Greška

Došlo je do greške.

Test: Prestigio Data Safe prenosni diskovi

12.09.2007 16:17 | 0 Hardver
Test: Prestigio Data Safe prenosni diskovi

Spoj tradicije i visoke tehnologije danas više nije neobičan kao ranijih godina. Prenosne portabl diskove ugledne kompanije Prestigio odlikuje unikatni dizajn i vrhunska izrada, a ni po ostalim karakteristikama ni malo ne zaostaju za konkurencijom...
Darko Angeleski

Prestigio Data Safe prenosni diskovi

Kompanija Prestigio u PC svetu verovatno predstavlja nešto što kompanija Apple čini u Macintosh svetu. Možda će ova izjava zagriženom ljubitelju Apple brenda delovati pretenciozno, ali mi smo zaista stekli ovakav utisak testirajući proizvode koji su upravo predmet našeg današnjeg teksta. Za Italijane kažu da su majstori vrhunskog dizajna kada su odevni predmeti od kože u pitanju, a svedoci smo da ove tradicionalne veštine mnogi proizvođači danas sve češće kombinuju sa savremenom tehnologijom. Kupci sa naših prostora ekstravagantne izlete ovog tipa neretko posmatraju sa velike distance, ponekad čak i sa velikim prezirom, prosto jer predstavljaju nepotrebni trošak, ali čak ni mi ne možemo večno ostati imuni na savremene trendove u svetu...

Prestigio Data Safe prenosni diskovi logo

Na našim sajtovima već smo imali prilike da se susretnemo sa neobičnim spojevima modnih detalja i moderne tehnologije, ali ovakvi uređaji za domaćeg kupca su, po pravilu, van domašaja. Ipak, ako već sebi ne možemo priuštiti jedan skupi odeveni notebook ili pak model ukrašen kristalima ili dijamantima, sebe možemo makar počastiti elegantnim prenosnim hard-diskom od kože!

Prestigio Data Safe II (120 GB)

Prestigio Data Safe II (120 GB)

Prvi, ujedno i napredniji, model koji vam ovom prilikom predstavljamo pripada novoj Data Safe II familiji 2,5" prenosnih hard-diskova presvučenih prirodnom kožom. Trenutno su u ponudi modeli manjeg i većeg kapaciteta u rasponu 40GB - 160 GB (koji se stalno proširuje kako tehnologija hard-diskova napreduje). Već sâm pogled na pakovanje uređaja otkriva nam sa kolikom pažnjom i trudom je ovaj proizvod izrađen. Inteligentno osmišljeni "mehanizam" otvaranja luksuznog pakovanja (sinhronizovano povlačite donju i gornju pregradu u suprotnom smeru) otkriva nam bogati sadržaj:

Prestigio Data Safe prenosni diskovi pakovanje
Prestigio Data Safe II (120 GB) eksterni hard disk test

Prestigio Data Safe II (120 GB) eksterni hard disk kablovi
Prestigio Data Safe II (120 GB) eksterni hard disk prateca oprema

Prestigio Data Safe II će vas oboriti s nogu već pri prvom susretu. Izuzetno precizna izrada, elegancija u svom najsvetlijem izdanju, a kao vrhunac ovaj Prestigio uređaj poseduje i sve neophodne priključke koji su savršeno raspoređeni: mini USB konektor, DC 5V konektor, dve indikatorske LED, one-touch sinhronizacioni taster, a našlo se mesta čak i za on/off prekidač! Ovakav "komplet" se veoma retko susreće kod konkurentnih proizvoda.

Prestigio Data Safe II (120 GB) eksterni hard disk futrola
Prestigio Data Safe II (120 GB) eksterni hard disk testiranje

Prestigio Data Safe II (120 GB) eksterni hard disk konektori
Prestigio Data Safe II (120 GB) eksterni hard disk test

Savršeno uklopljene konture aluminijuma i prelazi između kožnih površina upotpunjuju osećaj luksuza. Ipak, da bi funkcionalnost bila zaokružena, u pakovanju su se zatekla i dva USB kabla (prvi je standardno kratki, dok je drugi dugački sa dodatnom USB račvom u slučaju nedovoljno snažnog napajanja), minijaturni disk sa Windows 98 USB drajverima i dodatnim alatima koji povećavaju vrednost čitavog paketa. Tu je i veoma pregledno uputstvo i brošura aktuelnih Prestigio proizvoda.

