Greška

Došlo je do greške.

Test: Poco M3 (Video)

29.01.2021 12:55 | 0 Mobile
Test: Poco M3 (Video)

Stigao nam je i najjeftiniji Poco ikada: telefon koji cilja kategoriju kupaca koji ne mogu ili ne žele da izdvoje veliki novac za mobilni uređaj. I ono što im Poco M3 nudi, zaista je veoma lepo, u svakom smislu. Sigurno smo da će biti idealan za sve korisnike koji pristaju ovakvom profilu.

Iako se još nije zvanično pojavio na našem tržištu, najavljene cene za novi Poco telefon koji bi trebao da dominira nižom cenovnom kategorijom, deluju veoma primamljivo. Iako su podložne promenama, Poco M3 u verziji 4/64 bi trebao da košta 18.999 dinara, dok će jača verzija sa 128 GB interne memorije biti 1.000 dinara skuplja. Kao i kod drugih Xiaomi telefona, verzija sa 64 GB koristi UFS 2.1, dok ona sa 128 GB koristi UFS 2.2 tip skladišta podataka.
 
 
I šta to Poco M3 nudi za manje od magičnih 20.000 dinara što je bolje od konkurencije? Jednom rečju – mnogo. Treba biti realan i u ovom cenovnom rangu spustiti očekivanja, jer ne možemo dobiti ekran sa visokom brzinom osvežavanja, zum kameru i gejmerske performanse, ali otprilike sve ostalo možemo. Inženjeri su projektovali Poco M3 tako da u svakoj kategoriji u kojoj je to realno moguće ponudi više od konkurencije.

Snapdragon 662

Tako na polju čipseta Poco M3 koristi 11 nm Snapdragon 662, koji je ograničen sa 4 GB radne memorije, ali se interno skladište može proširiti microSD karticom koja ima svoj zasebni slot. Ovaj čipset, iako nije šampion po pitanju potrošnje ima solidno dobre performanse, čak i u sferi igara. Četiri A73 jezgra rade na 2 GHz, dok četiri nešto sporija A53 jezgra kucaju na 1,8 GHz. Dakle, dobar čipset, dovoljna količina interne memorije, korektna grafika – na papiru zvuči jako dobro. Dodajte tome i bateriju od 6000 mAh sa kojom ćete svaka dva i po do tri dana pitati gde je punjač i jasno vam je u kom smeru ide Poco M3. Podržano je brzo punjenje na 18W, a punjač u paketu je standardni Xiaomi sa snagom 22,5W. Punjenje od 0 do 100% traje oko tri sata, dok za pola sata baterija stigne na 25%, što je sasvim dovoljno za jedan radni dan. S obzirom na kapacitet baterije, ovi rezultati su sasvim očekivani.

Ekran

Ekran je, kao i kod Redmi Note 9T dijagonale 6,53 inča, identičnih karakteristika, sa nešto slabijim osvetljenjem, koje ume lepo da zasmeta na sunčanom danu. Konkretno, dešavalo nam se da prilikom fotografisanja tokom dana uopšte ne možemo da vidimo ništa na ekranu, već moramo da slikamo, pa da se sklonimo i pogledamo kako je ispala fotografija. Opet, ne uzimajte ovo kao veliku manu i setite se da telefon ne košta ni punih 20.000 dinara.
 
poco2s.jpg
 
Ekran ima prednju kamericu smeštenu na sredini gornjeg dela u vidu suza-notch-a i odličnu gustinu od 395 ppi za jedan telefon ove kategorije. Fabrička folija dolazi nalepljena, a ispod je Gorilla Glass 3 zaštita od grebanja. Iz kutije boje dolaze precizno postavljene, ali je moguće dodatno ih prilagođavati kroz opcije sistema. 
 
Ekran je potpuno ravan i njegovo kućište je blago zaobljeno, da prati oblik ekrana i se izdiže se blago iznad kućišta telefona koje obavija leđa i sve četiri ivice. Interesantno je da Poco M3 koristi mekanu plastiku sa teksturom kože koja osim što izgleda lepo, ostavlja vrlo prijatan utisak na dodir i zahvalna je za održavanje. Impozantno kućište kamera širi se na stakleni blago zaobljeni pravougaoni element na gornjem delu leđa kojim dominira srebrni „POCO“ logo. Tri kamere su smeštene bliže levoj, a logo bliže desnoj ivici. U moru identičnih telefona pozdravljamo iskorak Poco inženjera koji su odlučili da na vrlo elegantan način promene konvencionalni izgled i ponude nešto drugačiji telefon od onoga na šta smo navikli. 

