinac, komande na prednjoj strani uređaja), bilo sa udaljenih računara preko interfejsa baziranog na pregledaču, ili direktno preko mreže. Raspolaže sa 512 MB fleš memorije u kojoj je sistem sa aplikacijama, te četiri slota za hard diskove ili SSD-ove o čemu smo pisali na prethodnoj stranici, baš kao i o portovima.


qnap_ts453a_6_s.jpg


Realtec audio kodek se stara o zvuku, što je veoma bitno imajući u vidu mogućnosti NAS-a u tom domenu. Za portove ćemo samo ponoviti da nudi četiri USB 3.0 porta, četiri Gigabit LAN priključka, te dva HDMI izlaza. Hladi se preko tihog 120-milimetarskog ventilatora, što je za mnoge važan podatak budući da NAS-evi često umeju da budu bučni, a i zbog toga što se radi o mašinama koje rade 24/7, te je važno obezbediti dobru kulturu rada.


qnap_ts453a_8_s.jpg


Imajući u vidu da će računari stalno biti uključeni, važni su i podaci o potrošnji. Ona je deklarisana na 1.61W u System sleep režimu, na 18.86W u HDD standby režimu, odnosno na 32.35W u punom radu. Nivo buke je takođe dat i iznosi 19.7 dB(A), što je više nego prihvatljivo. U praksi NAS nije pravio buku te će čak i kućni korisnici biti zadovoljni tim aspektom rada uređaja.

Konačno, prelazimo na "ono što pravi razliku" - softver sa kojim stiže TS-453A, kao i razne mogućnosti upotrebe...

Softver i korišćenje

Na samom početku smo rekli da QNAP TS-453A pripada srednjoj do višoj klasi NAS uređaja. Međutim, koliko to znači onima koji ovakve naprave nikada nisu koristili i kakvo iskustvo oni mogu očekivati? Dobra vest za sve jeste da je QNAP puno uradio u proteklom periodu na prilagođavanju svojih uređaja najrazličitijim grupama korisnika. Posledica toga jeste da danas zaista svako jeste u stanju da koristi NAS.


qnapos11_s.jpg


Dobar deo zasluga za to ide odličnom QTS 4.2 operativnom sistemu baziranom na Linuxu, koji je izuzetno lagodan za korišćenje, ma na koji način ga koristili - direktno ili preko mreže. Podešavanje je zaista intuitivno i rudimentarno, tako da zbilja svako može da u veoma kratkom roku počne da koristi napravu, dok za zahtevnije korisnike i naprednije stavke uvek možete da se obratite naširoko dostupnoj dokumentaciji. Drugim rečima, TS-453A je zaista namenjen svima, i svako će biti u stanju da ga koristi u skladu sa svojim zahtevima, željama i potrebama


qnapos12_s.jpg


Kada se koristi preko brauzera, odzivnost je veoma dobra i izuzetno smo zadovoljni ukupnim iskustvom. Treba reći i da smo probali i neke pregledače koji nisu na spisku zvanično podržanih, i svejedno nismo uspeli da pronađemo situaciju u kojoj bi nešto pravilo problem. Na listi zvanično podržanih pregledača nalaze se Microsoft Internet Explorer 10, Mozilla Firefox 8, Apple Safari 4 i Google Chrome verzije - ili njihove novije. Mi smo probali i Operu i još par manje popularnih pregledača i nismo ustanovili probleme sa kompatibilnošću.

 qnapos14_s.jpg


Spektar mogućnosti i podešavanja je neverovatan! Da sve bude još bolje, proizvođač se postarao kroz mogućnost preuzimanja raznih dodataka za Turbo NAS OS, koji pomažu unapređenje funkcionalnosti, produktivnosti, opcija. Tu su Qfinder Pro, Cloud alati, Qsync, Q'center Virtual Appliance, Qsnap i tako dalje. No, ono najbolje zatičemo tek u samom operativnom sistemu.

 qnapos15_s.jpg


Naime, postoji čitav spektar alata koji su pisani za QTS 4.2 operativni sistem i koje možete preuzeti direktno poput aplikacija sa bilo koje prodavnice, u samo par klikova. Aplikacije su razvrstane po kategorijama, tako da ih veoma lako možete sortirati i razvrstati, te pronaći ono što vam je potrebno. Naravno, broj aplikacija nije ogroman, ali je tu sve što je potrebno i funkcionalno. Da li želite da koristite napravu za bekap? Ili možda hoćete da uživate u multimedijalnim sadržajima, 4K strimingu? Potreban vam je uređaj za virtuelizaciju? Ili pak za video nadzor? Ništa lakše, instalirate odgovarajuću aplikaciju i povežete IP kamere.

