Greška

Došlo je do greške.

Test: Prestigio BlueTooth slušalice i zvučnici

21.03.2014 18:55 | 0 Mobile
Test: Prestigio BlueTooth slušalice i zvučnici

Bežični zvučnici i slušalice su sve popularniji kako raste interesovanje za prenosnim uređajima kao što su laptopovi, tableti, telefoni itd. Praktično svaki od ovih proizvoda poseduje integrisan BlueTooth ove ili one verzije. Iako je BT koristan za prenos podataka, jednako je dobar i u prenosu audio signala, pa predstavlja odličnu priliku da se poveže sa slušalicama i zvučnicima

Test: Prestigio BlueTooth slušalice i zvučnici

Nebojša Todorović

Prestigio BlueTooth Headset PBHS1 (Cena: oko 4.000 RSD)

Krenućemo od slušalica koje deluju vrlo interesantno. PBHS1 stiže u kutiji koja je većim delom transparentna i kroz čije stranice imate jasan pogled na proizvod koji se nalazi unutra. Zadnja stranica kutije je relativno informativna, pa se mogu saznati korisne stavke vezane za ove slušalice. Od zanimljivijih ćemo izdvojiti bateriju od 360 mAh koja omogućava 10 časova kontinualnog slušanja muzike i 90 časova rada u "stand-by" režimu što je obećavajuća autonomija.U pakovanju se nalazi kratak spisak dodataka, pa smo, pored samih slušalica, pronašli samo kratko uputstvo koje ima i verziju na srpskom jeziku i USB kabl za punjenje. 

Slušalice su izrađene najvećim delom od plastike koja je podeljena na žutu i crnu nijansu. Površine su lakirane, pa su slušalice celom površinom sjajne što se neće dopasti onima koji imaju averziju od ogrebotina na svojim uređajima. Reč je o tipičnim "on-ear" slušalicama čiji jastučići naležu na uvo kako bi izolovali spoljašnju buku. U ovom je Prestigio uspeo, jer kao pasivni izolator PBHS1 radi jako dobar posao. Slušalice su jako lagane i imaju masu od svega 180 grama, ali zbog toga bi nagli pokret glave mogao da rezultuje njihovim spadanjem. Posebno je takva situacija moguća ukoliko imate manji prečnik glave. Osim toga, ergonomija je jako dobra i zaista nemamo nikakvih primedbi, jer ćete jedva primetiti da su tu.Dopada nam se sklopiv dizajn koji je proizvođač odabrao, pa ćete ovaj headset vrlo prenositi u torbi, rancu i sl. Voleli bismo da je isporučena bilo kakva torbica koja bi kompletirala celu priču, ali verujemo da će se svako snaći na ovaj ili onaj način.
 


 

Na mestu gde se prelamaju radi sklapanja upotrebljeni su metalni mehanizmi kako bi se osigurala dugotrajnost. Na ovom mestu se slušalicama reguliše veličina što znači da je PBHS1 prilično prilagodljiv i da će odgovarati većini korisnika. Mehanizam pri svakom pregibu pravi distinktivan klik i sveukupno deluje dovoljno robusno da potraje dugo. Ipak, obratite pažnju na sam rajf koji deluje kao da je u potpunosti plastičan pa na njega ne treba vršiti preveliki pritisak. Rajf sa unutrašnje strane ima sunđer prekriven eko kožom koja je udobna, ali imamo utisak da je postava trebala da bude malo šira i "punija".
 


 

Slušalice poseduju ukupno četiri tastera od kojih su po dva locirana na svakoj strani. Vrlo lako smo zapamtili njihovu funkciju i gde se koji taster nalazi. Oni služe za paljenje odnosno gašenje slušalica, kao i promenu pesama i pojačavanje tona. Tu je i "Play/Pause" funkcija, pa tako nećete imati potrebe da vadite telefon i preko njega kontrolišete plejer. Sve se može završiti direktno na slušalicama što je veoma korisno. 

Sa donje strane se nalazi još nekoliko detalja. Prvi je USB konektor sa desne strane koji služi da bi se slušalice punile putem računara, adaptera ili nekog drugog izvora. Na levoj je smeštena LED indikacija koja vam daje do znanja u kom statusu se nalaze slušalice. Do njega je i mikrofon koji vam omogućava da razgovarate i koji ima solidan kvalitet. Sagovornici se nisu žalili, iako su primetili mali eho koji se javljao kada je telefon bio smešten u džepu.
 


 

Što se samih zvučnika tiče, nema mnogo podaka u tehnikalijama osim da pokrivaju radni opseg od 20Hz – 20kHz i deklarisane su na osetljivost od 118 dB. U praksi, zvuk je iznenađujuće dobar. Iskreni da budemo, nismo očekivali da će pokrivenost svakog spektra biti ovako dobra. Naravno, uzimamo u obzir cenu i činjenicu da je reč o BlueTooth slušalicama. Ipak, uz odličnu izolaciju spoljašnje buke smo bili posebno oduševljeni dobro pokrivenim niskim tonovima. Bas zaista ima solidan udarac i precizaj je veoma razumnoj meri. Pojačavanjem do kraja nema ni naznaka distorzije niti bilo kakve degradacije zvuka. Posebno nam se dopalo kako su rok numere, poput Dire Straitsa zvučale, a verujemo da bi i novija pop muzika visoke produkcije zuvčala jednako dobro. Sve u svemu, drastično bolje od onoga što smo očekivali.
 


 

Kada je povezivanje u pitanju, ono je proteklo izuzetno lako i bez ikakvih poteškoća. Naša Motorola RAZR je odmah "uhvatila" signal PBHS1 i povezala se u sekundi. Dopada nam se što vas slušalice glasovno obaveštavaju o tome šta se dešava. Glas će reći "power on", odnosno "power off" nakon što ste par sekudni zadržali taster za paljenje što je zaista korisno. Takođe, glas će vas navoditi kako da povežete slušalice za uređajem i koji taster treba držati i sl. Sve u svemu, jako dobra realizacija od strane proizvođača.
 

 

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Telenor MiFi (Huawei E5220)

Test: Logitech X100 i BlueTooth Audio Adapter

10104
10105
10106
10107
10108
10109