Greška

Došlo je do greške.

Test: Predator Helios 700 (Video)

10.03.2020 17:05 | 0 Mobile
Ne događa se često da jedan uređaj koji stigne u redakciju zaokupi pažnju baš svih članova - kako onih iz dela koji se bave mobilnim telefonima, TV i multimediom, tako i onih iz koji se bave PC desktop sistemima i komponentama. Ipak, Predator Helios 700 je potvrdio da takvi uređaji definitinvo postoje.
 
 
Acer je već neko vreme poznat kao proizvođač laptop računara koji izazivaju pažnju ljubitelja dobrih računara. Setimo se samo prethodnih Predator Triton 500 modela, zatim uređaja pod istim nazivom sa ekranom od 21”. Očigledno je  da ovaj proizvođać polako, ali sigurno preuzima prestižnu titulu proizvođača ekstravagantnih laptop “mašina”. 
 
Tako je bilo i  ovog puta kada smo na test dobili Predator Helios 700 model – kod koga je u najkraćem veličina bitan faktor.

Acer Predator Helios 700 - karakteristike

Prvi susret i utisak sa ovim nesvakidašnjim računarom možemo sumirati jednim velikim uzdahom – Uhhhh! Zaista je tako, bez preterivanja. Kako drugačije opisati pojavu monstruozno velikog laptop računara “debelog” 4.2 cm i širokog 43 cm, a čija težina iznosi čitavih 5 kg.

U prvi mah ste iznenađeni. Čula i osećaj vam nedvosmisleno sugerišu da ovolike dimenzije i težina, ne idu uz pojam prenosnog laptop računara, naročito onog koji nosite svaki dan sa sobom. Ali Predator Helios 700 to svakako nije... ovo je u pravom smilu reči zamena za moćni PC Desktop... šta moćni? Najmoćniji bre ...koji smo videli do sada, ali zaista!

Predator_Helios_700_1s.jpg 

Iako na prvi pogled, odbija svojom ogromnom pojavom i težinom, posle tog prvog utiska, počinje da vas oduševljava apsolutno svakim detaljem. Kako i ne bi, jer ovaku konfiguraciju retko susrećemo i u klasičnom PC gejming desktop svetu, a kamoli na nekoj laptop mašini.

17.3” veliki ekran je naprosto fantastičan. Računar koristi AUOptronics IPS matricu dijagonale 43.9 cm sa LED pozadinskim osvetljenjem koja prikazuje rezoluciju od 1920x1080 piksela. Full HD prikaz se osvežava 144 puta u sekundi i to nije sve, jer raspolaže G-Sync podrškom koja dinamički usklađuje rad grafičkog procesora i ekrana u smislu trenutka kada je rendering kadra završeni i trenutka kada ga ekran prikazuje. Rezultat je besprekorna slika sa osvetljenjem od 300 cd/m2. Zbog gotovo savršene slike mu opraštamo i malo “mesnatije” okvire oko ekrana, ali uostalom to i ide uz ovako masivnu figuru uređaja.

Dizajn je... gejmerski. Možete ga voleti ili mrzeti, ali je definitivno sa svim RGB efektima koji su prisutni na svakom koraku je dopadljiv i moderan. Zapravo, subjektivni osećaj je da upravo RGB efekti daju neku draž ovako velikom računaru zbog čega u drugom planu ostaje činjenica da je ovo laptop prenosni računar. Nekako je Helios 700 klasa za sebe. Jednom rečju BIG, BOLD and LOUD dizajn :)

Predator_Helios_700_2s.jpg 

Odličan ekran je svakako imperativ kod ovako dobrih računara naročito kada imate natprosečnu “brzu grafiku”, ali pravo iznenađenje tek sledi... ne, ne tiče se samo jakog hardvera i osnovnih komponenti koje su svakako sastavni deo spiska mogućnosti PredatorHelios 700 modela, ali ovog puta glavnu ulogu ima neuobičajena laptop tastatura koju Acer zove HyperDrift Keyboard.

