Greška

Došlo je do greške.

Test: QNAP TS-351-4G

27.04.2019 15:58 | 0 Hardver
Test: QNAP TS-351-4G

Kada gužva i frka sa podacima na telefonu, notebook-u ili tabletu postanu alarmantni i podaci počnu da “kipe” iz tesnih memorijskih kartica, pravo vreme je za NAS uređaj. Ne čekajte da vas problem preduhitri već na vreme i bez stresa počnite da razmišljate o “sigurnoj kući” za vaše podatke!

QNAP TS-351 je onaj tip NAS uređaja, odnosno mesto na kome bezbedno čuvate vaše podatke, a koji bi svaka savremena porodica morala da ima pod opcijom - obavezno. Nije u pitanju luksuz već realna potreba u smislu čuvanja sve većeg broja podataka u vidu slika, dokumenata, video klipova, muzike koje pravite uz pomoć računara, telefona, tablet i sličnih uređaja. Sve te podatke koji se nakupe u memoriji nabrojanih uređaja je potrebno prebaciti i rasteretiti skučeni memorijski prostor, ali po potrebi im lako pristupiti kada vam zatrebaju. To je najprostijim rečima suština NAS uređaja.

Postoje razni, za kućna okruženja, manje firme ali i velike poslovne sisteme. Danas se bavimo jednim NAS uređajem sa tipično kućnom namenom. Naravno, da to ne umanjuje njegov značaj jer su krajnji korisnici kao pojedinci, često veoma zahtevni jer tačno do u detalje znaju šta im treba i kako žele da olakšaju i ubrzaju svakodnevni rad.

QNAP_TS_351_1s.jpg 

QNAP TS-351 je jedan mali i po dimanezijama kompaktan uređaj sa prevashodnom namenom da ga povežete sa kućnim ruterom i da putem mreže razmenjujete, čuvate i snimate željene podatke. U tu svrhu, u ovaj model možete ugraditi tri klasična hard diska (3.5” formata) i dva M.2 SSD-a. Možete umesto ovih prvih koristiti i 2.5” HDD/SSD modele, ali ćete morati da dokupite odgovarajući adapter. Sasvim dovoljno za prosečne pa čak i one malo zahtevnije korisnike, bar kada se radi o raspoloživom prostoru za snimanje podataka.

QNAP je poznat po relativno jednostavnoj instalaciji NAS uređaja i lakoj upotrebi, a što u značajnijoj meri razbija predrasude i oslobađa straha korisnika kada se prvi put susretne sa NAS uređajem. Ne mali broj korisnika prilično zazire jer se neosnovano plaši da su NAS uređaji komplikovani za rad, tako da se odlučuju na korak nabavke, tek kad ih muka natera tj. popune zadnji bajt prostora na svom telefonu ili računaru. Naravno da ne treba robovati predrasudama i da je bolje ranije krenuti sa nabavkom NAS-a jer će vam život biti značajno lakši, a podaci sigurniji i dostupni na jednom mestu. Pri tome ne zaboravite, da su vam dostupni u svakom trenutku – bilo da ste kod kuće ili napolju, jer svom NAS uređaju možete pristupiti preko interneta i u trenutku dobiti željeni fajl.

QNAP TS-351-4G - karakteristike

Može vam se učiniti na prvi pogled da ste o ovom uređaju već čitali na stranicama Benchmark sajta i pamećenje vas definitivno dobro služi. Naime, izgled kućišta i čitavog TS-351 uređaja je gotovo istovetan prethodno testiranom TS-328 modelu. Izgled i osnovna namena su slični, ali TS-351 koristi drugačiju platformu, nešto boljih specifikacija kako bi čitav osećaj u radu podigao na viši nivo, pa oni koji su imali prilike da probaju oba uređaja će svakako zaključiti da se ponašaju za nijansu drugačije.

