Greška

Došlo je do greške.

Test: QNAP TS-1264U-RP 4G

10.08.2022 12:46 | 0 Hardver
Test: QNAP TS-1264U-RP 4G

Početni model NAS uređaja za server ormare će zadovoljiti potrebe poslovanja manjih i srednje malih firmi koje se u svojoj osnovnoj delatnosti u velikoj meri oslanjaju na informatičku infrastrukturu. Manje, više danas svaka firma ima potrebe za jednim ovakvim NAS uređajem. Prednost lake upotrebe i kompaktnih dimenzija sa potencijalno velikim skladištenim prostorom za podatke i svojom multifunkcionalnom prirodom, apsolutno preporučuju QNAP TS-12634U-RP. Uz sve nabrojano, fer cena zaokružuje lep utisak pa je ovaj NAS opcija koju je teško zaobići ukoliko ozbiljno planirate posao i čuvanje poslovnih podataka…

QNAP TS-1264U-RP je početni model NAS uređaja za server ormane. U pitanju je ozbiljna sprava za čuvanje i deljenje datoteka u lokalnoj mrežnoj infrastrukturi , čak i mnogo više od toga zahvaljujući odličnom QTS softveru i pratećim aplikacijama. Ova konstatacija se posebno odnosi na manje i srednje male firme koje nemaju puno novca i pri tome im je jedan ovako centralizovan sistem podataka - “zlata vredan”.

QNAP je ovaj rack-mount NAS model napravio baš po merama ciljne grupe. Dakle, manje firme koje pametno ulažu u svoj posao, a čija se delatnost iz osnova  zasniva na dobro projektovanoj i optimizovanoj informatičkoj  infrastrukturi koja omogućava visoku operativnu efikasnost, a što je u krajnjem i glavna odlika manjih kompanija.

Pošto je za takav profil firmi postavljanje odgovarajuće mrežne infrastrukture jedna od većih stavki u poslovnim troškovima, nakon svega što postavljanje brze i kvalitetne mreže podrazumeva i nakon što se izdvoji novac za jedan kompaktan i kvalitetan ormar sa pratećim UPS i switch uređajima, svakako treba pronaći mesta i pravu poziciju za njegovo veličanstvo NAS.

qnap_TS_1264U_rp_1s.jpg 

Obično u tim situacijama ljudi pominju i misle na serverske sobe i slične stvari koje su zapravo za mnoge firme nedostižan pojam, ovom uređaju ne treba tako nešto jer je građen za kompaktne ormare koji se točkićima odguiraju u svoj izdvojen kutak neke od prostorija koja je za ovu svrhu dobila i funkciju server kutka. Baš je i pravljen sa mišlju uštede prostora ali da pruži sve prednosti ozbiljne mrežne infrastrukture. Danas su proizvođači prepoznali tu vrstu potrebe manjih firmi i QNAP TS-1264U-RP je upravo predstavnik tog tipa uređaja novog talasa, namenjen ozbiljnijoj poslovnoj strani upotrebe.

qnap_TS_1264U_rp_2s.jpg 
Tu na scenu stupa QNAP TS-1264U-RP koji u 2U formatu nudi čak 12 pozicija za diskove, dok konkurencija mahom u istom formatu nudi tek 8.  Zatim tu je Intelov četvorojezgarni centralni procesor, dve 2.5 GbE mrežne konekcije, mogućnost proširenja upotrebom odgovarajuće PCIe x2 kartice i na kraju, napajanje sa redundantnim modulom. Baš ono što treba ciljnoj gupi korinsika, ni manje ni više – jednom rečju krojen od strane krojača koji zna svoj posao. NAS sa ovakvim karakteristikama se savršeno uklapa u ostatak specifikacija mrežne opreme, a da pri tome u svakom trenutku vodi računa o iznosu troškova.

Karakteristike koje će vas obradovati

QNAP  TS-1264U-RP kao NAS koncept odgovara korisnicima sa stavom koji tako često čujemo u poslednje vreme – ne mogu da platim puno, ali zato je lista zahteva sve samo ne skromna. Takav tip uređaja je zaista teško napraviti jer ili su cenovno preskupi i nedostižni ili su toliko osiromašeni u svojim opcijama da potpuno izgube smisao definisanih potreba ciljne grupe.

