Greška

Došlo je do greške.

Test: Philips Brilliance 499P9 32:9 SuperWide (Video)

18.08.2020 11:12 | 0 Multimedija
Test: Philips Brilliance 499P9 32:9 SuperWide (Video)

Philips Brilliance 499P9 ultraširoki monitor sa 32:9 odnosom stranica nije prvi monitor ovog tipa koji smo videli, ali se Philips potrudio da ga izdvoji nekim dodatnim mogućnostima koje će mnogim potencijalnim korisnicima biti od koristi.

I pored toga što na test uglavnom dobijamo razne tehničke novitete, većina uređaja iste vrste često podsećaju jedni na druge. Razlog za ovo je što u datom trenutku postoje određene kombinacije specifikacija koje su tehnički izvodljive, ali i koje imaju komercijalnog smisla i prosto rečeno, na kojima proizvođači mogu da zarade. 
 
 
 
Naravno, postoje i oni retki uređaji koji potpuno izlaze iz šablona i koji su neobični i vrlo često namenjeni nekoj specifičnoj publici, ali i znatno zanimljiviji za testiranje, pa verujemo i vama za gledanje. 
 
Za ovo je potrebno malo hrabrosti od strane proizvođača, obzirom na uži krug potencijalnih korisnika, pa svakako vredi pozdraviti svaki takav pokušaj, a vrlo često ovakvi uređaji umeju i da donesu neka inovativna rešenja koja ćemo kasnije videti i na nekim mainstream modelima.  
 
Na našu radost, na testu nam se ovog puta našao upravo jedan od tih neobičnih uređaja i to monitor potpisan od strane kompanije Philips

Dizajn

Philips je ime sa dugom tradicijom kada su u pitanju display tehnologije i konstantno je prisutan na tržištu sa svojim televizorima i monitorima, a za razliku od televizora, zaista ne pamtimo kada smo zadnji put bili u prilici da, što na poslu, što privatno vidimo neki od njihovih monitora.
 
monitor1s.jpg
 
I eto, prvo pa muško, jedan vrlo interesantan model sa oznakom Philips 499P9H, dijagonale od skoro pa 50”. 
 
Ovolika dijagonala je posledica ultraširokog formata slike, odnosno odnosa stranica od čak 32:9, dakle duplo šire od regularnog 16:9 formata. Praktično, kao da imate dva 27” monitora jedan pored drugog, ali sa spojenim ekranima i uz to zakrivljenim.
 
monitor2s.jpg
 
Na prvi pogled, Philips 499P9H deluje zaista impozantno, što i nije čudo obzirom da dolazi u kutiji u koju može i jedan prosečan čovek da stane. Za ovaj monitor vam zaista treba mesta na stolu jer je širine skoro 120cm. Doduše i pored svojih dimenzija, u pitanju je vrlo elegantno dizajniran monitor, sa tankim ivicama, i konturom zadnje strane koja prati zakrivljenje samog panela, uz vrlo čist dizajn bez nekih nepotrebnih detalja. Postolje je skoro kompletno napravljeno od metala i izuzetno je robustno, što je verovatno i neophodno obzirom na veličinu, pa je mehanizam koji dozvoljava rotaciju za po 20 stepeni levo i desno, nagib za 10 stepeni ka gore i 5 stepeni ka dole i podešavanje visine za 13cm vrlo precizan i čvrst. 
 
Još jedna neočekivana stvar je i web kamera, nešto što ne srećemo tako često na monitorima, a koja se nalazi unutar mehanizma koji se pritiskom oslobađa i izvlači iz kućišta monitora. Kamera je od 2MP i omogućuje video snimanje u Full HD rezoluciji i to sa sve zvukom sa dva mikrofona. Video nije baš sjajnog kvaliteta, ali je upotrebljiv, naročito ako u prostoriji imate dovoljno svetla. Vredi pomenuti i da nije u pitanju obična kamera, već ona poseduje i IC mogućnosti, pa podržava i Windows Hello i logovanje putem prepoznavanja lica, koje za razliku od snimanja radi sasvim ok i u mraku.
 
monitor3s.jpg
 
Iznenađenjima ni tu nije kraj, jer na dnu donje strane u sekciji sa konektorima, pored uobičajenih Display Port 1.4, dva HDMI 2.0 i USB 3.1 haba sa 3 porta i jednim za vezu sa PC-em, zatičemo i LAN port, kao i USB Type-C konektor koji pored toga što služi za povezivanje kamere i mreže sa računarom ujedno može služiti i kao izvor slike, ukoliko na računaru posedujete adekvatan USB ili Thunderbolt kontroler sposoban da šalje sliku putem Type-C kabla. Pored svega ovoga, ukoliko posedujete laptop koji se i puni putem Type-C veze, monitor može obavljati i tu funkciju, pružajući do 65W snage i praktično kompletnu funkcionalnost samo jednim kablom. 
 
USB 3.1 upstream i Type-C portovi mogu biti povezani i na dva različita računara, sa jednim setom periferija, u kom slučaju monitor možete koristiti i kao KVM switch za prebacivanje kontrole između računara. Kad smo kod toga, moguće je prikazivati sliku samo sa jednog izvora preko celog ekrana u punoj rezoluciji od čak 5120x1440 piksela, ili sa dva izvora istovremeno jedan pored drugog, u 2160x1440 piksela na svakom, dakle praktično kao dva 27” QHD monitora.
 
monitor4s.jpg
 
Ukupno, vrlo fleksibilne i impresivne mogućnosti koje će nekim korisnicima možda biti sporedna stavka, dok će nekima možda biti i razlog da kupe baš ovaj monitor. 