Sve na svom mestu

Ono što takođe nismo očekivali u ovom cenovnom rangu su stereo zvučnici. Ovde ne govorimo o glavnom zvučniku sa donje, i slušalici sa gornje strane, već o dva fizička zvučnika sa obe strane koji reprodukuju zasebne kanale. Drago nam je što se našlo mesta i za IC i 3,5 mm portove, kao i za FM radio čip. Bočni power taster ima funkciju senzora otiska prsta, a moguće je birati da li je senzor stalno aktivan ili samo kada pritisnete taster. Na ovaj način možete izbeći neželjeno slučajno otključavanje kada izvadite telefon iz džepa ili torbe. Zvuk se reguliše preko jednog tastera klackalica tipa, a slot za tri kartice nalazi se na levom boku, blizu gornjeg dela telefona. Gornja i donja strana su zaravnjene, dok bokovi imaju blago ispupčenje, koje omogućava da telefon lepo stoji u ruci, sa futrolom i bez nje. 
 
poco3s.jpg
 
Silikonska obloga koja dolazi uz telefon je klasična Xiaomi, vrlo lepo prijanja uz telefon i malo teže se navlači i skida, što je dobro za telefon, a nezgodno ako imate potrebe da ga često vadite iz nje. USB-C port ima svoj silikonski čep na futroli, kako bi se sprečilo prodiranje vode, jer telefon nema nikakvu zaštitu od vode i prašine. 

MIUI 12

Napomenućemo da kao i kod drugih Poco telefona, i M3 koristi Poco verziju MIUI 12 OS-a, koja solidno radi, ali moramo priznati da su nam se s vremena na vreme dešavala neobjašnjiva čekanja, kočenja i zastajkivanja, koja nisu konzistentna sa sveukupnim radom telefona. Kako smo na testu paralelno imali Redmi Note 9T 5G i Poco M3, koji su jako slični po mnogim karakteristikama, pa i po verziji OS-a, Poco M3, koji je, ruku na srce, više od 10.000 dinara skuplji, nije imao tih problema, i radio je mnogo brže i agilnije. Da li je u pitanju konkretan primerak ili je potrebno da sačekamo ažuriranje softvera, nismo sigurni, jer nam se čini da Snapdragon 662 ne bi strebao da bude uzrok ovakvog rada – ostaje da vidimo.  
 
Home2s.jpg
 
Novi/stari korisnički interfejs donosi mnogo toga sa sobom. Izgled interfejsa je blago redizajniran, sa novim animacijama i nešto življim bojama. Ono što se nije mnogo promenilo su jednostavnost i logički raspored elemenata. Novi MIUI 12 i Android nisu opterećeni nepotrebnim aplikacijama, interfejs je čist i jasan, sa velikim razmakom između opcija u podešavanjima.  
 
Homes_3.jpg
 
MIUI nudi rekordni broj tema, pozadina, ikonica i najrazličitijih elemenata, kako bi vaš telefon svaki dan mogao da bude drugačiji. 
 
 
Themess.jpg
 
Podešavanja su dobila nešto veći prostor oko opcija, a moguće je podešavati telefon na najrazličitije načine. Tu su svetli i tamni prikaz, promena boja, a ukoliko vam je to potrebno, moguće je staviti dve aplikacije u podeljenom režimu rada ekrana. 
 
 
Settingss_3.jpg
 
Deo o bateriji nudi detaljnu statistiku korišćenja, a tu je i nekoliko profila koji se prilagođavaju onome što trenutno radite. Pored senzora otiska prsta telefon nudi i otključavanje licem, a za one paranoične koji vole da žive na ivici, tu je i odvojeni Second space za poslovni/tajni/privatni život sa zasebnim podacima i aplikacijama. Game boost prilagođava sistem igranju smanjujući obaveštenja i dozvoljavajući vam da uživate u igrama, dajući vam maksimum performansi koje su na raspolaganju. 
 
Featuress_1.jpg 
 
Kamera aplikacija se nije mnogo promenila. Do različitih režima rada se dolazi preko horizontalnog skrola, a deo sa podešavanjima je izveden u vidu padajućeg menija. Tu se nalazi i prečica do makro kamere, što nam se nije posebno svidelo, jer zahteva nekoliko koraka do aktivacije i deaktivacije. Pro režim nudi ručna podešavanja parametara rada, a “More” meni daje pristup ostalim režimima rada poput 64 MP, Night, Panorama, Slow motion i slično. 
 
Cameras_3.jpg

Kamere

\Sistem kamera deluje preslikan sa Redmi Note 9T. U pitanju je glavna kamera od 48 MP, praćena senzorima od 2 MP, jednog zaduženog za merenje dubine kadra i drugog sa makro svojstvima. Kao i kod Redmi modela, makro kamera zahteva dosta svetla i obigravanja oko objekta koji želite da slikate, dok ne dobijete oštru sliku. Čim vam zafali svetla, dobićete dosta šuma, koji je vrlo primetan na slikama niske rezolucije. 
 
aaa1s.jpg
 
aaa2s.jpg
 
Glavna kamera po fizičkim mogućnostima jako podseća na onu sa pomenutog Note 9T, ali kao što znate, informacije koje senzor dobije se propuštaju kroz procesor za obradu slike, popularni ISP, koji je sastavni deo čipseta. Snapdragon već neko vreme dominira na ovom polju, pa su slike koje pravi Poco M3 za klasu bolje od onih sa Note 9T. Nema onog izraženog izoštravanja. A na fotografijama od 12 MP zaista možete videti sve prednosti spajanja susednih piksela. Slike su oštre, detaljne, a dinamički raspon kadra je na osrednjem nivou. Boje su nešto živopisnije nego što ih vidite golim okom, a redukcija šuma je dovoljno dobra da se to ne primećuje.  
 