Na prvi pogled se radi o tastaturi sa maksimalno velikim i komfornim tasterima sa dimenzijama poput onih kod klasične desktop tastature, što je svakako veliki plus. Naravno tu je nezaobilazno RGB pozadinsko osvetljenje koje možete podešavati do mile volje. Nije ništa novo i to što poseduje izdvojene sekcije “WASD” i kurzorskih tastera. Čak nas nije toliko iznenadila ni “MagicForce” funkcija tastera koja omogućava da “WASD” sekciji sa lineranim prekidačima precizno dozirate brzinu kretanja u igrama, na način kao što to činite sa analognim gejmpedovima. Čak ni mogućnost da promenite kapice MagForce tastera nije impresivna - koliko mogućnost da tastaturu “slajdujete” prema sebi pri čemu deo sa “touchpadom” se obara pod uglom od nekih 45 stepeni i postaje odmorište za dlanove. A tamo... gde je nekada bila tastatura se otvara deo za forsirano hlađenje sa mrežicama koje otkrivaju dva ogromna otvora sa centrifugalnim “Aero Blade” ventilatorima za hlađenje CPU i GPU procesora, a između njih se nalazi “Gorilla glass” zastakljeni deo osvetljen RGB LED svetlom koji daje pogled na masivni “heat pipe” deo za hlađenje... zaista impresivno i do sada prvi put viđeno ovako nešto.

Ispostavilo se da nije samo estetski potez, već vrlo funkcionalno rešenje. Tastatura dobija mnogo prijatniji oslonac za koren šake, a CPU i GPU nenadmašno efikasno hlađenje. Pri tome zauzimate pravi položaj tela, kao da ste za pravim desktop računarom. Jednom rečju – odličan “filing”.

 Predator_Helios_700_3s.jpg

Ponuda konekcija je kako i priliči jednom ovako prestižnom modelu. Prisutni su HDMi i DisplayPort konektori pune veličnine, smešteni sa zadnje strane između izduvnih otvora. Zatim tu su tri trenutno najbrža USB-A 3.1 Gen2 porta sa maksimalnim transferom od 10 Gbps, dopunjeni sa dva USB-C 3.1 porta postavljenih sa obe bočne stranica i Thunderbolt 3 & VR podrškom, a kojima društvo pravi nezaobilazni LAN port.

Ono glavno se nalazi ispod poklopca, a tiče se spiska osnovnih komponenti koje prokreću ovaj nesvakidašnji računar. Za centralni procesor je izabrana najjača Core i9 mobilna varijanta sa oznakom i9-9980HK sa čak osam fizičkih i 16 HTT jezgara, koja pojedinačno ubrzavaju do maksimalne frekvencije od 4.5 GHz. Zanimljivo je kako je Acer u ovoj verziji Predatora u potpunosti ukinuo pristup i mogućnost rada integrisanog grafičkog jezgra

Ovako jak procesor prati čak 64 GB sistemske RAM memorije, konfigurisane u četiri 16 GB modula. Upotrebljeni su Kingston Dual Rank moduli sa radnom frekvencijom na 2666 MHz, naravno dvokanalno konfigurisani.  

Predator_Helios_700_4s.jpg 

Uloga grafičkog procesora je dodeljena Nvidia Turing RTX 2080 derivatu koji na raspolaganju ima 8GB GDDR6 lokalne video memorije. Storage konfiguracija je jednako impresivna sa dva WD SH720 M.2 NVMe x4 SSD uređaja konfigurisanih u RAID 0 Stripe mod, dok ulogu prostora velikog kapaciteta za skladištenje manje prioritetnih aplikacija i igara, igra jedan 2TB SATA hard disk.

Mrežni kontrolerski par je za strahopoštovanje i čine ga Killer Networkig proizvodi. Za rad kablovske konekcije je zadužen brzi Killer E3000 2.5 Gbps kontroler, dok je bežična konekcija pod kontrolom trenutno najbržeg standarda WiFi 6. generacije, a koji je potpisao takođe Killer Networking u vidu AX1650 802.11 ac rešenja. U kombinaciji sa Killer Control Centar 2.0 softverom moguće je iskoristiti prednosti “Killer Doubleshot Pro” tehnologije koja bira trentuntno bržu konekciju tokom rada i određuje prioritet u saobraćaju važnih podataka. Jednom rečju, vrlo brza kombinacija dostojna najjačih desktop modela, a o mobilnim rešenjima i da ne govorimo. Ah, da... ne zaboravimo da je sastavni deo ovog dela i Bluetooth 5.0 podrška za bežičnu vezu sa periferijama.