Karakteristike

Glavni razlog je svakako slika, odnosno specifični format koji Philips 499P9H nudi. Zahvaljujući superširokom 32:9 formatu slike i visokoj rezoluciji, korišćenje ovog monitora je definitivno interesantno iskustvo, za šta god ga koristili.
 
monitorkars.jpg
 
Na ekran bez problema staje čak 4 ili 5 strana u browseru, nekoliko programa ili čitav timeline u programima za obradu videa ili zvuka, pa je za produktivnost ovo zaista prava stvar. Ništa manje zanimljivo nije ni u igrama, naravno pod uslovom da imate računar koji je u stanju da gura igre u 5120x1440 piksela, što u prevodu znači mnogo jaku grafičku kartu, jer se čak i Radeon RX5700XT, sa kojim smo monitor testirali, vrlo često mučio da isporuči dovoljan frame rate za glatko igranje. 
 
Inače, monitor podržava i varijabilno osvežavanje, Freesync ili G-Sync i to u opsegu od 48 do 70Hz, koliko iznosi i maksimalno osvežavanje ovog panela.
 
monitor5s.jpg
 
Utisak u igrama će varirati od žanra, obzirom da ovako širok monitor praktično izlazi iz vašeg fokusnog polja i ivice će biti vidljive samo perifernim vidom. Superširoki format je nekako prirodan izbor za simulacije vožnje ili letenja, dok je u FPS igrama moguće videti znatno više okoline, ali je i fokus najviše na sredini ekrana, dok ostalo zahteva malo gledanja okolo. Od igara koje smo probali, utisak je nekako bio najupečatljiviji u Call Of Duty Warzone. 
 
Što se multimedije tiče, iako je moguće pronaći poneki film u 32:9, većina je ili 21:9 ili 16:9 formatu, pa očekujte dosta praznog prostora sa leve i desne strane.
 
monitor6s.jpg
 
Vredi pomenuti i zakrivljenje koje je sa relativno uobičajenim 1800R radijusom i koji je možda i najbolji izbor obzirom na širinu primena ovog monitora i nudi relativno prirodan doživljaj korišćenja, znatno bolji nego što bi to bio slučaj sa potpuno ravnim ekranom ove širine. Za igre bismo možda preferirali još zakrivljeniji 1500R , ali ovo ipak nije primarno gaming monitor. 
 
Kao i na većini zakrivljenih monitora, korišćen je VA tip panela, što znači i nešto lošije uglove gledanja, koji zbog širine mogu i malo više doći do izražaja. Primetili smo na primer, da u normalnoj radnoj poziciji nije bilo primetnih promena boje i kontrasta, ali neko veštije oko, poput našeg montažera Ivče može primetiti, pa treba voditi računa ako vam ovaj monitor treba za neki posao gde su boje od kritičnog značaja.
 
monitor7s.jpg
 
Istina, reprodukcija boja je čak izvanredna, sa maksimalnim Delta E odstupanjem od 3 i prosečnim od svega 1.9, pa je vernost prikaza na vrlo zavidnom nivou. Ova vrednost je izmerena u sRGB modu, a monitor pruža i fino podešavanje temperature bele boje. Panel je inače osmobitni i pruža pokriće od vrlo dobrih 87.5% DCI-P3 spektra, a uz široki gamut tu je i bazična HDR400 sertifikacija, koja uglavnom ne donosi neka bitna unapređenja u odnosu na standardni režim prikaza, mada je monitor u našim merenjima pokazao maksimalno osvetljenje od preko 470 nita, koje bi i moglo doneti neku prednost u odnosu na SDR mod. Problem je što je nivo crne na neobično visokom nivou za VA panel, kojima je to tradicionalno jača strana, pa je maksimalni izmereni kontrast iznosio tek 2400:1, manje i od deklarisanih 3000:1. Dakle i dalje dosta više od IPS modela, ali ne baš impresivno za VA.  
 
Pomenimo i odziv panela, koji je obzirom na tip panela i osvežavanje na korektnom nivou, uz očekivano nešto sporiji odziv u tamnim delovima scene.
 
monitor8s.jpg
 
Pored slike, ovog puta moramo pomenuti i zvuk, koji je obično nešto što kod monitora ili ne postoji ili nije vredno pomena. U ovom slučaju, zvuk je jedan od najboljih koji smo imali prilike da čujemo na nekom monitoru i bez problema može zameniti set pristojnih kompjuterskih zvučnika. Glasnoća je sasvim dovoljna za rad za monitorom, mada ne očekujte baš da sa njim pravite žurke u sobi. Frekventni balans je vrlo pristojan, sa neočekivanim odzivom niskih frekvencija za jedan monitor i basom koji se prostire do oko 90Hz i daje malo težine zvuku, više nego dovoljno za ubedljivu reprodukciju muzike, fimova i igara.  

Zaključak

Sve u svemu, Philips Brilliance 499P9H je vrlo neobičan i specifičan monitor i oni kojima je on namenjen će verovatno odmah to prepoznati i poželeti da ga vide na svom stolu.  
 
 
Ako ste među njima, sigurno će vas zanimati i cena, koja se na domaćem tržištu kreće oko 136.000 dinara, odnosno oko 1175€. 
 
Prednosti:
- Ogromna radna površina
- Vrlo dobra preciznost boja
- Integrisan KVM switch i USB-C dock
- Integrisana kamera
- Odličan zvuk
 
Mane:
- Kvalitet kamere nije sjajan
- Vrlo zahtevna rezolucija za igranje

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Dell S3220DGF (Video)

Test: AOC 27G2U5 (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309