Greška

Došlo je do greške.

Test: Philips 346B1C Ultrawide (Video)

24.08.2020 11:53 | 0 Multimedija
Test: Philips 346B1C Ultrawide (Video)

Philips nam je spremio još jedan ultraširoki monitor koji će jednako biti zanimljiv ljubiteljima multimedije, gamerima i profesionalnim korisnicima, a koji je opremljen i nekim specifičnim funkcijama za istovremeni rad sa dva računara.

Philips kao kompanija sa zaista dugom tradicijom u proizvodnji uređaja sa ekranima, u svojoj ponudi ima prilično bogatu selekciju monitora, ove godine čini se možda i kao nikada do sada. Pritom ne mislimo samo na one bazične modele, nego i na neke vrlo interesantne, poput npr. nedavno testiranog 49” superwide monitora.
 
 
I ovog puta vam nismo spremili nešto obično, već je u pitanju još jedan monitor širokog formata, doduše rekli bismo ipak realno upotrebljiviji za većinu korisnika. 

Karakteristike

Oznaka ovog modela je Philips 346B1C i on dolazi sa zakrivljenim 34” panelom, rezolucije 3440x1440 piksela, formatom od 21:9, što je odnos stranica koji ćete često sresti na filmovima, kao i osvežavanjem od 100Hz, što sve čini jedan vrlo zanimljiv skup karakteristika za razne vrste upotrebe.
 
phili1s.jpg
 
Mi smo se sa njim družili jedan duži period, probali ga u raznim scenarijima i evo prilike da saznate naše utiske.
 
Spolja, da nije velikog zakrivljenog ekrana, ovaj monitor bi možda najpre podsetio na neki kancelarijski monitor, usled jednostavnog, ali vizuelno dobrog dizajna. Najveći deo površine je prekriven crnom plastikom, sa donjom lajsnom na prednjoj strani i delovima poleđine koji poseduju teksturu brušenog metala. Okvir panela je tanak, ali sa možda milimetar-dva većom marginom oko samog panela nego što smo viđali na nekim sličnim aktuelnim monitorima. Od zanimljivosti na prednjoj strani, ističe se senzor koji se nalazi pored logotipa, a koji ima dvostruku ulogu - kao senzor ambijentalnog osvetljenja koji podešava parametre slike u skladu sa osvetljenjem u prostoriji, ali i kao Power senzor koji infracrvenim zrakom ustanovljava da li sedite za monitorom ili ne i u skladu sa tim kontroliše osvetljenje ili isključuje ekran kada za njim ne sedite. Obe funkcije naravno možete i isključiti ako vam baš nije do automatike i ekologije.
 
phili2s.jpg
 
Druga vrlo neobična stvar je postolje. Dok većina monitora omogućuje rotaciju od po 20-30 stepeni levo i desno, na ovom modelu je moguća rotacija panela za čitav krug, pa ako ste neko ko često ima potrebu da nešto pokaže kolegama ili ukućanima, ili vam jednostavno odgovara da monitor možete okrenuti na bilo koju stranu, pa npr. raditi za stolom, a zatim iz fotelje na suprotnom kraju sobe gledati film, ovo je monitor za vas. Pored rotacije, moguć je i nagib panela ka dole za 5 i ka gore za čak 30 stepeni, dok je pivot naravno izostao.
 
Baza postolja je kvadratnog oblika i ne zauzima naročito mesta na stolu, a pri dnu postolja se nalazi i prorez za sprovođenje kablova.
 
phili3s.jpg
 
Pri dnu zadnje strane monitora nalazi se odvojivi deo koji pokriva sekciju sa konektorima, a u njoj ćete zateći po jedan DisplayPort 1.2 i HDMI 2.0 konektor, 3.5mm izlaz za slušalice, LAN port i jedan USB Type-C port, dok se na levom boku nalaze još jedan USB 3.2 port za vezu sa računarom i Hub sa četiri porta za povezivanje uređaja. Primetićete, obzirom na prisustvo LAN porta da ovo podseća na Philipsov superwide model, i da, 346B1C takođe poseduje skoro identičan set mogućnosti, izuzev web kamere. 
 
Najpre, monitor može raditi kao KVM switch, pa npr. možete povezati miša, tastaturu i mrežu na njega, USB 3.2 povezati na jedan računar, a USB Type-C na drugi, a zatim u meniju prebacivati periferije i mrežu sa jednog na drugi računar. Takođe, monitor podržava i prikaz slike sa dva izvora istovremeno, i to jedan pored drugog ili u vidu slike u slici, pa je vrlo praktičan za one koji imaju potrebe da kontrolišu dva računara istovremeno.
 
phili4s.jpg
 
Inače, USB Type-C konektor može služiti i kao izvor slike, ali istovremeno i puniti neki od laptopova koji se pune putem Type-C konektora, sa do 90W snage, što znači da jednim Type-C kablom dobijate i mrežu i sliku i punjenje - vrlo praktično. 
 
