Greška

Došlo je do greške.

Test: Panasonic LCD 42U3E

08.09.2011 17:20 | 1 Multimedija
Test: Panasonic LCD 42U3E

Posle obavljenog testa plazma modela 46GT30E, Panasonic nam je omogućio testiranje još jednog njihovog televizora, a ovoga puta se radi o dosta skromnijem LCD 42U3E modelu. Benchmark je opet tu da vam prenese još jedno iskustvo i približi kakav kvalitet slike možete da očekujete. Ovaj pristupačni model od Panasonica poseduje IPS panel sa odličnim uglovima gledanja, dok je njegova rezolucija 1920 x 1080, što ga čini Full HD uređa


Dragoljub Radovanović

Test: Panasonic LCD 42U3E

LCD televizori - večiti rivali plazma tehnologiji. Iako je tržišni udeo LCD televizora drastično veći u odnosu na plazmu, postavlja se pitanje da li je LCD tehnologija toliko napredovala da bi dostigla nivo kvaliteta slike koji pružaju plazma modeli televizora? Donekle da, ali ne potpuno. Da li se ovaj konkretan model približava kvalitetu slike plazma televizora? Ne baš. Ta čast je ostavljena dosta skupljim televizorima sa LED pozadinskim osvetljenjem. Ipak, ovaj model pruža sasvim solidnu sliku u odnosu na uložen novac, iako je pomalo ogoljen mogućnostima, što nekome može zasmetati. Na primer, nekome dosta bitna stvar, koja može da pokvari utisak, je to što ne poseduje USB ulaz, već je prisutan SD čitač kartica, koji reprodukuje samo određene formate, isključujući MKV. Pojedinci koji nemaju drugi izvor reprodukcije materijala, kao što je odvojeni media plejer, ili PC/HTPC, moraće da se snađu kupovinom istih, jer je SD čitač kartica dosta ograničen što se tiče reprodukcije filmova i nema tu lakoću upotrebe kao kod USB flash drajva/eksternog hard diska.Bićemo potpuni iskreni kada ovo kažemo - iako smatramo Panasonic za vrhovnog vladara nad plazma tehnologijom, ne možemo to isto reći i za LCD tehnologiju. Ovo naravno ne znači da je Panasonic loš izbor za LCD televizor, naprotiv, ali smatramo da ima proizvođača koji su ispred njega na ovom polju. Bilo kako bilo, mi bismo Panasonic smestili u prva četiri najbolja proizvođača LCD televizora, uz Samsung, LG i Sony.

Ovogodišnji Viera model 42U3E poseduje IPS panel sa standardnom rezolucijom od 1920 x 1080 piksela, CCFL pozadinsko osvetljenje, DVB-T i DVB-C MPEG4 tjunere, 2 x HDMI i još informacija koje možete pronaći u specifikacijama koje ćemo ostaviti ispod.

Specifikacije:
Dizajn i konekcije


Dizajn

Dizajn kod ovog modela je pomalo sličan GT30E modelu plazme, koju smo prethodno testirali. Bitna razlika u dizajnu je to što je GT30E model imao sivkastu boju i imitaciju brušenog metala, dok LCD 42U3E model poseduje potpuno crnu glossy plastiku. Oblik mu je generalno pravougaon sa blago zaobljenim ivicama, dok mu je donja ivica pomalo izbačena pod uglom. Vrat postolja je dosta kratak, što osigurava stabilnost televizora, a samo postolje je kvadratnog oblika. Indikatori su smešteni na sredini donje ivice, ispod Panasonic logoa, dok su kontrole za upravljanje televizorom smeštene sa desne strane. Zvučnici su jačine 2 x 10W i sakriveni su sa donje strane televizora.
Konekcije

Što se tiče konekcija koje poseduje, one su smeštene pozadi sa desne strane, ako gledamo televizor od iza. Te konekcije uključuju:

- 2 x HDMI ulaza smeštena pozadi
- Common Interface slot sa strane
- Slot za SD kartice takođe sa strane
- Kompozitni video ulaz
- Komponentni video ulaz
- Skart priključak
- Audio ulaz
- Digitalni audio izlaz (optički)
- 3.5mm ulaz za slušalice sa straneDaljinac

