Greška

Došlo je do greške.

Test: NZXT Kraken X62

29.09.2017 14:26 | 0 Hardver
Test: NZXT Kraken X62

NZXT se na polju vodenih hlađenja jako dobro snašao sa Kraken serijom modela koji su bili izuzetno dobri. Nova generacija je još bolja, kako u pogledu performansi, ali možda još više u estetskom smislu. Kraken X42 nam se izuzetno dopao zahvaljujući svom "mirror" efektu na vodenoj pumpi i odličnim performansama iako je reč o ulaznom modelu. Sada je tu i Kraken X62 koji nudi istu estetiku, ali i ultimativne AiO performanse.

Nebojša Todorović

Nekada su vodena hlađenja bila samo za najveće entuzijaste i generalna javnost se klonila ovakvih rešenja. Prosto, većina "običnih" korisnika je imala averziju prema tečnosti u blizini komponenti, a to je važilo i za mnoge napredne korisnike. Posebno iz razloga što je ovakvo hlađenje uvek zahtevalo malo mašte i "uradi sam" stav. Prvi "All in One" sistemi su bili polagani pokret da se vodeno hlađenje omasovi i prihvati kod redovnih korisnika, ali su u startu bili jako limitirani u svojim performansama. Sada je to davna prošlost i popularnost ovih hlađenja raste, pa su postali fokus mnogih kompanija.

Dimenzije radijatora 315 x 143 x 30mm
Dimenzije pumpe 80 x 80 x 52.9mm
Materijali Aluminijum, bakar, plastika, guma, najlon
Težina 1290 g
Podržane platforme - Intel Intel Socket 1151, 1150, 1155, 1156, 1366, 2011, 2011-3, 2066
Podržane platforme - AMD AMD SocketTR4, AM4, FM2+, FM2, FM1, AM3+, AM3, AM2+, AM2
Klirens za RAM memoriju 35mm
Režimi - ventilator Fan: Silent / Performance / Custom / Manual
Režimi - pumpa Pump: Silent / Performance / Custom / Manual
Kontrola Software with CAM
LED Modes Standardni: Fixed, Breathing, Fading, Marquee, Covering Marquee, Pulse, Spectrum Wave, Alternating, Tai Chi, Water Cooler, Loading, Reaktivni modovi - Smart i Audio
Brzina pumpe 1,600~2,800 +/- 300 o/min
Ventilator NZXT Aer P140
Brzina ventilatora 500~1,800 +/- 300 o/min
Buka 21-38 dBA
Garantni rok 6 godina


Kraken X62 menja svog prethodnika, Kraken X61 koji se pokazao odlično zahvaljujući sjajnoj garanciji od 5 godina i činjenici da je koristio odličnu Asetek pumpu što mu je uz dobar dizajn radijatora garantovalo odlične performanse. Međutim, bilo je prostora za unapređenje i zanima nas da li je NZXT uspeo to bez povećanja cene koja i sada iznosi oko 150 EUR. Naravno, ukoliko nađete negde sada Kraken X61 on će verovatno biti jeftiniji, ali je tokom većeg dela njegovog životnog veka cena bila upravo kao i kod novog modela.


nzxt_kraken_x62_011_s.jpg


Radijator je vrlo sličnih dimenzija, iako je blago stanjen, tako da će zauzeti nešto manje prostora u kućištu. Ventilator je nov, i iako ima slične specifkacije, prema rečima NZXT-a ovog puta je posebno optimizovan za radijator vodenog hlađenja. Međutim, pumpa je potpuno nova i ima nekoliko modova rada uz bolje performanse. Pritom su creva ojačana kako bi bila otpornija nego ranije.

nzxt_kraken_x62_012_s.jpg
 

Pumpa/blok je ista za celu novu seriju Kraken modela što ne iznenađuje, jer su performanse praktično adaptirane veličinom radijatora. Ima oblik cilindra sa prečnikom od 80 milimetara, a odabran je Asetek kao proizvođač što nam uliva poverenje u pouzdanost i kvalitet dizajna. Kućište je plastično, ali je unutar njega prilično težak bakarni profil i mehanizam pumpe.


nzxt_kraken_x62_014_s.jpg

nzxt_kraken_x62_016_s.jpg


Fitinzi su izrađeni od kompozitne plastike i prekriveni gumom, a dopada nam se to što nisu fiksirani već možete da ih pomerate tako da je lakše naći pravi ugao prilikom montaže u kućište i neće dolaziti do "lomljenja" creva što bi moglo negativno da utiče na protok rashladne tečnosti.

