Greška

Došlo je do greške.

Test: Panasonic 3D plazma 46GT30E

02.09.2011 17:46 | 1 Multimedija
Test: Panasonic 3D plazma 46GT30E

Nedavno smo dobili priliku da testiramo jedan veoma popularan model televizora, a u pitanju je Panasonic 3D plazma GT30E . Panasonic je ove godine nastavio sa razvijanjem NeoPDP tehnologije, tako da su prošlogodišnji modeli dobili svoje naslednike, koji poseduju još bolji kvalitet slike i napokon, nešto izmenjen dizajn u odnosu na iste konture koje je Panasonic iz godine u godinu forsirao. Ovaj model poseduje G14 generaciju panela sa Full HD rezolucijom, 600hz Subfi

 


Dragoljub Radovanović

Test: Panasonic 3D plazma 46GT30E

Panasonic je jednostavno brend koji je na samom vrhu ponude plazma televizora, a gledajući unazad par godina, rastuća popularnost i kvalitet njihovih televizora im osigurava to mesto još dugi niz godina. Bez namere da zvučimo navijački oko brendova, Panasonic modeli su postali sinonim za najkvalitetnije televizore. Ipak, pre nego što je Panasonic zasijao sa svojim modelima, postojao je brend koji je bio nekoliko lestvica iznad ostalih po kvalitetu televizora, a njegovo ime je Pioneer. Nažalost, on je odlučio da se povuče iz proizvodnje ove tehnologije, ostavljajući iza sebe veoma prepoznatljive Kuro modele, kao visoko dostignuće na polju plazma televizora. Srećom, Pioneer je imao dostojnog naslednika, tako da je posle svog povlačenja sa scene, odlučio da ustupi svoju tehnologiju Panasonic-u, kako bi osigurao da će odličan kvalitet slike nastaviti da postoji, ali ovoga puta kroz Panasonic-ove modele televizora.
Velika prekretnica za Panasonic se desila 2009-e godine, kada je predstavio svoju revolucionarnu NeoPDP tehnologiju, koja je drastično promenila pogled na plazma televizore, donoseći poboljšanja kao što su prilično smanjenje potrošnje energije i drastično umanjivanje rizika od dobijanja Burn in efekta - dve ključne stvari koje su odvraćale kupce od plazma tehnologije. Ovim poboljšanjima, Panasonic je pridobio veliki broj korisnika, nudeći nešto što drugi brendovi nisu u tom trenutku mogli da dostignu.

Sa pristizanjem 3D tehnologije, koja se polako ali sigurno omasovljava u našim domovima, Panasonic je odlučio da zablista i na tom polju, dalje razvijajući svoju tehnologiju i pružajući nam trenutno najbolje 3D iskustvo koje možemo da dobijemo u ovom trenutku. Tim rečeno, Panasonic je proizvođač koji je smanjio pojavu crosstalk-a (prelaženja dela slike namenjene levom oku u deo za desno oko i obrnuto ) na apsolutni minimum, time dobijajući najviša priznanja od stručnjaka za televizore i prateću tehnologiju.


- Minimalno vreme odsjaja - Preformulacijom fosfornih materijala minimizovano je vreme odsjaja i povećana je svetlosna efikasnost. Ovo smanjunje crosstalk šum i prikazuje čiste, detaljne 3D slike.

- Novi proces emitovanja svetlosti - Nova VIERA optička tehnologija smanjuje crosstalk u tamnim oblastima. Konvencijalna emisija svetlosti, koja ide od tamne do svetle, promenjena je u svetlu do tamne sekvencu. Ovo pretvara maksimalnu emisiju vremena odsjaja u minimalnu emisiju i drastično smanjuje vreme odsjaja. Takođe, ubrzavanjem tajminga svake emisije svetlosti i proširujući interval do sledeće emisije frejma, znatno je smanjeno mešanje levih i desnih frejmova, od kojih nastaje crosstalk, a ovo smanjuje i šum.

