Greška

Došlo je do greške.

Test: Prestigio GeoVision 5850HDDVR

20.08.2013 13:20 | 1 Mobile
Test: Prestigio GeoVision 5850HDDVR

GPS navigacije su u jednom momentu bile izuzetno popularne, ali koliko su brzo stupile na scenu, toliko su brzo morale da se povuku i ustupe mesto na top listi smartfonima i tabletima. Navigacije nisu nestale sa tržišta, ali je interesovanje za njih značajno opalo, pogotovo od strane "običnih" korisnika. Mnogi će danas instalirati navigaciju na smartfon ili tablet, dok su za odvojene uređaje uglavnom zainteresovani oni koji izuzetno često putuju, odnosno oni kojima je vožnja posao. Novi Prestigio uređaj je u osnovi navigacija, ali koja radi na Android OS-u, što ga čini značajno interesantnijim od drugih navigacija

Branko Mitić

Android operativni sistem će još neko vreme sustizati iOS kada je reč o servisima i aplikacijama, najviše zbog američkog tržišta na kome je iOS u primetnoj prednosti, a koje najviše "gura" razvoj aplikacija i servisa. Međutim, ono u čemu je Android odavno pobedio, jeste dostupnost van forme tableta i telefona. Ti "drugi" uređaji i dalje su veoma srodni sa telefonima i tabletima (jer moraju imati slične procesore, kontrolere, memoriju, konektore), ali nema sumnje da Android zbog svoje otvorenosti lako nalazi put do eksperimentalnih uređaja.
 


Za Prestigio GeoVision 5850HDDVR GPS navigaciju ne možemo reći da je eksperimentalan uređaj, jer je kod njega sve jasno i poznato, ali je ovaj uređaj dobar primer zašto će se mnogi odlučiti za Android kada im je potrebno da malo skrenu sa poznatog koloseka. Prestigio GeoVision 5850HDDVR se može opisati kao mali tablet, sa GPS prijemnikom ili kao veliki telefon, bez mesta za karticu. Ističemo "GPS prijemnikom" jer nisu svi naši čitaoci upućeni da tableti bez mesta za SIM karticu, obično nemaju ni fizički GPS čip. Neka vas ne zbuni što vam (na ovim uređajima) Google Maps ili slične aplikacije pokazuju tačnu lokaciju, jer one koriste podatke koje ima Google o lokacijama WiFi rutera na koje je uređaj povezan i ovaj način lociranja nije moguć prilikom vožnje, a treba dodati da će mnoge navigacione aplikacije odbiti da rade bez posebnog GPS čipa - koji GeoVision 5850HDDVR ima.
 


Prestigio GeoVision 5850HDDVR u nazivu ima HDDVR oznaku, koja znači da je uređaj pravo iz kutije spreman da snima dešavanja na putu. Istina, većinu smartfona možemo namestiti da budu sigurnosne kamere automobila, ali problemi nisu tehničke, nego praktične prirode. Veoma mali broj nas ima nosač za automobil, a još manji broj nosač koji će dobro držati i koji neće grebati telefon prilikom montiranja. Pored toga, u današnje vreme mnogima su baterije u telefonu na granici da izdrže jedan radni dan, a korišćenje telefona u ove svrhe bi značilo dodatno pražnjenje baterije. Istina, moguće je koristiti punjač za telefon u automobilu, ali to je još jedan proces koji u principu želimo da izbegnemo.

Solidni smartfoni mogu da urade sve ono što nudi Prestigio GeoVision 5850HDDVR, ali ne na tako praktičan način kao uređaj kome je to primarna funkcija. Ipak, postoji jedna stvar koju ima 5850HDDVR, a koju skoro pa nema ni jedan telefon. To je FM transmiter, koji emituje zvuk sa uređaja na željenu FM frekfenciju, što vam omogućava da na bilo kom radiju automobila, poptuno bežično dobijete zvuk sa navigacije. Zvuk sa navigacije nije toliko bitan (da se nađe na zvučnicima automobila), ali je bitna činjenica da je ovo Android uređaj, sposoban za multitaksing i da može biti vrlo dobar muzički plejer.

 


Imali smo ranije iskustva sa nekoliko uređaja koji poseduju FM transmiter i naš je zaključak da je od samog uređaja koji emituje FM signale, mnogo bitnija antena radija u automobilu. Bitnije od snage te antene, jeste dobra fabrička instalacija, koja smanjuje smetnje. U automobilu koji ima pristojnu, ali ipak ne savršenu antenu, u kojem su nam neki prethodni uređaji pokazivali polovičan kvalitet zvuka ovim putem, Prestigio GeoVision 5850HDDVR je pokazao veoma dobre rezultate. Kvalitet zvuka ovim putem je bio dosta dobar i, uz Android operativni sistem i Micro SD karticu, možemo reći da je u pitanju sasvim praktičan i napredan način za slušanje muzike, koji ne zahteva bilo kakve promene u automobilu.

