Greška

Došlo je do greške.

Test: Philips 55PUS7805 (Video)

03.03.2021 17:12 | 0 Multimedija
Test: Philips 55PUS7805 (Video)

Veliki deo korisnika u potrazi za novim TV-om ima jednostavne zahteve - solidna slika i zvuk, dobar prikaz TV kanala, da se vidi dobro iz svakog dela sobe i naravno - da ne košta previše. Philips PUS7805 na sve to dodaje još i sjajni Ambilight, što ovaj model izdvaja i čini ga vrlo zanimljivim izborom u klasi.

U septembru prošle godine na našem YouTube kanalu ste bili u prilici da premijerno pogledate recenziju Philips 43PUS7505 televizora, koji je po našem mišljenju bio jedan od najboljih modela manje dijagonale, a i dalje razumne cene, koji smo imali prilike da vidimo.
 
 
Kako u komentarima redovno dobijamo pitanja vezana za razne televizore, vrlo često se u njima pominjala i veća verzija PUS7505 modela i postavljalo pitanje da li je i u dijagonalama od 50 ili 55” taj model jednako dobra kupovina. Odgovor na ovo pitanje možemo samo pretpostaviti, jer usled varijacija u ne samo veličini već i kvalitetu, pa čak i tipu panela, veći model ne mora biti baš ista stvar.
 
Doduše, na našem testu se ovog puta našao vrlo srodan PUS7805, koji je sličan 7505 seriji, ali sa dodatkom Philipsovog Ambilight-a, što ga čini još zanimljivijim. 55” verzija na našem testu na domaćem tržištu košta oko 77.000 dinara, odnosno oko 650€, što ga svrstava u neku zlatnu sredinu modela ove dijagonale, kako po ceni tako i po mogućnostima. Za dobar deo kupaca koji traže svoj novi 4K SMART TV, upravo ovakvi modeli su najčešće neki optimalan izbor, pa hajde da vidimo šta to Philips 7805 ima da ponudi.

Karakteristike

Spolja, ovaj model ne donosi neka iznenađenja po pitanju dizajna, pa izgledom najpre podseća na Philipsov The One, sa potpuno jednostavnim ivicama i umereno tankim okvirom koji je izrađen od sive plastike, a na kome se ističe samo Philips logo. Iako bi metalni okvir izgledao lepše i elegantnije, moramo priznati da je izrada prilično dobra, a plastika vrlo čvrsta, pa TV deluje potpuno solidno bez krckanja ili uleganja. Postolje je izvedeno u vidu dve potpuno ravne nožice koje svom površinom naležu na podlogu, a koje su takođe plastične ali sa metalnom osnovom unutra i teksturom spolja koja podseća na naslagane metalne pločice.
 
phi1s.jpg
 
Što se zadnje strane tiče, ona je relativno čistog izgleda i najvećim delom dominira crna teksturirana plastika, a ukoliko je TV uključen, za oko će vam odmah zapasti linija koja se prostire duž gornje i bočnih strana, a u koju je smeštena 41 svetleća dioda, tačnije Philipsov trostrani Ambilight sistem sa po 10 dioda na bokovima i 21 u gornjem redu.
 
Druga stvar koja se izdvaja na poleđini su dve sekcije sa konektorima, veća na donjoj strani u kojoj su dva HDMI 2.0 porta, jedan USB 2.0, antenski i satelitski konektori, LAN port i optički audio izlaz, dok se u sekciji smeštenoj na boku za lakši pristup nalazi još jedan HDMI 2.0, jedan USB 3.0, servisni port, 3.5mm konektor za slušalice i CI+ 1.4 slot za kartice.
 
phi2s.jpg
 
Što se slike tiče, iako se to ne navodi izričito u specifikacijama, na konkretnom modelu je u pitanju IPS panel od 55”, ali vodite računa da to ne mora važiti i za isti model u drugoj dijagonali ili neki od modela srodne oznake koja počinje sa 78, a koji su praktično identičnih specifikacija.
 