Panasonic ne staje sa hvalisanjem ovde, jer je jedan od retkih proizvođača koji na svojim određenim modelima ima visoko priznati THX sertifikat. Unazad gledano, Panasonic-u ovo nije prva godina u kojoj modeli imaju THX sertifikaciju, ali novitet je to što je ove godine takođe dobijena THX sertifikacija za 3D režim gledanja, pored 2D sertifikata. Model GT30E 3D upravo poseduje profesionalni THX kalibrisani 2D i 3D režim slike, tako da mu dodatna profesionalna kalibracija nije baš preko potrebna. THX režimom zagarantovan je visok kvalitet slike, gde su parametri slike kalibracijom dovedene blizu idealnim. Gamma vrednost, temperatura boja, tačnost boja (Delta-E vrednosti), dubina crne boje i statični kontrast , sve je ovo dovedeno na vrednosti koje će vam pružiti jako dobar kvalitet prikazane slike, bez potrebe da sami nameštate podešavanja.

 Model 46GT30E takođe poseduje 600Hz Subfield drajv, koji ćemo objasniti ukratko čemu služi. Šta 600hz Sub-Field Driving zapravo radi, je to da podeli svaki frejm u 12 odvojenih frejmova, ili "sub-field-ova (pod-polja)", i onda ih pokaže pojedinačno na ekranu. Ono što je drugačije u odnosu na 100hz/200hz tehnologije kod LCD televizora, je to da 600Hz ne pravi nove frejmove. Ovo znači da 12 sub-field-ova koje imate po frejmu u 50hz (frejmova u sekundi) napravi 600 frejmova u sekundi (50x12=600). Što više sub-field-ova imate po frejmu, reprodukcija će imati manje zamućivanja dok se prikazuju brže scene na televizoru, tako da će slika biti detaljnija. Ovo znači da će 600Hz tehnologija kod modela 46GT30E doprineti prikazivanju čal 1200 linija pokretne rezolucije u 3D režimu (1080 u 2D režimu gledanja), osiguravajući vam maksimalno oštru sliku u brzim scenama, kako u 2D, tako i u 3D režimu gledanja.

 Brzo prebacujući fosfor se koristi u svim Full HD modelima Panasonic televizora. Sam fosfor materijal je poboljšan, kako bi se podigla efikasnost eliminišući curenje svetlosti i znatno poboljšavajući kvalitet pokretne slike.

 

Brzo prebacujući fosfor je korišćen u svim Full HD VIERA modelima za 2011-u godinu. Refolmulišući fosforne materijale, vreme odsjaja je minimizovano i efikasnost svetlosti je povećana. Ovo omogućava čisto renderovanje pokretnih slika. Nivo efikasnosti prevazilazi onaj sa panela iz 2010-e i takođe poboljšava kvalitet slike, dok smanjuje potrošnju.

 


 Poboljšanje oblika i materijala redizajniranih otvora u filteru, poboljšavaju efekat blokiranja i apsorcije svetlosti. Ovaj novi filter smanjuje refleksije ambijentalne svetlosti i postiže dublje nivoe crne boje.

 


 


Zapravo, NeoPDP naziv nam je ostao u navici, još od vremena njegovog pojavljivanja, ali je Panasonic odlučio da osveži ime ove tehnologije, nazivajući je NeoPlasma.

 Specifikacije:
Dizajn i konekcije


Dizajn

Dizajn modela Panasonic televizora je osvežen ove godine, tako da konačno mogu da se porede sa izgledom Samsung, LG ili Sony televizora. Kvalitet izrade je poboljšan u odnosu na modele za prethodnu godinu, a takođe je smanjena i debljina na 3cm, ako vam to nešto znači. Težina je takođe smanjena u odnosu na prethodnu generaciju, zahvaljujući lakšim materijalima korišćenim u izradi. Ivice oko ekrana su stanjene kod ovog modela i imaju dezen imitacije brušenog aluminijuma, a sam izgled televizora nije potpuno pravougaon, jer su mu ćoškovi blago zaobljeni. Donja ivica mu je takođe malo izbačena pod uglom. Zvučnici su smešteni sa prednje strane, na donjoj ivici, nisu skriveni ispod televizora, kao što je to slučaj kod većine modela. Rupičasta mrežica se prostire sa leve i desne strane, iza koje su smešteni zvučnici jačine od 10W.
 Konekcije