Veoma je važno znati da postoje dve verzije Krakena X62. Prva je starija RL-KRX62-01 bez sistema za montažu na AM4 sistem, dok je druga RL-KRX62-02 koja ga fabrički ima.

Kućište pumpe ima i dva konektora, od kojih je jedan mini-USB, a drugi specifični konetor sa devet pinova koji omogućavaju da imate potpuno kontrolu i vezu sa sistemom. Nažalost, ovo nije baš sjajno rešenje, jer je kao i u slučaju Krakena X42 veliki problem "sakriti" kablove ukoliko želite urednu unutrašnjost kućišta.


 nzxt_kraken_x62_021_s.jpg


Pumpa dolazi sa metalnim nosačem za Intel platformu, a u paketu se isproučuje i dodatak za AMD sisteme. Veoma je važno znati da postoje dve verzije Krakena X62. Prva je starija RL-KRX62-01 bez sistema za montažu na AM4 sistem, dok je druga RL-KRX62-02 koja ga fabrički ima. Čak i ukoliko kupite prvu, nemojte brinuti, jer NZXT isporučuje AM4 nosač, ali je potrebno zatražiti ga putem zvaničnog sajta. Pasta je fabrički naneta i deluje sasvim korektno, ali je površina obrađena slabije od idealnog i vide se tragovi završne obrade na bakarnoj ploči.


 nzxt_kraken_x62_017_s.jpg


Creva su veoma dugačka i na tome ćemo pohvaliti NZXT. Naime, njihova dužina je gotovo 40 centimetara što znači da neće biti problema sa dostizanjem bilo kog mesta u kućištu. Kao što smo već rekli, creva su ojačana i pletena i deluju fantastično. Prečnik deluje isto kao i kod prethodne generacije, ali u pogledu otpornosti deluju znatno bolje iako mi nismo imali nikakvih problema sa Krakenom X61 i njegovim gumenim crevima u prethodnih par godina koliko ga koristimo.


nzxt_kraken_x62_013_s.jpg


Što se tiče radijatora, on je crne boje, izrađen od aluminijuma, a završna obrada deluje veoma dobro. Nema nekih specijalnih detalja i NZXT nije želeo da ga učini specijalno drugačijim u odnosu na konkurentska rešenja i jedino što se primećuje je logo kompanije utisnut na bočnu stranicu. Doduše, ukoliko malo detaljnije pogledate primetićete da je Asetek suptilno ostavio svoju oznaku na maloj nalepnici, da bi se znalo ko zaista stoji iza ovog proizvoda.


nzxt_kraken_x62_019_s.jpg


Ventilator je prilično standardnog dizajna, mada NZXT insistira na tome da je dizajniran za radijatore i optimizovan u skladu sa namenom. Reč je o modelu Aer P140 koji ima prečnik od 140 mm, a radi na brzini u rasponu od 500 do 1800 o/min.


nzxt_kraken_x62_018_s.jpg

 

Vratimo se časkom na pumpu. Montaža je izuzetno laka i NZXT apsolutno prednjači u odnosu na sva ostala rešenja koja smo imali prilike da isprobamo. Gornja površina pumpe je impresivna, jer je implementiran efekat ogledala koji izgleda fantastično, posebno sa velikim brojem modova u kom osvetljenje može da radi.


nzxt_kraken_x62_022_s.jpg


Negativna strana su pomenuti konektori koji štrče direktno iz pumpe i kabliranje predstavlja poveći izazov, posebno kada ste pedantni vlasnik koji želi u prvi plan da istakne lepotu RGB osvetljenja po kom je Kraken istinski specifičan. Ukoliko pametno rešite sakrivanje kablova, onda ovu zamerku možete i da zanemarite, mada kreativnost ima svoje granice.


