Greška

Došlo je do greške.

Test: NZXT Kraken X42

24.05.2017 15:10 | 0 Hardver
Test: NZXT Kraken X42

NZXT je napravio fantastičan posao sa prethodnom generacijom Kraken vodenih hlađenja, a u posebno dobrom sećanju nam je ostao Kraken X61 koji i danas koristimo za testnu mašinu. Nova generacija donosi još atraktivniji dizajn i bolji kvalitet izrade, jer je NZXT uneo brojna unapređenja kako bi mogao da nadmaši prethodnike. Prvi koji je do nas stigao je model kakav većina traži, a to je ulazni model koji nosi oznaku Kraken X42.

NZXT Kraken X42

Nebojša Todorović

Nekada je vodeno hlađenje podrazumevalo poprilično poznavanje ovog tipa hlađenja i entuzijazam oko pravljenja "custom" sistema. Međutim, vremenom su kompanije videle veliki potencijal u ovom segmentu, pa su ponudile svoja "All-in-One" rešenja. Prve generacije su pretastavljale svojevrsni kompromis, je su puimpe bile često bučnije i limitirane u pogledu performansi, dok su komponente bile jednostavne, a tehnologija izrade prilično bazična. Sada su materijali bolji, izrada i završna obrada podignuti na viši nivo, a pumpe i ventilatori drastično bolji. Pritom, kontrola od strane korisnika počinje da postaje trend koji svaki proizvođač prosto mora da ispoštuje.

Dimenzije radijatora 175 x 143 x 30mm
Dimenzije pumpe 80 x 80 x 52.9mm
Materijali Aluminijum, bakar, plastika, guma, najlon
Težina 890g
Podržane platforme - Intel Intel Socket 1151, 1150, 1155, 1156, 1366, 2011, 2011-3
Podržane platforme - AMD AMD Socket AM4, FM2+, FM2, FM1, AM3+, AM3, AM2+, AM2
Klirens za RAM memoriju 35mm
Režimi - ventilator Fan: Silent / Performance / Custom / Manual
Režimi - pumpa Pump: Silent / Performance / Custom / Manual
Kontrola Software with CAM
LED Modes Standardni: Fixed, Breathing, Fading, Marquee, Covering Marquee, Pulse, Spectrum Wave, Alternating, Tai Chi, Water Cooler, Loading, Reaktivni modovi - Smart i Audio
Brzina pumpe 1,600~2,800 +/- 300 o/min
Ventilator NZXT Aer P140
Brzina ventilatora 500~1,800 +/- 300 o/min
Buka 21-38 dBA
Garantni rok 6 godina


Kraken nasleđuje prethodnika Kraken X41, koji je bio prilično popularan, ali sada deluje primetno bolje po ne previše većoj ceni. U praksi, računajte da ćete za novi model da izdvojite oko 20-ak EUR-a više, ali da za to dobijate solidno bolji paket, pa možemo da kažemo da nam ponuda deluje više nego korektna na prvi pogled.

nzxt_kraken_x42_25_s.jpg

Radijator je vrlo sličnih dimenzija, iako je blago stanjen, tako da će zauzeti nešto manje prostora u kućištu. Ventilator je nov, i iako ima slične specifkacije, prema rečima NZXT-a ovog puta je posebno optimizovan za radijator vodenog hlađenja. Međutim, pumpa je potpuno nova i ima nekoliko modova rada uz bolje performanse. Pritom su creva ojačana kako bi bila otpornija nego ranije. Tu je i niz estetskih unapređnja koja se najviše ogledaju u RGB osvetljenju i novom "infinite mirrror" dizajnu na vodenoj pumpi.


 nzxt_kraken_x42_008_s.jpg


NZXT Kraken X42 je tipičan ulazni model, što se lako primećuje po jednom manjem radijatoru i pumpi koje su međusobno povezani crevima. Nema ogromnih radijatora sa dva ili više ventilatora, već je ciljna grupa korisnika jasna - oni koji žele napredno hlađenje, ali u isto vreme žele da izbegnu rogobatna rešenja koja zauzimaju pola kućišta.


 nzxt_kraken_x42_015_s.jpg


Pumpa je iznenađujuće velikih dimenzija, a ima oblik cilindra sa prečnikom od 80 milimetara. Kućište je plastično, ali je unutar njega prilično težak bakarni profil i mehanizam pumpe. Za pumpu je odgovorna proslavljena kompanija Asetek, tako da na ovom polju nema brige. Fitinzi su prekriveni gumom, a dopada nam se to što nisu fiksirani već možete da ih pomerate tako da je lakše naći pravi ugao prilikom montaže u kućište i neće dolaziti do "lomljenja" creva što bi moglo negativno da utiče na protok rashladne tečnosti. Kućište pumpe ima i dva konektora, od kojih je jedan mini-USB, a drugi specifični konetor sa devet pinova koji omogućavaju da imate potpuno kontrolu i vezu sa sistemom. Nažalost, ovo nije baš najelegantnije rešenje, a kasnije ćemo pokazati i zašto.


 nzxt_kraken_x42_017_s.jpg


Pumpa dolazi sa metalnim nosačem za Intel platformu, a u paketu se isproučuje i dodatak za AMD sisteme. Pasta je fabrički naneta i deluje sasvim korektno, ali je površina obrađena slabije od idealnog i vide se tragovi završne obrade na bakarnoj ploči.


 nzxt_kraken_x42_013_s.jpg


Kao što smo već rekli, creva su ojačana i pletena i deluju fantastično. Prečnik deluje isto kao i kod prethodne generacije, ali u pogledu otpornosti deluju znatno bolje iako mi nismo imali nikakvih problema sa Krakenom X61 i njegovim gumenim crevima u prethodnih par godina koliko ga koristimo.


 nzxt_kraken_x42_012_s.jpg


Što se tiče radijatora, on je crne boje, izrađen od aluminijuma, a završna obrada deluje veoma dobro. Nema nekih specijalnih detalja i NZXT nije želeo da ga učini specijalno drugačijim u odnosu na konkurentska rešenja i jedino što se primećuje je logo kompanije utisnut na bočnu stranicu.


 nzxt_kraken_x42_021_s.jpg

nzxt_kraken_x42_022_s.jpg

 

Ventilator je prilično standardnog dizajna, mada NZXT insistira na tome da je dizajniran za radijatore i optimizovan u skladu sa namenom. Reč je o modelu Aer P140 koji ima prečnik od 140 mm, a radi na brzini u rasponu od 500 do 1800 o/min.


 nzxt_kraken_x42_007_s.jpg

nzxt_kraken_x42_016_s.jpg


Vratimo se časkom na pumpu. Montaža je izuzetno laka i NZXT apsolutno prednjači u odnosu na sva ostala rešenja koja smo imali prilike da isprobamo. Gornja površina pumpe je impresivna, jer je implementiran efekat ogledala koji izgleda fantastično, posebno sa velikim brojem modova u kom osvetljenje može da radi.


 nzxt_kraken_x42_024_s.jpg


Negativna strana su pomenuti konektori koji štrče direktno iz pumpe i kabliranje predstavlja poveći izazov, posebno kada ste pedantni vlasnik koji želi u prvi plan da istakne lepotu RGB osvetljenja po kom je Kraken istinski specifičan. Ukoliko pametno rešite sakrivanje kablova, onda ovu zamerku možete i da zanemarite, mada kreativnost ima svoje granice.


nzxt_kraken_x42_019_s.jpg

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Cooler Master MasterCase Pro 6

30 godina Kingstona: SSD giveaway (video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209