Daljinski je ostao prilično nepromenjen u odnosu na starije modele Panasonic lcd televizora. On je crne boje, ima velike gumene dugmiće koji su udobni za pritiskanje, ali ukupan kvalitet daljinskog nije baš najbolji, tačnije, deluje nekako jeftino. Ipak, na njemu su prisutne sve komande koje će vam trebati pri operaciji televizora, a to je najbitnije.
Izgled menija

Izgled menija je takođe ostao isti u odnosu na prošlogodišnje modele, a po izgledu deluje pomalo zastarelo. Nije preterano privlačnog izgleda, ali vrši posao. Panasonic je ipak promenio izgled svoj menija, kao što smo to videli u testu GT30E modela, ali on nije promenjen na svim modelima za 2011-u godinu, tako da je ovaj model izostavljen.

 


 Merenja vrednosti i kvalitet slike


Merenja vrednosti

Kao i kod GT30E modela, opremu koju smo koristili za merenje vrednosti kod ovog modela je bio naš kolorimetar EyeOne Display 2. Testiranje je vršeno takođe u prodavnici, pa je ista procedura ponovljena uz pomoć netbook računara i njegovog HDMI izlaza.. Softver koji smo koristili u ovom slučaju je bio LaCie BlueEye pro, koji koristimo za testiranje monitora.
Testirali smo dva režima slika kod ovog modela, Normal i Cinema, gde su ostavljene njihove standardne vrednosti, kako bi smo izmerili kakav kvalitet slike pružaju out-of-box, tako rečeno. Kao i uvek, profil boja u Windows-u je vraćen na standardni.


Normal_0b_42c
 

Opcije u OSD meniju Podešavanja
Brightness 0
Contrast 42
Režim slike Normal
Colour 30


 

Ne možemo reći da smo bili zadovoljni rezultatima koje je ovaj režim slike pružio. Osvetljenost je bila velika, što je dobro za osvetljene prostorije, a iznosila je 286 cd/m2. Gamma vrednost je bila dosta pomerena na vrednost 2.4, što je značilo da je odstupanje od 2.2 mete bilo 9%. Temperatura boja je iznosila 6778k, pa je odstupanje bilo 4% od 6500k mete. Dubina crne boje nije bila impresivna sa 0.35 cd/m2, što je jedna od mana IPS tehnologije, dok PVA tehnologija postiže drastično bolje rezultate. Tačnost boja nije baš bila velika u ovom režimu slike, gde je zabeleženo 3.6 Delta-E kao prosečna vrednost, a maksimalna je bila dosta velika sa 11.3 vrednosti.

 
Cinema_30b_30c
 

Opcije u OSD meniju Podešavanja
Brightness 30
Contrast 30
Režim slike Cinema
Colour 30Cinema režim je bio nešto bolji od Normal režima, pružajući bolje vrednosti.
Osvetljenost u ovom režimu je bila dosta manja, sa vrednosti 173 cd/m2. Gamma vrednost je bila dosta tačnija i bliža vrednosti 2.2, iznosila je 2.1 sa 5% odstupanja. Temperatura boja je bila dosta bolja takođe, sa 6634k, što znači da je odstupanje bilo samo 2%. Izmerena dubina crne boje je bila dosta bolja takođe ovog puta sa 0.23 cd/m2, ali opet to nije ni blizu rezultatima od 0.05 cd/m2 pa naniže, koju pružaju PVA paneli. Tačnost boja je poboljšana dosta u ovom režimu, gde je Delta-E prosečna vrednost iznosila 2.4, a maksimalna 5.3. Ovo nije baš najbolji rezultat, ali verujemo da bi se kalibracijom dosta poboljšao, ali nažalost, nismo imali priliku da izvršimo kalibraciju zbog uslova testiranja.

