Greška

Došlo je do greške.

Test: NZXT N7 Z37XT

09.01.2018 20:26 | 4 Hardver
Test: NZXT N7 Z37XT

Dobra, brza, atraktivna i svakako, LED osvetljena. Kako drugačije kada je u pitanju jedan čistokrvni NZXT. Dolazak novog proizvođača u ovaj deo tržišta je poželjan obzirom da donosi jedan novi i orginalni pristup, a poznajući filozofiju ove kompanije sa sigurnošću možemo tvrditi da se na tome neće zaustaviti.

Danas imamo posebnu priliku i zadovoljstvo da najavimo svetsku premijeru i izlazak NZXT N7 Z37XT matične ploče. Naime, ovaj dobro poznati proizvođač veoma atraktivnih i kvalitetnih gejming kućišta je odlučio da uđe na tržište matičnih ploča. U poslednje vreme postao je trend da svi vodeći svetski proizvođači PC opreme u svoj prodajni asortiman uvrste kompletan spisak komponenti neophodan za sastavljanje PC računara. Na taj način žele da promovišu sopstvenu viziju savršenog računara za korisnikove potrebe. Tako je bilo i ovog puta jer NZXT već neko vreme promoviše koncept Smart PC računara u kome će N7 Z370 matična ploča u kombinaciji sa CAM softverom, predstavljati žilu kucavicu  modernog PC računara. 
 
 NZXTN7Z37XT1mala.jpg
 
Za svoj prvenac među matičnim pločama, NZXT je izabrao Intel platformu na bazi Z370 čipseta što automatski povlači ekskluzivnu podršku za rad sa 8. generacijom Core čipova na bazi Coffee Lake procesora. NZXT je svoju ploču pre svega namenio korisnicima koji vole da ulepšavaju svoj PC sistem i učine ga različitim od proseka ponude. Otuda N7 Z37XT ploča stiže sa određenim specifičnostima poput oklopa tj. egzoskeleta koji osim vizuelne ima i svoju funkcionalnu stranu. Takođe, primećujemo natprosečno brojno prisustvo internih USB 2.0 konekcija koje su tako neophodne u uslovima kada koristite komponente sa LED RGB osvetljenjem i pratećim kontrolerima svetlosnih efekata, zatim AiO sisteme sa upravljivim radom pumpi, itd. Konačno, u pakovanju N7 Z37XT ploče stižu i dve LED RGB trake koje se direktno povezuju i upravljaju pomoću CAM softvera. 
 
 NZXTN7Z37XT2mala.jpg
 
Pakovanje je jednako atraktivno na šta nas je već NZXT moram priznati, razmazio. Nema tu "vrištećih" detalja, "jakih" ilustracija i sličnih detalja koji bi vam atakovali na pažnju. Međutim, dizajn je nekako sveden, lep i privlačan, toliko da je jedan od naših članova redakcije rekao kako bi ga rado uramio i gledao svaki dan. Jednostavno, upečatljivo i efektno - uostalom ako malo bolje razmislite takav je slučaj sa gotovo svim NZXT proizvodima, što potvrđuje i N7 Z37XT matična ploča držeći se isprobanog NZXT recepta. Na kraju bismo slobodno zaključili da je čitava pojava NZXT ploče pomalo nobles!
 
 NZXTN7Z37XT3mala.jpg
 
NZXTN7Z37XT4mala.jpg
 
Uprkos činjenici da se radi o pretprodukcijskom primerku N7 Z370 ploče, ona je stigla na test u kompletnom pakovanju uključujući: blister bandažni plastični uložak koji zapravo čuva ploču od mehaničkog oštećenja, zatim zatičemo prateće uputstvo, drajvere, SATA 3 kablove, SLI konektor sa NZXT logotipom i jednu posebnu kutiju sa dve LED RGB trake i potrebnim kablovima za povezivanje na matičnu ploču. Ove trake već uobičajeno imaju dvostruki sistem montaže pomoću magneta ili 3M obostrano lepljive trake - kako vam je po volji.
 
