Greška

Došlo je do greške.

Test: NZXT HUE 2 Ambient V2 RGB (Video)

15.04.2019 22:33 | 0 Hardver
Test: NZXT HUE 2 Ambient V2 RGB (Video)

Pravo osveženje za gejming ambijent i radnu prostoriju u kojoj boravite i radite na vašem računaru. NZXT HUE 2 ambijentalno svetlo je predstava za vaše oči, igra svetla koja definitivno daje trodimenzionalni utisak da se nešto dešava ne samo na površini ekrana, već i iza njega. Gledanje filmova, igranje igara pa čak i rad u standardnim aplikacijama, dobijaju jednu potpuno novu vizuelnu dimenziju...

NZXT je jedna od prvih kompanija koja je počela da se bavi dodatnim ulepšavanjem izgleda gejming PC konfiguracija i dobro je poznata po svom adresibilnom HUE+ RGB osvetljenju koje spada u red najatraktivnijih i onih sa najviše opcija podešavanja. Otuda će mnogi na pomen RGB osvetljenja, upravo imati prvu asocijaciju na NZXT HUE što i nije bez razloga jer spada u red najboljih od ove vrste.

 

Danas svetlosni RGB ukrasi nisu retkost, a ima i onih koji uopšte ne vole dotične detalje jer su previše napadni i kičasti. Međutim, treba praviti razliku između jeftinih i manje poznatih proizvoda i rešenja koje nudi NZXT u vidu najnovijeg HUE 2 ekosistema proizvoda za adresibilno RGB osvetljenje. Jedna od ključnih prednosti NZXT HUE 2 proizvoda je što oni koriste specijalni CAM kompatibilni mikrokontroler za upravljanje radom boje i svetlosnih efekata, a njegov rad se kontroliše uz pomoć besplatnog CAM softvera. On radi isključivo sa NZXT HUE/HUE 2 proizvodima.

Nakon prve generacije i velikog uspeha koji su postigli NZXT HUE+ proizvodi (Aer RGB ventilatori i odogvarajuće HUE RGB trake), došla je na red druga generacija sa još većim brojem proizvoda koji čine napredni HUE 2 ekosistem. On se praktično deli na: HUE 2 Lightning kit i HUE 2 Ambient Lightning kit. Danas ćemo vam predstaviti ovaj potonji.

NZXT_HUE2_Ambilight_1s.jpg

Šta je zapravo HUE 2 Ambient RGB komplet svetlosnih ukrasa? Mnogi koji prate zbivanja na ovom delu tržišta se sigurno sećaju premijum Philips LCD televizora koji su po prvi put doneli opciju ambijentalnog LED pozadinskog osvetljenja. Ideja je da se ugradi čitav red RGB dioda na leđima kabineta ekrana koje reflekuju svetlost od zidova, praktično ih koristeći kao difuzore za prelamanje svetla, kako bi efekti bili prijatniji za oko. Pri tome se prati sadržaj i preovlađujući spektar boja sadržaja koji se trenutno prikazuje, upravljajući tako radom Ambilight osvetljenja.

Subjektivni osećaj je da imate veće efikasno polje ekrana, te da vam se oči manje zamaraju u uslovima jako zamračenih prostorija pa je gledanje televizora, odnosno monitora značajno prijatnije. NZXT je primenio ovu tehnologiju na nivou monitora i uz pomoć CAM softvera dodao još par korisnih opcija koje će privući gejmere.

NZXT_HUE2_Ambilight_2s.jpg

Zvuči interesantno? Verujte da je još lepše uživo. Sve potrebno stiže u malom i simpatičnom pakovanju pri čemu treba istaći da postoje dve verzije HUE 2 Ambilight kompleta: za monitore u rasponu dijagoale od 21-25” i one veće sa dijagonalom od 26”-32”.   Ovaj prvi se koristi i za 34” i 35” modele sa ultra –širokim formatom ekrana.

U pakovanju HUE2 ambijentalnog osvetljenja se nalazi specijalni RGB kontroler sa drugom generacijom CAM mikroprocesora. Dotični kontroler raspolaže sa dva nezavisna kanala koji podržavaju rad ukupno 8 LED svetlećih traka različite dužine, a koje sadrže maksimalno 10 LED dioda na pojedinačnoj traci. Aktiviranjem ambijentalnog režima osvetljenja, boje sa vašeg ekrana će biti reflektovane sa leđa vašeg monitora na zid vaše sobe, stvarajući spektakularnu igru svetla i do maksimuma pojačavajući vaš gejming utisak i opštu atmosferu akcije tokom igranja. Jednom rečuju upečatljivo gejming iskustvo.
 NZXT_HUE2_Ambilight_3s.jpg

 

Komplet HUE2 ambijentalnog osvetljenja se lako montira. Kontroler i priadajuće svetlosne trake se montiraju na leđa kabineta monitora. LED trake se smeštaju na same spoljne ivice kabineta dok kontroler zauzima poziciju koja najmanje smeta zahvaljujući sistemu čičak lepljivih traka pomoću kojih ga pozicionirate na idealno zgodnu poziciju koja najmanje smeta. Kontroler se povezuje na pripadajući izvor napajanja tj. ispravljač koji dobijate u pakovanju.