Kvalitet slike

Otvoreno možemo reći da je kvalitet slike filmova koje smo pustili bio dobar, ali par stvari nam se ne sviđa kod IPS tehnologije panela na televizorima. Glavni problem je dosta loš prikaz crne boje i mali kontrast koji IPS paneli pružaju. Po nama, to su dve glavne stvari koji imaju krucijalni uticaj na kvalitet slike, tako da ostajemo pri našem ubeđenju da su PVA paneli (iako i oni imaju svoje mane) bolji izbor za prikaz filmova i daju bolju sliku, bližu performansama plazma televizora. Pošto se radi o 50hz modelu, pokretna rezolucija nije baš najbolja sa 300 linija pokretne rezolucije, što 100hz/200hz znatno popravljaju i čine sliku manje mutnom pri brzim scenama. Ono što nam je smetalo na ovom modelu je nedostatak detalja u tamnim scenama, upravo zbog loše dubine crne boje i kontrasta. To se jasno može primetiti na sledećim slikama koje ćemo uporediti sa plazma GT30E modelom. Oprostite nam na nešto oštrijim uglovima slikanja kod U3E modela, televizor je morao biti na podu, a slikali smo ga sedeći u fotelji. Svejedno, uočićete razliku.

Prva slika Plazma GT30E, druga LCD U3E:

 Ipak, postoje stvari koje su dobre kod IPS tehnologije, kao što su fenomenalni uglovi gledanja, gde slika ostaje potpuno ista iz bilo kog ugla da je posmatrate. Boje su takođe bile dosta živahne i dovoljno tačne u Cinema režimu. Nismo primetili nikakav šum ili anomalije u slici, a aspekt slike bio kakav treba da bude posle povezivanja sa netbook-om, slika nije bila isečena, niti je bila previše raširena.


 

Odziv, zaključak

 
Odziv televizora

Odziv televizora smo testirali PixPerAn programom, baš kao što to radimo u testovima monitora. Nažalost, još jedna mana IPS tehnologije je to da ona nema baš najbolji odziv, tako da možete primetiti pojavu duhova, ako planirate da kačite vaš televizor na konzolu ili PC. Prva slika predstavlja najbolji slučaj iz serije napravljenih fotografija, a druga najgori slučaj. Gejmeri neće biti preterano oduševljeni ovim modelom.


Zaključak

Ne možemo reći da je ovo fenomenalan televizor, kao što je to bio utisak kod plazma modela GT30E, ali svakako nije ni loš model. Kvalitet slike koji smo iskusili je bio dobar, ali opet nije bio preterano ubedljiv, gde je glavni krivac za to bio nedostatak dubine crne boje i kontrasta, pa su detalji u tamnim scenama bili dosta izgubljeni. Ipak, ti problemi ne postoje kod filmova sa dosta živahnim bojama, gde će ovaj model prikazivati dobru sliku. Još jedna pogodnost IPS tehnologije je to što će u slučaju gde dosta osoba u prostoriji prati film na ovom televizoru, svi dobiti isti kvalitet slike, bilo da sede direktno ispred televizora ili su pomereni sa strane, što je definitivno prednost nad PVA ili MVA panelima.


Sa druge strane, takođe nedostaje i mogućnost USB reprodukcije MKV filmova, što pojedince može odvratiti od kupovine ovog modela. Tu je takođe i sporiji odziv, koji je mana IPS tehnologije, tako da gejming iskustvo na ovom modelu neće biti savršeno zbog pojave duhova. Sve u svemu, iako ovaj model nećemo oceniti ultra visokim ocenama, ukoliko niste preterano izbirljivi i želite Full HD teleivizor sa DVB-T i DVB-C tjunerom i odličnim uglovima gledanja, onda je ovo baš pravi model za vas. Svoju cenu apsolutno opravdava.


Prednosti

- Full HD rezolucija
- Savršeni uglovi gledanja
- Živahne bojeMane

- Loša dubina crne boje i kontrast, što dovodi do...
- ... loših detalja u tamnim scenama
- Spor odziv i pojava duhova
- Nedostatak USB ulaza i podrške za MKV filmove


Cena: 64.999 RSD

Uređaj na test ustupio Panasonic .


Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Panasonic 3D plazma 46GT30E

Test: Samsung 3D plazma 51D6900

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309