Greška

Došlo je do greške.

Test: NZXT Kraken X61

06.05.2015 11:00 | 2 Hardver
Test: NZXT Kraken X61

NZXT je pre par meseci rešio da osveži svoju ponudu vodenih hlađenja i za te potrebe se obratio kompaniji Asetek kao i mnogi drugi premium brendovi. Za najbolji model, Kraken X61, upotrebljen je 690LC dizajn koji u kombinaciji sa brojnim unapređenjima od strane NZXT-a rezultuje AIO vodenim hlađenjem koje puca na sam vrh ponude svetskog tržišta.

NZXT dugo nije predstavljao nova vodena hlađenja, tako da je samo bilo pitanje vremena kada će osvanuti vest o novoj seriji proizvoda. Kompanija i ne radi na sopstvenom razvoju vodenih hlađenja i poput mnogih drugih kompanija se obraća specijalizovanim partnerima uz dodatno prilagođavanje u sopstvenoj režiji. Na ovaj način se dobija proveren i pouzdan hardver, ali tako da ipak postoji doza unikatnosti u odnosu na konkurenciju.

 nzxt_kraken_x61_001_s.jpg

Kraken X61 je najsnažniji model u ponudi, a pored njega tu su još dve verzije koje su dostupne. Pakovanje je poveće, zbog potrebe da se smesti veliki radijator od 280mm, zajedno sa velikim ventilatorima i svim ostalim elementima. Na kutiji se nalazi veliki broj informacija vezan za sam proizvod, a i zato što NZXT zaista ima čime da se pohvali.

 nzxt_kraken_x61_002_s.jpg

nzxt_kraken_x61_003_s.jpg

Sadržaj je tipičan za jedno vodeno hlađenje i svodi se na sam proizvod koji stiže u pratnji velikog broja šrafova i elementa za montažu. Podržane su praktično sve iole modernije platforme iz Intela i AMD-a, pa tako možemo da računamo da će Kraken biti kompatibilan i sa nadolazećim ležištima za procesore.

 nzxt_kraken_x61_005_s.jpg

nzxt_kraken_x61_006_s.jpg

nzxt_kraken_x61_007_s.jpg

Dolazimo do ventilatora koji na prvi pogled deluju relativno jednostavno. Ipak, reč je o veoma popularnim ventilatorima oznake FN V2 140 mm koji su originalno dizajnirani za kućišta, ali su svojim rasponom broja obrtaja prilagođeni upravo za vodeno hlađenje. Klasični FN V2 ventilator radi na fiksnih 1000 o/min, dok modeli koji stižu uz Kraken X61 mogu da rade u rasponu između 800 i 2000 o/min kako bi bili prilagodljivi. Ventilatori poseduju po devet peraja i imaju odličan protok od čitavih 106 CFM pri maksimalnoj brzini uz buku od 37 dBA što je sasvim razumno. Pohvalili bismo i sjajne detalje kao što je pleteno ojačanje kabla preko koje je prevučena gumena izolacija što uz ostale znake pažnje pokazuje da je NZXT-u jako stalo da privuče pažnju korisnika.

nzxt_kraken_x61_008_s.jpg 

nzxt_kraken_x61_009_s.jpg


FN V2 140 mm ventilatori su originalno dizajnirani za kućišta, ali su svojim rasponom broja obrtaja prilagođeni upravo za vodeno hlađenje

Radijator izgleda standardno za ovaj tip vodenog hlađenja. Karakteriše ga odlična završna obrada, a izrađen je od aluminijuma i ofarban u crno tokom procesa završne obrade. Teoretske dimenzije su 280 x 140 x 27 mm, ali su u praksi veće zbog proširenja sa obe strane, pa računajte na dužinu blizu 300 mm i širinu od 148 mm. Radijator je dizajniran tako da ne prihvata i ventialtore od 120 mm.

