Greška

Došlo je do greške.

Test: Prestigio GeoVision 7777

14.03.2013 17:41 | 1 Mobile
Test: Prestigio GeoVision 7777

Tableti sa ekranom dijagonale 7 inča su verovatno najfleksibilniji u pogledu broja različitih namena. Izuzetno su praktični za skoro svaku namenu. U skladu sa tim, ne čudi to što se Prestigio dosetio da svoj model Geovision 7777 promoviše kao spoj tableta i navigacije. Iskreno govoreći, pored tableta i pametnih telefona mnogi uređaji specifčne namene lako mogu da postanu prevaziđeni i nepotrebni. Najbolji dokaz te tvrdnje je Geovision 7777

Nebojša Todorović

Prestigio je u svojoj Geovision gami generalno smeštao klasične navigacije, ali zbog razvoja Android OS-a i navigacionog softvera za njega, jednostavno nije bilo razloga da se napravi proizvod kao što je Geovision 7777. Suštinski, razlika u odnosu na neki od modela iz MultiPad serije jeste u implementiranom GPS-u i dodatnoj opremi. 

U pogledu hardverske konfiguracije, Prestigio GeoVision 7777 koristi Telechips TCC8925 Cortex A5 SoC-u. Reč je o jednojezgarnom CPU-u baziranom na ARM arhitekturi koji radi na frekvenciji od 1200 MHz. TCC8925 ima implementiran Mali-400 grafički procesor, pa smo u suštini očekivali performanse kao kod prosečnog pametnog telefona od pre nekih godinu dana. No, to nije ni previše bitno, jer imajući u vidu namenu, ovaj hardver bi trebao biti više nego zadovoljavajuć.Za smeštanje podataka, korisniku je na raspolaganju 8 GB memorije, ali zbog obezbeđenog microSD slota, možete proširiti memoriju do 32 GB. Iznenadila nas je implementacija 1 GB RAM-a što je jako dobra vest, s obzirom da to itekako pomaže da korisničko iskustvo bude bolje. Očekivali smo 512 ili 768 MB, a dobili smo dosta više, a naravno treba proveriti i u praksi kako to utiče na performanse.Iako su IPS ekrani sve prisutniji čak i među jeftinim modelima, Prestigio se odlučio na LCD sa TN panelom. Dijagonala od 7 inča je odlična kao izbor za tablet kome je primarna namena navigacija. Ipak, rezolucija je nešto niža i iznosi 800 x 480, ali su uglovi gledanja prilično ograničeni zbog matrice na koju se oslanja. Jednostavno, promena kontrasta i boja je veoma primetna čim se odstupi od idealnog ugla.Dve kamere su prisutne, ali su obe vrlo niske rezolucije. Prednja poseduje senzor od svega 0.3 megapiksela, što vas "osuđuje" na maksimalnu VGA rezoluciju, dok se na poleđini nalazi nešto bolja varijanta sa dva megapiksela. Dobra vest je to što je nosač za vetrobran tako dizajniran da kameru možete koristiti za snimanje tokom vožnje. Naravno, kvalitet snimka nije kao kod uređaja specifično namenjenih za snimanje iz kabine automobila, ali je sasvim dovoljan za potrebe nezahtevnih korisnika.

U pogledu bežičnih konekcija, slot za SIM karticu je izostao iako postoji verzija sa Navitel oznakom koja omogućava 3G konekciju, a su tu BlueTooth 4.0 i WiFi koji podržava b, g i n standarde. Za GPS potrebe implementiran je MTK MT3339, modul Tajvanske kompanije koji se često može pronaći na jeftinijim navigacijama. U praksi, pokazao se kao prilično brz i lako je hvatao signal satelita.


Specifikacije:
 

Specifikacije Prestigio Geovision 7777
Dimenzije 192 x 123 x 9.5 mm
Masa 290g
Baterija Lithium Polymer 2900 mAh
Ekran 7 inča, 800 x 480 piksela
Kamera 2 MP
Prednja kamera 0.3 MP
Procesor Telechips TCC8925 Cortex A5 1200 MHz
Memorija 8 GB skladište, 1 GB DDR3
Proširenje memorije microSD do 32 GB
Priključak za slušalice 3.5mm
Operativni sistem Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich
Konekcije miniUSB, miniHDMI, Wi-Fi 802.11 b/g/n
GPS Da
Cena 19.000 RSD


