Greška

Došlo je do greške.

Test: NZXT Kraken X62

29.09.2017 14:26 | 0 Hardver
Test: NZXT Kraken X62

NZXT se na polju vodenih hlađenja jako dobro snašao sa Kraken serijom modela koji su bili izuzetno dobri. Nova generacija je još bolja, kako u pogledu performansi, ali možda još više u estetskom smislu. Kraken X42 nam se izuzetno dopao zahvaljujući svom "mirror" efektu na vodenoj pumpi i odličnim performansama iako je reč o ulaznom modelu. Sada je tu i Kraken X62 koji nudi istu estetiku, ali i ultimativne AiO performanse.

NZXT Kraken X62

Nebojša Todorović

Nekada su vodena hlađenja bila samo za najveće entuzijaste i generalna javnost se klonila ovakvih rešenja. Prosto, većina "običnih" korisnika je imala averziju prema tečnosti u blizini komponenti, a to je važilo i za mnoge napredne korisnike. Posebno iz razloga što je ovakvo hlađenje uvek zahtevalo malo mašte i "uradi sam" stav. Prvi "All in One" sistemi su bili polagani pokret da se vodeno hlađenje omasovi i prihvati kod redovnih korisnika, ali su u startu bili jako limitirani u svojim performansama. Sada je to davna prošlost i popularnost ovih hlađenja raste, pa su postali fokus mnogih kompanija.

Dimenzije radijatora 315 x 143 x 30mm
Dimenzije pumpe 80 x 80 x 52.9mm
Materijali Aluminijum, bakar, plastika, guma, najlon
Težina 1290 g
Podržane platforme - Intel Intel Socket 1151, 1150, 1155, 1156, 1366, 2011, 2011-3, 2066
Podržane platforme - AMD AMD SocketTR4, AM4, FM2+, FM2, FM1, AM3+, AM3, AM2+, AM2
Klirens za RAM memoriju 35mm
Režimi - ventilator Fan: Silent / Performance / Custom / Manual
Režimi - pumpa Pump: Silent / Performance / Custom / Manual
Kontrola Software with CAM
LED Modes Standardni: Fixed, Breathing, Fading, Marquee, Covering Marquee, Pulse, Spectrum Wave, Alternating, Tai Chi, Water Cooler, Loading, Reaktivni modovi - Smart i Audio
Brzina pumpe 1,600~2,800 +/- 300 o/min
Ventilator NZXT Aer P140
Brzina ventilatora 500~1,800 +/- 300 o/min
Buka 21-38 dBA
Garantni rok 6 godina


Kraken X62 menja svog prethodnika, Kraken X61 koji se pokazao odlično zahvaljujući sjajnoj garanciji od 5 godina i činjenici da je koristio odličnu Asetek pumpu što mu je uz dobar dizajn radijatora garantovalo odlične performanse. Međutim, bilo je prostora za unapređenje i zanima nas da li je NZXT uspeo to bez povećanja cene koja i sada iznosi oko 150 EUR. Naravno, ukoliko nađete negde sada Kraken X61 on će verovatno biti jeftiniji, ali je tokom većeg dela njegovog životnog veka cena bila upravo kao i kod novog modela.


nzxt_kraken_x62_011_s.jpg


Radijator je vrlo sličnih dimenzija, iako je blago stanjen, tako da će zauzeti nešto manje prostora u kućištu. Ventilator je nov, i iako ima slične specifkacije, prema rečima NZXT-a ovog puta je posebno optimizovan za radijator vodenog hlađenja. Međutim, pumpa je potpuno nova i ima nekoliko modova rada uz bolje performanse. Pritom su creva ojačana kako bi bila otpornija nego ranije.

nzxt_kraken_x62_012_s.jpg
 

Pumpa/blok je ista za celu novu seriju Kraken modela što ne iznenađuje, jer su performanse praktično adaptirane veličinom radijatora. Ima oblik cilindra sa prečnikom od 80 milimetara, a odabran je Asetek kao proizvođač što nam uliva poverenje u pouzdanost i kvalitet dizajna. Kućište je plastično, ali je unutar njega prilično težak bakarni profil i mehanizam pumpe.


nzxt_kraken_x62_014_s.jpg

nzxt_kraken_x62_016_s.jpg


Fitinzi su izrađeni od kompozitne plastike i prekriveni gumom, a dopada nam se to što nisu fiksirani već možete da ih pomerate tako da je lakše naći pravi ugao prilikom montaže u kućište i neće dolaziti do "lomljenja" creva što bi moglo negativno da utiče na protok rashladne tečnosti.

