Greška

Došlo je do greške.

Test: NZXT Kraken X42

24.05.2017 15:10 | 0 Hardver
Test: NZXT Kraken X42

NZXT je napravio fantastičan posao sa prethodnom generacijom Kraken vodenih hlađenja, a u posebno dobrom sećanju nam je ostao Kraken X61 koji i danas koristimo za testnu mašinu. Nova generacija donosi još atraktivniji dizajn i bolji kvalitet izrade, jer je NZXT uneo brojna unapređenja kako bi mogao da nadmaši prethodnike. Prvi koji je do nas stigao je model kakav većina traži, a to je ulazni model koji nosi oznaku Kraken X42.

Nebojša Todorović

Nekada je vodeno hlađenje podrazumevalo poprilično poznavanje ovog tipa hlađenja i entuzijazam oko pravljenja "custom" sistema. Međutim, vremenom su kompanije videle veliki potencijal u ovom segmentu, pa su ponudile svoja "All-in-One" rešenja. Prve generacije su pretastavljale svojevrsni kompromis, je su puimpe bile često bučnije i limitirane u pogledu performansi, dok su komponente bile jednostavne, a tehnologija izrade prilično bazična. Sada su materijali bolji, izrada i završna obrada podignuti na viši nivo, a pumpe i ventilatori drastično bolji. Pritom, kontrola od strane korisnika počinje da postaje trend koji svaki proizvođač prosto mora da ispoštuje.

Dimenzije radijatora 175 x 143 x 30mm
Dimenzije pumpe 80 x 80 x 52.9mm
Materijali Aluminijum, bakar, plastika, guma, najlon
Težina 890g
Podržane platforme - Intel Intel Socket 1151, 1150, 1155, 1156, 1366, 2011, 2011-3
Podržane platforme - AMD AMD Socket AM4, FM2+, FM2, FM1, AM3+, AM3, AM2+, AM2
Klirens za RAM memoriju 35mm
Režimi - ventilator Fan: Silent / Performance / Custom / Manual
Režimi - pumpa Pump: Silent / Performance / Custom / Manual
Kontrola Software with CAM
LED Modes Standardni: Fixed, Breathing, Fading, Marquee, Covering Marquee, Pulse, Spectrum Wave, Alternating, Tai Chi, Water Cooler, Loading, Reaktivni modovi - Smart i Audio
Brzina pumpe 1,600~2,800 +/- 300 o/min
Ventilator NZXT Aer P140
Brzina ventilatora 500~1,800 +/- 300 o/min
Buka 21-38 dBA
Garantni rok 6 godina


Kraken nasleđuje prethodnika Kraken X41, koji je bio prilično popularan, ali sada deluje primetno bolje po ne previše većoj ceni. U praksi, računajte da ćete za novi model da izdvojite oko 20-ak EUR-a više, ali da za to dobijate solidno bolji paket, pa možemo da kažemo da nam ponuda deluje više nego korektna na prvi pogled.

nzxt_kraken_x42_25_s.jpg

Radijator je vrlo sličnih dimenzija, iako je blago stanjen, tako da će zauzeti nešto manje prostora u kućištu. Ventilator je nov, i iako ima slične specifkacije, prema rečima NZXT-a ovog puta je posebno optimizovan za radijator vodenog hlađenja. Međutim, pumpa je potpuno nova i ima nekoliko modova rada uz bolje performanse. Pritom su creva ojačana kako bi bila otpornija nego ranije. Tu je i niz estetskih unapređnja koja se najviše ogledaju u RGB osvetljenju i novom "infinite mirrror" dizajnu na vodenoj pumpi.


 nzxt_kraken_x42_008_s.jpg


NZXT Kraken X42 je tipičan ulazni model, što se lako primećuje po jednom manjem radijatoru i pumpi koje su međusobno povezani crevima. Nema ogromnih radijatora sa dva ili više ventilatora, već je ciljna grupa korisnika jasna - oni koji žele napredno hlađenje, ali u isto vreme žele da izbegnu rogobatna rešenja koja zauzimaju pola kućišta.


 nzxt_kraken_x42_015_s.jpg


Pumpa je iznenađujuće velikih dimenzija, a ima oblik cilindra sa prečnikom od 80 milimetara. Kućište je plastično, ali je unutar njega prilično težak bakarni profil i mehanizam pumpe. Za pumpu je odgovorna proslavljena kompanija Asetek, tako da na ovom polju nema brige. Fitinzi su prekriveni gumom, a dopada nam se to što nisu fiksirani već možete da ih pomerate tako da je lakše naći pravi ugao prilikom montaže u kućište i neće dolaziti do "lomljenja" creva što bi moglo negativno da utiče na protok rashladne tečnosti. Kućište pumpe ima i dva konektora, od kojih je jedan mini-USB, a drugi specifični konetor sa devet pinova koji omogućavaju da imate potpuno kontrolu i vezu sa sistemom. Nažalost, ovo nije baš najelegantnije rešenje, a kasnije ćemo pokazati i zašto.