NZXTN7Z37XT5mala.jpg

NZXT N7 Z37XT - funkcije

Sa nestrpljenjem prelećemo očima preko ploče kao da tražimo neki znak koji će odati pravu pripadnosti ovog proizvoda. Ne uspevamo u toj nameri jer je većina štampane ploče i elektronskih komponenti prekrivena pomenutim ukrasnim oklopom. Naša verzija ploče nosi sufiks "W1" u oznaci modela što sugeriše na belu boju oklopa. Takođe postoji i verzija sa crnim oklopom kao i model kome je u potpunosti uklonjen ovaj deo. Neke najave govore da bi NZXT kupcima u vidu dodatne opreme mogao da ponudi pomenute ukrasne detalje u više kolor kombinacija kako bi ploču lakše uklopili u temu svog "custom" PC-a. Skrećemo pažnju da dotični oklop ne predstavlja “šaralažu” za korisnike, obzirom da je u pitanju metalni deo koji se vrlo teško uklanja jer je predviđeno da tu ostane i odradi svoju misiju.
 
NZXTN7Z37XT6mala.jpg
 
Dok smo sa pločom razmenjivali prve poglede upoznavanja, na poleđini smo primetili jedan simpatičan natpis: NZXT - Designed in California. Pogled nam se zaustavlja na jedinicu za regulaciju napona koja je skrivena ispod crnog aluminijumskog hladnjaka oblika ćiriličnog slova "Г". Tačnije tranzistori su skriveni ispod ovog dela koji služi za njihovo hlađenje. Ovaj deo je posebno važan zbog veće zahtevnosti Coffee Lake procesora jer imaju veći broj fizičkih jezgara od svojih prethodnika. Kuriozitet je da čak i pomenuti hladnjak ima svoj ukrasni detalj u vidu perforiranog metalnog ukrasa na vrhu. Vizuelna inspekcija otkriva čitavu sekciju  oklopljenih induktora i pored njih kondezatora koji nam jasno ukazuju na 8+4 konfiguraciju pomenutog VRM modula zaduženog za napajanje CPU jezgara, memorijskog kontrolera, integrisane grafike i ostalih uređaja koji se nalaze na Coffee Lake procesorima. Jedinica za regulaciju napona je digitalno kontrolisana odgovarajućim PWM kontrolerom, tako da u kvalitet njenog rada ne treba imati nikakve sumnje, što je kasnije i potvrdila tokom rada na fabričkim ali i prilično agresivnim overkloking podešavanjima. 
 
NZXTN7Z37XT8mala.jpg
 
NZXTN7Z37XT7mala.jpg
 
Ploča standardno podržava rad sa 4 DIMM DDR4 memorijska slota i može da adresira maksimalno 64GB RAM memorije. Zbog karakteristika samog memorijskog kontrolera na Intel procesorima je poželjno koristiti dva RAM modula radi konfigurisanja dvokanalne konfiguracije sistemske memorije, čime se dodatno podižu opšte performanse računara. Ploča podržava i aktivno koristi XMP 2.0 profile unapred predefinisanih radnih vrednosti RAM memorije. Na papiru sve to lepo zvuči, ali je još lepše potvrditi da ova ploča u praksi dosta dobro sarađuje sa memorijom. 
 
NZXTN7Z37XT9mala.jpg
 
Zbog zahtevnosti većeg broja brzih Coffee Lake jezgara na nekim starijim DDR4 modulima ćete morati da uvedete dodatno stanje čekanja tj. “opustite” faktore latencija kako bi memorija odgovorila na zahteve ubrzanih CPU jezgara. Brz memorijski podsistem razmene podataka sa CPU čipom isporučuje jednako važan zahtev prisustva brzog sistema za skladištenje podataka. Kada to kažemo mislimo na prisustvo dva M.2 x4 PCI Express slota za instalaciju NVMe SSD diskova koji koriste NAND memoriju. Ova ploča raspolaže sa dva takva slota koji su skriveni ispod pomenutog ukrasnog oklopa koji gle čuda na služi kao dodatni hladnjak i raspoređeni su među PCI-Express slotove. Kuriozitet je da oba rade u maksimlanom brzinskom režimu M.2 NVMe x4 PCIe putanje, dok drugi podržava i sporiji SATA3 standard.
 
