Greška

Došlo je do greške.

Test: QNAP TS-253D NAS (Video)

08.12.2020 14:14 | 0 Hardver
Test: QNAP TS-253D NAS (Video)

U pitanju je NAS sa brzim parom 2.5 GbE kontrolera koji mogu da rade u agregiranom modu ukoliko imate pametni svič sa pomenutoim funkcijom. Takođe, poseduje i PCIe x4 slot za proširenje 10 GbE ili WiFi karte. Posebna pogodnost je i prisustvo HDMI porta koji ovaj NAS pretvara u mini radnu stanicu ili kućni media plejer uređaj. Jednom rečju, korisnici će uživati sa ovim sjajnim uređajem, ali samo ukoliko su spremni da izbroje...

NAS uređaji postaju sve zanimljiviji čak i prosečnim korisnicima na ovdašnjim prostorima. Postaju svesniji njihove velike upotrebne vrednosti, pa ne čudi što zadnjih par meseci imamo sve više upita sa raznih strana o tome koji uređaj preporučujemo i koji bi najbolje odgovarao potrebi malo zahtevnijeg prosečnog korisnika za kućni posao ili manju firmu.
 
 
 
Danas imamo priliku da vam predstavimo jedan tipični NAS uređaj nove generacije namenjen kako kažu u QNAP-u profesionalnom korisniku. U pitanju je QNAP TS-253D, NAS veoma atraktivnog izgleda i dobrih tehničkih specifikacija koje su koliko do juče krasile mnogo skuplje modele.

Karakteristike

Šta je to kod ovog uređaja što ga čini posebnim. Pre svih performanse jer su jedan od ključnih faktora prilikom odluke o izboru adekvatnog NAS uređaja. To se odnosi na brzinu prebacivanja i “backup-a” koja je uglavnom bila ograničena prisustvom brzih Ethernet portova. Zbog toga Qnap TS-253D upošljava 2.5 GbE standard i to ne jedan, nego dva ovakva porta koji se mogu agregirati u jedan maksimalnog protoka od 5 Gb u sekundi. Pri tome je bitno napomenuti da za tu svrhu koristi RJ45 BASE-T standard konekcije. 
 
nas1s.jpg
 
Jedino se spremite da uložite u bržu inforastrukturu. Jedan brzi pametni svič košta koliko i sam TS-253D NAS, ukoliko vam je u mislima agregacija dva 2.5Gbe porta.
 
Pored toga TS-253D ima i mogućnost ugradnje dodatne PCIe karte sa brzim 10GbE portom ili dva takva pošto koristi PCIe x4 interfejst druge generacije – dovoljno da maksimalno pogura 2 GB podataka u sekundi. 
 
Osim LAN portova, pomenuli smo prisustvo dva USB-A 3.2 5Gbps porta, jedan pozadi i jedan napred sa funkcijom brzog prebacivanja podataka sa USB “flešića” i to pritiskom na namenski taster što nam se više sviđa od softverskih rešenja.  
 
nas2s.jpg
 
Specijalitet je svakako prisustvo HDMI 2.0 porta pomoću koga TS-253D pretvarate u svojevrsni media plejer jer je moguće direktno gledati filmove na TV-u u 4K rezoluciji sa 60 kadrova u sekundi. Za malo veći užitak treba dokupiti namenski daljinski upravljač.
 
Solidne multimedia karakteristike su obezbeđene prisustvom Intel Celeron J4125 četvorojezgarnog procesora koji korene vuče iz Intel Atom serije, Imaju ugrađeno HD600 grafičko jezgro dovoljno za reprodukciju u UHD rezoluciji. Uređaj je definitivno brži od prethodnih rešenja baziranih na slabijim ARM procesorima.  
 
nas3s.jpg
 
Uređaj ima dve fioke za diskove koji podržavaju izmenu diskova “na vruće” tzv. Hot Swap. Vrlo je lepo i moderno dizajniran sa dopadljivom dvobojnom maskom tako da odudara od klasičnog NAS izgleda. Fiokama se pristupa tako što pomoću prekidača sa strane oslobađate masku urađaja. Vrlo jednostavan potez učinjen zbog estetskog momenta. Ko mari za izgled svojih uređaja svakako će pozdraviti ovaj potez QNAP-a.

