Greška

Došlo je do greške.

Test: PowerColor Radeon R7 250X

29.04.2014 09:51 | 0 Hardver
Test: PowerColor Radeon R7 250X

U poslednje vreme smo se jako puno bavili najskupljim Radeonima i nažalost zbog toga zapostavili cenovnu klasu koja je mnogima daleko zanimljivija. Reč je o mejnstrim segmentu u kome AMD itekako ima šta da ponudi, a da pripada novoj generaciji. Zapravo, kompanija je popunila R7 grupu koja podrazumeva karte sa sufiksom 250X, 250 i 240. Ovom prilikom ćemo se pozabaviti Radeonom R7 250X koja stiže iz PowerColora.

Uvod

Nebojša Todorović

Radeon R7 250X nije ništa drugo do preimenovani Radeon HD 7770 u bukvalnom smislu te reči. Sada je samo pozicioniran niže u smislu oznake, ali je cenovno na gotovo istom nivou na kom se nalazio HD 7770 pre neki mesec. Kako je reč o uzorku namenjenom za novinarsko testiranje nismo dobili originalnu kutiju kakva će se naći u prodaji, a nismo sigurni ni da je propratna oprema u punoj postavi. Ukoliko jeste, propratni paket je izuzetno skroman i podrazumeva samo tri osnovna elementa. Dokumentacija, DVI to VGA konvertor i disk sa drajverima. Skromnije od ovoga nije moguće, a ni pristojno što se nas tiče.Kompletan spisak opreme je sledeći:

- Disk sa drajverima
- DVI to VGA konvertor
- Uputstvo


PowerColor Radeon R7 250X - Karta

Sama karta ima vrlo skromne dimenzije i izgleda oku ugodno. Upotrebljen je crni oklop izrađen od sjajne plastike koji kao takav predstavlja magnet za prašinu, otiske prstiju i ogrebotine. Karta je slikana gotovo odmah nakon što smo je otpakovali što nije onemogućilo skupljanje sitne prašine. Nažalost, ovo je uvek problem sa lakiranim plastičnim delovima. Za "press" fotografije ovo je odličan izbor, ali za svakodnevno korišćenje nikako.Oklop poseduje i crvene detalje koji su u skladu sa imidžom kompanije, a koje razbijaju monotoniju od previše crnih detalja.


Ventilator ima prečnik od pristojnih 80 milimetara, a oblikom je gotovo identičan ventilatorima koji se koriste za novija TwinFrozr hlađenja kompanije MSI. Konkretno, ovo se odnosi na završetak peraja koji je nešto tanji i koji je uglačan u procesu završne obrade. Na ovaj način se u teoriji zadržava manja količina prašine na ventilatoru i produžava njegov radni vek, smanjuje buka i održava originalna efikasnost. Ispo njega se krije mali aluminijumski rashladni profil koji nema nikakve dodatke poput vapor-chambera, heatpipe-ova, pa čak ni bakarnih delova. Uostalom, Cape Verde GPU koji se nalazi ispod njega je veoma nezahtevan u energetskom i termalnom pogledu.
 


PowerColor se odlučio na ugradnju jeftinije Elpida memorije. U pitanju su GDDR5 memorijski čipovi kako je AMD i propisao, ali je odabir Elpide u praksi najčešće razlog za manji overklok potencijal u odnosu na modele koji koriste Samsungove ili Hynixove čipove. PowerColor R7 250X raspolaže sa ukupno 1 GB memorije koja je povezana sa GPU-om putem 128-bitnog interfejsa. Dakle, u odnosu na Radeon HD 7770 apsolutno nema nikakve promene.
 

 

Poleđina ne otkriva gotovo ništa, osim jednostavnog sistema montaže za kuler. Štampana ploča je crvena u tradicionalnom PowerColor maniru, a sa ove strane možemo primetiti odsustvo CrossFireX konektora, kao i to da je PCB skraćen u odnosu na HD 7770. Naponska jedinica je prebačena na prednji deo, čime se napravila ušteda u prostoru.Na zadnjem delu se nalazi 6-pin molex konektor za dodatno napajanje koji je neophodan za ovaj Radeon. Kako Cape Verde ima potrošnju koja je oko 100 W, jasno je da nije sve moglo da se obezbedi putem PCI-Express magistrale. Moramo da primetimo da nam se pozicija molexa ne dopada previše, jer je "štipaljka" nedostupna prilikom skidanja zbog kulera i njegovog oklopa. Ništa strašno, ali će biti situacija kada će nekom da zasmeta.Na polju video izlaza AMD je prilagodio novi model kategoriji tako što je izbacio DisplayPort, a dodao D-Sub. Pored ove analogne, sa monitorom možete ostvariti dva tipa digitalne veze u vidu DVI i HDMI priključka. Za ciljnu grupu ovo će verovatno biti najbolji set izlaza, ali moramo da priznamo da nam nedostaje DisplayPort.
 


 

Na Radeonu R7 250X Cape Verde čip se nalazi u svojoj "XT" varijanti. To je "punokrvna" varijanta, što znači da poseduje svih 640 Stream procesora, 40 teksturnih jedinica i 16 ROP-a. Iako ga je AMD svojevremeno promovisao kao naslednika Junipera, ovaj zadatak mu je teško pao iz dva razloga. Prvi je to što nije opravdao očekivanja, s obzirom da nije brži od prethodnika u većoj meri, ali i zbog činjenice da je u startu cenovno pozicioniran više nego što je to trebalo. Sada, u klasi od 100 evra apsolutno je na svom terenu, tako da je sasvim izvesno da će na tržištu poput našeg R7 250X biti vrlo popularan. Taktovi su identični onim koje je AMD deklarisao za HD 7770. To je 1000 MHz za GPU i efektivnih 4.5 GHz za memoriju.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: MSI Radeon R7 250 OC Edition

Test: Asus GeForce GTX 760 Striker Platinum

10203
10205
10206
10207
10208
10209