nzxt_kraken_x42_019_s.jpg

Pakovanje i propratna oprema

Velika kutija sugeriše da se radi o vodenom hlađenju koji ima radijator pozamašnih dimenzija. Dizajn je u skladu sa osveženim vizuelnim identitetom kompanije što znači da će kao i ostatak nove generacije vodenih hlađenja i NZXT X62 stizati u belo-ljubičastom pakovanju. Svedene linije i jednostavan grafički prikaz nam se dopadaju, jer deluju elegantno i uredno.


nzxt_kraken_x62_001_s.jpg


Poleđina i bok kutije vrve od informacija i raznih podataka, tako da moramo pohvaliti kompaniju na činjenici da vodi računa o tome da kupac bude obavešten. Specifikacije se nalaze na boku, dok je zadnja strana odabrana da istakne najveće prednosti koje NZXT vidi kao "put do kupca".


nzxt_kraken_x62_002_s.jpg

nzxt_kraken_x62_003_s.jpg

nzxt_kraken_x62_004_s.jpg


Sadržaj pakovanja je standardan za jedan "AIO" sistem, pa tako dobijamo veliki broj elemenata za montažu kako na Intel, tako i na AMD platforme. Logično, ovaj model podržava sve aktuelne sokete, tako da nema brige oko kompatibilnosti. Imajući u vidu kontrolu direktnim priključivanjem na matičnu ploču, tu je nešto više kablova nego inače i to je jedina uslovno rečeno mana. Lepo kabliranje je zaista otežano, ali verujemo da će se kreativni korisnici snaći već nekako.


nzxt_kraken_x62_005_s.jpg

nzxt_kraken_x62_007_s.jpg


Na kraju, tu su i dva ventilatora o kojima smo pričali na prethodnoj stranici. U pitanju su AER P140 ventilatori za koje NZXT kaže da su dizajnirani sa vodenim hlađenjima u vidu i rade na brzini u rasponu od 500 do 1800 o/min uz prečnik od 140 mm.


nzxt_kraken_x62_009_s.jpg

CAM Softver - Windows

CAM softver se preuzima na NZXT CAM zvaničnoj stranici i težak je oko 30 MB. Registracija nije neophodna, mada je preporučljiva, a osim standardnog logovanja postoji i opcija povezivanja sa društvenim mrežama kao što je Facebook. Ipak, neke dodatne mogućnosti kao što je pristup monitoringu PC-a je moguće samo za registrovane članove.


nzxt_kraken_x62_cam_software_001.jpg

nzxt_kraken_x62_cam_software_002.jpg


Prikaz je sada sveden na jednu glavnu stranu i sve ostalo je rešeno kroz kvazi-tabove uz nekoliko prikaza koji se mogu naknadno otvoriti u novom prozoru. CAM softver praktično prikazuje sve bitne vrednosti vezane za vaš PC, od temperatura svih vitalnih komponenti, preko podešavanja, napona, SMART vrednosti vaših "storage" uređaja itd. CAM ovde nudi zaista dosta i može da se koristi kao unificirani program za monitoring. Postoji i mogućnost podešavanja notifikacija prilikom promene bilo koje vrednosti, kao što su priključivanje novog CAM podržanog hardvera, skoka neke temperature van predviđenih granica itd. 


nzxt_kraken_x62_cam_software_003.jpg


Kako je naša instalacija detektovala Kraken X62 on je dodat kao stavka u okviru softvera gde mogu da se vrše podešavanja. Osnovna stvar je promena dva predviđena moda od kojih je jedan "Silent", a drugi "Performance". Verovatno je jasno koji čemu služi, a mi smo testove vršili pod "Silent" profilom koji će većina korisnika koristiti zbog toga što vodena hlađenja upravo i služe da pored nižih temperatura obezbede tih rad.