Prestigio Data Safe II (120 GB) - nastavak

Prestigio Data Safe II (120 GB) - nastavak

Uređaj je fabrički preformatiran i spreman za plug-and-play upotrebu (koristi se FAT32 sistem). Kada pokrenete "instalacioni" disk (pod navodnicima), pomislićete da je za ponuđene alate za sinhronizaciju i particionisanje neophodna njihova instalacija. U slučaju Prestigio proizvoda softverski alati H-Storage i Personal Backup stižu u obliku jedinstvenih izvršnih (exe) fajlova koji se pokreću bez instalacije. Potpuno u skladu sa minimalističkim dizajnom.

Prestigio Data Safe II (120 GB) hard disk test
Prestigio Data Safe II (120 GB) hard disk izlog

Data Safe II nudi mogućnost kreiranja posebne particije zaštićene lozinkom, koja se ne vidi sve dok se ne ulogujete uz pomoć H-Storage menija. U ovom slučaju postoji i jedna zanimljivost: nakon logovanja, regularna (nezaštićena) particija nestaje, ali se pojavljuje zaštićena particija sa svojim sadržajem. Nakon dvoklika na malu ikonicu u vašem tray-u automatski ćete se izlogovati i vratiće se prikaz nezaštićene particije. Operativni sistem (čak i iz Admin panela) ne vidi zaštićenu particiju i disk se prikazuje sa umanjenim kapacitetom za iznos enkriptovane. U slučaju kreiranja zaštićene particije, kopija H-Storage.exe se automatski smešta na slobodnu particiju Data Safe II diska, tako da podacima možete pristupiti na bilo kom računaru na koji uređaj povežete.

Prestigio Data Safe II (120 GB) hard disk zastita
Prestigio Data Safe II (120 GB) hard disk sinhronizacija

Alat za sinhronizaciju je takođe veoma jednostavan i namenjen je sinhronizaciji podataka između više računara posredstvom Data Safe II uređaja. Vrlo jednostavan set opcija, idealno za poslovne korisnike sa previše obaveza kojima je u interesu maksimalna jednostavnost korišćenja. Kao posebna mogućnost postoji i opcija kreiranja bootabilnog diska, tako da možete podići operativni sistem preko USB drajva (pod uslovom da postoji podrška u BIOS-u vaše matične ploče).

Prestigio Data Safe I (80 GB)

Prestigio Data Safe I (80 GB)

Drugi uređaj koji vam predstavljamo je znatno jednostavniji model koji je potpuna suprotnost u odnosu na Data Safe II familiju po broju funkcija. Iako je uređaj takođe obložen kožom i nosi određene sličnosti sa naprednijim modelom, on je prvenstveno namenjen konzervativnijim i skromnijim korisnicima kojima nije potrebno ništa od naprednijih funkcija kao što su zaštita podataka ili sinhronizacija. Uređaj se praktično isporučuje bez softvera, na disku su priloženi samo Windows 98 drajveri i nema dodatnih pogodnosti u vidu LED indikatora (postoji samo jedna LED), nema DC konektora za dodatno napajanje, tastera za sinhronizaciju ili on/off prekidača. Uređaj nije fabrički formatiran, pa je potrebno izvršiti inicijalno formatiranje.