Dizajn


Dizajn i sadržaj kutije

Prestigio se kao i uvek potrudio oko kvalitetnog pakovanja svog proizvoda i zaista ih moramo pohvaliti oko pažnje na svaki detalj. Dizajn nije odstupio od tradicionalnog manira gde dominira veliki broj specifikacija i karakteristični "karbonska" tekstura. Gotovo sve možete saznati o uređaju i pre nego što ga otpakujete i praktično i nema potrebe proveravati specifikacije na zvaničnoj web stranici.
GeoVision 7777 stiže sa bogatom dodatnom opremom. Ona podrazumeva odličnu "debelu" futrolu izrađenu od eko kože čija je unutrašnjost mekani mikrofiber. Takođe, tu su punjač za kuću i kola, microUSB i OTG kabl, kao i nosač za vetrobransko staklo koji kada se rastavi može poslužiti kao postolje za sto.  Isporučeno uputstvo se više osvrće na funkcionalnost navigacionog softvera, ali će svakako biti od koristi.Kao što smo već rekli, nosač za kola se sastoji iz dva dela. Prvi može samostalno da se koristi kao postolje za ravne površine poput stola. Ugao je pomalo čudan, ali i dalje može da pomogne u slučaju da ne dokupite jednu od onih futrola koje mogu da se postave u veliki broj pozicija. Iskreno govoreći, vrlo je moguće da "nogicu" možete postaviti i pod većim uglom, ali kako se radi o plastici koja deluje prilično krhko, a uputstvo nije dotaklo ovu temu, nismo želeli da rizikujemo da lom nekog dela.


Drugi deo ima vakumski deo koji se hvata za vetrobransko staklo i u tom smislu se veoma čvrsto drži i zaista nismo imali nikakvu nedoumicu oko pouzdanosti. Dopada nam se to što je nosač veoma prilagodljiv zbog tri zgloba koja poseduje, tako da ćete vrlo lako naći idealan položaj u vašem automobilu. Takođe, ostavljena je mogućnost snimanja videa tokom vožnje zahvaljujući ostavljenom otvoru oko kamere. Dobar potez koji govori da je kompanija razmišljala o dizajnerskim rešenjima.


Sa druge strane moramo da izrazimo nezadovoljstvo kada je u pitanju čvrstina cele konstrukcije. Ne govorimo o tome da išta može otpasti, ali se vibracije u jako velikoj meri prenose i konstantno će se sve "tresti". Ovo odvlači pažnju i ume da iritira, jer nije prijatno ni vizuelno ni akustički. Imajući to u vidu, verujemo da će mnogi rado posegnuti za nekim dodatnim rešenjem, ali i dalje moramo priznati da nismo zadovoljni.


Što se samog uređaja tiče, frontalno gledano nema nikave razlike u odnosu na bilo koji drugi model. Crni okvir sa senzorima za prednju kameru i ambientalno osvetljenje je sve što možete videti spreda. 

Prestigio se odlučio da od konektora i tastera sve smesti na gornju i desnu ivicu. Krenućemo od konekcija koje se nalaze na desnom boku. Duž ove ivice smo naišli i na audio izlaz (3.5 mm), miniHDMI i microUSB konektore, kao i priključak za punjač. Prisutan je i microSD slot, a na poleđini je jasno označeno koji konektor i slot čemu služe, što je praksa koju uvodi sve više proizvođača.Svi tasteri, kojih ukupno ima tri, su smešteni na gornjoj ivici. Radi se o tasteru za paljenje i još dva koji služe za podešavanje jačine zvuka. Moramo primetiti da su nešto tvrđi nego što bismo očekivali, ali nam se to dopalo, jer je slučajni pritisak relativno malo verovatan.


Kamera je smeštena na centralnom delu blizu gornje ivice i "štrči" u odnosu na globalnu liniju uređaja. Zbog ovoga postoji mogućnost da se lakše ogrebe nego kad je u ravni sa leđima, ali to nećemo uzeti kao manu. Na leđima se takođe može naći poveći zvučnik i kada smo već kod njega, treba napomenuti da je prilično glasan. Ovo je moralo biti učinjeno zbog glasovne navigacije, tako da treba pohvaliti Prestigio na ovoj odluci.
Softver