Model Panasonic GT30E poseduje popriličan broj konekcija, koje vam omogućavaju da povežete razne uređaje sa ovim televizorom. Panasonic je imao na umu da će se ovaj model kačiti na zid, tako da je uključio u pakovanje čak sedam produžetaka (adaptera) za sve konekcije na poleđini (osim Ethernet konekcije), kako bi bio omogućen mnogo lakši pristup. Konekcije koje ovaj model poseduje uključuju:

- 4 x HDMI ulaza (sva četiri su smeštena sa leve strane)
- Slot za SD kartice (smešten sa strane)
- 3 x USB ulaza (jedan sa leve strane, druga dva smeštena na poleđini)
- Common Interface slot
- Ulaz sa satelitsku antenu
- Ulaz za zemaljsku antenu
- Skart ulaz
- Component ulaze (AV1)
- Audio ulaze (AV2)
- Analogne audio izlaze
- Digitalni optički audio izlaz
 Daljinac

Daljinski nažalost nije pretrpeo previše promena u izgledu, tako smo zatekli izgled koji nam je poznat  već godinama. Model Panasonic 46GT30E poseduje daljinski koji je svetlo srebrne boje i ima aluminijumski izgled, umesto crne varijante, koju je posedovala prethodna generacija. Dugmići su veliki i udobni za pritiskanje, ali ne poseduju pozadinsko osvetljenje, što i nije preterani gubitak, ali ne bi bilo loše da je prisutno. Odmah pored crvenog Power dugmeta, nalazi se 3D dugme, koje aktivira ili gasi 3D efekat i daje vam pristup 3D podešavanjima. Brz pristup Viera link opciji je takođe prisutan, kao i dugme Viera Tools. Daljinski u donjem desnom uglu ima prekidač koji menja njegovu ulogu, tako da pored korišćenja za upravljanje televizorom, može se iskoristiti za ograničeno upravljanje Panasonic DVD ili Blu-Ray plejerima.

Izgled menija

Pored toga što je osvežio dizajn na ovogodišnjim modelima, preko potrebno osveženje je dobio i korisnički interfejs, koji je miljama ispred onoga što je Panasonic imao u prethodnim godinama. Ulaskom u Menu televizora, otvara se providni prozor, koji zauzima poveći deo ekrana, a pozadina mu je plavičaste boje. Menu je podeljen u četiri kategorije - Picture, Sound, Timer i Setup, svaka od kojih ima svoje podkategorije i slajdere u vidu belih linija, koje oslikavaju koja je trenutna vrednost određene opcije.
 Merenja vrednosti


Merenja vrednosti

Oprema koju smo koristili za merenje vrednosti kod ovog modela je bio naš kolorimetar EyeOne Display 2, koji smo do sada koristili za merenje vrednosti u našim testovima monitora. Testiranje televizora je vršeno u prodavnici, tako da smo morali poneti naš netbook računar, koji smo povezali preko HDMI ulaza na Panasonic 46GT30E model. Softver koji je u početku korišćen za merenje vrednosti je bio LaCie BlueEyePro, koji smo često do sada koristili, a njegov uprošćen korisnički interfejs vam je zasigutno već poznat, ako ste čitali naše testove monitora, kao i novi softver pod imenom Calman.

Pošto je televizor bio testiran u prodavnici, uslovi testiranja nisu bili baš idealni, a mi bi smo jako voleli kada bi se situacija oko testiranja televizora promenila, kako bi smo mogli testirati televizore u idealnim kućnim uslovima. To bi nam pružilo dosta bolji uvid u kvalitet prikazane slike, jer bi smo televizor mogli testirati dosta duže od perioda za koji je testiran ovaj konkretni model, imali bi smo pristup zamračivanju prostorije, testiranju kvaliteta slike sa tjunera televizora i još dosta stvari za koje smo bili uskraćeni time što smo ga morali testirati u prodavnici. Nažalost, situacija je takva da nam je ovo trenutno jedina dostupna opcija, tako da smo je iskoristili najbolje koliko smo mogli, u pokušaju da vam prenesemo utiske i kvalitet slike 46GT30 modela.
U podešavanjima slike u meniju televizora, logičan izbor za režim slike nametao se kalibrisani THX režim. Proverili smo profile boja u Windows-u, kako bi bili sigurni da su postavljene na njihove standardne vrednosti, nakon čega smo pristupili testiranju i merenju vrednosti.

