Greška

Došlo je do greške.

Test: QNAP TS-328

18.10.2018 10:00 | 0 Hardver
Test: QNAP TS-328

QNAP TS-328 poseduje sve ono što je potrebno da bi većinu običnih korisnika i manjih firmi rešio brige oko čuvanja bitnih podataka. Verujemo da ste se već našli pred izazovom šta činiti sa gomilom starih CD, DVD i direktorijuma na računaru, prepunih važnih porodičnih uspomena. Sa druge strane, ako ste mali privrednik onda poslovnu dokumentaciju valja čuvati na sigurnom mestu jer to od vas zahteva i zakonodavac. Sve to ne mora da bude glavobolja već pravo malo zadovoljstvo, a za to se potrudio QNAP ponudivši TS-328 kao pristupačno i praktično rešenje za bezbedno čuvanje vaših podataka.

Jedno od najnezgodnijih pitanja korisnika, posebno onih manje upućenih, običnih, koji pored svakodnevnog korišćenja računara uz to još imaju manji biznis (agenciju, radnju i sl.), jeste kako sačuvati sve bitne porodične i poslovne podatke. Ako se malo bolje udubite u problematiku, videćete da odgovor nije nimalo lak. Postoji mogućnost da podatke čuvate na USB fleš memorijama u vidu duplih ili trostrukih kopija, ali postoji opasnost po sigurnost kao i vrlo verovatna situacija da se neki od njih izgubi – i to baš kada je najpotrebniji, po nepisanom Marfijevom zakonu. 
 
Na sreću postoji rešenje. Možda nije tako bezbolno u smislu finansija tj. onako kako to većina korisnika zamišlja jer iskreno, ne postoji čarobni štapić koji bi olako rešio ovaj prilično ozbiljan zadatak - sigurnog čuvanja podataka uz dovljno raspoloživog prostora. Većina čak nije ni svesna koliko su podaci dragoceni - što shvataju tek kada nastane havarija.
 
Danas ćemo vam prikazati jedan krajnje praktičan, upotrebljiv i ne tako skup QNAP NAS uređaj koji svoju upotrebnu vrednost najbolje dokauzje u realnim situacijama svakodnevnog korišćenja. U pitanju je pristupačan uređaj obzirom na ozbiljnost uloge ovih namenskih uređaja i kao idealan je za kućna i manja SOHO poslovna okruženja. Dakle ne radi se o baznom, jeftinom i u pogledu važnih opcija kompromitovanom uređaju, već o rešenju koji će svojim mogućnostima pozitivno iznenaditi čak i one naprednije korisnike, naviknute da dotične funkcije mogu koristiti isključivo na većim i skupljim NAS modelima.
 
 QNAPTS3281.jpg
 
QNAP TS-328 je u osnovi jednostavan uređaj sa vrlo naprednom softverskom dimenzijom. Naime osećaj u radu koji pruža varira od krajnje jednostavnog do veoma naprednog tj. onoliko koliko vi to poželite. Praksa je pokazala da veliki broj korisnika u ovoj ciljnoj grupi ubacuje po potrebi diskove u jedan ovakav nas uređaj sa tri pozicije za prijem HDD uređaja. Pri tome njihovi zahtevi za sigurnošću i brzinom u radu nisu zanemarljivi. Dakle, možda i najteža ciljna grupa koja želi jeftin, siguran i brz NAS uređaj.
 
Ovaj QNAP se baš sa takvim izazovima uhvatio u koštac. Zbog toga je TS-328 prvi NAS uređaj u ovoj klasi (sa 3 HDD fioke) koji pored standardnih RAID 0 i 1, dozvoljava kreiranje  RAID 5 konfiguracije diskova koja je u današnje vreme možda i najpopularnija među korisnicima. Ova tehnologija kombinuje princip performansi i neprekidnog testiranja ispravnosti skladištenih podataka. Upravo ono što većini treba i to čini jednako na svim diskovima koje ste ubacili u NAS uređaj.
 