NZXTN7Z37XT11mala.jpg
 
Pored dva M.2 slota tu su i klasični SATA 6Gbps priključci (6 kom.) za tradicionalne hard diskove ali isto tako i arhaične optičke uređaje. Podsećamo vas da je NZXT među prvima na tržištu izbacio ležište za 5.25” ODD uređaje iz kućišta što se tada smatralo pomalo preterano ekstremnim potezom. Prisutna je i podrška za RAID nivoe uparivanja diskova kao i egzotičnu Intel Optane memoriju.
 
NZXTN7Z37XT12mala.jpg

NZXT N7 Z37XT - dodatne funkcije

NZXT nije hteo da eksperimentiše u pogledu zvuka i kvaliteta mrežne konekcije pa se stoga držao proverenih rešenja. Ethernet kontroliše dokazano brzi Intel I219-V Gigabit LAN kontroler, dok u isto vreme audio signal ide preko ALC1220 dekodera u pratnji sa Nichicon pozlaćenim audiofilskim kondezatorima kojima se želi postići topliji zvuk maksimalno osobođen onog tako lošeg bezosećajnog metalnog prizvuka žestoko kompresovanih muzičkih sadržaja. Možda zvuči ekstravagantno na prvi susret, ali se praktično radi o standardu na generaciji matičnih ploča namenjenih Coffee Lake procesorima.
 
NZXTN7Z37XT13mala.jpg
 
Kada pričamo o opcijama proširenja, N7 Z37XT je prava premijum ploča zbog prisustva dva PCI Express x16 slota koji u slučaju SLi ili CrossFire konfiguracije sa dve grafike, istovremeno rade u dupliranom x8 režimu aktivnih PCIe komunikacionih putanja. Sa jednom grafičkom kartom u sistemu pomenuti slot koristi svih 16 transportnih putanja. Pored toga, tu su i dva PCIe 3.0 x4 i jedan PCIe 3.0 x1. Reklo bi se da je NZXT optimalno iskoristio logističku podršku Intel Z370 čipseta.
 
NZXTN7Z37XT16mala.jpg
 
Posebna pažnja je posvećena pravilnom provetravanju i hlađenju najvažnijih komponenti u računaru. Zbog toga je NZXT svoj N7 Z37XT  prvenac opremio impresivnim brojem konektora za povezivanje ventilatora, pumpi vodenog hlađenja i sličnih uređaja. Svi oni su pod direktnim nadzorom CAM telemetrije. Poseban kuriozitet je da ploča poseduje unikatni sistem adaptivne redukcije buke računaraa, zahvaljujući ugrađenom senzoru koji meri nivo buke tokom rada računara u cilju pronalaska idealnog balansa između broja obrtaja ventilatora i temperature. Dakle, ploča se brine da vaš sistem ostane hladan, ali u isto vreme i tih. Prema podacima, ploča uspeva čak za 40% da utiša rad vašeg PC-a. Još bolji detalj se tiče činjenice da rad svakog pojedinačnog ventilatora možete da kontrolišete i ručno podešavate krivu rada. Na izboru su vam i ponuđeni, predefinisani radni profili. Sve se to podešava iz CAM softvera.
 