 nzxt_kraken_x42_017_s.jpg


Pumpa dolazi sa metalnim nosačem za Intel platformu, a u paketu se isproučuje i dodatak za AMD sisteme. Pasta je fabrički naneta i deluje sasvim korektno, ali je površina obrađena slabije od idealnog i vide se tragovi završne obrade na bakarnoj ploči.


 nzxt_kraken_x42_013_s.jpg


Kao što smo već rekli, creva su ojačana i pletena i deluju fantastično. Prečnik deluje isto kao i kod prethodne generacije, ali u pogledu otpornosti deluju znatno bolje iako mi nismo imali nikakvih problema sa Krakenom X61 i njegovim gumenim crevima u prethodnih par godina koliko ga koristimo.


 nzxt_kraken_x42_012_s.jpg


Što se tiče radijatora, on je crne boje, izrađen od aluminijuma, a završna obrada deluje veoma dobro. Nema nekih specijalnih detalja i NZXT nije želeo da ga učini specijalno drugačijim u odnosu na konkurentska rešenja i jedino što se primećuje je logo kompanije utisnut na bočnu stranicu.


 nzxt_kraken_x42_021_s.jpg

nzxt_kraken_x42_022_s.jpg

 

Ventilator je prilično standardnog dizajna, mada NZXT insistira na tome da je dizajniran za radijatore i optimizovan u skladu sa namenom. Reč je o modelu Aer P140 koji ima prečnik od 140 mm, a radi na brzini u rasponu od 500 do 1800 o/min.


 nzxt_kraken_x42_007_s.jpg

nzxt_kraken_x42_016_s.jpg


Vratimo se časkom na pumpu. Montaža je izuzetno laka i NZXT apsolutno prednjači u odnosu na sva ostala rešenja koja smo imali prilike da isprobamo. Gornja površina pumpe je impresivna, jer je implementiran efekat ogledala koji izgleda fantastično, posebno sa velikim brojem modova u kom osvetljenje može da radi.


 nzxt_kraken_x42_024_s.jpg


Negativna strana su pomenuti konektori koji štrče direktno iz pumpe i kabliranje predstavlja poveći izazov, posebno kada ste pedantni vlasnik koji želi u prvi plan da istakne lepotu RGB osvetljenja po kom je Kraken istinski specifičan. Ukoliko pametno rešite sakrivanje kablova, onda ovu zamerku možete i da zanemarite, mada kreativnost ima svoje granice.


nzxt_kraken_x42_019_s.jpg

Pakovanje i propratna oprema

Kutija je dizajnirana u skladu sa novim imidžom i dizajnom na zvaničnom website-u, tako dominiraju ljubičasta i bela boja, a dimenzije nisu posebno velike. Prednja stranica nema gotovo nikakve informacije, ali se na poleđini nalazi veliki broj informacija vezanih za sam proizvod, a i zato što NZXT zaista ima čime da se pohvali.


 nzxt_kraken_x42_001_s.jpg

nzxt_kraken_x42_002_s.jpg

nzxt_kraken_x42_003_s.jpg

nzxt_kraken_x42_004_s.jpg


Sadržaj je tipičan za jedno vodeno hlađenje i svodi se na sam proizvod koji stiže u pratnji velikog broja šrafova i elementa za montažu. Podržane su praktično sve iole modernije platforme iz Intela i AMD-a, pa tako možemo da računamo da će Kraken biti kompatibilan i sa nadolazećim ležištima za procesore.


 nzxt_kraken_x42_005_s.jpg

nzxt_kraken_x42_006_s.jpg

CAM Softver - Windows

CAM softver se preuzima na NZXT CAM zvaničnoj stranici i težak je oko 30 MB. Registracija nije neophodna, mada je preporučljiva, a osim standardnog logovanja postoji i opcija povezivanja sa društvenim mrežama kao što je Facebook. Ipak, neke dodatne mogućnosti kao što je pristup monitoringu PC-a je moguće samo za registrovane članove.


 nzxt_kraken_x42_cam_software_0.jpg

nzxt_kraken_x42_cam_software_1.jpg


Prikaz je sada sveden na jednu glavnu stranu i sve ostalo je rešeno kroz kvazi-tabove uz nekoliko prikaza koji se mogu naknadno otvoriti u novom prozoru. CAM softver praktično prikazuje sve bitne vrednosti vezane za vaš PC, od temperatura svih vitalnih komponenti, preko podešavanja, napona, SMART vrednosti vaših "storage" uređaja itd. CAM ovde nudi zaista dosta i može da se koristi kao unificirani program za monitoring. Postoji i mogućnost podešavanja notifikacija prilikom promene bilo koje vrednosti, kao što su priključivanje novog CAM podržanog hardvera, skoka neke temperature van predviđenih granica itd. 

