Greška

Došlo je do greške.

Test: Philips The One (Video)

21.03.2020 10:38 | 2 Multimedija
Test: Philips The One (Video)

Iako je ponuda 4K Smart televizora nikada veća, modeli poput Philips The One pokazuju da je i dalje moguće napraviti unapređenja i ponuditi korisnicima još bolje korisničko iskustvo.

Ivan Mančić

Kada smo prošlog septembra posetili IFA sajam i zaista lep Philips štand na njemu, njegovo centralno mesto nije zauzimao neki od zaista impresivnih OLED modela visoke klase, već jedan TV koji pripada onome što se na Engleskom naziva sweet-spot, odnosno kategoriji uređaja koji bi trebali nuditi optimalan odnos cene i mogućnosti. U skladu sa tim, ova model je možda pomalo pretenciozno nazvan The One. Pored tog, da tako kažemo umetničkog imena, The One ima i ono tehničko, pa ga u ponudi domaćih prodavnica tehnike možete pronaći pod oznakama PUS7300 i nešto. Nakon malo dužeg čekanja, na naš test je pristigao The One u 55” verziji i sa oznakom 55PUS7354/12, pa smo proverili šta sve ovaj TV ima da ponudi i naravno vredi li kupovine. 

Dizajn

philipstheone02_resize.jpg


Na prvi pogled, The One deluje relativno jednostavno. Okvir oko ekrana je izrađen od metala u nekoj mat srebrnoj boji sa blagom teksturom livenog metala i bez ikakvih oznaka na sebi, što izgleda odlično kada je TV montiran na zid, kao što je to bio slučaj na sajmu. Čvrstina okvira je zaista impresivna i uopšte cela izrada uliva poverenje. Za one koji ne znaju, Philips televizori se proizvode u Poljskoj, znači nije Kina, za one kojima je to bitno, mada mislimo da je ta priča odavno prevaziđena. 

philipstheone08_resize.jpg


Postolje, koje nismo bili u prilici da vidimo na sajmu je vrlo lepog dizajna, sa poliranim hrom izgledom, ali nam se čini da bi možda bilo bolje da je okvir TV-a u skladu sa postoljem, odnosno ili da su oba mat, ili sjajna, pošto ovako postolje malo odudara. 

philipstheone09_resize.jpg


Za razliku od okvira ekrana, na postolju se nalazi Philips logotip, a zanimljivo je i da postolje podržava rotaciju levo desno, makar na modelima veličine do 55”, što je nešto što nismo viđali do sada, a svakako može biti korisno u svakodnevnoj upotrebi. I pored ove pokretljivosti, stabilnost postolja je na vrlo zavidnom nivou.

philipstheone12_resize.jpg


Poleđina TV-a otkriva nizove svetlećih dioda duž gornje i bočnih strana, što je znak da je i ovaj model opremljen trostranim Ambilight osvetljenjem koje je tehnologija specifična za Philips modele i nešto unikatno što nudi ovaj proizvođač u odnosu na sve ostale. 

philipstheone14_resize.jpg


Konektori su podeljeni u dve sekcije i tu su 4 HDMI 2.0, po jedan USB 2.0 i 3.0, Antenski, satelitski i komponentni video ulazi, kao i LAN port, CI+ 1.3 slot i jedan optički i zanimljivo dva analogna 3.5mm audio izlaza. Od nevidljivih veza tu je još i Dual Band WiFi, kao i Bluetooth u verziji 4.2.

Slika

philipstheone21_resize.jpg


Kada je slika u pitanju, za razliku od većine modela u svojoj cenovnoj klasi, The One dolazi sa 4K IPS panelom, što će se verujemo dopasti onima koji su osetljivi na lošije uglove gledanja. Tako ovaj TV daje identične boje i kontrast odakle god ga posmatrali, mada je prisutan blagi IPS glow koji se može primetiti iz ekstremnih uglova, a čija je uočljivost dodatno ublažena Ambilight-om. 

philipstheone18_resize.jpg


Panel je desetobitni, tačnije 8bita sa upotrebom FRC-a za prikaz šireg gamuta boja, a izmerena pokrivenost je blizu 70% DCI-P3 spektra, što nije vrhunski, ali je očekivano za ovaj tip panela, obzirom da The One ne koristi Quantum Dot ili neku sličnu tehnologiju. 
Preciznost boja je korektna, sa prosečnim Delta E odstupanjem od 3.5 u Movie modu, kao i dva ISF moda. Kad smo kod modova, vredi pomenuti da su prisutni i Game i Monitor modovi koji nude input lag od vrlo korektnih 18.5ms, dovoljno nisko za ugodno igranje, pogotovo na konzolama. 

