Greška

Došlo je do greške.

Test: Prestigio GeoVision 5850HDDVR

20.08.2013 13:20 | 0 Mobile
Test: Prestigio GeoVision 5850HDDVR

GPS navigacije su u jednom momentu bile izuzetno popularne, ali koliko su brzo stupile na scenu, toliko su brzo morale da se povuku i ustupe mesto na top listi smartfonima i tabletima. Navigacije nisu nestale sa tržišta, ali je interesovanje za njih značajno opalo, pogotovo od strane "običnih" korisnika. Mnogi će danas instalirati navigaciju na smartfon ili tablet, dok su za odvojene uređaje uglavnom zainteresovani oni koji izuzetno često putuju, odnosno oni kojima je vožnja posao. Novi Prestigio uređaj je u osnovi navigacija, ali koja radi na Android OS-u, što ga čini značajno interesantnijim od drugih navigacija

Test: Prestigio GeoVision 5850HDDVR

Branko Mitić

Android operativni sistem će još neko vreme sustizati iOS kada je reč o servisima i aplikacijama, najviše zbog američkog tržišta na kome je iOS u primetnoj prednosti, a koje najviše "gura" razvoj aplikacija i servisa. Međutim, ono u čemu je Android odavno pobedio, jeste dostupnost van forme tableta i telefona. Ti "drugi" uređaji i dalje su veoma srodni sa telefonima i tabletima (jer moraju imati slične procesore, kontrolere, memoriju, konektore), ali nema sumnje da Android zbog svoje otvorenosti lako nalazi put do eksperimentalnih uređaja.
 


Za Prestigio GeoVision 5850HDDVR GPS navigaciju ne možemo reći da je eksperimentalan uređaj, jer je kod njega sve jasno i poznato, ali je ovaj uređaj dobar primer zašto će se mnogi odlučiti za Android kada im je potrebno da malo skrenu sa poznatog koloseka. Prestigio GeoVision 5850HDDVR se može opisati kao mali tablet, sa GPS prijemnikom ili kao veliki telefon, bez mesta za karticu. Ističemo "GPS prijemnikom" jer nisu svi naši čitaoci upućeni da tableti bez mesta za SIM karticu, obično nemaju ni fizički GPS čip. Neka vas ne zbuni što vam (na ovim uređajima) Google Maps ili slične aplikacije pokazuju tačnu lokaciju, jer one koriste podatke koje ima Google o lokacijama WiFi rutera na koje je uređaj povezan i ovaj način lociranja nije moguć prilikom vožnje, a treba dodati da će mnoge navigacione aplikacije odbiti da rade bez posebnog GPS čipa - koji GeoVision 5850HDDVR ima.
 


Prestigio GeoVision 5850HDDVR u nazivu ima HDDVR oznaku, koja znači da je uređaj pravo iz kutije spreman da snima dešavanja na putu. Istina, većinu smartfona možemo namestiti da budu sigurnosne kamere automobila, ali problemi nisu tehničke, nego praktične prirode. Veoma mali broj nas ima nosač za automobil, a još manji broj nosač koji će dobro držati i koji neće grebati telefon prilikom montiranja. Pored toga, u današnje vreme mnogima su baterije u telefonu na granici da izdrže jedan radni dan, a korišćenje telefona u ove svrhe bi značilo dodatno pražnjenje baterije. Istina, moguće je koristiti punjač za telefon u automobilu, ali to je još jedan proces koji u principu želimo da izbegnemo.

Solidni smartfoni mogu da urade sve ono što nudi Prestigio GeoVision 5850HDDVR, ali ne na tako praktičan način kao uređaj kome je to primarna funkcija. Ipak, postoji jedna stvar koju ima 5850HDDVR, a koju skoro pa nema ni jedan telefon. To je FM transmiter, koji emituje zvuk sa uređaja na željenu FM frekfenciju, što vam omogućava da na bilo kom radiju automobila, poptuno bežično dobijete zvuk sa navigacije. Zvuk sa navigacije nije toliko bitan (da se nađe na zvučnicima automobila), ali je bitna činjenica da je ovo Android uređaj, sposoban za multitaksing i da može biti vrlo dobar muzički plejer.

 


Imali smo ranije iskustva sa nekoliko uređaja koji poseduju FM transmiter i naš je zaključak da je od samog uređaja koji emituje FM signale, mnogo bitnija antena radija u automobilu. Bitnije od snage te antene, jeste dobra fabrička instalacija, koja smanjuje smetnje. U automobilu koji ima pristojnu, ali ipak ne savršenu antenu, u kojem su nam neki prethodni uređaji pokazivali polovičan kvalitet zvuka ovim putem, Prestigio GeoVision 5850HDDVR je pokazao veoma dobre rezultate. Kvalitet zvuka ovim putem je bio dosta dobar i, uz Android operativni sistem i Micro SD karticu, možemo reći da je u pitanju sasvim praktičan i napredan način za slušanje muzike, koji ne zahteva bilo kakve promene u automobilu.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Prestigio GeoVision 7777

Test: Suunto Ambit3 Peak HR

10104
10105
10106
10107
10108
10109