THX režim slike
 

Opcije u OSD meniju Podešavanja
Brightness 0
Contrast 36
Režim slike THX
Colour 30


Odmah trebamo napomenuti da je BlueEyePro softver pre svega namenjen za testiranje LCD monitora, a usled nedostatka Plasma profila, nismo sigurni bili sigurni da li će ova merenja biti odgovarajuća za ovu tehnologiju. Upravo iz tog razloga, testovi su naknadno provereni u Calman programu, koji je isključivo namenjen za merenje i kalibraciju televizora. Ipak, ostavićemo i BlueEyePro podatke, radi poredbe.Dobijeni su rezultati, koje vidite na slici iznad. Osim toga, vrednost dubine crne boje je zabeležena na 0.02 cd/m2.

Pošto je Calman softver koji je specifično napravljen za merenje i kalibraciju televizora, vrednosti koje smo dobili kod njega su bile malo tačnije, tako da ćemo svakako poverovati vrednostima koje je on izbacio, u odnosu na softver koji nije namenjen televizorima.
 
Izmerene vrednosti pri THX režimu nisu bile baš najtačnije moguće, ali su svakako bolje od standardnih podešavanja. Ipak, ako želite potpuno tačne boje, morati nabaviti kolorimetar i sami početi sa kalibracijom, koja može da se oduži, tako da mi nismo ni pokušavali da kalibrišemo televizor, već ćemo vam samo prikazati njegova merenja u THX režimu slike.

Osvetljenost: 90.0323 cd/m2

Dubina crne boje: 0.02 cd/m2

Temperatura boja: 6247k

Delta-E vrednost na IRE 70 : oko vrednosti 8
Dobra stvar kod Panasonic televizora je to što poseduju mogućnost da pruže Calman programu potpunu kontrolu preko mreže, a mi smo ovo lično isprobali, preko WiFi mreže u radnji na koju smo povezali naš netbook i Panasonic plazma televizor. Dovoljno je u Calman programu uneti IP adresu televizora, namestiti par podešavanja u meniju modela GT30E, a nakon toga dobiti kontrolu opcija slike na vašem računaru. Ako vas zanima kalibracija ovog televizora, onda znajte da možete potpuno umrežiti vaš računar preko Calman programa, kako bi kalibracija bila olakšana.

 


Kvalitet slike


Kvalitet 2D i 3D slike

Prosto rečeno - ovo je jedan od televizora sa najboljim kvalitetom slike koji smo imali prilike da detaljnije pogledamo. Panasonic je veoma poznat po tome da njegovi televizori poseduju jako dobar nivo dubine crne boje i statični kontrast, što su inače dva najbitnija parametra slike, tako da je kvalitet slike prosto bio neverovatan. Imali smo prilike da pogledamo tri filma: Avatar 3D, Batman Dark Knight i UP, naravno sve u 1080p rezoluciji. Počećemo prvo od utisaka pri gledanju filma Dark Knight. Jednostavno, ovo je film koji je savršen za testiranja performansi prikaza crne boje i statičnog kontrasta, jer ceo film obiluje mračnim scenama. Sa performansama modela 46GT30E, iskustvo pri gledanju ovog filma je bilo fenomenalno i najbolje koje smo imali do tog trenutka. Pošto GT30E model poseduje 600hz Subfield drive, nekoliko brzih scena u filmu je bilo prikazano savršeno i bez zamućivanja slike.

 


Sledeći film UP nam je otkrio kako se 46GT30 model ponaša sa prikazivanjem nešto šarenijih boja. Plazma televizori imaju običaj da prikazuju nešto prirodnije boje u odnosu na LCD televizore, što se nama pomalo dopalo. Iskustvo pri nešto kraćem gledanju ovog filma je bila veoma prijatno. Iz razloga što GT30 model ima  AR filter (anti-reflektivni) filter, nismo primetili preteranu refleksiju na ovom modelu tokom gledanja filmova, iako se zna da zaštitno staklo na plazma televizorima može praviti problem, ukoliko se nalazite u jako osvetljenoj sobi.
 Film Avatar smo imali prilike da pogledamo u 3D-u, tako da je ostavio veoma pozitivan utisak na nas. Moramo priznati da je ovo najbolji 3D prikaz koji smo videli do sad, Panasonic je odlično uradio stvar na ovom 3D polju. Imali smo prilike da pogledamo film Avatar u 3D projekciji, još u vreme kada je bio prikazivan u bioskopu, tako da smatramo da je iskustvo iz bioskopa potpuno uspešno preneto na manje ekrane u vaš dom, ovim modelom.
 