 nzxt_kraken_x62_cam_software_008.jpg


Pored ovog, tu je i podešavanje sopstvenog profila. Dopada nam se grafički prikaz putem kog se vrši prilagođavanje rada vodenog hlađenja. Ovo omogućava korisnicima da podese recimo da tokom malog opterećenja pumpa i ventilatori rade na minimalnom broju obrtaja, ali ukoliko želite maksimalne performanse tokom igranja te vrednosti skoče blizu maksimuma. Poslednje podešavanje koje se tiče Krakena je boja kojom će blok da svetli. Dostupan je Full RGB spektar, ali smo primetili da žuta boja nije baš potpuno žuta, ali nećemo zameriti. Ovo rešenje je odlično, jer će korisnici lako moći da prilagode boju osvetljenja bloka sa ostatkom kućišta. Povrh svega, pored kontinualnog svetla, postoji mogućnost promene, "blinking" mod ili čak kompletno gašenje.

 nzxt_kraken_x62_cam_software_005.jpg

 

Rezultati testiranja

Test konfiguracija:

CPU: Intel Core i7 4790K
Matična ploča: ASUS Z97 Deluxe NFC & WiFi
RAM: 2 x 8 GB DDR3 Kingston HyperX Beast 2133 MHz
HDD: Crucial MX100 512 GB
VGA: Nvidia GeForce GTX 780 Ti
Napajanje: Cooler Master V1200 Platinum
Drajveri:  NVIDIA ForceWare 382.05

 *Ambijentalna temperatura - 24o C


Core i7 4790K ( Core i7 4790K @ Stock - Idle )
Core 2
Core 0
Core 1
Core 3
NZXT Kraken X42
NZXT Kraken X42 - Perfomance
NZXT Kraken X62
Cooler Master MasterLiquid Pro 120
NZXT Kraken X62 - Perfomance
0 30 60 90 120
Temperature procesora u fazi mirovanja.
Core i7 4790K ( Core i7 4790K @ Stock - Full Load )
Core 0
Core 1
Core 2
Core 3
NZXT Kraken X42
NZXT Kraken X42 - Perfomance
NZXT Kraken X62
Cooler Master MasterLiquid Pro 120
NZXT Kraken X62 - Perfomance
0 30 60 90 120
Temperature procesora u fazi punog opterećenja.
Core i7 4790K ( Core i7 4790K @ 4.5 GHz 1.25V - Full Load )
Core 0
Core 1
Core 2
Core 3
NZXT Kraken X42
NZXT Kraken X42 - Perfomance
NZXT Kraken X62
Cooler Master MasterLiquid Pro 120
NZXT Kraken X62 - Perfomance
0 30 60 90 120
Temperature procesora u fazi punog opterećenja pod overklokom.

Zaključak

Kompletna serija Kraken može da se smatra sjajnom nadogradnjom u odnosu na svoje prethodnike. NZXT je pomerio granice u estetskom smislu i možemo reći da su Kraken modeli trenutno najatraktivniji "AIO" sistemi na tržištu. Sa druge strane, ovo sve ne bi bilo toliko važno da su performanse slabije od očekivanih, ali nisu. Prethodni modeli su bili odlični, a sada su još malo unapređeni. Istini za volju, u regularnim i malo naprednijim uslovima razlike nisu drastične, tako da vlasnici npr. Kraken X61 modela nemaju razloga za nadogradnju.

nzxt_kraken_x62_015_s.jpg


Sa druge strane, ukoliko tražite kvalitetno vodeno hlađenje koje će ostaviti dosta prostora za overklok i podizanje napona NZXT Kraken X62 je pravi izbor. Sistem montaže je fantastičan i izuzetno lagan, a ostavlja mogućnost da ga lako skidate u slučaju da često vadite procesor iz svog ležišta. Vizuelno nema mnogo konkurenata, a CAM softver je solidan dodatak na već postojeće kvalitete. Sve to po ceni koja je ostala praktično ista, tako da zaista nema razloga da Kraken X62 ne uđe u najuži izbor.


Prednosti:


- Kvalitet izrade
- Nadprosečno dobar dizajn
- RGB osvetljenje
- CAM softver
- Sistem za montažu


Nedostaci:


- Dodatni kablovi prave problem za kabliranje


Cena: oko 18.000 RSD / 150 EUR


Kuler na test ustupio NZXT.

Komentari

0 Dodaj komentar

30 godina Kingstona: SSD giveaway (video)

Test: Cooler Master Cosmos C700P (video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209