philipstheone20_resize.jpg


Implementirano je i Direct LED osvetljenje, iako nema pomena o lokalnom zatamnjivanju i  eventualnom broju zona - tu je samo nešto što Philips naziva Micro Dimming Pro. Najverovatnije je u pitanju podizanje ukupnog nivoa osvetljenja, zavisno od scene, koje ima pozitivan uticaj na realni kontrast koji se u našim merenjima kretao i do 1840:1, što je svakako više od onoga što su IPS paneli u stanju da prikažu prirodno. 
Maksimalno izmereno osvetljenje je bilo 340nita, što je i očekivano u ovoj klasi gde još uvek ne nalazimo prave HDR televizore.

philipstheone23_resize.jpg


Ono što ovaj model izdvaja je odlično procesiranje slike. Naime, Philips je u ovaj model implementirao P5 Perfect Picture Engine, što je ime za kolekciju algoritama za procesiranje koji krase aktuelnu generaciju njihovih televizora. Ona obuhvata puno toga, poput poboljšanja živosti boja, optimizacije kontrasta, podešavanja osvetljenja putem ambijentalnog senzora i upscaling-a sadržaja niže rezolucije na 4K. Od naprednijih stvari, tu je i HDR Upscaling koji SDR sadržaje “unapređuje” da izgledaju kao HDR, ali i Motion algoritmi koji pružaju glatak prikaz kretanja i propisno prikazivanje sadržaja od 24 slike u sekundi na 60Hz panelu. 
Moramo priznati da sve ovo radi jako dobro i da slika deluje relativno prirodno, ali dopadljivo, što će reći da su algoritmi efektni, ali ne i preterani. U tom smislu je ovaj TV makar na nivou LG i Samsung modela slične cene, ali i iznad nekih manje poznatih brendova.

philipstheone19_resize.jpg


Za obradu svega što je P5 u stanju da uradi, zadužen je Mediatek MT5887 quad-core procesor koji je unapređenje u odnosu na MT5891 koji smo viđali na prošlogodišnjim Philips OLED modelima i ovoga puta nudi znatno bolje performanse, pa nema zastajkivanja i usporavanja kada pozovete meni i generalno sve radi vrlo zadovoljavajuće. I dalje je ponekad moguće primetiti da neki video zaštucne na trenutak, ali se to dešava dovoljno retko da nije neka bitna zamerka.

Ambilight, zvuk

philipstheone27_resize.jpg


Priča o slici koju nudi The One nekako ne ide bez priče o Ambilight osvetljenju, koje nije samo tu za ukras, već je nešto što zaista ima bitan uticaj na doživljaj pri gledanju sadržaja na ovom TV-u. U pitanju je osvetljenje sa 41 diodom raspoređenom skoro celim obimom TV-a izuzimajući donju ivicu, a koje može osvetljavati zid iza TV-a reflektujući ono što se dešava na ekranu. Rezultat ovoga je da je osvetljenje interaktivno i praktično ceo ambijent prostorije reaguje na sadržaj koji gledate, donoseći tako novu dimenziju doživljavanja filmova i serija.


philipstheone05_resize.jpg


Kako je osvetljenje jedna od specijalnosti Philipsa, zasićenost boja je na visokom nivou, pa sve izgleda zaista impresivno, a moguće je i detaljno podešavanje boja i zasićenja u odnosu na boju zida, kao i izbor različitih profila poput onih koji su raspoloživi za sliku. Ako posedujete neki od Philips Hue proizvoda, možete čak i njih upariti sa TV-om i napraviti još luđi ambijent i doživljaj.

philipstheone26_resize.jpg


Pored praćenja videa, Ambilight može pratiti i zvuk, ali i služiti kao ambijentalno osvetljenje, usput čineći gledanje TV-a u mraku prijatnijim za oči. 
Ambilight je nešto što ćete sresti samo na Philips televizorima, a moramo priznati da nam se jako dopada i da bismo voleli da imamo tu funkciju na svakom TV-u, jer znatno utiče na dobru atmosferu i ugođaj pri gledanju filmova. 

philipstheone30_resize.jpg


Kad smo kod toga, zvuk je svakako bitna komponenta, a The One dolazi sa stereo zvučnim sistemom od 2x10W koji nije preterano glasan, ali je dovoljan za jednu prostoriju i korektnog kvaliteta. Bas se ne prostire naročito nisko, ali je prisutan u dovoljnoj meri da ne propuštate ništa u tom smislu. Podešavanje zvuka je moguće putem predefinisanih profila, među kojima je i AI mod koji bismo voleli da na narednoj generaciji vidimo i u domenu slike.

philipstheone29_resize.jpg


Tu je i mogućnost ručnog doterivanja putem petopojasnog ekvilajzera, kao i kompenzacija frekventnog odziva zavisno od toga da li TV koristite na postolju ili na nosaču. Prisutno je i surround procesiranje odnosno virtuelizacija, koja lepo radi i na stereo sadržajima, a podržan je i Dolby Atmos koji radi ukoliko gledate video sa zvukom enkodiranim u Dolby formatu.