Prednost IPS panela u vidu odličnih uglova gledanja je tu, a iako nam se u prvom trenutku učinilo da je slika minimalno tamnija pod uglom, zapravo je u pitanju nešto veća reflektivnost panela, pa će rezultati varirati zavisno od pozicije TV-a i prozora u prostoriji. 
Maksimalno izmereno osvetljenje je iznosilo 401 nit, taman dovoljno za bazični HDR400 standard, dok je nivo crne oko 0.3 nita, tipičan za IPS panele, što je ujedno i najslabija tačka ovog TV-a ako ga gledate u mračnoj prostoriji.
 
phi3s.jpg
 
Samim tim, efektivni kontrast je, iako ne na VA nivou, za jedan IPS panel vrlo solidnih 1215:1. Rang cene ovog modela je i dalje ispod nivoa na kome možemo očekivati lokalno zatamnjivanje, pa Philips 7805 nudi samo kontrolu ukupnog osvetljenja ekrana, koja će pod određenim uslovima moći da poboljša kontrast do oko 3130:1. Praktično, uz dinamički kontrast, tamnije scene će imati bolji nivo crne, a svetlije koristiti maksimalno osvetljenje, a problem ovog rešenja su scene sa velikim dinamičkim opsegom, u kojima je kontrast ograničen na ono što pruža sam panel. Samim tim, ne očekujte baš puno od HDR mogućnosti ovog modela, u suštini dobijate SDR u svakom slučaju, ali je slika za SDR pojmove vrlo korektna, uz prikaz boja kakav i očekujemo od dobrog IPS-a bez Quantum Dot poboljšanja.
 
Širina gamuta koju je TV u stanju da prikaže je izmerena na tek oko 64.2%, što i ne oduševljava, tim pre što se navodi da TV ima desetobitni panel, bez pominjanja FRC-a. Što se preciznosti boja tiče, najtačniji prikaz nudi Movie mod sa Delta E odstupanjem od korektnih, mada ne sjajnih 4.4. Subjektivno, Natural i Standard modovi izgledaju najbolje, a meni za podešavanje slike nudi vrlo detaljne opcije za sve, od balansa bele u 20 tačaka, topline i raznoraznih opcija, pa ćete svakako moći da sliku prilagodite svom ukusu. Kad pominjemo modove, recimo da TV poseduje i Monitor i Game modove koji su prilagođeni povezivanju računara i konzola, a input lag u Game modu smo izmerili na korektnih 19.1ms.
 
phi4s.jpg
 
Ono što je jedan od najjačih aduta ovog modela je Philipsov P5 Perfect Picture Engine procesor slike koji je jedno od zaista boljih rešenja ovog tipa, i koji sliku ovog modela podiže na viši nivo dodavanjem vrlo solidnog procesiranja kretanja, prikaza, odnosno skaliranja slike nižih rezolucija i mapiranja HDR sadržaja raznih formata, uključujući i Dolby Vision i HDR10+.
 
Druga stvar koja je apsolutno unikatna, a učestvuje u ukupnom vizuelnom doživljaju je svakako Ambilight osvetljenje. Ova ekskluzivna stavka koju ćete sresti samo na Philips televizorima na konkretnom modelu omogućuje trostrano pozadinsko osvetljenje, odnosno projektovanje svetla na zid iza TV-a, a koje je interaktivno sa onim što se dešava na ekranu, pa vam se tokom nekih akcionih scena može učiniti kao da ste usred akcije, jer je atmosfera koju kreira Ambilight zaista više od fore, već realno korisna stvar.
 
phi5s.jpg
 
Naravno, Ambilight može umesto slike pratiti i muziku, ili služiti kao statično ambijentalno osvetljenje prostorije, pa će biti od koristi čak i kada ne gledate TV. Takođe, omogućena je integracija i sa Philips Hue osvetljenjem, pa onaj ko već poseduje Philips osvetljenje, ili želi maksimalan ugođaj, ima i opciju proširenja.
 
Što se zvuka tiče, on je vrlo korektan, čak i dobar za ovu klasu, sa solidnom reprodukcijom basa, koji se doduše ne prostire baš u sub deo spektra. Predefinisani modovi koji su predviđeni za muziku, filmove, dijalog i sl. variraju od solidnih do ne baš dobro optimizovanih za konkretan žanr, pa je naša preporuka da koristite personal mod i zvuk prilagodite svom ukusu. U tome će vam pomoći prilično bogat set opcija u kome nam se možda najviše dopao AI kontrolisani ekvilajzer koji vrlo uspešno prilagođava zvučni balans konkretnom sadržaju koji se pušta.
 
phi6s.jpg
 
Ako više volite manuelnu kontrolu, tu je petopojasni ekvilajzer, a na raspolaganju su vam i dosta dobra surround virtuelizacija koja uključuje i Dolby Atmos, kao i Dolby automatska kontrola jačine koja pegla razliku u glasnoći različitih sadržaja, da vam ne drekne neka reklama na TV-u kada prekine film.
 