 qnapos16_s.jpg


Deljenje fajlova, enkripcija, zaštita, sve to je lako ostvarivo uz QNAP TS-453A. Povezali smo štampač i prepoznao se i na računarima koji su sa NAS-om povezani mrežom. Koristili smo Download Station sa kojim se mogu skidati BitTorrent fajlovi, koristili smo ga na različite načine - preko daljinca, brauzera, miša i tastature. Sve u svemu, izuzetno smo zadovoljni odzivnošću sistema i svim funkcionalnostima koje donosi. Možete istestirati diskove koje ste ugradili i na taj način se uveriti u nivo njihovih performansi.

 qnapos17_s.jpg

qnapos18_s.jpg


Da sve bude još lepše, svaku od pomenutih opcija je moguće podesiti do najsitnijih detalja. Nije stvar u tome što možete bekapovati, već što možete programirati to bekapovanje u sitna crevca; nije stvar u mogućnostima deljenja sadržaja, već što možete veoma detaljno podesiti ko ima pravo kakvog pristupa, u koje vreme i za koje sadržaje. Tu je i veliki broj alatki za nadgledanje sistema, dodatne informacije, kontrolu parametara rada, resursa, mrežne servise, korisnike, aplikacije, reprodukciju različitih vrsta multimedijalnih sadržaja...Verovatno su priložene fotografije sasvim dovoljne da ilustruju mnoštvo mogućnosti ovog NAS uređaja.

 qnapos26_s.jpg

qnapos27_s.jpg


Na samom kraju ovog odeljka, istakli bismo i aplikaciju za mobilne telefone, koja donosi nekoliko korisnih stvari. Najzanimljivija je svakako funkcija daljinca, pošto se na taj način vaš telefon pretvara u kontroler sa kojim je lako, brzo i efikasno moguće koristiti NAS. Na taj način dobijate još jednu opciju za upravljanje, i to onu koja će uvek biti uz vas, u vašem džepu ili torbici.


qnapos28_s.jpg

Finalni utisci

Veoma je lako doneti zaključak o ovom uređaju. Budući da se radi o modelu koji spada u srednje-višu kategoriju, dolazi sa mnoštvom mogućnosti i naprednih podešavanja. Istovremeno, lako je prilagodljiv i u stanju je da obavlja posao i u kompleksnim i u jednostavnim okruženjima, radilo se o kući, kancelariji ili zabavi. Tu je i nekoliko zaista specifičnih opcija, poput karaoke podrške zahvaljujući integrisanom audiju visokog kvaliteta.


qnapos1_s.jpg


Moramo priznati da nas je oduševio spektar opcija i mogućnosti koje smo zatekli na ovom polju, kome se vraćamo nakon izvesne pauze. Opcija je toliko da ne znamo ni kako bismo počeli da navodimo pozitivne stvari. TS-453A stiže u izvanrednom pakovanju, sa kvalitetnim hardverom, te softverom koji omogućava zaista mnogo. Ne samo da je QTS fantastičan izbor za jedan NAS operativni sistem, već su tu mnoge napredne stavke za koje je zaista problematično osmisliti sve načine upotrebe, budući da je reč o proizvodu koji množe koristiti mnoštvo korisnika u kompleksnim okruženjima. Imate potrebu za virtuelizacijom? Odgovoriće na to bez ikakve zadrške. Želite samo da puštate multimediju? Nikakav problem. Softver funkcioniše odlično, opcija i mogućnosti je maltene bezbroj, a šlag na torti je što je sve prijemčivo i tehnički slabije potkovanim korisnicima.


qnap_ts453a_nagrada.jpg


Imajući u vidu sve izrečeno, te mnoštvo opcija i naprednih mogućnosti - koje su, pak, veoma lako dostupne, što je pravi podvig koji nije lako izvesti - smatramo da QNAP TS-453A zaslužuje veoma visoku preporuku sa naše strane. Innovative Technology priznanje je nešto što sve ređe dodeljujemo, na našu žalost, ali ovog puta smo se susreli sa proizvodom koji zaista nudi mnogo. Sa cenom od oko 66 hiljada dinara, on je fantastičan izbor za razna poslovna okruženja i potrebe, kojima je primarno i namenjen, ali i kafiće i barove, kućne korisnike, sve kojima je potreban veliki, pouzdan i bezbedan skladišni prostor. Nadamo se da ćemo u budućnosti videti veću popularizaciju ovakvih uređaja i tehnologija u domaćim okvirima.Prednosti:

- Ogroman broj mogućnosti
- Ugodno korišćenje bez stresa
- Ultimativni media server
- QTS operativni sistem radi odlično
- Veliki broj podržanih aplikacija
- Četiri slota za proširenje kapaciteta
- Četiri Ethernet porta za mnoštvo opcija u okruženjima sa dosta računara
- Jedinstvene mogućnosti u vidu izlaza za mikrofon, bekapa na jedan klik i još nekih stavki


Nedostaci:

- HDMI portovi nisu 2.0 tipa


Uređaj na test ustupio Mikro Princ d.o.o.

Zvanična stranica uređaja.

Komentari

0 Dodaj komentar

Editorijal: Šta je NAS i da li vam je potreban?

Predstavljamo: QNAP TS-EC880U R2 NAS

10203
10205
10206
10207
10208
10209