Nastavak

Prestigio GeoVision 5850HDDVR je uređaj solidne fizičke izrade, karakteristične za Prestigio brend. U ovom slučaju, ništa posebno se ne može istaći, ali ni zameriti kućištu navigacije. Ono je dovoljno kvalitetno i malo, ali ipak delimično nezgodno da bi uređaj uvek nosili sa sobom. U pitanju je navigacija sa ekranom dijagonale pet inča i debljine 12,5 milimetara, pa je najbolje ostaviti je u automobilu.
 


GeoVision 5850HDDVR dolazi sa odličnim nosačem za vetrobran automobila, kome ne možemo da nađemo ni jednu zamerku. Nosač se lako sklapa i montira na šoferšajbnu, a najbolje od svega je što se navigacija izuzetno lako postavlja i skida sa nosača. Ovo je sigurno jedan od najboljih, ako ne i najbolji nosač za postavljanje uređaja, obzirom da se sve odvija veoma brzo i lako. U pakovanju još nalazimo USB kabl i punjač za automobil. Specifikacija uređaja je sledeća:

1GHz Allwinner A13 Cortex A8
512MB RAM-a
8GB internog skladišta + MicroSD slot
Broadcom BCM4751 GPS čip
5" 800x480 multitouch LCD
WiFi 802.11 b/g/n
1000mAh baterija
Android 4.0 Ice Cream Sandwich
iGO Primo
135 x 84 x 12,5 mm
2 godine garancije

Navigacija dolazi sa Android 4.0 operativnim sistemom. Ovaj sistem možda jeste zaostao iz ugla Galaxy S4 i HTC One telefona, ali je izuzetno napredan iz ugla sistema koji se inače nalaze na navigacijama. Na kraju krajeva, Android 4.0 Ice Cream Sandwich će moći da pokrene sve ono što će moći da pokrene hardver ove navigacije, a hardver, moramo reći, jeste slabašan u poređenju sa tabletima i telefonima. Dok prilikom prvog korišćenja, kao što je to slučaj sa jefitnijim Android tabletima i telefonima, sve deluje u redu i da radi bez problema, duže koriščenje otkriva da ovaj uređaj ipak treba koristiti samo za one osnovne namene za koje je primarno i predviđen. Naranvo, bez problema će puštati muziku, filmove, mnoge igre, ali ne treba se zanositi. Pregled interneta je više nego moguć, ali ne očekujte brza učitavanja, renderovanja stranica, otvaranje više tabova ili odziv browsera. Sve u svemu, 5850HDDVR ima dovoljno jak hardver da bude veoma dobra, napredna navigacija, koja može da učini mnogo više od većine navigacija, ali je sa druge strane taj hardver nedovoljno jak da zameni tablet ili telefon.
 


Uređaj dolazi sa već instaliranom iGo Primo navigacijom i mapama cele Evrope. O ovoj navigaciji nije potrebno trošiti reči, obzirom da je bez premca najpopularnija navigacija u Srbiji, bez obzira na kojoj se platfomi koristi. Prednost Android sistema u poređenju sa "standalone" navigacijama jeste to što je lako moguće dodati druge navigacione aplikacije, ukoliko vam je to potrebno i da one budu uvek na dohvat ruke, dok je kod običnih navigacionih uređaja to spor i mukotrpan proces, koji zahteva bolje poznavanje konkretnog uređaja.
 


Prestigio GeoVision 5850HDDVR poseduje i kameru, koja je namenjena za snimanje dešavanja na putu, odnosno kao bezbednosna kamera. Ova kamera može i da fotografiše, ali je kvalitet toliko loš, da ne želimo da se na njemu zadržavamo i posvetićemo se samo video funkciji. Video se snima u rezoluciji 1280 x 720 tačaka, pri 30 frejmova u sekundi. Ova rezolucija je dovoljna za namenu ove kamere, ali ne treba da podsećamo da je Full HD rezolucija danas standard i na relativno jeftinim uređajima. Detaljni na snimku daleko su od idealnog, a balans belog je previše hladan, što se često kod mnogih jeftinih kamera. Ipak, ne želimo da budemo previše kritični, jer je ova kamera definitivno dovoljna za ono za šta je namenjena, a to je da zabeleži one "nedaj Bože" situacije. Ukoliko planirate da video snimke iz kola koristite za neke ozbiljnije stvari, to vam ne možemo preporučiti, kako zbog prosečnog kvaliteta slike, tako i zbog nosača koji je odličan da drži navigaciju, ali previše nestabilan za kameru.

