Greška

Došlo je do greške.

Test: QNAP HS-453DX hibridni kućni NAS sistem

10.11.2019 15:48 | 0 Hardver
Test: QNAP HS-453DX hibridni kućni NAS sistem

Neobičnog izgleda koji potpuno odudara od klišea standardnih NAS rešenja, ovaj QNAP pronalazi način kako da se ugnjezdi u okruženje savremenog doma kako svojim prefinjenim izgledom, tako i vanserijskim performansama, te mogućnostima koje do sada niste sretali na ovoj klasi uređaja.

Ovaj put vam predstavljamo jedan poptpuno drugačiji NAS. Dizajniran je i zamišljen u suštini kao jedan klasični kućni multimedijalni mrežni sistem za skladištenje, deljenje i reprodukciju sadržaja, ali svojim obilkom je nešto što do sada nismo videli. Jako nam se svideo!
 
U prvi mah nam se učinilo da se iza QNAP HS-453DX krije još jedan u nizu klasičnih NAS uređaja, ali iznenađenje je usledilo kada smo otvorili pakovanje i prvi put ugledali siluetu ovog uređaja, zaista originalnog dizajna.
 
 QNAP_HS_453DX_1s.jpg
 
Iza metodologije označavanja modela ovog proizvođača smo odmah znali da prima četiri diska, ali tek kada smo videli njegovu horizondalnu strukturu, shvatili smo puno značenje pojma hibridne NAS strukture, kako su i gde stala četiri diska u ovako tanko položeno kućište uređaja.
 
Lepa vizuelna pojava potiče od tankog horizontalnog kućišta bele boje. Gornji deo uređaja u vidu jedne ploče prekriva aluminijumski poklopac šampanj boje pa je utisak da ovaj NAS definitivno ima stila tj da je pravi kućni uređaj namenjen filmofilima, ali zašto ne i audiofilima...
 
 QNAP_HS_453DX_2s.jpg
 
Zamišljen je da ponudi dobre performanse i dovoljno prostora svima koji gledaju filmove i slušaju muziku. Istovremeno može da radi i kao samostalan uređaj za reprodukciju 4K HDTV video sadržaja, pa je nedvosmisleno tokom dizajniranja, QNAP imao nameru da zameni dosadašnje DVD i Blu-ray plejere. Sve to u kombinaciji sa brzim mrežnim standardom komunikacije, čini jedan jako, jako poželjan savremen kućni uređaj kome vrlo lako vidimo mesto u svakom iole savremenijem domu.

QNAP HS-453DX – karakteristike

U kućištu širine 40 cm i visine nepunih 4.5 cm koje je usput duboko 22 cm i teško 2.5 kg, stiže najnoviji QNAP kućni NAS uređaj. HS-453DX je baziran na Intel Celeron J4105 četvorojezgarnom procesoru koji svoje korene vuče iz nekadašnje Intel Atom serije. Napredak u tehnologiji izrade tranzistora omogućuje mu rad bez aktivnog rashladnog sistema, a što ima za posledicu još jednu osobinu kojom se radikalno razlikuje od klaisčnih NAS uređaja – u radu je potpuno tih i bešuman!
 
 QNAP_HS_453DX_3.jpg
 
QNAP_HS_453DX_4.jpg
 
Procesor ima integrisano Intel HD 600 grafičko jezgro sa hardverskim ubrzanjem prilikom konverzije različitih video formata. Signal šalje na veliki ekran televizora ili monitora preko HDMI 2.0 porta sposobnog da prikaže sadržaje 4K rezolucije pri osvežavanju od 60 kadrova u sekundi. To znači da ga možete direktno spojiti za LCD TV velike dijagonale preko HDMI kabla i uživati u filmovima vrhunskog kvaliteta reprodukcije. U toj nameri pomaže i daljinski upravljač koji se isporučuje u kompletu sa ovim QNAP NAS uređajem.
 
Da bi se procesor uspešno izborio sa reprodukcijom UHD sadržaja opremljen je sa 8 GB RAM memorije. Takt procesora varira u rasponu od 815MHz-2.5GHz. Što se tiče dela za skladištenje prostora, on može da primi dva klasična 3.5” hard disk uređaja i dva M.2 NVMe ili SATA SSD uređaja. Hard diskovi se “pakuju” u predviđene dve fioke koje se nalaze skrivene ispod prednje maske koja se “lepi” magnetnim mehanizmom. Ispod se nalaze tasteri za otključavanje fioka i “power” taster sa pratećom LED signalizacijom aktivnosti uređaja. Ukoliko se opredelite za totalnu SSD NAS konfiguraciju, dotične fioke imaju pozicije za montiranje 2.5” SATA SSD diskova. Inače, diskovi se mogu vaditi i menjati “na vruće”.
 QNAP_HS_453DX_5s.jpg
 
QNAP_HS_453DX_6s.jpg
 
QNAP_HS_453DX_7s.jpg 
 
Da bi pak instalirali M.2 diskove u predviđene konektore potrebno je skinuti metalni poklopac uređaja, što činite odvrtanjem vijaka sa donje strane kućišta. Nakon što skinete poklopac shavatićete da je ova velika površina od metala zapravo ogroman pasivni hladnjak koji direktno tj preko termalne trake, naleže na jezgro procesora i čitavom površinom prenosi toplotu u okruženje. Zato je poklopac nakon višečasovnog rada topao, ali ne i vruć. 
 