Ipak, QNAP se vidno potrudio da od početka dizajnira i otelotvori jedan takav uređaj na radost svih onih koji znaju da cene vrednost jednog dobro konfigurisanog ali pristupačnog NAS-a.

 qnap_TS_1264U_rp_3s.jpg

Toga postajete svesni već tokom prvog susreta sa ovim uređajem. Njegova mala dubina kućišta je zaista iznenađenje. Meri svega 42.3cm. Uz standardizovanu širinu od 48cm i visinu od 8.9 cm, našlo se prostora da se smesti čak 12 “hotswap” fioka za 3.5” HDD ili 2.5” HDD ili SSD uređaje. Naravno za razliku od običnih NAS modela za krajnje korinsike, ovde vam ne trebaju posebni adapteri za različite formate diskova jer metalne fioke već imaju predviđene pozicije za montiranje kako smo već i navikli.

Što se samog kvaliteta izrade tiče, on je na uobičajeno visokom nivou kakav smo uostalom i navikli kada su u pitanju QNAP NAS “rack mount” uređaji i u tom pogledu nema iznenađenja, uprkos činjenici da je sa svojih 2300-2500€ osetno pristupačniji od drugih modela slične namene.

qnap_TS_1264U_rp_5s.jpg 

Gornji poklopac za pristup hardveru je podeljen na dva dela pa se onaj kojim pristupate odeljku za proširenje memorije i eventualni dodatak PCIe kartice, podiže poput haube omogućujući neometan i lak pristup unutrašnjosti.

Gledajući ga sa prednje strane prisutna je klasična QNAP konfiguracija. Maksimalno iskorišćen prostor zbijenih fioka u ćetiri kolone i tri reda, dok su ivice maske sa bočnim prošrenjima, zapravo držači koji vam omogućavaju lako vađenje i instalaciju u server ormar. Na levoj ivici ispod QNAP logoa se već uobičajeno nalazi svetlosna identifikacija radnog statusa NAS uređaja i aktivnosti  pojedinih funkcija. Svaka od fioka ima svoj statusni LED indikator.  Sa zadnje strane se pristupa redundantnom  napajanju gde je svaki od dva modula snage 300W. Oni se naravno menjaju u slučaju kvara “na živo”, dok NAS radi. Tako je to u poslovnom svetu gde nema prekida u radu.

 qnap_TS_1264U_rp_6s.jpg

Na zadnjem delu pristupate konektorima i u tom pogledu je TS-1264U-RP krajnje konkretan, bez suvišnih ili nedostajućih konekcija, tačno ono što vam treba kako bi se pravilno povezao i brzo radio. Zato vam nudi dve 2.5 GbE LAN veze koje možete uz pomoć “trunking” opcije spojiti u jedan virtuelni sa boljim 5 GbE protokom. Tik ispod LAN konekcija se nalazi par klasičnih USB-A 2.0 portova na koje možete spojiti eksterne USB memorije i diskove, ali i periferije jer tu je i 4K HDMI port, pa ovaj NAS kada mu prikačite tastaturu i miš i uz to povežete monitor, radi kao nezavisan uređaj zahvaljujući prirodi ugrađenog procesora i dual boot operativnom sistemu. Za brzu vezu i prebacivanje podataka sa eksterne memorije, primarno služe dva brza USB-A 3.2 Gen2 porta sa protokom od 10 Gbps, svaki.

 qnap_TS_1264U_rp_4s.jpg

A kod smo već kod karakteristika recimo da je ovaj NAS sistem baziran na Intel procesorskoj platformi. U QNAP u su vodili računa o ceni, ali i o tome da ugrade procesorsku platformu dovoljne snage kako bi veliki broj diskova u sistemu radio bez uskih grla i usporenja. Operedelili su se za Intel Celeron N5105 verziju četvorojezgarnog procesora sa frekvencijom podešenom na 2900 MHz. Iako ova verzija Celeron čipa vuče korene od nekadašnje Intel Atom serije, u međuvremenu je postala daleko moćnija i snažnija od svojih dalekih  predaka. Raspolaže sa dovoljno snage kako bi izvuka maksimum performansi i usaglasila mogućnosti sa ostatkom karakteristika TS-1264U-RP uređaja. Dakle, nemojte brinuti može li da obezbedi adekvatan transfer i pri tome je vrlo živahan u najnovijoj verziji QTS 5.0 operativnog sistema i pratećim aplikacijama. Isto tako, nije ni preterano spor prilikom podizanja sistema, ostvarujući uobičajeno vreme za ovu klasu uređaja.