Predator_Helios_700_5s.jpg 

Autonomni rad je podržan kroz prisustvo litijum-jonske baterije kapaciteta 4750 mAh. Rad na bateriji je ipak nužno zlo kada je u pitanju ovakav teškaš i donosi svakako bitna ograničenja u pogledu performansi. Vreme rada na bateriji je kategorija u drugom planu jer Predator Helios 700 u prvi plan ističe performanse. Ipak, u krajnjem ovo je prenosni računar i baterija je morala biti ugrađena, ali ruku na srce ne očekujte čuda obzirom da je prilično jaka konfiguracija hardvera i kvalitetnog ekrana, vrlo brzo troše. Pravi izvor potrebne energije obezbeđuje gigantski ispravljač spreman da u svakom trenutku isporuči 330W električne energije.

Na kraju, tu je i odlični Predator Sense softver koji pruža kontrolu nad vitalnim radnim parametrima kao i upravljanje funkcionalnostima ovog uređaja. A njih je zaista puno, tako da je ovaj softver krcat detaljima i opcijama koje zahtevaju obavezno pručavanje kako bi ste ih podesili na pravi način. Pravi upravljački softver dostojan ovako moćnog uređaja.

 Predator_Helios_700_6s.jpg

Acer Predator Helios 700 – utisci i iskustva u radu

Dok pripremamo bateriju aplikacija za testiranje, još uvek smo pod utiskom ogromnih dimenzija uređaja koji bi po svim pravilima trebao da bude prenosna PC verzija tj. laptop, ali se nikako ne možemo zamisliti kako unaokolo šetamo teret od 5 kg na leđima. Ne, ovo definitivno nije laptop za poneti. Ovo je mašina kojoj treba pronaći mesto na radnom stolu odakle neće mrdati.

A, onda kreće malo bliže upoznavanje i druženje sa ovim opakim računarom. Konačno shvatate zašto je ovolikih dimenzija. Performanse su brutalne. Nikada se do sada nismo susreli sa laptop modelom koji u pogledu performansi u potpunosti dostiže desktop PC računar. Način na koji radi Predator Helios 700 će definitivno promeniti vaše shvatanje o moćnoj portabl zameni klasičnog Desktop PC-a.

Predator_Helios_700_7s.jpg 

Moćan spisak osnovnih komponenti bez ikakvih problema izlazi na kraj sa 4K video obradom, a Adobe Premiere Pro itekako voli kombinaciju moćnih CPU i GPU procesora. Na ruku mu ide i velika količina RAM memorije i svakako brzi podsistem diskova. Slično je i sa Adobe Photoshop i After Effects aplikacijama.

Da bi moćan sistem pokazao svoj puni maksimum, neophodno je vrhunsko hlađenje zbog čega je Acer u ovom slučaju dizajnirao 4. generaciju AeroBlade 3D centrifugalnih ventilatora u kombinaciji sa velikim zasebnim hladnjacima na principu parne komore, hlade moćni Intel CPU i jednako snažan Turing RTX 2080. Da bi efikasnije koristili situacije kada je jedan od njih manje aktivan i time iskoristili toplotni kapacitetet onog drugog, manje opterećenog hladnjaka, međusobno su povezani sistemom velikih toplotnih cevi za ravnomerniji prenos toplotne energije.

Imajte u vidu da su hladnjaci ...pa otprilike, duplo veći od najvećih koje ste videli na gejming laptop modelima. Zato su i otvori kroz koje se oslobađa vrelina neuobičajeno veliki i nalaze se kako sa zadnje tako i bičnih strana. Obzirom na veličinu rashladnih tela kao i ugrađenih ventilatora, Helios 700 se vrlo brzo oslobađa viška toplote, pa u tom pogledu predstavlja definitivno gejming laptop sa najnižom radnom temperaturom koju smo do sada izmerili na ovom tipu uređaja.

Predator_Helios_700_8s.jpg 

Međutim, to ima i svoju cenu u vidu mase od 5 kg i natprosečne buke. Do nekih 2000-2500 obrtaja, ventilatori su tihi, ali kada jednom posegnete za maksimalnim performansama, Aero Blade 3D ventilatori  ubrzavaju do 3.6-3.9K obrtaja i tada postaju primetno bučni, a u “extreme” modu idu sve do 4.7K za CPU i 4.5K za GPU.  Buka kojoj  ste tada izloženi je zaista velika, ali par dobrih slušalica rešava ovaj problem bez većih problema. Na sreću, tu je i pomenuti softver koji vam dozvoljava da sami podesite krivu rada ventilatora i tako pronađete onu finu granicu buke i performansi koju možete podneti.