camn7mala.png
 
Dobar izbor konektora na ATX sekciji je važan detalj matične ploče kako bi obezbedila lako povezivanje sa periferinim uređajima novije generacije što sa druge strane garantuje brzinu u komunikaciji. NZXT N7 Z37XT  na zadnjoj ATX sekciji konektora nudi sledeći arsenal priključaka: 5x USB 2.0, 4x USB3.0 i to su u pitanju USB portovi prve generacije. Zanimljivo je da se NZXT uzdržao od ugradnje dodatnog USB 3.1 Gen2 kontrolera pa ova ploča ne raspolaže ultra-brzim USB portovoima sa brzinom prenosa podatka od 10Gbps što je u najmanju ruku čudno za jedan premijum model. Za utehu je da prisutni USB 3.0 portovi besprekorno sarađuju sa eksternim fiokama manje poznatih proizvođača. Tokom testiranja se nismo susreli sa pojavom iznenadnog odjavljivanja i prekida veze za povezanim uređajima.
 
NZXTN7Z37XT17mala.jpg
 
Daljom vizuelnom inspekcijom primećujemo jedan HDMI 1.4 i jedan DisplayPort 1.2 konektor za povezivanje sa ekranima. Mrežni port je standardi deo bez koga se ne može, sledi audio sekcija sa jednim optičkim S/PDIF izlazom i šest 3.5" audio izlaza. Oni korisnici vičniji eksperimentisanju sa promenom radnih frekvencija, pozdraviće prisustvo ClrCMOS tastera.
 
Primećujemo da beli oklop ima nekoliko demontažnih delova čijim uklanjanjem se oslobađaju pozicije M.2 slotova kao i DEBUG POST ekran putem koga pratitie stanje sistema tokom procedure podizanja i prikazanog sistema heksadecimalnih poruka. Olakšavajuća okolnost je svakako i prisustvo izdvojenih "power" i "reset" tastera.
 
NZXTN7Z37XT18mala.jpg
 
NZXTN7Z37XT20mala.jpg
 
 
Zanimljivo je da ploča na sebi nema apsolutno nikakve LED ukrasne detalje iako biste od firme koja je među prvima napravila LED RGB sistemske ventilatore, očekivali da bogato "načička" svetlom i ukrasi svoju prvenac matičnu ploču. Ovi ljudi očigledno imaju specifičnu vrstu ukusa i nisu od ploče hteli da prave "kičericu" već su u svrhu dodatnog ulepšavanja isporučili dve LED RGB trake dužine 30 cm sa potrebnim kablovima koji se povezuju direktno na matičnu ploču, dok se kontrola svetlosnih efekata vrši iz CAM softvera. Primetili smo da je raznovrsnost svetlosnih efekata nešto slabija nego kada se koristi namenski HUE+ kontroler.

NZXT N7 Z37XT - BIOS

Utisak o tome da li je jedna ploča dobra ili ne, uveliko zavisi od BIOS-a. Ovaj detalj je od posebne važnosti kod "mlađih" kompanija na polju matičnih ploča. Iskustvo nam daje za pravo da zaključimo kako će kvalitet upravljačkog softvera i redovnog ažuriranja upravo odlučiti sudbinu svih onih koji se reše da uzmu učešće u tržišnoj utakmici ovog dela PC tržišta, pa tako i NZXT-a.
 
NZXTN7Z37XT19mala.jpg
 
Zbog toga nas je posebno zanimalo kako se N7 Z37XT pripremio. Nakon nestrpljivog, skoro telegrafskog pritiskanja "Del" tastera, konačno ulazimo u BIOS. Tamo nas dočekuje pozdravni NZXT ekran sa osnovnim podacima o sistemu i matičnoj ploči. Dizajn "Basic" menia je napravljen u klasičnom NZXT maniru, deluje dopadljivo sa grafičkim ilustracijama pomoću kojih lakše identifikujete željene uređaje i prateće informacije. Pažnju svakako privlači grafika za izbor "Performance" režima rada koju po navici uključujemo.
 