QNAP_TS_351_2s.jpg 
QNAP_TS_351_3s.jpg

Ono što je bitno i u ovoj klasi pristupačnijih kućnih NAS uređaja jeste da TS-351 podržava RAID 5 nivo uparivanja i povezivanja diskova. Ova vrlo korisna funkcionalnost do skora nije bila dostupna u segmentu kućnih već samo onim skupljim, namenjenim poslovnim modelima. Prednost RAID 5 nivoa je  u tome što kombinuje brzinu RAID 0 i sa druge strane nudi veći kapacitet od RAID 1 i RAID 10 konfiguracija. RAID 5 podrazumeva prisustvo minimum tri fizička diska i na svakom od njih čuva podatke za eventualni oporavak ukoliko dođe do havarije nekog od diskova koji čine RAID 5 konfiguraciju. Dakle, pored brzine tu je i princip sigurnosti, tako da RAID 5 režim važi za jedan od najsigurnijih načina povezivanja kada je u pitanju rad više diskova povezanih u RAID nivoe. Zbog prethodno navedenog, ovaj režim rada diksova instaliranih u NAS uređaj su kao stvoreni za potrebe krajnjih korisnika.

QNAP TS-351 je shodno svojoj prvenstvenoj nameni korišćenja u kućnom okruženju zasnovan na dvojezgarnoj Intel platformi koju čini Celeron J1800, čija dva jezgra rade na 2.41GHz u kombinaciji sa 4GB DDR3L memorije. Dotična platforma podržava AES 256 hardversku enkripciju, čime se zapravo preporučuje kao dobra konfiguracija za rad sa Windows i Android uređajima. Ipak, imajte u vidu da je dotični Celeron direktan potomak nekadašnje Atom serije, pa ne očekujte čuda u pogledu top performansi. Imaćete sasvim dovoljno brzine i prostora za komforan rad vaših uređaja i brzo migriranje podataka. Veza sa mrežnom infrastrukturom se uspostavlja preko jedne gigabitne konekcije, a što je poptuno u skladu sa mogućnostima bazne procesorske platforme oko koje je izgrađen ovaj NAS.

NAS_sys_s.jpg 

Još jedan bitan detalj koji razlikuje TS-351 u odnosu na TS-328 je prisustvo dva M.2 slota za rad SSD diskova kojih nije bilo u ranijoj TS-328 verziji. Zbog njihove lakše instalacije, ali i generalno boljih performansi – to svakako vrednujemo kao dodatnu prednost potonjeg modela. Praktično imate dodatne dve pozicije za SSD-ove, jer ne morate da žrtvujete jednu od tri fioke za klasične HDD diskove da bi ugradili 2.5” SSD. Vrlo praktično i nadasve korisno iz ugla krajnjeg korisnika

Kućište uređaja je napravljeno kao i u slučaju pomenutog TS-328 modela. Malo, izduženo i kompaktno sa belom ABS plastikom, omogućuje da ga lako smestite u neki kutak radnog ambijenta gde će najmanje smetati. Prednji panel poseduje jednu rebrastu vertikalu na kojoj su smešteni LED indikatori aktivnosti uređaja i njegovih glavnih funkcionalnosti (power, LAN, USB, diskovi i SSD). U donjem delu su smešteni “power” taster i deo sa USB 3.0 priključkom za brzo prebacivanje podataka sa vaših USB “flešića”.

 QNAP_TS_351_front_s.jpg

Oslobađanje pristupa kavezu i fiokama u koji se instaliraju diskovi će izgledati pomalo čudno jer je potrebno povući i skliznuti plastični deo kućišta uređaja koji prekriva praktično 2/3 čitavog NAS-a. Tada će se pred vama ukazati kostur uređaja sa fiokama i mini matičnom pločom sa M.2 slotovima. Ugradnja diskova je jednostavna zahvaljujući plastičnim šinama koje uvode diskove u radnu poziciju, dok je jedino malo nezgodnije pristupiti M.2 slotovima, ali uz malo pažnje ćete ih smestiti u tačno potrebnu poziciju.