Softver

Prestigio GeoVision stiže sa fabrički instaliranim Androidom 4.0.1 tj. Ice Cream Sandwich verzijom. Postoji podrška za OTA (Over The Air) nadogradnju softvera što je dobra vest, a ukoliko želite možete ostaviti opciju da se provera izvrši automatski nakon čega ćete dobiti obaveštenje ukoliko nova verzija bude dostupna.Prestigio vam nakon prvog pokretanja nudi mogućnost da instalirate predefinisane dodatne aplikacije koje po mišljenju proizvođača mogu biti korisne. One podrazumevaju brendiran eReader, nekliko sitnih alata kao što je konvertor valuta, ali i par igara kao što su Angry Birds, Raging Thunder, šah i sl. Ukoliko se odlučite da ih izostavite, dobićete klasičan i "ogoljeni"  Android OS što verujemo da će se mnogima dopasti, jer ova mogućnost često nije dostupna. Pritom, verujemo da će najveći broj iole naprednih korisnika odabrati instalaciju bez dodatnih, "third-party", aplikacija kako bi ostavili prostor za prilagođavanje sopstvenim potrebama.
Od korisnih programičića treba pomenuti eBook Reader, FreeNote, konvertor valuta i File Manager. Naravno, tu je i nekoliko aplikacija koje su povezane za GPS funkcionalnost, ali njima ćemo se pozabaviti u nastavku.Kako ovaj model poseduje miniHDMI priključak, u podešavanjima možete podesiti rezoluciju i osveženje. Na ovaj način možete prilagoditi video izlaz onome što odgovara vašem televizoru. Podržane su sve bitne SD i HD rezolucije, tako da nećete imati problema sa adekvatnim prikazom slike. S obzirom na slabašan hardver, moramo priznati da je pruženo iskustvo daleko slabije od onog koje smo imali sa uređajima koji su mogli da se pohvale snažnijim hardverom. Ipak, adut Prestigio GeoVisiona 7777 je GPS navigacija. Fabrički je preinstaliran iGo Primo sa mapama za celu Evropu. Moramo priznati da je njegov rad više nego dobar. Sve se odvija izuzetno brzo i bez zastajkivanja.


Traženje satelita se odvija vrlo živahno, a istu reč bismo iskoristili da opišemo responsivnost navigacionog softvera. Traženje nove rute se odigrava sjanom brzinom, što je jako bitno za ukupan utisak. Glasovna navigacija na srpskom jeziku se podrazumeva, a zbog glasnog zvučnika nećete imati problema da je čujete čak i u bučnijim uslovima (npr. otvoren prozor).

Pored samog iGO Primo softvera, tu je i aplikacija za snimanje videa tokom vožnje, kojom možete napraviti video zapis svakog puta, a predlažemo da u tom slučaju nabavite i memorijsku karticu za svaki slučaj.

Suštinski, ponovo se vraćamo na zanovetanje oko nosača. Prosto, funkcija ovog uređaja kao navigacije je odlično odrađena, ali nosač kvari ukupan utisak koji bi bio sjajan. Veliki ekran u kombinaciji sa nešto manjom rezolucijom čini da sve izgleda krupno i vidljivo, pa skretanje pogleda na navigaciju ne mora biti dugo da biste "pohvatali" sve informacije. Činjenica da nosač vibrira konstantno u većoj meri, kvari ukupan utisak što je šteta, zaista.Utisci u radu


Utisci u radu

Prestigio je svoj proizvod učinio prilično robusnim, tako da se može reći da mu je kvalitet izrade jedna od jačih strana. Nema ugibanja, neželjenog krckanja niti nekog nepredviđenog ponašanja čak ni kada se na njega izvrši pritisak. Sa manje od 300 grama, može se reći da je i relativno lagan.Ugrađeni jednojezgarni procesor ume da pokaže slabost u ponekom momentu, ali se kretanje kroz interfejs i aplikacije odvija prilično glatko. Istini za volju, rezultati u testovima su daleko od impresivnih, ali je korisničko iskustvo na veoma visokom nivou imajući u vidu ugrađeni hardver. U tom smislu smo prilično zadovoljni, uz razumevanje da hardver ima svoja ograničenja.Kvalitet ekrana nije nešto čime GeoVision 7777 može da se pohvali. TN matrica jasno izlazi na videlo čim promenite ugao posmatranja i od toga pate svi ekrani sa ovim tipom panela. Ipak, ušteda je negde morala da se napravi, a ekran je jedna od očiglednih "žrtvi". Nažalost, ovaj uređaj nema ni posebno dobru autonomiju, a razlog za to je očigledan. Ugradnja baterije kapaciteta svega 2900 mAh je rezultovala da pri ozbiljnijem opterećenju ne može da izgura više od par sati aktivnog rada. Kada ga koristite kao navigaciju, nikako ne zaboravite da ponesete punjač koji se priključuje na priključak za upaljač.