aaa3s.jpg
 
aaa4s.jpg
 
Prave prednosti Snapdragon ISP-a se vide na noćnim fotografijama, koje su zaista mnogo bolje od telefona sa sličnom kombinacijom senzora i sočiva. Noćne slike ne briljiraju svojim kvalitetom, ali zato uključivanje noćnog režima značajno popravlja stvari. Mutnjikave ivice postaju oštre, senke i najtamnije delovi kadra dolaze do izražaja, značajno unapređujući kvalitet fotografija. Naravno, dodatna obrada rezultuje sa izraženim šumom, ali je svakako topla preporuka da koristite noćni režim svaki put kad uslovi to zahtevaju. 
 
aaa5s.jpg
 
aaa6s.jpg
 
Video i selfi 
 
Ograničenje videa na 1080p u 30 fps je prvo i najveće razočarenje ovog telefona, jer osim nedostatka 4K, nije moguće snimati ni u 60 fps. Sam video je prosečnog kvaliteta, sa dobrom reprodukcijom boja, i osrednjom dinamikom kadra, sa dosta najtamnijih i najsvetlijih delova koji se gube na snimcima. Samim tim i deo detalja se gubi, pa ne možemo mnogo da nahvalimo kvalitet videa koji ovaj telefon snima. 
 
aaa7s.jpg
 
aaa8s.jpg
 
Selfi kamera raspolaže sa 8 MP i f/2.1 sočivom. Kvalitet je osrednji, i telefonu treba malo vremena da dobro proceni svetlinu kadra. Ponekad ćete dobiti tamnije, odnosno svetlije slike nego što ste hteli, pa je potrebno malo igrati se prilikom slikanja, dok ne nađete najbolji ugao. Reprodukcija boja je dobra, a tu je i portretni režim koji će vam zamutiti pozadinu, zajedno sa kojim pramenom, delom odeće i prstom koji telefon proceni za daljim nego što zaista jeste. 
 
aaa9s.jpg
 
aaa10s.jpg

Konekcije

Kada su konekcije u pitanju, Poco M3 je, uprkos kategoriji kojoj pripada jedan moderan telefon, opremljen Wi-Fi 5 bežičnom vezom na dve frekvencije, Bluetooth 5.0, IC portom, FM radiom i drugim konekcijama. Ono gde su inženjeri uštedeli je NFC, pa možete zaboraviti na plaćanje telefonom i brzo uparivanje sa drugim uređajima. Iako NFC mnogima ne deluje kao bitna stavka, on se koristi mnogo više nego što smo toga svesni. Od plaćanja karata u GSP-u, do brzog očitavanja nivoa šećera u krvi sa aparatića koje nose dijabetičari, pa treba imati na umu da nedostatak NFC-a nije mala stavka, i pre kupovine dobro razmisliti da li će vam nedostajati.
 
poco4s.jpg
 
Poco M3 podržava USB OTG, pa je na njega moguće kačiti periferije ili USB-C flešiće, a interesantno je i da je zbog velike baterije podržano i reverzno punjenje, pod uslovom da imate odgovarajući kabl, i da želite da pomognete prijatelju u nevolji. 

Zaključak

Tržišna utakmica u kojoj se Xiaomi i Realme ljuto bore za svaki deo kolača doneo nam je zaista fantastične telefone po vrlo pristupačnim cenama. Za manje od 20.000 dinara Poco M3 je u stvari X3 verzija niže cenovne klase. Veliki ekran, dobra kamera i odlična autonomija su glavne prednosti ovog telefona u odnosu na konkurente. Brzo UFS 2.2 skladište podataka pokazuje svoje prednosti u odnosu na druge modele koje smo testirali, ističući M3 ispred sličnih telefona. Realni nedostaci su NFC, 1080p video i neobična štuckanja i kočenja sistema koja nismo uspeli da objasnimo. 
 
 
Međutim, ako se podsetimo dobrog dizajna, pravih stereo zvučnika i svestranosti u radu, teško da ima telefona u ovoj cenovnoj klasi koji može da izađe na crtu novom Poco M3. 
 
_________________________________
 

Prednosti: 
 
- Jedinstven dizajn 
- Snapdragon 662 čipset 
- Cena 
- Autonomija  
- WiFi 5, BT 5.0, IC blaster, FM radio 
- Stereo zvučnici 
- Silikonska futrola i zaštita ekrana dolaze u paketu 
- Solidna kamera 
 
Nedostaci: 
 
- Nema NFC 
- Ekran bi mogao biti bolji 
- Nema 4K video 
- Bagovi u MIUI sistemu 
- Osrednja kamera 
- Android 10 
- „Brzo“ punjenje 
- Bez slušalica u paketu 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Xiaomi Redmi Note 9T 5G (Video)

Test: Samsung Galaxy S21 Ultra (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109