Greška

Došlo je do greške.

Test: OCZ Vertex 460 120 GB

01.04.2014 12:37 | 1 Hardver
Test: OCZ Vertex 460 120 GB

Kada su u javnost dospele vesti da je OCZ objavio bankrot, mnogi korisnici su se zabrinuli za budućnost kompanije. Dobra vest za sve ljubitelje OCZ SSD-ova jeste da ćete ih i dalje viđati, ali i da će verovatno biti još bolji. Naime, Toshiba je preuzela OCZ što znači da ćemo viđati nove modele koji će sadržati Toshiba NAND u kombinaciji sa OCZ-ovim kontrolerima. Prvi proizvod nastao kao rezultat toga je Vertex 460. U pitanju je SSD koji preti svim dosadašnjim "Best Buy" modelima u nižoj cenovnoj klasi i to sa dobrim razlogom

Nebojša Todorović

OCZ nikad nije praktikovao velike kutije za svoje SSD-ove, pa tako i ovaj put stiže u veoma minimalističkom paketu. Kutija nije preterano informativna i zanimljivo je da je brendiranje ostalo nepromenjeno. Toshiba očigledno nije želela da se meša u prepoznatljivost koju OCZ poseduje, što smatramo da je dobra odluka i nadamo se da se to neće menjati u budućnosti. Kutija je informativna u solidnoj meri, ali nema preterano mnogo tehničkih detalja koje bi entuzijasti svakako voleli da vide. 

Propratna oprema nije ni prebogata, ali nije ni spartanska. Tu je sve što je neophodno svakom korisniku bilo da planira da ugradi svoj novi SSD u desktop ili laptom. Proizvođač isporučuje adapter za 3.5-inčni slot, odgovarajuće šrafove, kratku dokumentaciju i "I Love my SSD" nalepnicu. Bitan dodatak je i ključ za Acronis True Image HD migracioni softver koji će olakšati život onima koji planiraju da koriste postojeći OS i žele da ga prebace na SSD.
 


 

OCZ Vertex 460 ima kvalitetno kućište izrađeno od metala u potpunosti sa blago zaobljenim ćoškovima koji doprinose izgledu u pozitivnom smislu. Preko kućišta se nalazi nalepnica preko cele površine na kojoj se nalazi naziv proizvoda, ali je zanimljivo da izostaje informacija o kapacitetu.
 


 

Na suprotnoj strani nalazimo nalepnicu koja na sebi nosi serijski broj i broj proizvoda, kao i kapacitet. Kućište se rasklapa putem četiri šrafa, ali je preko jednog postvaljena nalepnica koja služi da onemogući korisnike od otvaranja SSD-a. Ukoliko se ošteti, gubi se garancija.
 


OCZ Vertex 460 se oslanja na SATA 6 Gbps interfejs čiji potencijal koristi u velikoj meri. Naravno, govorimo o sekvencijalnim brzinama koje premašuju 500 MB/s bez ikakvih problema, pa imajte u vidu da ćete ga u ovom smislu poprilično ograničiti ukoliko u računaru posedujete SATA 3 Gbps.Vertex 460 ima debljinu od 7 milimetara, tako da spada u tanje SSD-ove. Imajte u vidu da za razliku od Kingstonovih ili Intelovih modela ne dobijate adapter za 9.5 mm.


 

Što se hardvera tiče, bilo je jasno od starta da će Toshiba implementirati svoj NAND. Ugrađen je odlični 19nm Toggle-Mode NAND koji je debitovao kod Kingston V300 modela i koji se pokazao izuzetno dobro. Sa druge strane OCZ poseduje odlične kontrolere, pa smo u ovom budžetski orijentisanom modelu pronašli Barefoot 3 M10. On poseduje niz optimizacija za poboljšanje performanse tokom dugih sesija opterećenja.
 


 

Konkretno, dok većini SSD-ova performanse drastično padaju kada u kontinuitetu rade pod opterećenjem, ovaj efekat je zbog pomenutih optimizacija daleko manje izražen kod Vertexa 460. U kontroler je implementirana AES 256-bitna enkripcija, pa možete da računate da su vaši podaci na njemu u potpunosti sigurni. Takođe, unapređen je i menadžment "potrošnje" NAND-a čime je efektivno produžen radni vek ovog SSD-a i pored upotrebe tipičnog 3K MLC NAND-a.

Specifikacije
  • Model Vertex 460
  • Brzina čitanja (MB/s) 530
  • Brzina upisa (MB/s) 420
 

OCZ Vertex 460 120 GB - Rezultati testiranja

Test konfiguracija:

CPU: Intel Core i5 2500K @ 4500 MHz,
Matična ploča: ASUS P8Z77-V (Intel PZ77),
RAM: 2x4GB AMD Memory Entertainment Edition 1600MHz DDR3
HDD: Seagate Barracuda 7200.12 1TB
VGA: MSI GeForce GTX 760 Hawk
Napajanje: PC Power & Cooling Silencer Mk III 750 W
Drajveri:  NVIDIA ForceWare R331


Rezultati testiranja

ATTO Disk Benchmark 2.46

Prvo ćemo proveriti performanse u ATTO Disk Benchmarku. Ova aplikacija se koristi za merenje osnovnih performansi i često se ističe od strane samog proizvođača. Razlog za to je testiranje koje ne podrazumeva random podatke što znači prikaz veoma visokih performansi koji naravno imaju malo veze sa realnim stanjem stvari. 

