Greška

Došlo je do greške.

Test: Pinnacle Studio DC10+

26.06.2000 12:17 | 0 Hardver
Test: Pinnacle Studio DC10+

Prikaz nove verzije već pomalo kultne kartice za amatersku video-montažu. Pinnacle (Miro) DC10+ namenjen je prvenstveno onima koji žele da naprave svoje prve "korake" u svetu video-montaže i time naprave preduslove za buduće, ozbiljnije poduhvate...
Branko Lukić


Pinnacle Studio DC10+

Nekada je postojala firma Miro, koja je medju prvima, u jos nerazvijenu PC industriju, donela nesto sto je bilo namenjeno iskljucivo specijalizovanim sistemima i Apple Mac racunarima. Radi se naravno o nelinernoj video montazi. Zasto se zove nelinerana video montaza? Pa zato sto mozete uzeti video klip i u svakom trenutku mozete pristupiti bilo kom delu tog klipa, sto se kod klasicne video montaze nije moglo [morali ste prvo premotati traku na to mesto].

Pojava firme Miro i nelinerane video montaze na PC racunarima, zauvek ce promeniti svet digitalne montaze i digitalnih video efekata. Godinama je Miro razvijao svoje sisteme, ali je zbog nekoliko pogresnih poteza, i narastajuce konkurencije, firmi pretio stecaj. Tad se pojavljuje firma Pinnacle, koja kupuje Miro, i od tog trenutka, Miro ponovo postaje sinonim za video entuzijaste, uglavnom, na PC platformama.
Firma Miro je razvila celokupnu paletu proizvoda namenjenih nelinearnoj video montazi. Uredjaji su podeljeni po cenovnim grupacijama, i dele se na porodicne (Studio DC10+), amaterske (DC30) i profesionalne montazne sisteme (Targa i DC50). U svakoj ovoj kategoriji postoji jos jedna podela, a to je na analogne i digitalne sisteme. Analogni obicno imaju prefiks DC, dok je kod digitalnih prefiks DV. DC serije kartice za ulaze imaju analogne prikljucke tipa S-video ili kompzitni, dok DV serija ima fire-wire interfejs.

Sta od hardvera zahteva Studio DC10 +?

Kartica je, moze se reci, veoma malo zahtevna. Preporuceni minimum je:

- Pentium 133MHz procesor - 32MB RAM-a
- 30MB slobodnog prostora na hard disku
- preporucljivo je za gustinu zapisa vecu od 3MB/s prisustvo SCSI hard diskova
- video kartica koja moze da izvuce bar 256 boja, i koja je DirectX5.0 kompatibilna
- zvucna kartica koja je takodje DirectX5.0 kompatibilna
- mis (logicno?) Windows 95/98 operativni sistem

Dakle nista specijalno. Ono za gustinu zapisa i SCSI hard diskove naravno ne mora da znaci, posto su danasnji IDE hard diskovi sa UDMA/66 kontrolerima, vise nego dovoljni za znatno vece gustine zapisa.

Arhitektura i karakteristike kartice

karakteristike, statistike, pinnacle studio dc10+ tv kartice

Miro Studio DC10+ je veoma mala kartica, sto [moram to da priznam] me je znatno iznenadilo. Na kartici dominiraju dva veca chipa, i to su chipovi za dekodiranje i enkodiranje video signala, M-JPEG kompresor i kontroler PCI interfejsa. O ove dve vazne operacije brinu Philips SAA7110A, Analog Devices ADV7176, Zoran ZR36060 i Zoran ZR36067.
Mala zanimljivost o kompaniji Zoran je cinjenica da je jedan od njenih osnivaca nas covek [Zoran, logicno - Zoki, Kiza, Zocko...], koji se istakao u Holivudu krajem 70-ih godina sa svojim inovacijama na polju specijalnih efekata. Sigurno je vecina vas gledala film Supermen iz 1979. godine. E, Zoran je tad izmislio sistem ogledala i projektora koji su omogucavali da se snima let Supermena kao real-time proces, cime se gubila potreba za naknadnom obradom filmskog materijala.
Philips-ov SAA7110A predstavlja standardni video dekoder. Nazalost, nisam uspeo da iskopam neke podrobnije informacije o ovom chipu. Isto tako nikave informacije nisam nasao ni o Analog Devices ADC7176 chipu, za koji pretpostavljam da se radi o video encoder chipu, posto na kartici nema vise ni jednog veceg chipa.
Zoran ZR36067 predstavlja PCI Bridge. Radi se o izuzetno brzom interfejsu za prenos videa i podataka sa PCI kartice na PCI magistralu. Ova chip podrzava dva brza DMA kanala, jedan optimizovan za prosledjivanje video podataka u real-time rezimu i grebovanje, a drugi za slanje podataka o kompresovanim slikama do 11MB/s i sa minimalnom kompresijom od 1.7:1. Ovaj chip radi zajedno sa ZR36060 chipom ili nekim drugim iz iste kategorije.
Zoran ZR36060 je chip u kojem je integrisan JPEG codec. Ovaj chip u sebi integrise i SRAM strip bafer, tako da nema potrebe za eksternim baferima. U principu, ova dva Zoran-ova chipa uz encoder i docoder, dovoljni su za bilo koju karticu za video montazu. Takav je slucaj i sa ovom karticom. Nisu potrebna znaci nikakva dodatna kola kao frame baferi ili strip baferi.