SMART

philipstheone31_resize.jpg


Jedan od glavnih aduta Philips The One su njegove SMART mogućnosti, obzirom da dolazi sa Android operativnim sistemom i to u verziji 9.0, koja je ujedno i najnovija kada su u pitanju TV uređaji. 
U pitanju je zvanična implementacija, pa nećete ostati uskraćeni za Google Playstore i brojne aplikacije i igre koje su dostupne za ovu platformu. Svi najbitniji video i muzički servisi su tu, kao i aplikacije kablovskih provajdera, Kodi, dečije aplikacije i još koješta, pa će vam pored ovog TV-a teško biti dosadno, pogotovo ako još povežete i gamepad, na USB ili preko Bluetooth-a i koristite ga kao Android gaming konzolu.

philipstheone32_resize.jpg


Interfejs je ono na šta smo navikli od Android TV-a, sa sekcijama sa predlozima sadržaja za gledanje, a Philips je dodao i svoju How To sekciju, koja će novim korisnicima objasniti korak po korak kako da obave razne zadatke, što svakako pozdravljamo. Interesantan dodatak je i budilnik sa sve izborom melodije i slike koja će vas dočekati ujutru sa sve vremenskom prognozom za taj dan. 

philipstheone33_resize.jpg


Kad smo kod specifičnosti, tradicionalna boljka apsolutno svih Android TV modela koje smo sretali do sada je što su opcije Androida i samog TV bile potpuno odvojene i često jako loše sarađivale međusobno, uz npr. nemogućnost promene moda slike dok gledate Youtube i razne slične gluposti. 
E pa, moramo reći da je najzad neko uspeo da Android TV napravi kako treba. 

philipstheone35_resize.jpg


The One će vam nuditi brzi meni u kome se nalaze sva najčešće korišćena podešavanja, a iz koga možete pozvati i punu listu podešavanja na kojoj se između ostalog nalaze i Android podešavanja. Ovom meniju možete pristupiti u svakom trenutku i promeniti šta god vam je volja, pa moramo priznati da je u tom smislu ovo apsolutno najrafiniraniji Android TV koji smo sreli do sada. Najbolje od svega je što uz pomenuti Mediatek procesor i 2GB rama, TV radi izuzetno glatko i brzo i pruža vrlo dobar odziv, pa zaista nemamo nijednu zamerku na softver i performanse. Philips je takoreći “objasnio” kako se to radi, pa se nadamo da su ostali proizvođači Android televizora spremili notese da hvataju beleške.

philipstheone38_resize.jpg


Što se kontrole tiče, daljinski upravljač možda ne oduševljava dizajnom, najpre zbog čudnog izbora boje kućišta i slova koja pod jačim svetlom i određenim uglom mogu biti teže uočljiva, ali je kvalitet tastera i njihov izbor i raspored odličan, a daljinski podržava i glasovnu kontrolu, kako putem Google Asistenta, tako i putem Amazon Alexe ukoliko posedujete neki od kompatibilnih uređaja.

Zaključak


Sve u svemu, Philips The One naravno nije savršen TV, ali jeste model koji za od nekih 590 do 730€, zavisno od toga da li ga uhvatite na nekoj akciji, pričamo o 55” verziji, nudi puno toga. 
Slika je vrlo korektna za ovaj rang cene, iako po tom pitanju postoji i veoma jaka konkurencija, ali su tu i izvanredno procesiranje slike, odlične SMART mogućnosti i ispeglano korisničko iskustvo, kao i naravno Ambilight koji čine vrlo jake adute koji ovaj model mogu izdvojiti u odnosu na konkurenciju. 

 

Prednosti:

  • Ambilight

  • Najrafiniranija implementacija Androida do sada

  • Odlično procesiranje slike


Mane:

  • Ništa naročito za ovu cenovnu klasu

Aleksandra Neregistrovan korisnik
Prelep dizajn, sjajna slika i za bolji doživljaj onoga što gledate jedinstveno ambilight osvetljenje...SVE PREPORUKE!

Test: Panasonic TX-55GZ950 OLED TV

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309