Softver

Osim solidnog hardvera za ovu cenovnu klasu, TS-253D se odlikuje odličnim softverom. QNAP je oduvek bio “jak” na tom polju a ovog puta smo imali prilike da isprobamo najnoviju verziju operativnog sistema još lepšeg grafičkog interfejsa, brojnim sistemskim i sigurnosnim unapređenjima. Vrlo je lep i logičan za korišćenje a proziva se kao i do sada iz klasičnog web pretraživača. 
 
nas4s.jpg
 
Posebno nam se svideo doterani deo za praćenjem zauzeća resursa tako da u svakom trenutku imate kontrolu nad radom NAS uređaja. Svakako treba pohvaliti ulepšani deo za preuzimanje aplikacija. SVe je mnogo lepše za rad i svakako ostavlja bolji utisak od konkurencije. Tamna strana je veće angažovanje resursa pa u pojedinim operacijama se oseća “atomski” hardver i usporenje dok se ažuriraju pojedine opcije. Korisni alati su na dohvat ruke i vrlo upotrebljivi. Većina ih se besplatno preuzima iz prodavnice aplikacija. 
 
Prvo i osnovno vam je bitno da imate laku organizaciju i pristup fajlovima preko mreže sa što više različitih uređaja. A, za tu svrhu služe File Station 5 i “Qfile” aplikacija sa grafičkim interfejsom sličnim Windows File Explorer-u koju besplatno preuzimate iz GooglePlay-a. Mi mo probali kombinaciju Windows i Android OS-a i to funkcioniše bez greške u lokalu.
 
nas5s.jpg
 
Kada je u pitanju pristup podacima kada niste kod kuće u lokalnoj mreži, za obične korisnike je myQNAPcloud najjednostavnije rešenje koje se bazira na Qnap cloud servisu dostupnom za korinsike njihovih uređaja. Dovoljno je otvoriti nalog i prijaviti NAS uređaj čime vam se omogućuje pristup uređaju i podacima sa bilo kog mesta sa internet konekcijom. Jedina mana ovog sistema je što se podaci prevlače preko cloud servera što znači da nije baš pogodan za prebacivanje velikih podataka.
 
Ako vam je to u mislima onda VPN veza postaje najbolja alternativa za šta služi QVPN aplikacija, mada i ona ima svojih ograničenja prilikom korišćenja na javnim internet pristupnim mestima. 
 
nas6s.jpg
 
Zbog toga je ponavljamo myQNAPcloud najjednostavniji za običnog korisnika u smislu podešavanja i korišćenja jer to možete učiniti i sa mobilnog telefona, kada vam u nekom trenutku zatraže na uvid neki dokument, zamislite da ste u sudnici, ili nekoj administraciji - bukvalno se preko Qfile aplikacije ulogujete na NAS preko myQNAPcloud servisa i pogledate tj. preuzmete željeni dokument. Sve je potpuno logično i jednostavno i maksimalno brzo i što je važno odlično funkcioniše. 
 
Takođe tu je i nama omiljena aplikacija za preuzimanje torrent datoteka - Download Station koju samo napunite linkovima i posle preuzmete željene aplikacije ili igre, savršeno jednostavno.
 
nas6s.jpg
 
Nama je takođe bitna i sinhronizacija podataka na daljinu. Qsync to radi savršeno jednostavno i ponavljamo logično - definišete direktorijume koje sinhronizujete na računaru i NAS sve ostalo automatski obavlja. Sve to može i preko udaljenih uređaja putem interneta ili čak između dva NAS uređaja. Nama je to od životne važnosti jer naš montažer živi i radi u drugom gradu, a na taj način izbegavamo usporenja najpopularnijih cloud rešenja. Sve je direktno uz napomenu da tada ne koristimo myQNAPcloud već rešenje bez posrednih cloud servera.  
 
Tu su i brojni sistemi za backup, periodični presek stanja podataka, hibridni bekap koji koristi cloud i lokalne diskove. Za strimovanje filmova i muzike na unakrsnim mobilnim i računarskim platformama, softveru za video nadzor itd. O softveru koji QNAP nudi bi zaista mogli da pričamo satima.