karakteristike, statistike, pinnacle studio dc10+ tv kartice

Ostale karakterisitke ove kartice:

- kartica je za PCI slot
- od video ulaza kartica poseduje kompozitni (cinc) i S-Video
- od izlaza tu se nalaze takodje kompozitni (cinc) i S-Video
- format grebovanja je M-JPEG
- maksimalna gustina podataka je 6 MB/s
- maksimalna je rezolucija je puna PAL, 768x576 i to 4:2:2 YUV
- kartica grebuje do 30 slika u sekundi, ili 60 poluslika (polja) po sekundi
- stepen kompresije se moze birati u rasponu izmedju 3:1 i 100:1

Velicine AVI fajlova u raznim rezolucijama su:

Kvalitet

Velicina frejma

Stepen kompresije

Gustina podataka

Maximum

640 x 480

3.1:1

6 MB/sec

SVHS

604 x 456

6.1:1

3 MB/sec

VHS

304 x 456

10:1

1.8 MB/sec

CD ROM

384 x 288

23:1

800 kb/sec

Ovde proizvodjac ponovo preporucuje da se za gustine zapisa vece od 3 MB/s koriste SCSI hard diskovi, ali kao sto sam rekao ranije, to uopste nije neophodno ako se koriste IDE hard diskovi novije generacije.
Sad malo objasnjenje sta ova kartica moze, a sta ne moze. Ova kartica moze da vrsi grebovanje video materijala sa M-JPEG kompresijom u real-time rezimu, ali ne moze da vrsi naknadnu real-time kompresiju M-JPEG video materijala. Sta ovo znaci? Znaci da mozete normalno da grebujete bez opterecivanja procesora svog racunara, ali pri naknadnoj kompresiji uradjenog video materijala, kompresiju vrsi procesor racunara, a ne DC10Plus.

Pakovanje i instalacija

karakteristike, statistike, pinnacle studio dc10+ tv kartice

Uz karticu dobijate veoma malo materijala. Tu je pre svega instalacioni CD na kojem se pored drajvera nalazi i Pinnacle Systems Studio + Smart Capture, jednostavan program za video montazu, TitleDeko, cuveni Pinnacle-ov softver za titlovanje video-materijala i Sonic Desktop SmartSound. Uz karticu dobijate i upustvo, koje je poprilicno konfuzno, i dosta cudno pisano. U upustvu cete naci svega 2-3 strane koje opisuju montazu same kartice, a o arhitekturi i specifikacijama nigde ni pomena. Ostatak upustva predstavlja svojevrstan vodic kroz Pinnacle Systems Studio program za video montazu. Uz svo to, u kutiji se nalazi i jos nesto Pinnacle promotivnog materijala, i to je sve! Potpuno je neverovatno da uz ovakav uredjaj ne idu potrebni kablovi. Pa nema bas svako od nas S-Video kabl...:(

karakteristike, statistike, pinnacle studio dc10+ tv kartice

Posto ubacite karticu u PCI slot i podignete operativni sistem, Windows ce prepoznati novi hardver i traziti drajvere. Drajveri na CD-u su bili svezi, tako da sam njih instalirao. Posle restarta sistema, potrebno je instalirati i softver. Tu obavezno treba ici na Custom opciju, posto na Typical opciji, se prakticno nista i ne instalira. Znaci, apsolutno nikakvi problemi se ne javljaju, kartica sama pronalazi slobodan interapt, tako da ne bi trebalo da se ima problema ni po tom pitanju. U Device Manageru ce vam se pojaviti nova stavka, a u trayu ce se pojaviti Studio DC10Plus Control.