Ipak, ono važnije se krije ispod ovog ukrasnog ekrana u sekciji sa naprednim opcijama (Advanced). Tamo se radno okruženje menja i prelazimo u tkz. linijski sistem menia. Ovo je već prepoznatljivo okruženje i sistem prikaza koji koristi većina aktuelnih proizvođača matičnih ploča. Osnovne kategorije su poput onih na drugim pločama. Od podešavanja aktuelnog datuma koji se vrši isključivo preko OS-a, pa do naprednih overkloking funkcija. Sve je tu i dostupno za podešavanje i eksperimentisanje.
 
bios1mala.jpg
 
Nas je u prvom trenutku najviše zanimala opcija za postavljanje "boot" uređaja jer je to  prvo što morate podesiti da bi se operativni sistem uopšte podigao, a sa druge strane zna da zada glavobolju manje iskusnim korisnicima, posebno kod novijih modela matičnih ploča. Primećujemo da NZXT N7 Z37XT  u velikoj meri koristi opciju UEFI i Legacy boot procedure i to kao izdvojene opcije koje birate između Windows 10, odnosno Windows 7 OS režima rada. Ukoliko niste izabrali pravu opciju obzirom na platformu gde ste kreirali primarnu particiju diska, sistem se neće podići, a ploča će vas uporno vraćati u BIOS da korigujete dotičnu opciju. 
 
bios2mala.jpg
 
Treba istaći da su BIOS opcije logično raspoređene i iz glavnog menia, silazite u one detaljnije, jednostavnom organizacijom podmenia u idu podhijerarhije "roletni". BIOS opcije su svedene na one najvažnije i koje vam realno trebaju u svakodnevnom radu, uključujući i overkloking. Pošto ova ploča ne predstavlja ultimativni overklokerski primerak, nije bilo potrebe za isticanjem specijalnih i super naprednih overkloking opcija. Do tada, tu je sve ono što vam treba da iscedite i poslednji MHz snage iz vašeg Coffee Lake primerka za svakodnevni rad i periodične brzinske izlete.
 
bios3mala.jpg
 
Overkloking sekcija nudi opcije promene multiplikatora radne frekvencije ali samo na otključanim primercima procesora koji u oznaci nose sufiks "K". Odmah ispod je i tabela turbo koraka kojima se definišu radne vrednosti pojedinačnih stanja angažovanosti procesorskih jezgara. Što ih je više istovremeno uposleno utoliko je turbo korak manji. Uglavnom, vrednosti tabele zavise od modela CPU čipa, a kod pomenutih "K" primeraka možete ručno štelovati ove vrednosti. Ovde skrećemo pažnju korisnicima koji su načuli da poneki modeli sa specijalnim verzijama BIOS-a mogu da overklokuju zaključane modele, poput jeftinijeg Core i3-8100 primerka i to pomoću uvećanja vrednosti bazne magistrale (BCLK) da to ovde nije moguće. Tačnije, dopušteno je dekadentno ubrzanje sa 100MHz na 102.5MHz maksimalno.
 
bios4mala.jpg
 
Deo za podešavanje rada RAM memorije obezbeđuje sva bitna podešavanja radnog takta, latencija i podlatencija kao i podizanje napona. Bitno je reći da BIOS ploče u našem primeru veoma dobro sarađuje sa RAM memorijom što ćete videti i u delu sa overkloking iskustvima. Konačno, tu je i deo za regulisanje vrednosti radnog napona svih bitnih uređaja što je od ključnog značaja za postizanje stabilnosti u overkloking pokušajima.
 
Na kraju zaključujemo da je BIOS nove NZXT N7 Z37XT  ploče različit i da je potrebno određeno vreme upoznavanja i privikavanja, posebno u slučajevima prelaska sa ploče drugog proizvođača što je u ovom slučaju podrazumevana situacija obzirom da je ovo prvi model matične ploče koji nosi NZXT marku. Pošto se ovde radi o prvom, praktično prototipu NZXT matične ploče, možemo slobodno reći da je BIOS dobar, ali isto tako konstatujemo da ima dosta prostora za unapređenje i dalje poboljašnje.   