Dakle, umesto tz. tehnike pravljenja identične fizičke kopije podataka (Mirroring – RAID 1) koja zahteva korišćenje dodatnog diska, ova tehnika povezivanja HDD uređaja, koristi sistem proračuna pariteta i dotične podatke upisuje na hard disk. Kada dođe do greške, RAID 5 može da oporavi podatke sa pokvarenog diska koristeći upravo podatke o parnosti na nekom od prisutnih diskova. Bitan detalj je da se ovi podaci ne čuvaju samo na jednom disku, a što svakako naglašava princip sigurnosti. Prilično praktično rešenje u svakodnevnom radu i stvarnim situacijama korišćenja.

QNAP TS-328 - karakteristike

QNAP TS-328 je uređaj kompaktnih dimenzija i dopadljivog izgleda. Zbog toga zauzima malo mesta i lako se uklapa u ambijent stana, kuće ili kancelarije. Ispod poklopca belog kućišta se nalaze tri fioke za ugradnju hard diskova ili SSD uređaja. Zanimljiv detalj je da diskovima ne možete pristupiti direktno, spolja već morate skinuti veći de poklopca kućišta NAS uređaja da bi pristupili unutrašnjosti HDD ležišta i predviđenim plastičnim šinama. Deluje komplikovnao prvi put, ali nakon kraćeg upoznavanja shvatate da nije ni malo komplikovano. Kuriozitet je da treća fioka poseduje adapter za prihvat 2.5“ SSD uređaja koji služi za funkciju brzog keširanja podataka. 
 QNAPTS32821s.jpg
 
Uređaj je zasnovan oko Realtek ARM procesora. U pitanju je RTD 1296 četvorojezgarni procesor na 1.4 GHz, uparen sa 2GB radne, operativne memorije. Sasvim dovoljno za primarnu namenu i potrebe ciljane grupe korisnika. Poput jačih modela tako i ovaj QNAP NAS koristi QTS 4.3 operativni sistem – veoma napredno softversko rešenje za upravljanje NAS resursima i pratećim aplikacijama najrazličtije namene koji dodatno proširuju polje. 
 
Iako ne poseduje klasični video konektor za povezivanje ekrana, u mogućnosti je da zbog ugrađenog CPU/GPU rešenja hardverski dekodira, kodira i konvertuje 4K H.264/H.265 10-bitni video materijal, olakšavajući podelu video sadržaja među korisnicima različitih uređaja kako bi im olakšali gledanje porodičnih i drugih video snimaka. U pitanju je veoma praktična opcija, obzirom da je čuvanje i deljenje video snimaka sa putovanja, porodičnih svečanosti  i sličnih sadržaja svakako jedna od primarnih namena ovog uređaja.  
 QNAPTS3283s.jpg
 
Slično je i sa fotografijama, kada TS-328 postaje centralno mesto za njihovo čuvanje i deljenje. U opisane svrhe služi „FIle Station“ aplikacija pomoću koje direktno pristupate folderima sa fotkama i video klipovima sa mobilnim uređajima, tako što vam je omogućeno da direktno povežete mobilni telefon preko USB kabla sa NAS uređajem. Tada možete pokrenuti i „Qphoto“ mobilnu aplikaciju i odmah snimiti fotku, video te ih sačuvati na TS-328. Sve fotografije i video klipove možete kriptovati i sačuvati ih od neželjenih pogleda. Obzirom na snagu ugrađenog procesora, proces dodatne enkripcije se obavlja „u letu“ bez pada u performansama prilikom kopiranja podataka.
 