Kako je naša instalacija detektovala Kraken X42 on je dodat kao stavka u okviru softvera gde mogu da se vrše podešavanja. Osnovna stvar je promena dva predviđena moda od kojih je jedan "Silent", a drugi "Performance". Verovatno je jasno koji čemu služi, a mi smo testove vršili pod "Silent" profilom koji će većina korisnika koristiti zbog toga što vodena hlađenja upravo i služe da pored nižih temperatura obezbede tih rad.


 nzxt_kraken_x42_cam_software_2.jpg


Pored ovog, tu je i podešavanje sopstvenog profila. Dopada nam se grafički prikaz putem kog se vrši prilagođavanje rada vodenog hlađenja. Ovo omogućava korisnicima da podese recimo da tokom malog opterećenja pumpa i ventilatori rade na minimalnom broju obrtaja, ali ukoliko želite maksimalne performanse tokom igranja te vrednosti skoče blizu maksimuma. Poslednje podešavanje koje se tiče Krakena je boja kojom će blok da svetli. Dostupan je Full RGB spektar, ali smo primetili da žuta boja nije baš potpuno žuta, ali nećemo zameriti. Ovo rešenje je odlično, jer će korisnici lako moći da prilagode boju osvetljenja bloka sa ostatkom kućišta. Povrh svega, pored kontinualnog svetla, postoji mogućnost promene, "blinking" mod ili čak kompletno gašenje.

 

nzxt_kraken_x42_cam_software_4.jpg

nzxt_kraken_x42_cam_software_5.jpg

nzxt_kraken_x42_cam_software_6.jpg

 

Rezultati testiranja

Test konfiguracija:

CPU: Intel Core i7 4790K
Matična ploča: ASUS Z97 Deluxe NFC & WiFi
RAM: 2 x 8 GB DDR3 Kingston HyperX Beast 2133 MHz
HDD: Crucial MX100 512 GB
VGA: Nvidia GeForce GTX 780 Ti
Napajanje: Cooler Master V1200 Platinum
Drajveri:  NVIDIA ForceWare 381.89

 *Ambijentalna temperatura - 24o C

Core i7 4790K ( Core i7 4790K @ Stock - Idle )
Core 2
Core 0
Core 1
Core 3
NZXT Kraken X42
NZXT Kraken X42 - Perfomance
NZXT Kraken X62
Cooler Master MasterLiquid Pro 120
NZXT Kraken X62 - Perfomance
0 30 60 90 120
Temperature procesora u fazi mirovanja.
Core i7 4790K ( Core i7 4790K @ Stock - Full Load )
Core 0
Core 1
Core 2
Core 3
NZXT Kraken X42
NZXT Kraken X42 - Perfomance
NZXT Kraken X62
Cooler Master MasterLiquid Pro 120
NZXT Kraken X62 - Perfomance
0 30 60 90 120
Temperature procesora u fazi punog opterećenja.
Core i7 4790K ( Core i7 4790K @ 4.5 GHz 1.25V - Full Load )
Core 0
Core 1
Core 2
Core 3
NZXT Kraken X42
NZXT Kraken X42 - Perfomance
NZXT Kraken X62
Cooler Master MasterLiquid Pro 120
NZXT Kraken X62 - Perfomance
0 30 60 90 120
Temperature procesora u fazi punog opterećenja pod overklokom.

Zaključak

Kraken X42 je veoma dobra nadogradnja u odnosu na svog prethodnika. Vizelno je drastično impresivniji, a kvalitet izrade je primetno bolji. Nivo buke je prilično nizak i možemo reći da je ovo jedno od najtiših AiO vodenih hlađenja koje smo imali prilike da isprobamo, čak i kada je podešen da radi u "performance" režimu koji je nužno i "bučniji". Performanse nisu najbolje koje smo imali prilike da vidimo, ali su prilično dobre iako nisu namenjene za ozbiljne overklokere koji žele da "cede život" iz svojih procesora, ali to nije ni namena ovog modela.

nzxt_kraken_x42_award_s.jpg

Sistem montaže je doveden do perfekcije, a jedino što nam malo smeta su dodatni kablovi za pumpu koji su pomalo nesrećno rešeni, ali su neophodni kako bi fantastični CAM softver za kontrolu bio dostupan i moramo reći da su dva dodatna kabla mala cena za ovaj dodatak na funkcionalnost. Osim toga, može se reći da je u pitanju pravi premium proizvod kome je zaista teško uputiti ozbiljniju kritiku.


Prednosti:


- Vrhunski kvalitet izrade
- Nadprosečno dobar dizajn
- RGB osvetljenje
- CAM softver
- Sistem za montažu


Nedostaci:


- Dodatni kablovi koji mogu malo da smetaju najpedantnijima


Kuler na test ustupio NZXT.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Cooler Master MasterCase Pro 6

30 godina Kingstona: SSD giveaway (video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209