Rezultati: Windows 10 - sistemske performanse

Detaljne specifikacije proizvoda:
 
 
Specifikacije
 • Model N7 Z37XT
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 1151
 • Čipset Intel Z370
 • Tip memorije DDR4
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 5 kom.
 • SATA 6Gbps 4 kom.
 • M.2 2 kom.
 • USB 2.0 8 kom.
 • USB 3.0 6 kom.
 • LAN 1 kom.
 • Video izlazi HDMI 1.4, DisplayPort 1.2
 • Ostali konektori S/PDIF
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 6 kom.
 • Dodatno LED RGB trake
  Senzor detekcije buke
 
 
Test konfiguracija:
 
MB: NZXT N7 Z37XT
CPU: Intel Core i7 8700K Coffee Lake
RAM: 2x8GB HyperX DDR4 3000 CL16 Savage
VGA: MSI GTX 1070 Ti GAMING 8GB
HDD: Segate Barracuda ST1000
Cooling: NZXT Kraken X62
PSU: Cooler Master V1200 Platinum 
 
 
Windows 10 sistemske performanse:
 
 
Windows 10 System ( RAM Performanse )
Transfer podataka
NZXT N7 Z37XT
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
0 25 50 75 100
veće je bolje (GB/s)
Windows 10 System ( CPU AES Cryptographic Performance )
Transfer podataka
NZXT N7 Z37XT
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
0 7500 15000 22500 30000
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 System ( CPU WinArchiver Performance )
Transfer podataka
NZXT N7 Z37XT
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
0 2500 5000 7500 10000
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 System ( Microsoft Media Direct Show )
Vreme izvršenja
NZXT N7 Z37XT
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
0 3 5 8 10
manje je bolje (sec.)

Rezultati: Windows 10 - video, audio, foto

Windows 10 performanse u aplikacijama: video, muzika, fotografije

Windows 10 App ( Video Adobe Premiere Pro CC rendering )
Vreme izvršenja
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
NZXT N7 Z37XT
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
0 13 25 38 50
manje je bolje (sec.)
Windows 10 App ( Muzika dBpoweramp FLAC u MP3 )
Vreme izvršenja
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
NZXT N7 Z37XT
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
0 50 100 150 200
manje je bolje (sec.)
Windows 10 App ( Foto Adobe Photoshop CC Speedtest )
Vreme izvršenja
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
NZXT N7 Z37XT
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
0 5 10 15 20
manje je bolje (sec.)

Rezultati: 3D gejming

3D gejming performanse 
 
3D Gejming ( Hitman 1080p )
broj frejmova u sekundi
NZXT N7 Z37XT
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( Deus Ex: Mankind Divided 1080p )
broj frejmova u sekundi
NZXT N7 Z37XT
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( The Division 1080p )
broj frejmova u sekundi
NZXT N7 Z37XT
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
0 28 55 83 110
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( Rise of the Tomb Raider 1080p )
broj frejmova u sekundi
NZXT N7 Z37XT
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
0 33 65 98 130
veće je bolje (fps)

NZXT N7 Z37XT - utisci u radu i overkloking

Dok čitate ove redove uvek imajte na umu da se radi o test proizvodu. Nekada to može predstavljati otežavajuću okolnost jer morate pisati biranim rečima pošto pred sobom nemate finalnu verziju proizvoda. Na sreću to nije slučaj sa N7 Z37XT koji je potpuno operativan i kompletan proizvod spreman za isporuku krajnjem korisniku.
 