 qnap_TS_1264U_rp_7_s.jpg

Hladi se pasivno, hladnjakom koji koristi strujanje vazduha jednog od dva 8 cm velikih ventilatora primarno namenjenih za provetravanje prostora između fioka diskova, a konkretno za svrhu hlađenja CPU-a koristi usmerivač vazduha u vidu jednog kartonskog vazdušnog tunela. Praktično, efikasno i svakako tiše od neke male zujalice.

U osnovnoj konfiguraciji TS-1264U-RP raspolaže sa 4GB RAM-a pa morate voditi računa o broju pokrenutih aplikacija istovremeno što ćete vrlo lako kontrolisati zahvaljujući odličnom i lako preglednom dizajnu QTS 5.0 OS-a koji ih prikazuje sistemom velikih, lako uočljivih tab-ova.  Maksimalno, memoriju možete proširiti na 16 GB što je optimum imajući u vidu mogućnosti ugrađenog četvorojezgarnog procesora. To činite dodatkom klasičnih SO-DIMM DDR4 modula poput onih na laptop računarima.

 qnap_TS_1264U_rp_8s.jpg

Za proširenje služi jedan PCIe x2 slot sa specifikacijama 3. generacije u koji možete instalirati jednu od mnogobrojnih kartica za dodatak funkcionalnosti iz QNAP asortimana, bilo da je u pitanju multiportna 10 GbE ili kartica sa slotovima za M.2 SSD uređaje i slično. Skrećemo vam pažnju kako TS-1264U-RP nema standardno podršku za rad sa M.2 SSD uređajima, pa ako vam je u mislima SSD keširanje, moraćete da dokupite PCIe karticu dodatak ili da koristite klasični 2.5” SATA SSD, pošto je dotična Qtier 2.0  opcija keš akceleracije, standardno prisutna u QTS 5.0 OS-u.

Dobar softver zaokružuje funkcionalnost

Već ste dobro upoznati sa našim stavom da bez dobrog softvera nema funkcinalno zaokruženog uređaja, ma koliko koristio hardver naprednih specifikacija. Srećom, Qnap TS-1264U-RP stiže sa najnovijom verzijom dobro poznatog QTS 5.0 operativnog sistema. Jednim od najboljih ako ne i najboljim na ovoj vrsti uređaja.

qnap_TS_1264U_rp_10s.jpg 

Od ranije smo ljubitelji QTS-a, ali ovog puta QNAP je na visini zadatka, obzirom da QTS 5.0 prevazilazi sve dosadašnje verzije. Doteran je do najmanjeg detalja i verujemo da ga se ne bi postideo ni neki klasični desktop sistem. Toliko dobro radi i toliko je grafički interfejs doteran da izgleda kao jedan od najboljih Linux baziranih operativnih sistema uopšte. Baziran je na poslednjoj Linux  5.1 distribuciji,  koja donosi bolju optimizaciju rada sa procesorima i integrisanim grafičkim rešenjima, bolje sigurnosne opcije, ubrzanje rada sa SSD uređajima, a što u kombinaciji sa grafičkim poboljšanjima predstavlja veliki plus za novi QTS OS.

Posebne pohvale zaslužuje grafički interfejs i okruženje jer to je ono glavno što korisnik primeti. Od nekada bagovitih i ružnih, do bola sporih operativnih sistema koji su istraumirali i odbili veliki broj korinsika NAS rešenja, QNAP je došao do QTS verzije kada slobodno možemo reći radi glatko, brzo i lepo poput Windows OS-a. Bravo!

 qnap_TS_1264U_rp_11s.jpg

 

Sve je grafički predstavljeno skoro do savršenstva, instalacija i pokretanje aplikacija se daleko brže i jednostavnije obavlja. Sistem tab jezičaka ubrzava navigaciju i prelazak iz aplikacije u aplikaciju jednim klikom. Sve to se odvija savršeno glatko, baš kao i klik na tastere bez čekanja i predomišljanja sistema, povećanje i smanjenje aktivnih prozora se odvija trenutno i glatko, a ukoliko nešto ne možete da pronađete, obzirom da je napredniji grafički sistem i veći broj opcija nesumnjivo doveo do toga da su neke od popularnih opcija postale “skrivene”, služi veliki centralno polje za pretragu.