Kao što se da naslutiti, QNP TS-328 je napravljen da brzo barata sa prilično velikim i zahtevnim fajlovima. Osećaj brzine i glatkog rada je itekako bitan. Da bi ispoštovali taj zahtev u QNAP-u su odlučili da ovaj NAS opreme sa dve gigabitne LAN konekcije koje možete agregirati u jedan brzi link, duplo veće propusne moći od pojedinačnih. To konkretno znači da možete bez ikakvih problema postići brzine kopiranja sa transferom od 200MB/s. Dovoljno je ući u operativni sistem uređaja i u opciji koja stiče podešavanja mrežne konfiguracije uključiti opciju „Port trunking“ pomoću koje se dve prisutne LAN konekcije pretvaraju u jednu ultra brzu. Međutim, potrebno je imati sa druge strane i odgovarajući „pametni“ switch sa podržanom opcijom agregacije linka kako bi osetili blagodeti dodatne brzine koje pruža ovaj NAS uređaja. Obratite pažnju prilikom nabavke vašeg „switch“ uređaja jer je nekada razlika u ceni u odnosu na sporije modele gotovo minimalna i meri se u 10-ak evra, a benefit je 10-20x brži transfer podataka. U tom kontekstu je dobro obratiti i pažnju na matični klijent uređaj kao i na mogućnost da li koristite pomenutu agregaciju linkova dve prisutne  LAN karte u računaru. Na Windows 10 Pro OS-u za sada su podržani Intelovi gigabitni kontroleri.  
 QNAPTS3284s.jpg
 
Ovo neprestano ponavljamo jer loša mrežna infrastruktura itekako može da potpuno pokvari utisak o NAS uređaju, a prebacivanje podataka učini nepodnošljivo sporim. Obzirom da TS-328 NAS raspolaže svim preduslovima brzog rada i kopiranja, prava je šteta „ugušiti“ ga lošim izborom switch-eva i mrežnih adaptera. Vredi se malo pomučiti i potrošiti koju sitnu paru, zarad ozbiljno boljih performansi i većeg komfora u radu!
 
QNAPTS3285s.jpg
 
Instalacija je veoma jednostavna i intuitivna jer se sve svodi na nekloiko koraka kroz interfejs dobro vam poznatog web pretraživača. Ne morate biti nikakav ekspert za mrežno radno okruženje kako bi konfigurisali i pustili u rad TS-328. Tome u velikoj meri pomaže odličan QTS softver, komponenta na kojoj je QNAP dosta radio i uložio evidentnu količinu truda. Posle nekoliko koraka i podešavanja glavnih parametara rada NAS je spreman za korišćenje. Možete mu pristupati iz njegovog web QTS interfejsa ili File Explorer-a, svejedno. Toplo vam preporučujemo da otvorite QNAP nalog i time iskoristite opciju cloud servisa. Preporučujemo i „Qfile“ mobilnu aplikaciju pomoću koje putem mobilnog telefona direktno pristupate podacima na NAS uređaju ili ih snimate na njegove diskove u željene direktorijume. Jednostavno, sve se dešava po nekoj logici postupaka na koje ste već uveliko navikli radeći na računarima i mobilnim uređajima. QNAP TS-328 će sve željene podatke brzo i sigurno sačuvati.

QNAP TS-328 - performanse u radu

Sekvencijalno kopiranje velikih datoteka ( 12GB file )
čitanje
pisanje
QNAP TS-453Bmini
QNAP TS-431P2
QNAP TS-328
0 225 450 675 900
veće je bolje (MB/s)
Sekvencijalno kopiranje malih datoteka ( 4GB files )
čitanje
pisanje
QNAP TS-453Bmini
QNAP TS-431P2
QNAP TS-328
0 225 450 675 900
veće je bolje (MB/s)

QNAP TS-328 - zaključak

QNAP TS-328  poseduje sve ono što je potrebno da bi većinu običnih korisnika i manjih firmi rešio brige oko čuvanja bitnih podataka. Verujemo da ste se već našli pred izazovom šta činiti sa gomilom starih CD, DVD i direktorijuma na računaru, prepunih važnih porodičnih uspomena. Sa druge strane, ako ste mali privrednik onda poslovnu dokumentaciju valja čuvati na sigurnom mestu jer to od vas zahteva i zakonodavac. Sve to ne mora da bude glavobolja već pravo malo zadovoljstvo, a za to se potrudio QNAP ponudivši TS-328 kao pristupačno i praktično rešenje za bezbedno čuvanje vaših podataka. Ne čekajte da vam se desi kvar sa diskom i katastrofa sa podacima jer će vas „čupanje“ podataka koštati više nego ovaj NAS uređaj, a o količini brige i pretrpljenog stresa da i ne pričamo.
 