Nakon toga je TS-351 spreman za rad. Povezivanje sa ruterom je neminovno jer ovaj NAS ima samo jednu LAN konekciju. Možete i direktno u LAN port vašeg PC računara, ali ćete onda ostati bez internet konekcije (ukoliko imate jedan LAN port na ploči) što svakako nije opcija. Pošto ste povezali NAS na lokalnu mrežu, skinite sa net-a i pokrenite “Qfinder Pro” alat pomoću koga ćete inicijalizovati i pristupiti delu za konfiguraciju NAS uređaja. Posle toga je sve jednostavno jer se kroz intuitivni postupak podešavanja, NAS u potpunosti prilagođava vašim željama i potrebama.

 qts_tiering_s.jpg

Zanimljivo je aktivirati opciju brzog keširanja ako u NAS sistemu imate prisutan M.2 SSD. U ovu svrhu može poslužiti i neki manjeg kapaciteta. Funkciju keširanja aktivirate i podešavate iz opcije kontrolnog panela QTS OS-a. Takođe je u kontekstu ubrzanja klasičnih mehaničkih diskova, jedan brzi M.2 SSD moguće iskoristiti kroz “auto-tiering” funkciju koja pomoću “pametnog” algoritma prati koje podatke najčešće koristite i potom ih smešta na najbrži deo virtuelnog diska (SSD) u vašem NAS sistemu.

Ponovo skrećemo pažnju da su efekti SSD keširanja korisni, ali i ne svemogući jer procesor sa SSD-om komunicira preko jedne PCI Express transportne putanje u verziji 2.0 što će reći da je maksimalni transfer ove specifikacije ograničen na 500MB/s. Sasvim dovoljno da se ubrza rad hard diskova i uposli gigabitni LAN.

NAS_SSD_cache_s.jpg 

Softverska strana QNAP TS-351 NAS uređaja je jednako dobra i “jaka”. To je već dobro poznata dodatna vrednost QNAP NAS uređaja, a važi i za ovaj pristupačni model. Otuda možete eksperimentisati i podešavati do mile volje.

Posebno je zanimljiva mogućnost da ga koristite pored čuvanja podataka i kao napredni media plejer. Naime, za to služi HDMI izlaz i integrisano grafičko jezgro u samom Celeron procesoru. Dovoljno je da prikačite tastaturu i miš na USB portove i zabava može da počne. TS-351 može hadrverski da dekodira H.264 format, sasvim dovoljno za uživanje u dobrom kvalitetu slike i zvuka.
 nas_disks_s.jpg

U radu je TS-351 bešuman i skoro neprimetan da nije trepćućih LED dioda. Provetravanje diskova je solidno kao i čitavog unutrašnjeg dela koje zbog prisutnih ventilacionih otvora sa prednje strane maske, duguljastog oblika tunela i strujanja koje pravi 9 cm veliki ventilator na zadnjem delu uređaja, tokom čitavog testa je održavao potrebnu radnu temepraturu kako bi ugrađeni diskovu pružili maksimum performansi.

QNAP TS-351-4G - performanse

Performanse:

QNAP_TS_351_4s.jpg

Windows 10 File Explorer - kopiranje

Sekvencijalno kopiranje velikih datoteka ( 12GB file )
čitanje
pisanje
QNAP TS-328
QNAP TS-351-4G
0 225 450 675 900
veće je bolje (MB/s)
Sekvencijalno kopiranje malih datoteka ( 4GB files )
čitanje
pisanje
QNAP TS-328
QNAP TS-351-4G
0 225 450 675 900
veće je bolje (MB/s)

 

I/O Meter - performanse

Performanse diskova - IOMeter ( veliki fajlovi (1024 MB) )
sekvencijalno čitanje
sekvencijalno pisanje
QNAP TS-351-4G
0 1750 3500 5250 7000
veće je bolje (MB/s)
Performanse diskova - IOMeter ( mali fajlovi (4 Kb) )
sekvencijalno čitanje
sekvencijalno pisanje
QNAP TS-351-4G
0 1750 3500 5250 7000
veće je bolje (MB/s)

QNAP TS-351-4G - zaključak

QNAP TS-351-4G bi trebao da bude pristupačan NAS kućni uređaj za svakodnevno korišćenje ili kao “backup” rešenje za male kućne firme. Cena od 360€ baš i ne govori tome u prilog, što ga je ovog puta i udaljilo od nagrade, Naročito ako ga poredimo sa TS-328 modelom koji je uzgred imao i dve gigabitne konekcije, te bio 100€ jeftiniji.
 