Utisci u radu

Jedna od važnijih osobina NAS uređaja i njegovog softvera jeste jednostavna upotreba. Ko ima imalo predznanja o korišćenju računara sa ovim uređajem neće imati problema. Instalacija je skraćena u odnosu na neka ranija vremena i modele. Instalirate diskove, povežeta ga na WiFi ruter ili svič, upalite ga i na vašem računaru pokrenete Qfinder Pro. Kada uređaj detektuje i kada mu ruter tj. svič dodeli IP adresu, konfigurišete pristup u par koraka. Izaberete željenu RAID konfiguraciju u zavisnosti da li su vam bitne performanse ili sigurnost podataka ili čak oba kriterijuma i možete da počnete sa uživanjem korišćenja TS235D NAS sistema.
 
nas7s.jpg
 
A iskustvo je zaista uživanje. Mi smo na žalost imali na raspolaganju samo obični, gigabitni smart svič od par desetina evra kako bi “uparili” gigabitnu vezu. Nismo imali pristup brzim QNAP svičevima ali ćemo u nekim budućim prilozim svakako potruditi da to učinimo jer samo tako možete sagledati pravi potencijal ovog modela. Što bi rekli sitan ali dinamitan – link sa Intel LAN kartama pod “desetkom” se pokazao značajno živahnijim sa duplo većim transferom od uobičajenih rešenja a to svakako pogoduje kod prebacivanja velikih fajlova i instalacija. NAS se inače značajno brže podiže od nekih ranijih modela iz ove kategorije.
 
Performanse u modu agregiranog 2x1GbE linka 
 
Sekvencijalno kopiranje velikih datoteka ( 12GB file )
čitanje
pisanje
QNAP TS-253D
Synology DS1520+
QNAP TS-453Bmini
QNAP TS-431P2
0 225 450 675 900
veće je bolje (MB/s)
Sekvencijalno kopiranje malih datoteka ( 4GB files )
čitanje
pisanje
QNAP TS-253D
Synology DS1520+
QNAP TS-453Bmini
QNAP TS-431P2
0 225 450 675 900
veće je bolje (MB/s)
 
Može vam se učiniti da za neku ozbiljniju namenu koja traži više prostora na diskovima, rešenje sa dve fioke može biti ograničavajuće, ali ukoliko nemate trenutno novca za modele sa četiri ili više fioka, možete dokupiti naknadno proširenje modul sa 8 fioka koje se povezuju preko USB 3.2 10Gbps veze ili 16 fioka preko SATA 3 veze. Takođe tu je i pomenuti slot za eventualnu ugradnju WiFi karte kako bi vam bio dostupan bežičnim putem.  

Zaključak

QNAP je napravio natprosečno fleksibilan, brz i upotrebljiv NAS uređaj. Ova firma je uvek bila poznata po tome što je korak ispred po pitanju primene bržih standarda. Pogledajte samo karakteristike ovog NAS uređaja – jer kod konkurencije ćete teško pronaći uređaj sličnih karakteristika, ako to i uspete uz neke neizbežne kompromise, QNAP će ga potući na polju softvera. Ali to ima i svoju cenu od 400 i malo više evra za dotični TS-253D model. Ako mislite da je to previše za model sa dve fioke imate i opciju sa 4 i 6 fioka + pomenutu opciju dodavanja eksternih modula. 
 
 
 
Zaključujemo konstatacijom da ukoliko Vam treba NAS modernih specifikacija i softvera, sa opcijom PCIe slot aza nadogradnju mnogobrojnim karticama za brze USB 3.2 10gbps portove, Wi Fi, ili još brži 10Gb eternet za što manje novca, onda izbor bez svake sumnje pada na ovog QNAP mališana. Sitan ali dinamitan. QNap mu je podario toliko opcija da mu jednostavno nećete moći odoleti. Broj učinjenih unapređenja će vas lako prelomiti u njegovu korist uprkos na početku većoj ceni. Jednom rečju pravo storage rešenje za napredne kućne korisnike!

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Honor WiFi 6 Plus (Video)

Synology predstavio potpuno novi DSM 7.0

10203
10205
10206
10207
10208
10209