karakteristike, statistike, pinnacle studio dc10+ tv kartice

 

Po zavrsenoj kompletnoj instalaciji, potrebno je pokrenuti Studio DC10Plus Hardware Test. Ovaj test ce utvrditi ispravnost same kartice, kao i da li vasa video kartca poseduje potrebne DirectDraw funkcije. Zatim treba pokrenuti Expert test koji malo podrobnije analizira mogucnosti vaseg hard diska da snimi video zapis. Posle izvrsenog testa, u gornjem delu prozora cete dobiti brojke koje govore koja je minimalna kompresija koju mozete da izvucete sa vasim hard diskom, a ispod je graficki prikazana performansa vaseg hard diska.

karakteristike, statistike, pinnacle studio dc10+ tv kartice
karakteristike, statistike, pinnacle studio dc10+ tv kartice

Za kraj vazna napomena… Nemojte ni slucajno da stavljate neku PCI karticu pored Miro DC10Plus, jer se ova kartica greje sacuvaj me Boze. Ja sam stavio ovu karticu u PCI slot do AGP slota, tj. kartice, pa se desavalo da se svakih 5 minuta blokirao sistem.

Pinnacle Systems Studio

Necu se mnogo baviti ovim programom posto je poprilicno jednostavan, a tesko da ce neko koristiti ovaj program pored mnogo boljih programa na trzistu. Program se sastoji iz 3 dela, i to:

Capture

Naravno, uz pomoc ovog dela programa vrsite grebovanje video materijala. Mozete podesavati sve moguce, od kvaliteta i gustine video zapisa, preko boje, osvetljenja i kontrasta slike, pa do zvuka. Pogledajte sliku pa ce vam sve biti jasno. Program ce vas non-stop obavestavati koliko je jos prostora ostalo na disku, tako da necete imati problema sa ovim.

karakteristike, statistike, pinnacle studio dc10+ tv kartice

Ovde treba napomenuti da Miro kartice nisu ogranicene sa Video for Windows ogranicenjem da je maksimalna velicina AVI fajla 2.1 GB. Jedina mana svega ovoga je sto se izgrebovani materijal ne moze pustati samo na sistemima sa Miro video karticama zbog internog M-JPEG codeca u kojem se vrsi grebovanje Jos jedna odlicna opcija je ukljucivanje Smart Capture opcije koja omogucuje da Miro kartica pri grebovanju automatski prepoznaje promene scena i da svaku drugu scenu snima kao posebni AVI fajl

Edit

Klasicni editing deo programa. U ovom delu cete odredjivati In i Out tacke svakog AVI fajla, i tako ih slagati u Timeline. Takodje, ovde je moguce dodavati prelaze izmedju dva klipa, kojih ima citava gomila. Ovde se nalazi i mogucnost da se na video materijal dodaju i razni titlovi ili tekstovi. Na kraju tu je i obrada zvuka.

karakteristike, statistike, pinnacle studio dc10+ tv kartice

Make Movie

I, ovo je kraj. Ovde ce te izrenderovati sve sto ste do sada uradili, a zatim izbaciti na video traku.

karakteristike, statistike, pinnacle studio dc10+ tv kartice

 

Zakljucak

Sta na kraju reci o ovoj kartici? Ako vam treba da ponekad sredite porodicne snimke koje ste nacinili, ili pak zelite da izigravate maldog Stivena Spilberga, onda je ovo prava stvar za vas. Ukoliko zelite da se bavite bilo cim ozbiljnijim onda ipak potrazite nesto ozbiljnije i znatno skuplje. Glavna zamerka svakako je nedostatak real-time kompresije pri renderovanju, ali to je i onako opcija za kartice vise klase.

Uredjaj za potrebe testa ustupio "MD&Profy"

Test: 3dfx Voodoo 5 5500 AGP

Test: Creative GeForce 2 GTS Annihilator

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209