3D naočare

Što se tiče 3D naočara, one nažalost ne dolaze u paketu sa GT30E modelom, tako da ih morate kupiti odvojeno. Naočare koje su nama ustupljene na testu su bile model TY-EW3D10, koje imaju jako zanimljiv dizajn. Treba pomenuti i da 46GT30E model poseduje 2D>3D konverziju, koju možete uključiti gotovo na svakom materijalu i dobiti 3D efekat. Naravno, on neće biti toliko dobar kao materijal koji je originalno sniman u 3D-u, ali je svakako zanimljiva opcija.
 Ove aktivne shutter naočare se sinhronizuju sa vašim televizorom, jednim pritiskom na dugme. Gledanje kroz njihova stakla ne pruža mnogo tamniju sliku, od one koje gledate bez naočara, a evo i slike koja vam može dočarati iskustvo.
 Viera Connect i zaključak

 
Viera Connect i internet konektivnost

GT30 model je opremljen Viera Connect servisom, koji u sebi sadrži poveći broj aplikacija, u raznim kategorijama. Viera Connect je naslednik Viera Cast servisa, koji je Panasonic prethodno imao na određenim modelima televizora, tako da je ovaj servis proširen aplikacijama i novim mogućnostima. Dobar primer su YouTube, Skype, Facebook, Picasa, DailyMotion i još mnoge druge aplikacije koje su dostupne na ovom modelu. Kako bi ste dobili vezu sa internetom, morate dovesti ethernet kabl do televizora, ili u našem slučaju, korišćena je bežična metoda, pomoću Panasonic USB WiFi dongle-a, koji se kupuje odvojeno. Takođe, ovaj televizor može biti upotrebljen za gledanje materijala preko DLNA servera u vašem domu, tako da možete bežično (ili žično) da reprodukujete neki film, čak iz druge sobe.
 


Zaključak

Panasonic nam je predstavio jedan veoma dobar model plazma televizora, koji je bilo pravo uživanje gledati i testirati. Kvalitet slike koji ovaj model poseduje je zaista fenomenalan, toliko da zaista nismo mogli pronaći nijednu zamerku pri njegovom korišćenju. Ako tražite model sa kojim bi na velika vrata ušli u 3D svet, ovaj model predstavlja visoku klasu, tako da će vam kvalitet biti zagarantovan. Dubina crne boje, statični kontrast, 3D efekat bez crosstalk-a, sve su ovo stvari koje Panasonic izdvajaju iznad konkurencije, ali opet, kvalitet mora biti plaćen. Naravno, teško kome se ovaj model neće dopasti, ali opet ostaje pitanje budžeta. Ljudima koji traže Full HD 3D televizor u ovoj dijagonali, a da im budžet ne predstavlja preveliki problem, definitivno i bez razmišljanja bi smo im preporučili ovaj jako dobar model. Tim rečeno, zbog svog fenomenalnog kvaliteta slike, odličnih specifikacija i mogućnosti, ne možemo propustiti priliku da ovom odličnom modelu dodelimo Highly Recommended nagradu.
 Prednosti

- NeoPlasma tehnologija
- Full HD 3D
- THX kalibracija
- 600Hz Subfield Drive
- Odlična dubina crne boje
- Ukupno fenomenalan kvalitet slike u 2D i 3D režimu
- Minimalni Crosstalk kod 3D efekta
- Viera Connect internet konektivnost
- Veliki broj konekcija
- USB reprodukcija i snimanje video materijalaMane

- (Uslovno, imajući u vidu visok kvalitet) Cena

Cena: 183.799 RSD

Uređaj na test ustupio Panasonic .


Komentari

0 Dodaj komentar

Vodič za kupovinu Plazma televizora do 80 hiljada dinara

Test: Panasonic LCD 42U3E

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309