Greška

Došlo je do greške.

Test: Porsche Design Acer Book RS (Video)

23.03.2021 13:00 | 0 Mobile
Test: Porsche Design Acer Book RS (Video)

Na sam pomen - Porsche RS, srce počinje jače da vam kuca jer zna se šta "Racing Sport" u svetu automobilizma znači – čiste performanse. A u svetu IT i posebno notebook-ova? Šta bi to moglo da bude? Acer je ponovo uposlio Porsche design studio na izradi novog ultrabook modela i rezultat je pred vama - Acer Book RS.

Na sam pomen - Porsche RS, srce počinje jače da vam kuca jer zna se šta “Racing Sport” u svetu automobilizma znači – čiste performanse. A u svetu IT i posebno notebook-ova? Šta bi to moglo da bude?  Acer je ponovo uposlio Porsche dizajn studio na izradi novog ultrabook modela i rezultat je pred vama “Acer Book RS”.
 
 
I odmah na početku je jasno da se ovaj model Acer-a razlikuje od svega što smo do sada videli. Veliki Porsche Design logo preko čitave širine kutije samo potvrđuje da čula ne greše. Bogato pakovanje podiže očekivanja, tu su torbice za miša i aksesoar, stilizovani mousepad, futrola za notebook, optički bežični miš neobičnog izgleda i, naravno, njegovo veličanstvo, Acer Book RS.

Karakteristike

Dizajn je na prvi pogled čista klasika, ali samo na prvi pogled. Onda posle vrlo kratkog upoznavanja postaje vam jasno kao dan – tipični proizvod nemačkog industrijskog dizajna. Čiste linije, pravilni uglovi, ali opet nekako drugačije. Pa da, materijal – kućište od legure magnezijuma, neverovatan osećaj. Zaboravite sve one priče o aluminijumskim teksturama, brušenoj površini i ostale bajke za decu – ovo je šasija na potpuno drugom nivou. Nepodnošljivo lagana i čvrsta... strašno dobar osećaj pod rukom.
 
porsc1s.jpg
 
U tom pogledu je ovaj Porsche Book RS ostavio sve iza sebe, čak i nove MacBook modele. Iako uopšte ne deluje kao ultrabook sa 16mm profilom, težak je svega 1.2 kg od čega većina ide na račun dela sa ekranom. Zbog toga je zgodniji za rukovanje a istovremeno dovoljno lak... i još jedan detalj, ne postoji onaj nelagodni osećaj indukcije pod jagodicama dok se notebook puni.
 
A poklopac sa ekranom je posebna priča. Izrađen od lakog metalnog okvira na čijem se obodu nalazi Porsche design logo, dok je celokupna površina prekrivena aplikacijom od “carbon-fiber” materijala. Ko voli detalje sa sportskih automobila – asocijacija je nedvosmislena. Oni će žudeti za ovim notebook računarom.
 
Da bi ostatak karakteristika pratio ekskluzivni dizajn, ugrađen je ekran dijagonale 14”. IPS panel prikazuje 1920x1080 piksela i ono što nam se posebno sviđa - nema ružne, debele donje lajsne, već ekran zauzima 90% površine poklopca notebook računara. Naravno, osetljiv je na komande dodira i zbog toga koristi Corning Gorilla zaštitno staklo, dakle klasični “glare” finiš ekrana se krije iza CineCrystal naziva. Osvetljenje iznosi 340 nita i uz pokrivanje kompletne sRGB palete boja garantuje odličnu sliku. Nije najbolji ekran u koji smo gledali, ali među boljima svakako jeste. Boje su lepe, prirodne, kontrast dobar. Slika je bistra i oštra, tako da raspoznavanje karaktera čak i u 100% skaliranju Full HD rezolucije desktopa na pomenutoj dijagonali, ne predstavlja problem. Dobar ekran, nema šta ni da se doda, ni oduzme.
 
porsc2s.jpg
 
U vrhu ekrana postavljena je 720p web kamera i par mikrofona. Šarke ekrana deluju robusno i izdržljivo, a između njih se proteže stilizovana osovina koja kada se ekran postavi pod normalnim uglom, zapravo predstavlja postolje na koje se uređaj oslanja o podlogu.
 
Spuštajući se ka bazi dominira metalik siva površina pravilnih ivica skoro asketski prazna bez ikakvih perforacija. Samo površina golog metala –  magnezijuma, vrlo prijatne teksture koja se pokazala izdržljivom tokom rada, a posebno nam se svidelo što uopšte “ne hvata” masnice.
 