Jednom rečju QTS 5.0 sa svojim detaljnim i obimnim Control Panelom postaje vrlo ozbiljan operativni sistem, uz uverenje nakon višendeljnog rada, kako je u pitanju definitivno najbolji upravljački softver za NAS uređaje.

 qnap_TS_1264U_rp_12s.jpg

Pri tome je procedura instalacije maksimalno olakšana i pojednostavljena. Sistem menia je logično postavljen tako da je navigacija krajnje laka jer osim jasne i brze identifikacije potrebnih opcija, izvršavanje je gotovo trenutno. Kada se setimo kako je sve to izgledalo ranije, ne možemo, a da ne sakrijemo douševljenje onim što je postignuto sa QTS 5.0 verzijom operativnog sistema.

O opcijama za backup smo do sada nebrojeno puno pisali. Konfiguracija sa 12 diskova je savršena za RAID 5 i naknadno ubacivanje diskova u skladu kako vam se ukaže potreba tokom poslovanja. Istovremeno će vam pružiti punu korist kombinujući faktor performansi i sigurnosti uz maksimalnu  iskorišćenost prostora na diskovima. Opcija zaista imate na pretek i to ne samo u radu sa podacima, backup-om, već i virtuelzaciji kada treba podići više virtuelnih mašina u slučaju zahteva poslovnog procesa.

 qnap_TS_1264U_rp_13s.jpg

Zaista, ozbiljan, vrlo ozbiljan uređaj za manje i srednje male firme koji pri tome ne košta puno imajući u vidu šta sve pruža.

Dobre performanse u realnom radu

Kada proizvođač uklopi odličan softver i pažljivo izabalansirane karakteristike hardvera, rezultati ne mogu da izostanu. Performanse su na nivou onog što vam proizvođač obećava. To baš i nije čest slučaj, ali testirani QNAP TS-1264U-RP ispunjava sve ono što proizvođač spominje u reklamnom materijalu. Pri tome ne treba da ste “suvi” ekspert, niti vam trebaju dani i nedelje podešavanja i optimizacije da bi ste to i postigli, a što je posebna vrednost ovog modela.

qnap_TS_1264U_rp_9s.jpg    

Performanse u realnom radu su veoma dobre. Iz našeg ugla korišćenja to se odnosi na video produkciju i potrebu brzog prebacivanja sirovog i obrađenog video materijala, kao i postupka renderinga direktno na NAS preko brze lokalne mreže. Time u potpunosti izbegavamo korišćenje lokalnih diskova na glavnoj mašini za obradu, a što joj omogućuje manje zauzeće operativnog prostora na diskovima i brži rad.

Kombinujući dva SSD uređaja u RAID Stripe konfiguraciji, bez problema smo postigli 290 MB/s sekvencijalnog čitanja i pisanja, a što je 2.5x brže od uobičajene gigabitne Ethernet konekcije. Tome dodajte da dva 2.5 GbE linka možete agregirati u jedan virtuelni veće propusne moći od 5 Gbps, pa je zadovoljstvo još veće. Naravno, moraćete  da koristite odgovarajući operativni sistem i upravljivi “switch” da bi ovu opciju učinili aktivnom. Bilo kako,  opcije su tu, a na vama je samo da bude kreativni i iskoristite ih do kraja.

Test sistem:

techSpecs.png

 

Kopiranje u Windows File Explorer-u:

qnap_TS_1264U_rp_14s.jpg 

 qnap_TS_1264U_rp_15s.jpg

Jednako impresionira i kada uključite opciju enkripcije podataka kroz aktiviranje u Windows Professional verziji posle koje vrednost transfera ostaje nepromenjena.