To mu sa druge strane omogučava ubrzanja do granica neuhvatljivih  za ostatak konkurencije jer primera radi, nedavno testirani Legion Y740 zaostaje od 10-30%, iako praktično ima isti GPU i tek neznatno slabiji CPU. Naime, bolje hlađenje omogućava centralnom i grafičkom procesoru postizanje osetno većeg proseka radnih frekvencija, a što se na kraju ispostavilo od presudnog značaja kada su u pitanju performanse ovog uređaja.

Tokom gejminga u Extreme modu kada aktivirate i Turbo taster,  CPU se ne spušta ispod 4500 MHz, a inače radi u proseku na 100 MHz nižoj frekvenciji, dok GPU radi u rasponu od 1935-1980 MHz što je na nivou grafičke karte iz iste kategorije PC desktop sistema. U ubrzanom radnom režimu ventilatora pri punom opterećenju, tokom gejminga u RDR2, temperatura centralnog procesora se kreće u rasponu od 67-74 stepena pri podnošljivoj buci ventilatora koji tada rade do maksimalnih 3K obrtaja.

 Predator_Helios_700_9s.jpg

U turbo režimu na 4.5 GHz CPU dostiže i 80 stepeni dok moćni RTX 2080 ne prelazi 60. podeok na Celzijus skali.  I što je najvažnije, tasteri i kompletna zona tastature sa odmorištem za dlanove su potpuno hladni. Temperatura čitavog sistema u tim trenucima ne prelazi 55 stepeni, što je nesvakidašnje dobar rezultat, ali uz jednako nesvakidašnju buku od čak 55dB i potrošnju od skoro 290 vati.

Zvuk je standardan. Uprkos fabričkim podacima da je kvalitet obezbeđen prisustvom pet zvučnika i zasebnim subwoofer-om, on je u praksi na nivou proseka za laptop klasu uređaja tj bezosećajno “tanak”. Pravo uživanje u igrama nastaje tek kada povežete slušalice, a što je ruku na srce i očekivano.

Ono na čemu posebno želimo da vam skrenemo pažnju jeste odličan mrežni par i posebno Wi-Fi 6 koji radi savršeno. Mi smo uspeli da maksimalno iskoristimo propusnu moć našeg brzog internet linka, što je u praksi značilo 45-50 MB/s, naravno, bežićnom vezom sa 802.11ac ruterom na 5 GHz. Idealno za Royal Battle gejming naslove, ali i brzi download.

Međutim, odmah je jasno da ovako moćan računar prevazilazi isključivo ulogu gejming računara u 1080p rezoluciji i da se ozbiljno nameće kao “content creation” radna stanica visokih performansi. Ako insistirate na odgovoru koliko traje baterija - recimo da u najboljem izdržava nepun sat... tačnije oko 55 minuta u standardnom “loop” gejming testu pri visoko postavljenim detaljima, ali znajte da tada deluje Nvidia “battery boost” mehanizam koji mu ne dozvoljava da pređe 30 frejmova u sekundi.

Acer Predator Helios 700 – performanse

Specifikacije
 • Proizvođač Acer
 • Model Predator Helios 700
  PH717-71
 • Procesor Intel Core i9 9980HK
 • Generacija procesora Coffee Lake
 • RAM memorija 64 GB
 • Tip memorije DDR4
 • Skladište 1 TB M.2 NVMe x4 SSD RAID 0 Stripe
  2 TB HDD SATA 3
 • Dijagonala ekrana 17.3 in
 • Rezolucija ekrana 1920 x 1080
 • Tip ekrana IPS (In-Plane-Switching)
  144 Hz G-Sync
 • Grafika Nvidia GeForce RTX 2080 8 GB GDDR6
 • Portovi 1x HDMI
  1x DisplayPort
  5x USB 3.1 10Gbps
  USB-A x3,
  USB-C x2 Thunderbolt 3, VR
  LAN RJ 45
  Audio In/Out
 • Web kamera 720p
 • LAN 2.5 Gbps
 • WiFi 802.11ac 2xMU-MIMO
 • Bluetooth Bluetooth 5.0
 • Optički uređaj Ne
 • Dimenzije Visina 41,7 mm
  Širina 430 mm
  Dubina 299 mm
 • Masa 5 Kg
 • Baterija 4-ćelijska
  4670 mAh
  Lithium-Ion
 • Operativni sistem Windows 10 Pro 64-bit ver 1909
 • VR Ready Da
 • Windows Mixed Reality Ultra (min. require 8GB RAM)