Sve to deluje lepo, jednostavno, čisto bez suvišnih detalja i krajnje praktično u radu – a ipak nekako HiTech. Chiclet tasteri izviru iz metalne baze. Tipično membransko vešanje sa nešto tvrđe podešenim taktilnim osećajem. Pod prstima ostavlja bolji osećaj od drugih Acer modela i svakako spada među bolje u kategoriji 14-ica. Zona “touchpad-a” ima standardne dimenzije i površinu drugačiju od ostatka baze. Nekako je više metalna, ali jagodica lepo klizi dok kursor navodite na željenu poziciju.
 
porsc3s.jpg
 
Sve u svemu stilska vežba je uspela – jednostavno, kvalitetno i konkretno – to su glavni utisci dok radimo i testiramo ovaj računar.
 
Novitet je i činjenica da je ovo prvi Acer notebook na bazi 11. generacije Intel Core procesora pod kodnim imenom Tager Lake, ovog puta u “U” – ultra štedljivoj verziji Core i7 1165G7 modela. Ovaj procesor je za razliku od desktop modela izrađen u 10nm SuperFin tehnologiji, raspolaže sa četiri fizička jezgra Willow Cove mikroarhitekture i izvršava 8 “tredova” istovremeno. Ima 12MB L3 keš memorije i radi na baznom taktu od 2.8GHz, dok maksimalna Turbo vrednost pojedinačnih jezgara iznosi 4.7GHz.
 
Novi procesor je dobio i podršku za rad sa bržim RAM modulima, a u slučaju našeg, radi sa LowPower DDR4X memorijama na efektivnih 4267 MHz. Zanimljivo je da ih zbog tog internog ubrzanja, programi poput CPU-Z  detektuju kao “Quad channel” RAM, iako je istina da memorijski kontroler radi isključivo u dvokanalnom režimu. Kao da interno radi na četvorostrukoj, a ne dvostruko većoj baznoj frekvenciji, pa su i rezultati transfera bolji. Memorija isporučuje čak 51.5GB podataka u sekundi, više čak i od trenutnih desktop verzija. Usput radi i na nižem naponu od svega 1.1V i memorijski čipovi su zalemljeni na samu štampanu ploču. Nije kompatibilna sa klasičnim LPDDR4 SO-DIMM modulima i morate se u startu odlučiti za 8 ili 16GB sistemske memorije.
 
porsc4s.jpg
 
Poboljšanje je doživela i integrisana grafika. U novom procesoru se nalazi Intel Iris Xe grafičko jezgro sa 96 izvršnih jedinica i radnom frekvencijom od 1.3GHz. Podržava sve napredne tehnologije prethodne generacije gde posebno napominjemo Quick Sync Video akceleraciju koja ubrzava hardversko kodiranje i dekodiranje najpopularnijih H264 i H265 formata, a dodata je i podrška za HW dekoding sve popularnijeg AV1 formata.
 
Drugi deo grafičkog podsistema čini diskretni grafički procesor - GeForce MX350 na bazi Pascal arhitekture i 640 CUDA jedinica, pojačanih sa 2 GB lokalne GDDR5 memorije.
 
Kada je u pitanju skladištenje podataka u ovom slučaju za tu svrhu je namenjen 1TB M.2 PCIe x4 SSD sa transferom od 2.4 GBs prilikom čitanja podataka. 
 
Komunikacija sa internetom se obavlja preko WiFi adaptera 6. generacije sa 802.11 ax specifikacijom u vidu Intel AX201 rešenja, te ima ugrađenu podršku za Bluetooth 5.0. 
 
Zvuk je naravno Realtek-ovo rešenje sa par stereo zvučnika koji se neubedljivo čuju.
 
porsc5s.jpg
 
Od ponude konektora na levoj ivici imamo onaj za eksterni ispravljač, zatim HDMI izlaz, jedan USB-A 3.1 prve generacije i USB-C 3.2 druge generacije, sa Thunderbolt 4 podrškom i transferom od 40Gbps. Ovaj port ujedno služi i za punjenje baterije računara, kao i vezu sa Display Port monitorima preko USB-C konektora. Na suprotnoj ivici se nalaze još jedan USB-A 3.2 od 5 Gbps, Kensington lock za zaključavanje, 3.5mm kombinovani ulaz za slušalice i mikrofon, kao i par LED dioda koje pokazuju aktivnost uređaja i punjenja baterije.
 
Zanimljivost je da uz uređaj stižu dva ispravljača, jedan sa “custom” konektorom i izgledom poput punjača mobilnih telefona, dok drugi izgleda kao klasični notebook “brick” punjač i koristi USB-C interfejs. Oba su delarisane snage od 65W.
 
Računar se isporučuje sa instaliranom Windows 10 Home verzijom operativnog sistema.