Prestigio Data Safe I (80 GB) hard disk test
Prestigio Data Safe I (80 GB) hard disk futrola

Prestigio Data Safe I (80 GB) hard disk prateca oprema
Prestigio Data Safe I (80 GB) hard disk kablovi

Najkraće rečeno, Prestigio Data Safe I nudi samo bazičnu funkciju dopunskog ili prenosnog diska za jednostavno skladištenja podataka (kapacitet modela varira u opsegu 40GB - 200GB), dok se za naprednije opcije koje npr. pružaju H-Storage i Personal BackUp alati kod Data Safe II morate samostalno snaći. Ipak, Data Safe I na poseban način pleni svojom jednostavnošću i kvalitetom izrade, tako da smo potpuno sigurni da će i ovaj model pronaći put do svojih kupaca.

Prestigio Data Safe I (80 GB) hard disk izgled
Prestigio Data Safe I (80 GB) hard disk test izlog

Prestigio Data Safe I (80 GB) hard disk test
Prestigio Data Safe I (80 GB) hard disk test

HDTach testovi

HDTach testovi

Data Safe II 120 GB model koristi Toshiba MK1234GAX 2.5" ATA-100/5400 rpm/8 MB disk koji interno poseduje dve ploče od po 60 GB. U slučaju Data Safe I modela reč je o Fujitsu MHW2080BH 2.5" S-ATA 150/5400rpm/8 MB disku koji koristi PMR tehnologiju sa većom gustinom zapisa (80 GB/ploči), što znači da konkretni Data Safe I koristi svega jednu ploču u ovom slučaju.

Prestigio Data Safe I 80 GB (FAT 32) hard disk test
Prestigio Data Safe II 120 GB (FAT 32) hard disk test
Prestigio Data Safe I 80 GB (FAT 32)
Prestigio Data Safe II 120 GB (FAT 32)

Iako brzina kod ovih uređaja mnogima nije presudna koliko njihov kapacitet i ovoga puta se primećuje ograničenje USB interfejsa na početku diska, gde je, inače, transfer podataka i najveći. Razlika u performansama između Data Safe I i II modela je primetna. Data Safe I postiže znatno bolji brzinski rezultat u odnosu na Data Safe II zbog veće gustine zapisa Fujitsu diska, ali smo lično pod utiskom da Data Safe II model ima i nešto lošiji USB kontroler.

Prestižni Prestigio

Prestižni Prestigio

Ne možemo sakriti naše iskreno oduševljenje Prestigio Data Safe uređajima. Vrhunski spoj elegancije i funkcionalnosti koji se u vremenu hiper-produkcije i jeftine proizvodnje sve ređe susreće. Savršeni saputnik za profesionalce i poslovne korisnike u visokoj klasi. Data Safe I je model namenjen nešto skromnijoj publici kada su u pitanju mogućnosti, ali podjednako pleni svojom elegancijom i odličnim performansama. Što se tiče naprednijeg Data Safe II modela, već nakon prvih trenutaka našeg druženja postalo je jasno da će ovaj uređaj osvojiti jednu od naših prestižnih nagrada, uprkos činjenici da je postigao lošije rezultate po pitanju brzine. Retko smo u prilici da nekom uređaju možemo mirne savesti dodeliti i Editor's Choice i Higly Recommended i Advanced Design nagradu istovremeno, što dovoljno govori o njegovom kvalitetu. Ipak, da ne preterujemo, Data Safe familiji dodelićemo ovoga puta naša Advanced Design i Highly Recommended priznanja.

  • Pristupačne cene
  • Izuzetno kvalitetna izrada
  • Dostupnost u crnoj i braon boji
  • Dodatne kožne futrole za nošenje
  • Odlične performanse Data Safe I modela
  • Izuzetna funkcionalnost Data Safe II modela
  • Idealni pokloni za poslovnog partnera ili dragu osobu
Prestigio Data Safe I hard disk test
Prestigio Data Safe II hard disk test
Pravi saputnik: Prestigio Data Safe I
Prosto savršen: Prestigio Data Safe II

Prestigio uređaje za potrebe testa ustupio ASBIS.

Test: Uporedni test high-end DDR2 memorija

Test: Hard Disk: srećan 51. rođendan!

10203
10205
10206
10207
10208
10209