Nakon višesatnog zbližavanja i učenja specifičnosti NZXT matične ploče, brzo smo se skapirali i lako postigli radni optimum sistema. Kada je u pitanju rad na fabričkim vrednostima testiranih Core i3-8100 i Core i7-8700K procesora, ploča radni besprekorno. Jednom podešen UEFI BIOS i bez uključene opcije "fast boot" munjevito budi ploču i podiže Windows 10 operativni sistem za samo nekoliko sekundi. Ploča je stabilna i brza u Windows desktop okruženju. Svakako ne predstavlja usko grlo, a koliko će čitav sistem biti "oštar" zavisiće prevashodno od upotrebljenog procesora, RAM memorije i SSD diskova. 
 
NZXTN7Z37XT23mala.jpg
 
Uređaji se lako prijavljuju u Windows 10 sistemu što i nije za čuditi jer se NZXT opredelio za provereno dobre uređaje. Instalacijom Windows 10 sistema učitaće se i osnovni drajveri pa tako nema potrebe da tragate za preko potrebnim LAN drajverom jer sve radi iz prve. Slično je i sa drugim uređajima, ali nije zgoreg instalirati drejvere za Z370 čipset. Uglavnom, internet i zvuk su vam odmah na raspolaganju.
 
NZXT N7 Z370 ćete za kratko vreme staviti u pun pogon što je posledica prethodno pomenute činjenice o upotrebi proverenih uređaja. Ovde čak ostajemo bez neke dodatne priče jer ponavljati se kako sve radi u najboljem redu, deluje pomalo dosadno. Rad procesora je potpuno kontrolisan obzirom da VRM jedinica radi perfektno, a ispraćena je potpunom kontorlom rada CPU ventilatora i pratećih hladnjaka.
 
U pogledu overklokinga zaborabvite na avanture sa "zaključanim" primercima jer je to jednostavno zabranjeno od strane Intela. Što se tiče Core i7-8700K i Core i5-8600K modela, overkloking je jedna jednostavna i laka operacija. Postavite napon na 1.35V što je neka zdrava, gornja granica vrednosti radnog napona, zaključate vrednost multiplikatora na 50 i sve ostalo je začuđujuće lako. Naravno, pod uslovom da obezbedite adekvatno hlađenje za šta je u našem slučaju bio zadužen Kraken X62 AiO. Postigli smo potpuno stabilnih 5 GHz pri čemu CPU nije prelazio granicu od 62-63C pri punom operativnom opterećenju u vidu 3x10-minutnog renderinga 2K scene u 4D Cinema Studio SW. U isto vreme VRM jedinica je dostizala maksimlanih 48C bez ventilatora i 10C niže kada joj pomaže forsirano strujanje vazduha.
 
NZXTN7OC50mala.jpg
 
Na tome se nismo zaustavili i pokušali smo da ubrzamo naše redakcijske HyperX Savage module. Oni pripadaju prvoj seriji DDR4 memorija sa XMP profilima na 3000 MHz CL15 i 2666MHz CL14. Sa prethodnim generacijama četvorojezgarnih Core procesora su radili besprekorno stabilno na 3GHz da bi tek izlaskom Coffee Lake šestojezgarnih primeraka malo posrnuli, tražeći više predaha u vidu opuštanja vrednosti faktora kašnjenja u komunikaciji sa CPU čipom. Uglavnom, kombinacijom DRAM napona vrednosti 1.36V i opuštanjem latencije na CL18 postigli smo pristojnih 3333MHz uz potpunu stabilnost rada. Odličan rezultat za jednog novajliju.
 
Performanse nisu baš sve kada je u pitanju ova ploča. Zanimlo nas je kako rade prateće LED RGB trake. Vrlo jednostavno se instaliraju uz pomoć priloženog kabla koji se povezuje u odgovarajuće konektore na matičnoj ploči. Potrebno je povesti računa o orijentaciji konektora jer markirana prva iglica konektora daje napon što treba poklopiti sa oznakama konektora na samoj LED traci, dok je konektor na ploči nemoguće promašiti jer ima orijentir u vidu osigurača. Uglavnom kada se poveže, traka se na kućište može zalepiti lepljivim 3M slojem ili magnetima na krajevima trake. Svetlosne efekte i RGB nijanse podešavate iz CAM softvera. Jednostavno i efektno bez upotrebe dodatnih kontrolera.