Performanse i utisci u radu

Pošto je 11. generacija Intel Core procesora dugo najavljivana sa uvertirom kako je to generacija koja će uspešnije da odgovori na izazov sve boljih AMD APU procesora, pogotovu Renoar modela i sada još boljih Cezanne, jedva smo čekali da ga vidimo u radu i izmerimo rezultate.
 
porsc6s.jpg
 
Utisci o performansama su pomešani, recimo u Adobe Photoshopu gde je Intel tradicionalno dobar, rezultat je u nivou najboljih modela jer pojedinačna jezgra i visoka frekvencija uz manje angažovanje GPU akceleracije, rezultuju takvim činjeničnim stanjem. Međutim, u Premier Pro 2020 aplikaciji je prošao kao “bos po trnju” jer se prilikom eksporta značajno koristi snaga grafičkog jezgra naročito u H264 i H265 formatima gde i jeste neka potencijalna namena ovog računara za potrebe montiranja kućnog videa u Full HD rezoluciji.
 
Situacija nije ništa bolja ni u testovima u kojima ispitujemo snagu centralnog procesora.  U direktnom poređenju sa rivalima AMD Ryzen Renoir “U” serije je na nivou Ryzen 5 4500U 6-jezgarnog primerka, ali i vidno slabiji od 4800U, 8 jezgarnog APU procesora.
 
porsc7s.jpg
 
Gejming performanse su solidne jer imajte u vidu da se ovaj računar pozicionira u klasu laganih ultra prenosnih modela pa u skladu sa tim idu i nešto skromnije gejming mogućnosti. To znači da uz obaranje detalja, možete se relaksirati u Battle Royal naslovima i to na samoj granici dobrog osećaja glatke animacije. Konkretno, u Fortnite-u, nekih 70 fps-a na Low podešavanjima u 1080p rezoluciji, a o EPIC detaljima nemojte ni razmišljati jer postaje bolno spor dok fps pada na 15 kadrova u sekundi.
 
Što se tiče gledanja filmova, opterećenje resursa je minimalno u Full HD rezoluciji bilo da se radi o H264, H265, VP9 ili AV1 formatima. CPU i GPU Video dekoder su zaposleni sa tek 10-ak posto resursa. 4K je nešto zahtevniji sa minimalnim CPU zauzećem, dok GPU na sebe preuzima posao HW dekodiranja sa 33% angažovanja resursa.
 
porsc8s.jpg
 
Kada je u pitanju grejanje računara, zavisi šta radite na njemu. U igrama je najtopliji sa nekih 40-ak stepeni u centralnom delu tastature dok na otvorima za ventilaciju u desnoj polovini ekrana temperatura ide do skoro 50. podeoka. U tim trenucima uređaj najviše troši - 65W električne energije. U toku normalnog rada u aplikacijama ili gledanju videa, temperatura je značajno niža sa prosekom od 26-30 stepeni Celzijusa i potrošnjom od svega 10-ak W.
 
Autonomija je odlična, obzirom da smo izmerili 5 sati i 15 minuta rada na bateriji. Potrebno je oko jedan sat i 10 minuta da se baterija napuni. Sve to pri osvetljenju ekrana od nekih 80% i balansiranim profilom rada, kada računar isporučuje 78% performansi u odnosu na režim rada na ispravljaču.

Zaključak

Acer Book RS sa potpisom Porsche dizajn studija je definitivno nešto novo i dovoljno različito. Nije onako uštogljen kao viđeni poslovni modeli, već pomalo sportski divalj - dovoljno da vas osvoji svojim različitim karakterom i izgledom.
 
 
Performanse su na nivou najboljih ultra prenosnih modela. Iskreno očekivali smo malo više po tom pitanju od jednog modela sa Racing Sport oznakom, a koja je možda neadekvatna za jedan ultra štedljivi i lako prenosni model.
 
Cena je visoka, ali ne i preterana obzirom da sve što nosi oznaku Porsche, nije za običnog kupca već one koji su spremni da plate dizajn, kvalitet i performanse. Cena našeg testiranog Acer Book RS i7 modela je oko 2000-2100 evra. U tu cenu je uračunat Porsche aksesoar koji vredi nekih 300-350 evra pa je lako izračunati koliko samo računar košta. Kada dođete do svote od 1600-1700 evra onda to i nije toliko nedostižno, ali samo za one koji žele notebook po kome će se definitivno razlikovati od ostatka, većinom uniformisane konkurencije i manje više, klonova MacBook dizajna.

Test: Acer Spin 5 SP513-55N (Video)

Test: HP Pavilion Gaming 15 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109