nzxt_kraken_x61_011_s.jpg

nzxt_kraken_x61_012_s.jpg

Prateći gumena creva ne previše velikog prečnika i dužine 400 mm dolazimo do vodenog bloka u koji je integrisana vodena pumpa. Sam blok izgleda jednostavno zbog cilindričnog oblika koji na vrhu nosi NZXT logo iza kog se nalazi LED osvetljenje. Reč je o Asetek 690LC rešenju koje koriste i mnogi drugi premium proizvođači kao što su Antec, Swiftech, ThermalTake itd.

nzxt_kraken_x61_014_s.jpg 

Dno, odnosno baza bloka je izrađena od bakra koji nije poliran, ali deluje kvalitetno obrađen. Na njemu se nalazi pripremljena termalna pasta koja je dovoljno dobrog kvaliteta, tako da smo upravo sa njom vršili testove iako bismo možda mogli dobiti koji stepen niže temperature da smo je zamenili sa nekom od kvalitetnih termalnih pasti.

Reč je o Asetek 690LC rešenju koje koriste i mnogi drugi premium proizvođači kao što su Antec, Swiftech, ThermalTake itd.

 nzxt_kraken_x61_013_s.jpg

U bloku se nalazi pumpa kao što smo već rekli, a zanimljivo je da je deklarisana za brzinu u rasponu od 2400 do 3600 o/min što je zaista veoma visoka vrednost. Pritom, odlična vest je da je i pored velike brzine pumpa ne samo tiha, već i štedljiva sa maksimalnom potrošnjom od samo 325 mW. To rezultuje niskim stepenom zagrevanja same pumpe, što je jako bitno, jer utiče direktno na performanse celog vodenog sistema.

 nzxt_kraken_x61_016_s.jpg

Pohvalićemo jednostavan sistem za montažu, koji ne zahteva od vas da pronađete prijatelja ili kolegu koji će vam pomoći. Jedna osoba će sve završiti u izuzetno kratkom roku, a od alata potreban je samo jedan šrafciger.

 nzxt_kraken_x61_017_s.jpg

Jedina stvar koja nam se nije preterano dopala je to što Kraken X61 zbog softverske kontrole zahteva nešto više kablova. Pre svega, dva 4-pin konektora sa ventilatora se povezuju sa pumpom, dok druga dva ostaju prazna u slučaju da želite da dodate još dva ventilatora i time napravite "push-pull" sistem. Pored njih tu je i naponski SATA konektor, kao i USB header koji omogućava da praktično putem USB interfejsa softver kroz drajvere prepozna hardver.

nzxt_kraken_x61_018_s.jpg

Dobra vest je da makar svi kablovi imaju pleteno ojačanje i izgledaju estetski lepo. Takođe, pretpostavljamo da jednostavno nije bilo drugog načina da se omogući sve što Kraken X61 nudi na drugi način.

Specifikacije
 • Proizvođač NZXT
 • Model Kraken X61
 • Tip Vodeni
 • Kompatibilnost Intel LGA 2011-3, 1366, 1156, 1155, 1150 CPUs
  AMD FM2, FM1, AM3+, AM3, AM2+, AM2 CPUs
 • Ventilator 140mm
 • Brzina ventilatora 800~2000 RPM ± 10%
 • Maksimalan protok vazduha 42.4-106.1 CFM
 • Dimenzije 280 x 140 x 27 mm
 • Dodatno Variabilna brzina pumpe i ventilatora, CAM softver, kontrola putem Android i iOS uređaja, promenjiva boja LED osvetljenja bloka

CAM softver - Windows

CAM softver se preuzima na NZXT CAM zvaničnoj stranici i broji oko 23 MB. Da biste ga preuzeli preporučljivo je da se registrujete, mada nije neophodno. Ipak, neke dodatne mogućnosti kao što je pristup monitoringu PC-a je moguće samo za registrovane članove.

nzxt_kraken_x61_software_001.jpg

Desktop verzija softvera je poprilično intuitivna i minimalistički dizajnirana. U pitanju je nešto novija verzija koja izgleda nešto drugačije u odnosu na vreme od pre nekoliko meseci kada su Kraken testirale kolege iz stranih medija kod kojih ovakav hardver najčešće stiže dosta ranije.