Ispod poklopca će se ukazati matična ploča koja u prednjem delu poseduje dva M.2 2280 konektora za SATA SSD diskove. M.2 PCIe NVMe modeli nisu podržani. Da bi prebacili ogromne 4K video fajlove, neophodna je brza mreža. Zato HS-453DX poseduje 10GbE mrežni kontroler i to sa Base-T interfejsom koji omogućuje da se ovaj uređaj lakše integriše u kućno okruženje jer ne zahteva specijalne konektore i kablove. Usput tu je za svaki slučaj još jedan, klasični gigabitni LAN port. Spomenimo da ovaj NAS podržava i hardversku enkripciju podataka “u letu”, prilikom kopiranja.
 
 QNAP_HS_453DX_8s.jpg
 
QNAP_HS_453DX_9s.jpg
 
Moramo pomenuti još jedan simpatičan detalj koji se odnosi na prisustvo USB-C priključka i koji omogućava da na ovaj NAS prikačite vaš Mac računar i iskoristite Thunderbolt 3 tako što ćete napraviti svojevrsni adapter za potrebe 10 GbE mrežne konekcije.
 
Inače, HS-453DX na svojoj poleđini pored pomenutog USB-C konektora, nudi i dva USB-A 3.0 konektora, dva klasična USB 2.0 priključka, jedan RJ45 gigabitni i jedan 10GBASE-T mrežni port. Pored toga tu su jedan HDMI 2.0 ([email protected]) i jedan HDMI 1.4b ( [email protected]) konektori, zatim dva 3.5 mm ulaza za mikrofon i jedan 3.5 mm linijski audio izlaz za aktivne zvučnike ili pojačalo. Na samom kraju se nalazi i mikro-taster za resetovanje uređaja.
 
 QNAP_HS_453DX_10s.jpg
 
QNAP_HS_453DX_11s.jpg

QNAP HS-453DX – utisi u radu

Ovaj NAS se lako stavlja u funkciju i jednostavno koristi kao i bilo koji QNAP uređaj zahvaljujući odličnoj softverskoj podršci. Tu pre svega mislimo na QTS operativni sistem, zatim QFinder alat kao i mogućnosti samostalnog Hybrid Desk OS-a koji dozvoljava HS-453DX da funkcioniše kao samostalni uređaj bez potrebe povezivanja sa PC računarom.
 
QNAP_HS_453DX_12s.jpg
 
Zato je potrebno prilikom inicijalnog konfigurisanja uređaja preuzeti sa interneta i instalirati HybridDesk OS i prateće aplikacije da bi mogli da delite fajlove, gledate filmove i fotografije kao i da slušate muziku. To se inače vrlo lako radi tako da uz malo PC intuicije lako postavljate uređaj u funkcionalno stanje.
 
Kada je povezan na PC računar, HS-453DX NAS uređajem se upravlja na standardni način. QFinder alat će detektovati uređaj na mreži i omogućiti da završite prvo podešavanje, da postavite diskove u željenu konfiguraciju i uđete u QTS operativni sistem, odakle ćete podesiti sve detelje do u tančine od načina rada diskova, SSD keš akceleracije, pa do rada mrežnog podsistema. Odatle ćete preko APP prodavncie preuzeti željene aplikacije, pratiti stanje zauzetih resursa i imati uvid u trenutni transfer podataka i aktivnosti pojedinačnih diskova. 

QNAP_HS_453DX_13s.jpg
 
QNAP_HS_453DX_14s.jpg
 
Uz pomoć CloudLink-a možete pristupati vašem NAS uređaju preko interneta na brz i jednostavan način, bez potrebe za konfigurisanjem komplikovane “port forwarding” procedure. Datoteke ćete prebacivati iz “File Station” aplikacije, ali znajte da nisu podržani eksterni mediji sa exFAT sistemom. Moraćete da platite 3.99 USD za aktiviranje i preuzimanje odgovarajućeg drajvera.
 
Filmove, fotografije i muziku možete reprodukovati u klasičnom režimu rada jednog standardnog multimedia plejer uređaja pomoću Kodi i Video HD plejera.   
 