Što se SMART mogućnosti tiče, za razliku od nekih modela iz viših serija poput Philips The One, 55PUS7805 koristi Saphi OS platformu za koju bismo rekli da je sasvim korektna.
Nije onako bogatih mogućnosti kao Android, ali s pozitivne strane nudi i znatno bolje performanse od Android modela, i to na relativno skromnom Mediatek MT5806 Quad Core procesoru sa 2GB RAM i 4GB skladišnog prostora.
 
phi7s.jpg
 
Za ovo rešenje bismo rekli da je neka sredina između npr. prilično lošeg Panasonic MyHome Screen interfejsa i Hisensovog VidaaU, a selekcija aplikacija je praktično ista kao i na pomenutim i drugim pretežno web baziranim platformama, sa dosta upitno korisnih aplikacija ne baš naročitog kvaliteta i bazičnim igrama.
 
Youtube, Netflix, Deezer i Amazon Prime su tu, uz još neke manje poznate video servise, a tu je i nekoliko IPTV aplikacija u kojima ćete moći da pratite i neke od domaćih kanala uz odgovarajuću pretplatu. Moguće je i gledanje video fajlova koji se nalaze na lokalnoj mreži, naravno i onih sa USB diska, a tu je i mogućnost šerovanja ekrana putem mreže sa računara ili mobilnog telefona, ali nažalost samo u 720p rezoluciji, koja ne izgleda baš sjajno.
 
phi8s.jpg
 
Sam interfejs je relativno jednostavan, sa linijom na kojoj je izbor između izvora slike, TV programa, aplikacija, pretrage i podešavanja, dok se u liniji ispod sadržaj menja zavisno od izabrane stavke. Jedina zamerka koju imamo je što ćete svaki put kada želite da pristupite meniju sa podešavanjima morati da pozovete home meni i odete na odgovarajuću stavku, što u slučaju da gledate Youtube podrazumeva i izlazak iz aplikacije. Olakšavajuća okolnost je što je izbor modova slike, zvuka i ambilight-a dostupan i bez ulaska u meni sa detaljnim podešavanjima, pa to u većini slučajeva i neće biti problem nakon inicijalnih par dana dok TV ne prilagodite svojim potrebama.
 
Kontrola TV-a je poverena daljincu koji je zgodniji nego što izgleda i poseduje priličan broj tastera kratkog i preciznog hoda. On omogućuje i glasovnu kontrolu putem Amazon Alexe, a zanimljivo je da mu je moguće čak i ažurirati firmware u delu menija koji ažurira i softver samog TV-a. Ako vam daljinski nije pri ruci, ispod donje desne ivice TV-a se nalazi i mini joystick kojim je moguće obaviti neke osnovne funkcije poput uključivanja i isključivanja, promene izvora i kanala i podešavanje jačine zvuka.

Zaključak

Kada rezimiramo sve, Philips 55PUS7805 je model koji je namenjen onima koji žele vrlo pristojnu sliku i to jednako dobru odakle god posmatrali TV, odlično procesiranje slike, esencijalne SMART funkcije i nešto posebno u vidu Ambilight osvetljenja. 7805 je jedan od povoljnijih modela sa Ambilightom, pa ako vam se ova tehnologija dopada, a verujemo da da, ovaj TV je definitivno ulaznica u svet interaktivnog osvetljenja.
 
 
Upravo Ambilight je ono što ovaj model izdvaja u odnosu na npr. LG i Sony modele u ovoj klasi, rekli smo oko 77.000 dinara, t.j. oko 650€, a u odnosu na neke povoljnije modele koji nude objektivno i nešto bolju sliku, pored Ambilight-a prednost je i odlično procesiranje slike kao i uglovi gledanja, pa u tim stvarima treba tražiti razloge zašto bi baš ovaj model bio dobar izbor za vas.
 
Nadamo se da vam se ova naša recenzija dopala, a kako vam se dopada sam TV, recite nam u komentarima ispod ovog testa, kao i da li je Ambilight nešto zbog čega biste se odlučili baš za Philips TV.
____________________________________________________________________

Test: Hisense 65U8QF (Video)

Test: Grundig 43VLE6910BP (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309