Kad pomenusmo kontrolu menija, ona je izvedena putem četiri tastera na prednjoj strani, ali zahvaljujući jednostavnom i dobro organizovanom meniju, nemamo zamerke i vrlo je lako obaviti ono što vam je potrebno.
 
phili5s.jpg
 
Sa donje strane panela na levoj i desnoj strani nalaze se i poveći otvori za dva zvučnika od po 5W, a baš kao i na superwide modelu, zvuk je bio vrlo prijatno iznenađenje i bez problema ga možete koristiti bez potrebe za kupovinom standardnih kompjuterskih zvučnika. Monitor čak ima i solidan bas koji se prostire do oko 35Hz, pa je Philips izgleda rešio da promeni našu percepciju zvuka na monitorima i umesto nečega što je tu radi reda napravi nešto što je zaista upotrebljivo. Mali žal je što zvuk nije makar malo glasniji, ali da ne zakeramo, ipak je ovo monitor i primarna namena mu je da daje sliku. 
 
A što se toga tiče, ovaj monitor pruža prilično radnog prostora, kako svojom veličinom od 34”, tako i solidno visokom rezolucijom od 3440x1440 piksela. U pitanju je zapravo ekvivalent nekog 27” WQHD monitora, samo sa dodatnom širinom usled odnosa stranica od 21:9.
 
phili6s.jpg
 
Čini se da je ovaj nešto uži format u odnosu na nedavno testirani 32:9 ipak dosta prirodnija opcija, pa je navikavanje trenutno, a i zakrivljenje panela u ovom slučaju praktično idealno i pruža skoro jednaku udaljenost panela od oka u svakoj tački. 
 
Što se prednosti 21:9 formata u odnosu na klasični 16:9 tiče, u većini aplikacija, naročito onih za obradu slike i zvuka je rad primetno komotniji, a kad je multimedija u pitanju, relativno često ćete nalaziti filmove u 21:9 formatu, što znači da nema onih crnih linija gore i dole i iskorišćenje ekrana je kao na nekom 40” televizoru. S druge strane, serije koje su često u 16:9 će sa leve i desne strane imati crne linije, pa će doživljaj zavisiti od toga šta gledate.
 
phili7s.jpg
 
Što se igara tiče, 3440x1440 piksela je ipak podnošljivija rezolucija za aktuelne grafičke karte, a  u igrama je dodatna širina korisna praktično u svim žanrovima, jer je naravno moguće videti malo više okoline. Ovaj model dolazi sa osvežavanjem od 100Hz, što ga, iako nije u pitanju gaming monitor, čini vrlo upotrebljivim i za tu svrhu. Moguće je koristiti i varijabilno osvežavanje od 48 do 100Hz, a moramo pohvaliti i izvanredan input lag od tek nešto preko 8ms. Kako je u pitanju AMVA panel, odziv nije baš šampionski brz, ali ako aktivirate SmartResponse opciju na Fastest, vrlo je korektan, sa tek nešto primetnijim ghostingom u tamnijim delovima scene. 
 
Sve u svemu, možete se i vrlo lepo igrati na ovom monitoru.
 
phili8s.jpg
 
Što se kvaliteta prikaza tiče, ovaj model ima dodirnih tačaka sa nedavno testiranim. Najpre, po pitanju kontrasta koji smo izmerili na 2586:1, što je otprilike dvostruko više od IPS modela, ali ne na nivou boljih VA panela. Maksimalna svetlina je deklarisana na 300 nita, a uglovi gledanja su korektni za VA, mada ćete usled zakrivljenosti panela u normalnom radnom položaju praktično uvek biti u idealnom položaju u odnosu na sve delove monitora. 
 
I ovaj model nudi prilično visoku preciznost prikaza boja, pa smo tako u sRGB modu izmerili zaista impresivno Delta E odstupanje od samo 1.5. Inače, u pitanju je panel sa 8 bita po kanalu boja koji je u stanju da pokrije 87.6% DCI-P3 spektra. 

Zaključak

Ukupno, u pitanju je monitor koji ostavlja vrlo pozitivan utisak i koji je zahvaljujući preciznom prikazu, veličini, rezoluciji i širokom formatu vrlo upotrebljiv za sve, od rada do zabave i igara.
 
 
Najbolje od svega je što, za razliku od svog još šireg rođaka koji ima relativno visoku cenu, ovaj monitor na domaćem tržištu možete naći za oko 600€, što je već razumna cifra ukoliko vam je potreban monitor ovog tipa, ultraširokog formata i još širih mogućnosti. 
 
 
Prednosti:
- Izvanredna preciznost boja
- KVM switch i USB Type-C Hub
- Odličan zvuk
- Osvežavanje od 100Hz
 
Mane:
- Ne naročito visok kontrast za VA panel

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: AOC 27G2U5 (Video)

Test: Dell U2421HE i U2721DE (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309