Home Media Performance ( Obrada fotografija )
Vreme izvršenja
Predator Helios 700
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Konverzija video sadržaja )
Vreme izvršenja
Predator Helios 700
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Obrada muzike )
Vreme izvršenja
Predator Helios 700
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 38 75 113 150
manje je bolje (sekunde)
Productivity Office Performance ( Overall )
points
Predator Helios 700
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 1125 2250 3375 4500
veće je bolje (pts)
Productivity Office Performance ( MS Word )
time
Predator Helios 700
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Excel )
time
Predator Helios 700
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Power Point )
time
Predator Helios 700
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 60 120 180 240
manje je bolje (sec.)
WEB Internet Performance ( Overall )
WebXPRT 2015
Predator Helios 700
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 200 400 600 800
veće je bolje (pts)
Gaming ( Battlefield V - 1080p, Ultra, DX12 )
frejmrejt
Predator Helios 700
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gaming ( Battlefield V - 1080p, Ultra/Ultra, DX12/ DX Ray Tracing )
frejmrejt
Predator Helios 700
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gaming ( Far Cry 5 - 1080p, Ultra )
frejmrejt
Predator Helios 700
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gaming ( Shadow of the Tomb Raider - 1080p, Very High, DX12 )
frejmrejt
Predator Helios 700
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gaming ( Assassin Creed Origins -1080p, Very High )
frejmrejt
Predator Helios 700
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gaming ( DOTA 2 Source - 1080p, High/Ultra DX11 )
frejmrejt
Predator Helios 700
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gaming ( Fortnite -1080p, EPIC )
frejmrejt
Predator Helios 700
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gaming ( APEX Legends - 1080p, High, noAA )
frejmrejt
Predator Helios 700
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)

Kada pričamo o konkretnim performansama, Helios 700 je pokazao zašto pripada svojevrsnoj King Size klasi - ne samo u pogledu gabarita već i performansi. Naprosto iznenađuje razlika u odnosu na slično konfigurisane “jake” laptop modele i to je ona granica u performansama koja obično razdvaja portabl i desktop PC računare. U slučaju ovog Predator Helios 700 modela, dotična granica je praktično izbrisana.

O tome najbolje govore izmereni razultati. U odnosu na slično konfigurisan i cenovno pozicioniran Legion Y740, Predator Helios 700 u najmanju ruku dominira, a one modele sa trgovačkim trikovima u vidu uštede jednog memorijskog modula – ostavlja deleko iza sebe u prašini proseka.

U konkretnim brojkama to znači 24% prednosti u Battlefiled V pri uključenim Ray Tracing efektima, 25% prednosti u Far Cry 5 igri, Apex Legends modu daje skoro 20% prednosti u odnosu na pomenuti Legion, a Fortnite čak 30%. I tako redom u igrama....

Kada se radi o aplikacijama, čak i relativno nezahtevni MS Office paket oseća razliku i to od 14% u odnosu na prvog Legion pratioca. U delu manje zahtevnih aplikacija za obradu fotografije, video i muziku Helios 700 je od prvog sledećeg, odmakao za 17%.

Zahtevnije aplikacije i poslovi poluprofesinalne prirode poput YT produkcije u Adobe Premiere Pro programu - beleže čak 26% kraće vreme na Hellios 700 modelu, dok Photoshop obrada fotografija se odvija 14% brže nego na ostalim modelima slične konfiguracije.

Zaključak je jasan... kada su u pitanju čiste performanse Predator Helios 700 je nesumnjivi šampion u svojoj klasi!

Acer Predator Helios 700 – zaključak

Kada sve saberemo i oduzmemo, jasno je da se radi o nesvakidašnjem laptop računaru i to u svakom pogledu. Da budemo iskreni, sve je idilično osim težine, dimenzija i buke. Što se tiče poslednje dve karakteristike – svako ko želi portabl “sedamnaesticu” mora da se pomiri sa velikim gabaritima jer slični Omen i Legion modeli izgledaju ogormno jer takvu pojavu diktira dijagonala ekrana od 17.3 inča. Ono što ne ide u prilog Helios 700 modelu je i “debljina” koja je najmanje duplo veća nego kod pomenute konkurencije. Zato imamo opravdanje koje pronalazimo u neuporedivo boljoj tastaturi i “slajd” mehanizmu.
 