 


Navigacija za snimanje koristi Car DVR aplikaciju, koju možete aktivirati, uključiti snimanje i vratiti se u iGo Primo ili bilo koju drugu aplikaciju. Ova aplikacija zahteva Micro SD karticu za snimanje, a što se tiče snimanja, primetili smo jedan problem. Naime, aplikacija koristi G senzor uređaja i prilikom udarca, trenutno snimljeni fajl se memoriše i počinje snimanje novog fajla. Pretpostavljamo da je ovo urađeno na ovaj način, da se neki bitan snimak ne bi izgubio kao "temp" fajl, tj. kada se oseti udarac, da se trenutni fajl odmah memoriše na karticu, mada zvanično objašnjenje nismo dobili. U teoriji to zvuči dobro, ali u praksi ne. Bez obzira što smo navigaciju testirali u izuzetno neudobnom automobilu, reagovanje na G sile je previše osetljivo, čak i kad se setovanje postavi da bude veoma malo osetljivo. Snimanje po gradu nije bilo previše prijatno iskustvo, gde obično imate šahte, rupe, šine i sve ostale stvari koje će prekinuti aktuelno snimanje i započeti novo. To znači da ćete imati previše kratkih fajlova, ali i iritiranje od strane uređaja, ukoliko ne isključite zvuk. Ipak, ovo je Android OS i moguće je staviti mnoge druge aplikacije za snimanje, što vam i mi preporučujemo, mada nismo imali prilike da ih probamo. Još jedna stvar vezana za kameru, jeste da poseduje četiri IR diode koje bi, makar u teoriji, trebale da pomognu prilikom snimanja u mrklom marku, ali priznaćemo, nismo uspeli da vidimo naročitu korist od ovih lampica.

Utisci

Kada se sve sabere i oduzme, Prestigio GeoVision 5850HDDVR treba da dobije više nego pozitivnu ocenu. Jer ovo je, ne zaboravimo, navigacija. I to odlična navigacija. Ekran dijagonale pet inča biće dovoljan za veliku većinu korisnika, a ne smemo zaboraviti ni na odličan nosač, koji je veoma bitan deo navigacije, odnosno na veoma lako montiranje i skidanje.

 


Sve one stvari koje GeoVision 5850HDDVR radi preko funkcije navigacije su čist bonus, a tih stvari zaista ima. FM transmiter radi odlično i pruža dosta čist zvuk, što u kombinaciji sa Micro SD karticama (ili internom memorijom uređaja) i muzičkim plejerom po želji, stvara jedan od boljih načina za slušanje muzike u kolima, bez potrebe za bilo kakvom intervencijom na opremi automobila. Android operativni sistem otvara mnoga vrata, ali podsećamo vas, slabašan hardver ne može da zameni vaš ozbiljniji mobilni telefon ili tablet. Daleko od toga da GeoVision 5850HDDVR ne može da pusti veliki broj igara, aplikacija i multimedijalnog sadržaja, ali ne smete se zavarati da vam ovo može biti primaran uređaj.

 


Mogućnost snimanja vožnje u pozadini je odlično rešenje, ma koliko kritikovali kvalitet snimka. Kvalitet snimka više je nego dovoljan za namenu "sigurnosne kamere." Ono što nismo razumeli jeste setovanje fabričke aplikacije za snimanje videa, što smo opisali u prethodnim pasusima, ali kako je ovo Android uređaj, verujemo da neće biti teško naći bolju aplikaciju.

Prestigio GeoVision 5850HDDVR je idealan uređaj ukoliko planirate da ga postavite u automobil i tamo ostavite, jer je tu na domaćem terenu. iGo Primo sa celom Evropom stiže direktno iz kutije, a FM transmiter i snimanje u pozadini su stvari koje mogu da vam olakšaju vožnju ili nekada čak da vas sačuvaju od neprijatnih situacija. Ovaj uređaj može biti dobar i tokom putovanja, ukoliko neko želi da se igra ili gleda film. Ipak, ovo ne bi trebalo da bude uređaj za ceo dan, niti zamena za telefon ili tablet. Android, čak i uz stariji slabašan hardver pruža fine mogućnosti, ali ne možete se osloniti na performanse van osnovnih namena ovog uređaja. Ukoliko se držite navigacije, snimanja i muzike, Prestigio GeoVision 5850HDDVR može postati najkorisniji deo opreme vašeg automobila.

 

Za

- 5" ekran
- iGo Primo sa celom Evropom
- FM transmiter
- kamera
- odličan nosač, lako montiranje
- Android OS

 

Protiv

- slabiji kvalitet kamere
- baterija malog kapaciteta
- slabiji hardver (za tablet ili smartfon namenu)

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Prestigio GeoVision 7777

Test: Suunto Ambit3 Peak HR

10104
10105
10106
10107
10108
10109