QNAPTS3286s.jpg 
Korišćenje je do maksimuma pojednostavljeno, ali istovremeno to ne znači da je lišeno naprednih mogućnosti i funkcija koje je QNAP mudro implementirao kroz ekosistem pratećih aplikacija. Ovaj NAS će biti uposlen onoliko koliko vi to poželite i na način koji to vama najviše odgovara. Upravo tu je razlika između QNAP i sličnih NAS uređaja – u postojanju veoma naprednog softverskog okruženja koje QNAP hardver izdiže za koplje iznad konkurencije.
QNAP je TS-328 pripremio za izazov brzine u radu, ali i dalje je problem sa mrežnom infrastrukturom. Mali je broj korisnika svesnih ove činjenice sve dok se ne pojave problemi, mahom poslovnih. Brza mrežna oprema je skupa i nedostupna većini prosečnih korisnika i malih firmi, ali i pak postoje aktuelna gigabitna rešenja koja značajno popravljaju utisak brzine za samo malo više novca u odnosu na najjeftiniji 100Mbps standard. Ovaj NAS je spreman da iskoristi sve brzinske injekcije koje mu ponudite. Otuda obratite i malo pažnje i uložite koju stotinu evra u bržu mrežnu opremu – definitvino se isplati.
 
Ko ne voli da se upušta u tematiku mrežnog hardvera, mogu da mu pomognu prisutni USB portovi. QNAP TS-328 raspolaže sa dva brza USB 3.0 od kojih je jedan postavljen na prednju (sa instant backup tasterom), a drugi na zadnju stranu uređaja. Pride tu je i jedan klasični USB 2.0 port za eventualnu opciju nadogradnje bežičnim Wi-Fi adapterom. USB 3.0 služe isključivo za prebacivanje podataka sa USB memorija i sličnih USB storage rešenja na NAS. Nije podržana, bar ne kod ovog modela, opcija da se NAS preko USB-a poveže direktno sa računarom i da glumi jednu „džinovsku“ USB memoriju na koju možete direktno kopirati podatke sa PC-a preko USB veze. 
 QNAPTS3282s.jpg
 
Konačno sumiramo utiske. QNAP TS-328 je vrhunski projektovan NAS uređaj za one manje zahtevne ali sa važnošću svojih potreba ništa manje bitnim korisnicima. Primetno je kako je QNAP dizajnirajući ovj uređaj u svakom trenutku imao na umu korisničke potrebe – kako one esencijalne, tako i one naprednije. Najvažnije je što ove reči nisu samo puki marketing, već je sve tokom testiranja dokazano u vrlo realnim i za korisnike stvarnim situacijama sa kojima se svi mi, svakodnevno susrećemo. QNAP definitivno ima iskustvo koje poput čarobnjaka koristi prilikom pravljenja svojih NAS uređaja, predviđajući sve naše želje i potrebe. Zbog toga je QNAP TS-328 pun pogodak u centar potreba malih kućnih i poslovnih korisnika. Sve što vam treba da sigurno sačuvate podatke i u svakom trenutku im brzo pristupite, a da vas pri tome ne košta previše. Otuda zaslužuje našu bezrezervnu preporuku.
 
 
Prednosti:
- Logičan i nezahtevan
- Kompaktne dimenzije
- Pristupačna cena
- 2x Gbps LAN port
- QTS Softver
- RAID 5
 
Nedostaci:
- Sporo podizanje uređaja
 
CENA: 250-300 €
 
Korisna adresa: MikroPrinc

Test: D-Link DIR-878 AC1900 MU-MIMO Wi-Fi ruter

Test: QNAP TVS-951X

10203
10205
10206
10207
10208
10209