Rezultati testova


Rezultati Benchmark aplikacija

Quadrant Advanced je popularna benchmark aplikacija, sa kojom ste verovatno upoznati. Ona pokreće seriju CPU, I/O 2D i 3D testova, za koju dodeljuje određen broj poena i na kraju ih sabira u konačan rezultat.

 


NenaMark 1 je OpenGL ES 2.0 grafički benchmark, koji opterećuje GPU grafičkim elementima kao što su refleksije, dinamičke senke, parametrične površine, čestice i različiti modeli svetla.

 


Vellamo je benchmark aplikacija koja testira performanse browser-a Android mobilnih uređaja. On testira stabilnost, networking, JavaScript, rendering i korisničko iskustvo, tako da je dobrim delom baziran na realnim testovima i situacijama sa kojima se srećemo tokom pretraživanja interneta.

 


Antutu je benchmark alatka koja provodi vaš uređaj kroz performanse memorije, CPU integer-a, CPU floating point, 2D i 3D grafičke performanse, brzinu upisa/čitanja SD kartice i I/O performansu databaza.

 


Linpack je isključivo CPU benchmark aplikacija. Ona meri brzinu vašeg uređaja tako što meri koliko miliona floating point operacija u sekundi (MFLOPS) vaš uređaj može da uradi za što kraće vreme. Poseduje dve opcije, Single Thread i Multi Thread.

 


BenchmarkPi je jednostavan benchmark koji računa koliko je vašem uređaju potrebno milisekundi da izračuna Pi (3.14...) vrednost.

 


CF-Bench je alatka koja između ostalog meri performanse memorije i procesora, a ona je specifično namenjena uređajima sa više jezgra.

 


Electopia je ujedno igra i OpenGL ES 2.0 benchmark, koji testira performanse GPU čipa. Poseduje dve rezolucije, Fullscreen, gde se benchmark odvija preko celog ekrana, i WXGA, gde je benchmark smešten u manji prozor, kod kojeg su naravno bolje performanse.
 Zaključak


Zaključak

Kada se sve sabere, GeoVision 7777 je prilično praktična sprava koja je suštinski namnjena da bude GPS navigacija sa mogućnostima jednog Android tableta. U ovu nišu se Prestigio sjajno uklopio. Po ceni od nekih 160 evra dobijate prilično veliku navigaciju koja zaista sjajno radi i tom aspektu nemamo zamerke. Baterija jeste slabašna, ali s obzirom na isporučeni punač za kola, ne verujemo da ćete često biti daleko od izvora energije. Ekran možda ima slabiju rezoluciju, ali je to svojevrsni standard u ovoj klasi, a nismo u praksi imali nikakvih problema. Isto važi i za implementirani hardver. Nije poslednja reč tehnologije, ali završava osnovne potrebe sasvim pristojno, uz mahom tečan rad.Neke stvari ne mogu tako da se brane i apsolutno ne postoji izgovor za nosač koji je isporučen. Jednostavno tablet sa 300 grama i povećim dimenzijama ne može da se montira na nosač koji izgleda kao da je konstrukcijski namenjen navigacijama ne većim četiri ili pet inča. Sve u svemu, uz nekoliko ispravki GeoVision bi mogao biti savršen izbor za određenu grupu korisnika. Suštinski ukoliko vam je potreban samo tablet, nema previše poente uzimati GeoVision 7777 u obzir. Sa druge strane, kao navigacija ima potpuno drugi ugao iz kog ga treba posmatrati i iz njega je veoma dobar proizvod koji makar trebate uvrstiti u uži izbor prilikom pravljenja odluke o kupovini.Prednosti

- iGo navigacija sa mapama za celu Evropu
- OTG adapter
- Kvalitet izrade

Nedostaci

- Anemična baterija
- Nosač za automobil je mogao (morao) biti bolji
- Sitniji bagovi tu i tamo

Cena: oko 19.000 RSD

Uređaj na test ustupio Asbis.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Blueberry 2GO432

Test: Prestigio GeoVision 5850HDDVR

10104
10105
10106
10107
10108
10109