NZXT N7 Z37XT - zaključak

NZXT N7 Z37XT ploča nas je iznenadila koliko je dobra i "zrela" već u prvom pokušaju. Naravno, ima tu da se dotera malo detalja u finalnoj verziji ploče ali to su uglavnom sitnice kozmetičke prirode. Odluka da se ne eksperimentiše previše sa egzotičnim detaljima već da se ploča drži njene suštine, nam se dopala jer sa konzervativinijm stavom ne možete da pogrešite, idete na sigurno rešenje što je za korisnika velika prednost.
 
NZXTN7Z37XT22mala.jpg
 
Možda iz ovih par rečenica pomislite da je ploča dosadna što svakako nije. Integracija sa CAM softverom je odlična i možete do mile volje eksperimetisani sa radnim odlikama ventilatora u pogledu buke i protoka vazduha što je bitno za idealnu formu vašeg PC sisitema. Ako imate još neki NZXT uređaj gde pre svega mislimo na Kraken X AiO sisteme hlađenja poslednje generacije, zadovoljstvo je zagarantovano. 
 
Pri svemu tome možete koristiti i druge LED uređaje sa USB kontrolom jer ploča velikodušno nudi čak tri interne USB 2.0 konekcije od neprocenjive vrednosti kada nadograđujete računar naprednim sistemima hlađenja i osvetljenja. Otuda je kao stvorena za one koji se bave modingom i dodatnim ulepšavanjem svojih računara. Treba pomenuti i beli oklop pomoću koga se ploča bukvalno stapa u okruženje teme kućišta sa svetlom unutrašnošću. Zanimljivo je da je NZXT pripremio i nekoliko dodatnih kolor opcija što je za pohvalu. 
 
Ističemo i činjenicu da ploča nije ekstremni "overkloker" kako bi mnogi mogli da pomisle  vodeći se analogijom gejming imidža NZXT marke, iako suštinski gejming i overkloking ne idu po svaku cenu zajedno. Ploča svakako neće ustuknuti pred overkloking ambicijama korinsika i na tom polju pokazuje dosta, u šta ste se mogli uveriti.
 
NZXTN7Z37XT21mala.jpg
 
Utisak NZXT N7 Z37XT ploče je kompletan. Dobra, brza, atraktivna i svakako, LED osvetljena. Kako drugačije kada je u pitanju jedan čistokrvni NZXT. Dolazak novog proizvođača u ovaj deo tržišta je poželjan obzirom da donosi jedan novi i orginalni pristup, a poznajući filozofiju ove kompanije sa sigurnošću možemo tvrditi da se na tome neće zaustaviti. Gotovo sigurno nam slede novi i još zaniljiviji proizvodi, a do tada NZXT N7 Z37XT zaslužuje sve pohvale zbog svoje originalne pojave usled čega osvaja nagradu za "Advanced design"!
 
 
Prednosti:
- Integracija CAM softvera
- Atraktivne opcije
- Redukcija buke
- Kontrola ventilatora
- LED RGB trake
- Dobre overkloking osobine
 
Nedostaci:
- Odsustvo USB 3.1 Gen2
- Visoka cena
 
Cena: 330€

Gimp suit Član postova: 1016
Jos ako ima rgb ...
Ima da ide ko alva
jurodivi Član postova: 2352
Rerna od matične ploče...elektronika će da se prži ispod ovoga samo tako. Plus, ko zna kakav će da bude BIOS. Ali hej, vidite kako je cool! /s
Sibirski berberin u fazi likvidacije Neregistrovan korisnik
Sta se drugo osim visoke cene, kvaliteta i naprednog dizajna od NZXT proizvodjaca moglo ocekivati?

Test: MSI B350 Gaming Plus

Test: Asus ROG Zenith Extreme

10203
10205
10206
10207
10208
10209