 
Buka je takođe veliki problem u trenucima  kada ste povedeni željom maksimalnog uprzanja i u tim trenucima se bez razmišljanja latite Turbo tastera. Dotični potez je koristan kada hoćete da “produvate” mašinu i za tili čas skinete temperaturu sistema, ali u većini slučajeva nema potrebe za tim jer je računar tek umereno zagrejan i neupredivo tiši u radu. Najvažnija činjenica je da uz pomoć Predator Sense softvera, možete kontrolisati temperaturu i buku bez značajnijih reprekusija po nivo performansi.
 
Težina je svakako najveći nedostatak tj kompromis sa kojim se treba pomiriti. To je onaj škakljivi detalj kada su u pitanju portabl računari. Na veliku težinu ne možete uticati jer je ona posledica velikih hladnjaka i natprosečno moćnog rashladnog sistema, a koji je sa druge strane itekako važan generator vrhunskih performansi. Ako ste na sve to spremni i od onih ste koji po svaku cenu žele laptop, a ne desktop sistem,  treba znati da je Predator Helios 700 još uvek osetno manji od gabarita Desktop PC-a sličnih karakteristika – pa je u tom slučaju, ovo prava sprava za vas.
 
A... kvaliteta je zaista puno. Prelep ekran sa prikazom koji stvarno ostavlja bez ijedne zamerke bez obzira da li se igrate na 144 Hz ili radite u nekom od poslovnih programa, brzina i snaga Core i9 9980HK centralnog procesora u duetu sa RTX 2080 grafičkom kartom su bez premca i u ovom trenutku omogućju top performanse, a prati ih 64 GB radne memorije, vrhunski sistem diskova koji raspolaže obiljem prostora i izuzetnim performansama u isto vreme. Sve to zaokružuje jedno od najboljih rešenja kada je u pitanju tastatura... pa šta više poželeti?
 
 Predator_Helios_700_9s.jpg
 
I na kraju cena... ona definitivno nije mala, a za mnoge će biti i astronomska na šta sugeriše visok nivo performansi za koje oduvek važi pravilo da ih morate “debelo” platiti. Sa cenom od 3500€ je svakako najskuplji laptop koji smo ikada probali, ali u isto vreme i ubedljivo  najbrži. 
 
Konačno i taj famozni osećaj komfora, načina koji radite, položaj tela, ruku, sve je to neuporedivo bolje na ovako velikom računaru jer se ne naprežete i ne morate da zauzimate onaj čudni “bogomoljka” stav dok se igrate nad laptop tastaturom. Na kraju, lakše pronalazite tu željenu “zavaljenu” poziciju. Na to dodajte brutalnu moć i brzinu u radu koju kombinujete sa odličnim ekranom... i to je definitivno ono pravo u kvazi portabl pakovanju!
 
Obavezno probajte u nekoj prodavnici gde je izložen, jer onaj prvi odbojni efekat zbog težine i buke vrlo brzo menja neizmerno zadovoljstvo komfora i brzine. Uvek će biti suprostvaljenih stavova i sa te strane ovo je kontradiktoran laptop. Ako želite lak i portabilan uređaj, Helios 700 svakako nije za vas. Ako želite našto jače, ali i dalje brzo... takođe ćete bolje proći sa nekim “lakšim” gejming modelom i konačno kada želite brutalnu snagu i performanse bez konmpromisa, takoreći sam vrh današnje tehnologije ... onda je predator Helios 700 bez premca i tačka!
 
 
Prednosti:
- Brutalne performanse za klasu iznad onog što smo mislili da je najjače
- Lakoća kojom ostavlja konkurenciju iza sebe
- Odličan ekran sa 144Hz i G-Sync
- Izuzetno rešena tastatura sa odličnim osećajem tastera
- Oblije ultrabrzih USB-A i USB’C 3.1 Gen2 portova
- Trenutno najjača kombinacija CPU i GPU procesora za mobilnu platformu
- Performanse na nivou izuzetno jakih desktop PC modela
- Fantastično efikasna rashladni sistem
- Najhladniji laptop u radu do sada
 
Nedostaci:
- Bučan i u nekim situacijama nepodnošljiv
- Težak, pretežak ali ipak i dalje lakši od desktopa :)
- Dimenzije koje će mnogima izgledati nespojivo sa pojmom laptop računara
 
Cena 3500€  

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Lenovo Legion Y740 - 17ICHg (Video)

AMD Ryzen 4000: kraj dominacije Intela u svetu laptop računara?

 • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109