Veoma je važno znati da postoje dve verzije Krakena X62. Prva je starija RL-KRX62-01 bez sistema za montažu na AM4 sistem, dok je druga RL-KRX62-02 koja ga fabrički ima.

Kućište pumpe ima i dva konektora, od kojih je jedan mini-USB, a drugi specifični konetor sa devet pinova koji omogućavaju da imate potpuno kontrolu i vezu sa sistemom. Nažalost, ovo nije baš sjajno rešenje, jer je kao i u slučaju Krakena X42 veliki problem "sakriti" kablove ukoliko želite urednu unutrašnjost kućišta.


 nzxt_kraken_x62_021_s.jpg


Pumpa dolazi sa metalnim nosačem za Intel platformu, a u paketu se isproučuje i dodatak za AMD sisteme. Veoma je važno znati da postoje dve verzije Krakena X62. Prva je starija RL-KRX62-01 bez sistema za montažu na AM4 sistem, dok je druga RL-KRX62-02 koja ga fabrički ima. Čak i ukoliko kupite prvu, nemojte brinuti, jer NZXT isporučuje AM4 nosač, ali je potrebno zatražiti ga putem zvaničnog sajta. Pasta je fabrički naneta i deluje sasvim korektno, ali je površina obrađena slabije od idealnog i vide se tragovi završne obrade na bakarnoj ploči.


 nzxt_kraken_x62_017_s.jpg


Creva su veoma dugačka i na tome ćemo pohvaliti NZXT. Naime, njihova dužina je gotovo 40 centimetara što znači da neće biti problema sa dostizanjem bilo kog mesta u kućištu. Kao što smo već rekli, creva su ojačana i pletena i deluju fantastično. Prečnik deluje isto kao i kod prethodne generacije, ali u pogledu otpornosti deluju znatno bolje iako mi nismo imali nikakvih problema sa Krakenom X61 i njegovim gumenim crevima u prethodnih par godina koliko ga koristimo.


nzxt_kraken_x62_013_s.jpg


Što se tiče radijatora, on je crne boje, izrađen od aluminijuma, a završna obrada deluje veoma dobro. Nema nekih specijalnih detalja i NZXT nije želeo da ga učini specijalno drugačijim u odnosu na konkurentska rešenja i jedino što se primećuje je logo kompanije utisnut na bočnu stranicu. Doduše, ukoliko malo detaljnije pogledate primetićete da je Asetek suptilno ostavio svoju oznaku na maloj nalepnici, da bi se znalo ko zaista stoji iza ovog proizvoda.


nzxt_kraken_x62_019_s.jpg


Ventilator je prilično standardnog dizajna, mada NZXT insistira na tome da je dizajniran za radijatore i optimizovan u skladu sa namenom. Reč je o modelu Aer P140 koji ima prečnik od 140 mm, a radi na brzini u rasponu od 500 do 1800 o/min.


nzxt_kraken_x62_018_s.jpg

 

Vratimo se časkom na pumpu. Montaža je izuzetno laka i NZXT apsolutno prednjači u odnosu na sva ostala rešenja koja smo imali prilike da isprobamo. Gornja površina pumpe je impresivna, jer je implementiran efekat ogledala koji izgleda fantastično, posebno sa velikim brojem modova u kom osvetljenje može da radi.


nzxt_kraken_x62_022_s.jpg


Negativna strana su pomenuti konektori koji štrče direktno iz pumpe i kabliranje predstavlja poveći izazov, posebno kada ste pedantni vlasnik koji želi u prvi plan da istakne lepotu RGB osvetljenja po kom je Kraken istinski specifičan. Ukoliko pametno rešite sakrivanje kablova, onda ovu zamerku možete i da zanemarite, mada kreativnost ima svoje granice.


nzxt_kraken_x42_019_s.jpg

Komentari

0 Dodaj komentar

30 godina Kingstona: SSD giveaway (video)

Test: Cooler Master Cosmos C700P (video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209