QNAP_TS1264U_RP_Performance_Graph.png 

Kada dobrim performansama dodate svestranost ovako dobrog NAS uređaja i napredne mogućnosti hibridnog bekapa kojim povećavate sifgurnost svojih podataka, kombinaciju sa cloud storage rešenjima, sisteme za automatizovani presek i snimanje stanja podataka, upotrebu naprednih sistema deduplikacije koja ne dozvoljava da svoj NAS “zagušite” bespotrebno dupliranim podacima, mogućnost da ga koristite kao storage za sistem video nadzora i još mnogo toga, shvatate brzo koliko je ovo nezamenjiv uređaj u svakodnevnom poslovanju. I sve nabrojano radi automatizovano. Jednom kada ga podesite on faktički obavlja posao za više zaposlenih rešavajući vas muka svakodnevne intervencije. Dovoljno je samo periodično da ga nadgledate i naviknete na luksuz koji vam pruže jedan istinski dobar NAS. A, kada se jednom naviknete na to, zapitaćete se kako ste uopšte do sada radili bez jednog ovakvog uređaja.

I na kraju zaključak

Da li je uopšte potreban? Ipak, sumiraćemo jednim raportom nakon par nedelja rada i druženja.  QNAP TS-1264U-RP nije uobičajeni NAS sa kojim se najčešće susrećemo. To nije kućni model ili za SOHO firme, već one male ali sa ozbiljnijom matricom poslovanja kod kojih je potrebno malo planiranja poslovne aktivnosti, kako bi se sve odvijalo kao po koncu.
 
qnap_TS_1264U_rp_16s.jpg 
 
Spakovan i konfigurisan u skladu sa realnim potrebama opisane grupe, bez suvišnih i često bespotrebnih luksuznih dodatka, QNAP TS-1264U-RP predstavlja esencijalnu vrednost u zadovoljenju primarinih potreba manjih ili srednje malih kompanija kojima je uz glavni potreban drugi NAS uređaj solidnih performansi. Postoje i druga NAS rešenja sličnih karakteristika, ali po osetno većoj ceni.
 
Ono što je posebna vrednost konkretnog modela je lak i jednostavan postupak konfigurisanja i stavljanja u pun pogon. Ne samo to, već i kao drugi NAS u našem sistemu je prošao proceduru setup-a za kratko vreme i počeo sa radom kao da je već godinama prisutan u našem server ormaru. Zbog toga QNAP zaslužuje posebne pohvale jer je jedan ovako koristan uređaj maksimalno pojednostavio i približio onima koji imaju realne potrebe za ovakvim tipom NAS uređaja.
 
qnap_TS_1264U_rp_17s.jpg 
 
Sve to uz zaista korektnu cenu u kontekstu njegove svestranosti namene i posebno sigurnosti vaših podataka koji mogu da vam budu pri ruci u svakom trenutku, potpuno obezbeđeni od nekih nepredviđenih situacija koje sprečavaju njihov gubitak i to uz potpuno automatizovan proces koji vas rešava potrebe stalnog, svakodnevnog nadzora.
 
I sve to u poslovnom, zahtevnijem okruženju. Velika fleksibilnost u radu, sigurnost radnog okruženja podataka bilo sa stanoviša hardvera kroz komponentu redundantnog napajanja ili softverskog sistema zaštite – ovaj QNAP TS-1264U-RP predstavlja odlično rešenje i vrednost jer kada na vagu stavite tih 2K evra i sa druge strane sve koristi u prethodno opisanim situacijama – ovaj NAS zaslužuje preporuku, obzirom da jedan NAS ovakvih mogućnosti nikada do sada nije bio pristupačniji!
 
_____________________________
 
Prednosti:
- Jednostavan za upotrebu
- Dobre performanse
- 2x 2.5GbE, 5 Gbps agregacija
- Odličan QTS OS
- 12 fioka za diskove u 2U formatu
- Redundatni modul za napajanje
- Lak pristup opcijama za proširenje mogućnosti
 
Nedostaci:
- Nedostaje M.2 podrška u osnovnoj konfiguraciji
 

Cena: 349.999,99 dinara (sa zaračunatim PDV-om)
 
Korisna adresa: Mikroprinc

Test: QNAP TS-364-4G NAS sa tri fioke i RAID 5 opcijom

10203
10205
10206
10207
10208
10209