OCZ Vertex 460 se odlično pokazao u ovom testu, posebno zbog činjenice da izuzetno brzo dostiže maksimalne brzine. Iako se radi o poptuno sintetičkom testu koji ne oslikava realan scenario korišćenja, jasno je da kontroler i NAND daju jako dobre teoretske performanse. Dopada nam se to što je Vertex 460 primetno brže dostigao maksimum od konkurentskog V300. Ruku na srce, treba primetiti i manje maksimalne vrednosti, posebno za upis koja iznosi oko 410 MB/s.

PCMark 7

Ovaj Futuremarkov test poseduje kompletan test jedinica za smeštanje podataka i sumira ga u jedan rezultat. 

PCMark obično vrlo visoko kotira modele sa SF-2281, ali je nagradio i Vertex 460 jako visokim rezultatom. Konkretno, OCZ-ov budžetski SSD se pokazao bolje od većine prosečnih SandForce baziranih modela.

 

CrystalDiskMark 3.0.2 x64

Sledeći test će nam pokazati rad sa 4K Random podacima. Dobijeni rezultati su daleko realnije vrednosti od onoga što se dobija sa ATTO-om ili podešavanjem podataka na 0 ili 1 Fill. Naravno, proverili smo situaciju i sa "compressable" podacima tako što smo provrteli i jedan test sa 0Fill.
 


 

Za razliku od SandForce baziranih SSD-ova, OCZ Vertex 460 briljira pri radu sa "random" podacima koji nisu podložni kompresiji. Pad performansi je drastično manji i u ovoj "disciplini" Vertex 460 je apsolutni šampion. Nismo skoro videli ovako dobre performanse u Crystal Disk Marku posebno kada znamo da je reč o jeftinijem SSD-u. Toshiba Q Series koja se oslanja Marvell kontroler je jedina u rangu sa ovim modelom iako zaostaje u 4K i 4KQD32 testovima, dok je dobrano ispred u 512K i Sekvencijalnim testovima.


HD Tune 4.60 PRO

Na kraju smo napravili i test u dobrom starom softveru koji daje prosečne vrednosti čitanja i upisa kroz kompletan kapacitet diska i pritom daje adekvatan dijagram.
 


HDTune 4.60 je još jedan test u kom je Vertex 460 apsolutno briljirao. Test čitanja je dao besprekoran dijagram i odlične vrednosti u svakom aspektu. Upis je takođe daleko manje skokovit od mnogih SSD-ova, ali se nakon nekih 100 GB pojavio veliki pad performansi koji se ponavljao bez obzira na broj ponovljenih testova. Ipak, prosek je izuzetno visok i sa 337.7 MB/s uz "burst" od 400 MB/s, novi Vertex je jedan od najbržih SSD-ova kapaciteta 120 GB koji smo imali prilike da testiramo.

 

AS SSD 1.6.4

S obzirom na to da poseduje sličan koncept testova kao i CrystalDiskMark, slični rezultati su sasvim očekivani, ali ovaj benchmark poseduje "Copy" i test kompresije, tako da daje veoma korisne informacije koje se ne mogu izvući iz CrystalDiskMarka.
 


AS SSD je ocenio Vertex 460 u skladu sa onim što smo očekivali. Konačna ocena je prilično visoka i u klasi mnogih drugh kvalitetnih SSD-ova. Test kopiranja nije mogao da nam pruži konzistentan rezultat iz testa u test, a razlog nismo uspeli da ustanovima. Kopiranje je bukvalno variralo između sjajnog i prosečnog i nijednom nismo uspeli da dobijemo makar sličan rezultat u sva tri scenarija u jednom prolazu (ISO, Program, Game). Što se kompresionog testa tiče, Vertex 460 nema zavisnost od stepena kompresije, što i sam dijagram govori.

 

OCZ Vertex 460 120 GB - Zaključak

 

 
 

OCZ i Toshiba su uradili odličan posao, predstavljajući nam odličan budžetski SSD koji zaista pruža izuzetno dobre performanse. Toshiba je napravila izuzetno pametan potez kada je preuzela OCZ, barem kada su u pitanju SSD-ovi. Kompanija sada ima "in-house" razvoj kontrolera i NAND-a, pa tako može da postane veoma bitan igrač na tržištu u narednom periodu.
 


 

OCZ Vertex 460 karakterišu sjajne performanse, razumno bogat paket i kao takav predstavlja dobru kupovinu u svakom smislu. Jednostavno, iako neće uzdrmati tržište, Vertex 460 bi bio naš izbor među jeftinijim modelima u ovom trenutku. Istina, ima i nekoliko sitnica koje bi trebale da se isprave, ali verujemo da je sve njegove nedostatke moguće "ispeglati" na nivou firmvera što je jako bitno, jer je sam hardver među boljima u klasi.


Prednosti:

- Odlične performanse u svakom scenariju
- BareFoot 3 kontroler se pokazao izvrsno
- Acronis True Image
 

Nedostaci:

- Poneki pad performansi (moguće ispraviti kroz firmware)


Uređaj na test ustupio OCZ

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Seagate SSHD 2 TB (ST2000DX001)

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine HDD-a?

10203
10205
10206
10207
10208
10209