CAM softver praktično prikazuje sve bitne vrednosti vezane za vaš PC


nzxt_kraken_x61_software_005.jpg

nzxt_kraken_x61_software_006.jpg

Prikaz je sada sveden na jednu glavnu stranu i sve ostalo je rešeno kroz kvazi-tabove uz nekoliko prikaza koji se mogu naknadno otvoriti u novom prozoru. CAM softver praktično prikazuje sve bitne vrednosti vezane za vaš PC, od temperatura svih vitalnih komponenti, preko podešavanja, napona, SMART vrednosti vaših "storage" uređaja itd. CAM ovde nudi zaista dosta i može da se koristi kao unificirani program za monitoring. Postoji i mogućnost podešavanja notifikacija prilikom promene bilo koje vrednosti, kao što su priključivanje novog CAM podržanog hardvera, skoka neke temperature van predviđenih granica itd.

nzxt_kraken_x61_software_002.jpg

Kako je naša instalacija detektovala Kraken X61 on je dodat kao stavka u okviru softvera gde mogu da se vrše podešvanja. Osnovna stvar je promena dva predviđena moda od kojih je jedan "Silent", a drugi "Performance". Verovatno je jasno koji čemu služi, a mi smo testove vršili pod "Silent" profilom koji će većina korisnika koristiti zbog toga što vodena hlađenja upravo i služe da pored nižih temperatura obezbede tih rad.

nzxt_kraken_x61_software_004.jpg

nzxt_kraken_x61_software_003.jpg

Pored ovog, tu je i podešavanje sopstvenog profila. Dopada nam se grafički prikaz putem kog se vrši prilagođavanje rada vodenog hlađenja. Ovo omogućava korisnicima da podese recimo da tokom malog opterećenja pumpa i ventilatori rade na minimalnom broju obrtaja, ali ukoliko želite maksimalne performanse tokom igranja te vrednosti skoče blizu maksimuma. Poslednje podešavanje koje se tiče Krakena je boja kojom će blok da svetli. Dostupan je Full RGB spektar, ali smo primetili da žuta boja nije baš potpuno žuta, ali nećemo zameriti. Ovo rešenje je odlično, jer će korisnici lako moći da prilagode boju osvetljenja bloka sa ostatkom kućišta. Povrh svega, pored kontinualnog svetla, postoji mogućnost promene, "blinking" mod ili čak kompletno gašenje.

CAM softver - Android

Ukoliko ste se registrovali, možete da koristite i CAM aplikaciju za iOS, odnosno Android. Mi smo isprobali Android verziju na Moto G telefonu. Aplikacija može da se instalira i bez registracije, ali ideja je da desktop program poveže vaš profil sa vašim PC-em, dok Android aplikacija "povlači" informacije sa vašeg PC-a dok je CAM softver aktivan na njemu.

nzxt_kraken_x61_software_009.jpg

Mogućnosti ove aplikacije se svode na monitoring, tako da ne može da bude nikakvog inputa od strane korisnika u vidu promene brzine, profila ili osvetljenja vodenog hlađenja. Što se tiče monitoring opcija one su praktično jednako ekstenzivne kao i kod verzije za desktop. Sve može da se vidi, zauzeće procesora, GPU-a, hard diska. Moguće je videti aktivne aplikacije, aktivnosti mreže, upload/download vrednosti, stanje hard diska... Manje više sve što vam padne na pamet.

nzxt_kraken_x61_software_007.jpg


Mogućnosti ove aplikacije se svode na monitoring, tako da ne može da bude nikakvog inputa od strane korisnika u vidu promene brzine, profila ili osvetljenja vodenog hlađenja.


nzxt_kraken_x61_software_008.jpg

nzxt_kraken_x61_software_011.jpg

nzxt_kraken_x61_software_012.jpg

Veoma korisno i zanimljivo podešavanje koje ima daleko više smisla na mobilnom telefonu nego u okviru desktop verzije. Govorimo o notifikacijama kada PC pređe granice predviđenih temperatura, zauzeća, ventilatora itd. Jednostavno, ukoliko vam je rad PC-a od velike važnosti, jako je korisno da dobijete na vreme notifikaciju da je CPU "zakucao" na 100%, njegova temperatura skočila na 99 stepeni ili da je neki ventilator zakazao.