Međutim, niko ne može poreći da je TS-351-4G glatko radio, bez ikakvih trzavica, bilo pri reprodukciji Full HD H.264 filmova ili kopiranju ogromne količine podataka. U tom pogledu nama je lično više prirastao srcu nego pomenuti TS-328 koji je imao te dotične uspone i padove u radu, oličene kroz “impulsne” skokove i padove u vrednosti transfera, a čak i u pojedinim slučajevima trzavice prilikom puštanja pomenutih filmova u 1080p/H.264 formatu. Takođe bio je i vidno sporiji prilikom podizanja NAS sistema. To je definitivno posledica slabije platforme na bazi ARM procesora. 
 QNAP_TS_351_5s.jpg
 
Nije ni TS-351 po tom pitanju šampion. Brzina mu nije jača strana, ali konstantne performansame jesu, a što vam u krajnjem dođe na isto jer džabe vam veći transfer ako njegova vrednost konstantno osciluje u situacijama kada to ne bi trebalo da bude slučaj. A upravo tu se TS-351 pokazao “jakim”, jednom kada “zagrize” fajl, transportuje ga konstantnom brzinom, sve do momenta kada se kopiranje ne završi. Sasvim odgovarajuće za kućne potrebe.
Poseban kvalitet proističe iz lake i jednostavne procedure instalacije, ono po čemu je QNAP i do sada bio poznat. Na to dodajte i bogatu softversku podršku pomoću koje lako možete pronaći i podesiti njegovu radnu ulogu, čak i u neke specifične svrhe (sistem nadzora, bezbednosna funkcija, itd...) 
 NAS_transfer_s.jpg
 
Sistem keširanja pomoću SSD diskova je dobar, ali ne i svemoguć. Ne očekujte instant poboljšanja i da od vaših diskova napravi čudo i duplira im performanse. Ne, ne, to nije slučaj, već je potrebno vreme kada će kroz rad i “snimanje” vaših radnih navika, sistem keširanja pružiti maksimum. To je jednostavno proces. Da li ponuđene performanse zaslužuju žrtvu izdatka za jedan solidan M.2 SSD – pa to je već pitanje za diskusiju i smatramo da vredi samo ukoliko imate opciju jeftinog SDD-a manjeg kapaciteta, jer u suprotnom je bolje SSD koristiti onakvim kakav jeste (poseban SSD “storage pool”) u punom kapacitetu i maksimumu njegovih performansi koje su najmanje duplo brže od najbržih hard diskova. Otuda je preporuka da ne preterujete u smislu izdatka na brze M.2 NVMe SSD diskove, jer će čak i oni manjeg kapaciteta, sporijih brzinskih specifikacija NVMe x2, sasvim dobro ispuniti svoju misiju. 
 QNAP_TS_351_6s.jpg
 
QNAP TS-351 je dizajniran da bude vaš kućni “špajz” za podatke i fajlove, kojim više ne treba da tvrdoglavo gušite i pretrpavate ograničeni prostor memorije telefona i notebook uređaja. Brzo i jednostavno ih prebacite na NAS, kome možete pristupiti u svakom trenutku i na svakom mestu. Možete ih optimalno organizovati, tako da svaki član porodice dobije svoj kutak za podatke kojima može pristupiti kada to hoće uz obaveznu zaštitu privatnosti od neovlašćenog pristupa drugih. Jednom rečju QNAP TS-351 je vaš mali, lični, kućni data centar na koji se u svakom trenutku možete osloniti!
 
 
Prednosti:
- Jednostavan za upotrebu
- Brzo se konfiguriše
- Podržan RAID 5
- Kompaktan
- USB za brzo prebacivanje podataka sa eksternih memorija
 
Nedostaci:
- Visoka cena
- Samo jedan Gbe LAN
 
CENA: 360€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: HPE OfficeConnect OC20 (Video)

Test: QNAP TS-963X

10203
10205
10206
10207
10208
10209