Inače HS-435DX možete konfigurisati kao Media server uređaj pomoću Plex softvera i tako prenostiti emitovanje filmova i muzike na vaše mobilne uređaje (telefone i tablet računare) kao i namenske uređaje ove vrste poput Google ChromeCast, Apple TV-a i sličnih. 
 
 
 
QNAP_HS_453DX_15s.jpg
 
QNAP_HS_453DX_16s.jpg 
 
Kada su u pitanju audiofili brzo će shavatiti sve potencijalne mogućnosti HS-453DX uređaja u svrhu kreiranja arhive muzičkih kolekcija. U tu svrhu QNAP im nudi Roon server softver, kada NAS uređaj koristite takođe, bez potrebe povezivanja na PC računar. Uz pomoć njega pretražujete i puštate muziku na bilo kom kompatibilnom Android ili iOS uređaju. 
 
Na žalost, mi smo ponovo bili ograničeni mogućnostima naše lokalne mrežne infrastrukture i njenih gigabitnih specifikacija koje nam nisu dozvoljavale transfer veći od 100 MB/s. Ovaj uređaj preko pomenute 10GbE konekcije može mnogo više, ali će vam za dotični porast transfera trebati namenski svič sa podrškom za 10GBASE-T interfejs.
 
Ipak, nije sve tako idealno. Smeta nam pomalo spor odziv uređaja prilikom inicijalnog podizanja sistema i povezivanja na mrežu. Tome je razlog slabija procesorska platforma jer uz sav respekt četvorojezgarnoj arhitekturi, Intel Celeron-J je spor procesor i to se vidi u radu. Nadamo se da će QNAP u skorije vreme pripremiti nešto za značajno moćnijom AMD APU serijom nove generacije koja bi bila nesumnjivo brža i agilnija u ovoj ulozi.

QNAP HS-453DX – performanse

Windows 10 File Explorer - kopiranje

Sekvencijalno kopiranje velikih datoteka ( 12GB file )
čitanje
pisanje
QNAP HS-453DX
0 225 450 675 900
veće je bolje (MB/s)
Sekvencijalno kopiranje malih datoteka ( 4GB files )
pisanje
čitanje
QNAP HS-453DX
0 225 450 675 900
veće je bolje (MB/s)

 

I/O Meter - performanse

Performanse diskova - IOMeter ( veliki fajlovi (1024 MB) )
sekvencijalno čitanje
sekvencijalno pisanje
QNAP HS-453DX
0 1750 3500 5250 7000
veće je bolje (MB/s)
Performanse diskova - IOMeter ( mali fajlovi (4 Kb) )
sekvencijalno čitanje
sekvencijalno pisanje
QNAP HS-453DX
0 1750 3500 5250 7000
veće je bolje (MB/s)

QNAP HS-453DX – zaključak

Lep, zogdan i moderan, to su prvi utisci. U isto vreme toliko različit od sada već pomalo dosadnih crnih “kockastih” NAS kutija. Veoma svestran jer ga možete koristiti kao napredni multimedia plejer i server. Jednom rečju idealan kućni uređaj za koji u prvom momentu i niste svesni koliko poslova obavlja. Najbolja stvar je što uopšte ne zahteva povezivanje sa računarom, već možete ga direktno priključiti na HDMI ekran i uz pomoć pratećeg daljinskog upravljača upravljati uređajem. Još lakše ćete to učiniti sa povezivnajem USB tastature i miša. Ne zaboravite i mogućnost korišćenja preko Android telefona i tablet računara.
 
 QNAP_HS_453DX_17s.jpg
 
Međutim, cena za ovakvo zadovoljstvo nije mala i kreće se u rasponu od 750-900 evra u zavisnosti konfiguracije RAM memorije – znači bez diskova. Ipak, imajte na umu da ovako dizanjnirane i konfigurisane uređaje niste mogli da pronađete na tržištu. Bar ne sa ovako brzim mrežnim opcijama i obiljem prostora za skladištenje uz izbor HDD ili SSD tehnologije diskova tj njihovo kombinovanje. Zbog toga je HS-435DX skoro jedinstven NAS uređaj na tržištu koji uveliko prevazilazi osnovnu namenu ove kategorije uređaja i zbog čega će ga svaki iole zahtevniji kućni korinsik želeti svim srcem!
 
 
Prednosti:
- Brza 10GBASE-T mrežna konekcija
- Odličan dizajn i kvalitet izrade
- USB-C i HDMI 2.0
- Daljinski upravljač
- Multimedia podrška
- Vrhunski QTS softver
- Ne zahteva povezivanje na PC
 
Nedostaci:
- Visoka cena
- Spor procesor
 
CENA: oko 800€
 
Korisna adresa: MikroPrinc

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: QNAP TVS-872XU-RP

Test: QNAP TS-832X-8G

10203
10205
10206
10207
10208
10209