nzxt_kraken_x61_software_013.jpg

Rezultati testiranja

Test konfiguracija:

CPU: Intel Core i7 4790K
Matična ploča: ASUS Z97 Deluxe NFC & WiFi
RAM: 2 x 8 GB DDR3 Kingston HyperX Beast 2133 MHz
HDD: Crucial MX100 512 GB
VGA: Nvidia GeForce GTX 780 Ti
Napajanje: PC Power & Cooling Silencer Mk III 750 W
Drajveri:  NVIDIA ForceWare 344.65

 

Core i7 4790K ( Core i7 4790K @ Stock - Idle )
Core 2
Core 0
Core 1
Core 3
NZXT Kraken X42
Nepton 140XL
NZXT Kraken X42 - Perfomance
NZXT Kraken X62
Cooler Master MasterLiquid Pro 120
NZXT Kraken X62 - Perfomance
NZXT Kraken X61
0 30 60 90 120
Temperature procesora u fazi mirovanja.
Core i7 4790K ( Core i7 4790K @ Stock - Full Load )
Core 0
Core 1
Core 2
Core 3
NZXT Kraken X42
Nepton 140XL
NZXT Kraken X42 - Perfomance
NZXT Kraken X62
Cooler Master MasterLiquid Pro 120
NZXT Kraken X62 - Perfomance
NZXT Kraken X61
0 30 60 90 120
Temperature procesora u fazi punog opterećenja.
Core i7 4790K ( Core i7 4790K @ 4.5 GHz 1.25V - Full Load )
Core 0
Core 1
Core 2
Core 3
NZXT Kraken X42
Nepton 140XL
NZXT Kraken X42 - Perfomance
NZXT Kraken X62
Cooler Master MasterLiquid Pro 120
NZXT Kraken X62 - Perfomance
NZXT Kraken X61
0 30 60 90 120
Temperature procesora u fazi punog opterećenja pod overklokom.

Zaključak

NZXT Kraken X61 je vrlo specifičan AIO vodeni kuler koji, posebno na domaćem tržištu, nema mnogo ili uopšte alternativa. Njegove performanse su fantastične i može se reći da je u tom pogledu u samom vrhu ponude, što je i očekivano imajući u vidu da je reč o sjajnom Asetek 690LC rešenju. Čak i u slučaju visokih napona i overkloka našeg Core i7 4790K temperature su sjajno kontrolisane iako smo koristili "silent" mod.

nzxt_kraken_x61_010_s.jpg

Pritom, performanse nisu jedini aspekat u kom se Kraken X61 izdvaja u odnosu na konkurenciju. Nije to ni veoma lak sistem montaže ili kvalitet komponenti koji NZXT-u omogućava da deklariše izuzetno dug garantni rok od čitavih 6 godina.

Performanse su fantastične, ali nisu jedina stvar koja ga ističe - tu je i veoma lak sistem montaže, kvalitet komponenti, softver...

Softverski aspekat je taj koji ga ističe možda ponajviše, jer uz CAM softver dobijate mogućnost sopstvene kontrole vodenog hlađenja uz "remote" monitoring putem pametnih telefona.

nzxt_kraken_x61_016_s.jpg

Dakle, kada saberemo sve, šta imamo: vrhunske performanse, akustiku, kvalitet, softversku kontrolu i garantni rok od šest godina, dolazimo do rezultata koji nam jasno govori da Kraken X61 pripada samom vrhu. Kraken X61 je jednostavno toliko dobar da moramo konstatovati da se nalazi u samom vrhu lestvice najboljih AIO vodenih hlađenja.

nzxt_x61_award_s.jpg


Prednosti:


- Termalne performanse
- Akustika
- CAM softverska kontrola
- 6 godina garancije
- Kvalitetne Asetek komponente


Nedostaci:

- CAM softver za Android treba da se ispolira još malo
- Cena

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Cooler Master Hyper 612 Ver. 2

Test: NZXT S340

10203
10205
10206
10207
10208
10209