Da bi ostvarili potpunu kotrolu rada i podešavanja brojnih RGB efekata, kontroler se sa PC računarom povezuje preko mikro USB kabla. Upravljanje je potpuno softverski kontrolisano uz pomoć pomenute CAM Aplikacije. Moguće je rad ambijentalnog osvetljenja u potpunosti sinhronizovati sa radom ostalih NZXT HUE 2 uređaja.

 CAM_HUE1.jpg

Nakon što se postavi RGB kontroler sa konektorima okrenutim ka dole, potrebno je zalepiti prvu vertikalnu LED traku na levoj strani (prethodno očistite površinu uz pomoć priloženih alkoholinih maramica) i to tako što će se deo trake sa ženskim konektorom okrenuti ka donjoj ivici, zbog toga da bi ga lakše povezali sa RGB kontrolerom i njegovim prvim kanalom. Zatim pozicionirate dve kraće trake po horizontali i povežete ih direktno jednu sa drugom tako da čine veliku horizontalnu svetleću traku. Zatim onu vertikalnu i čitavu pomenutu horizontalu povežete odgovarajućim “L” konektorom tako da čine jednu svetleću “L” celinu koju će kontrolisati prvi kanal.

Ovaj postupak ponovite sa dijagonalno suprotnim stranicama monitora, dobijajući tako suprotnu “L” svetleću celinu koja se povezuje na drugi kanal RGB kontrolera i instalacija je završena. Ne može prostije. Još je samo potrebno povezati napajanje i USB Tip-A konektor za PC računarom i sve je spremno za rad.

Nakon što ste sve povezali i pustili u rad, potrebno je otići u CAM softver i izvršiti proces kalibracije rada LED svetlosnih traka. Tačnije rečeno, potrebno je kontroleru definisati poziciju svake od prisutnih LED svetlosnih traka kako bi ambijentalni režim osvetljenja proradio na odgovarajući način. U suprotnom neće raditi kako treba, odnosno nećete postići pravi svetlosni efekat.
 NZXT_HUE2_Ambilight_5s.jpg

 

Nakon toga se možete prepustiti čarima igre svetla. Možete birati između ambijentalnog režima, zatim efekta koji se može opisati kao onaj koji stvara Aurora Borealis, zatim efekti duge koja “teče”, duga koja pulsira, super duga itd. Takođe, možete u potpunosti ispoljiti svoju kreativno-umetničku stranu i do tančina podesiti rad vašeg jedinstvenog svetlosnog efekta kroz podešavanje detaljnih opcija u CAM softveru.

Efekti su zaista neverovatni i skoro je nemoguće samo ih rečima opisati. Potrebno je videti čitavu ovu predstavu koju HEU 2 “ambijent lajt” pravi i izvodi pred vašim očima. Ko voli LED RGB efekte ovo je pun pogodak. Dobijat eosećaj trodimenzionalnog prostora jer u igrama predmeti koji se nalaze u kadru, poput drveća, stubova, ostavljaju senku na zidu tako d aimat eosećaj dešavanja ne samo na monitoru već i iza njega. Zaista neobično i nešto novo, bar kada je gejming u pitanju, pogotovo kada se radi o igrama sporijeg tempa kao što su istraživačke ili “skrivalice”.

 

Cena ovog HUE2 ambijentalnog svetlosnog kompleta iznosi nešto više od 100€. Osetno više od sličnih “bezimenih” kompleta, ali sa daleko većim brojem opcija i zaista intezivnim bojama i prelivima koji su uočljivo bolji od ovih isprva pomenutih. Takođe, treba napomenuti da su apsolutno svi detalji i delovi koji vam trebaju za prvu ugradnju nalaze u pakovanju bez potrebe bilo kakve improvizacije ili “budženja”. Dodajte i tome odlični CAM softver koji postaje jedan vrhunski softverski alat opšte namene, pa dobijate valjan razlog zašto ovoliko košta.

NZXT_HUE2_Ambilight_6s.jpg

Ukoliko imate aspiracije ka ulepšavanju vaših gejming borbenih stanica i pripadajućih monitora – NZXT HUE 2 ambijentalni komplet osvetljenja je prava stvar za vas. Efekat iznenađenja svih onih koji ga vide prvi put, kao i vaš lični doživljaj svaki put kada se igrate ili gledate filmove je satisfakcija vredna svaki potrošen novićić na ovaj zaista nesvakidašnji dodatak vašem gejming računaru!

 

Prednosti:
- CAM kontroler druge generacije
- Skoro neogranične mogućnosti podešavanja svetlosnih efekata
- Laka i intuitivna kontrola uz pomoć CAM softvera
- Jednostavna instalacija
- WOW efekat

Nedostaci:
- Visoka cena

CENA: više od 100€  

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Lenovo 500 Multimedia tastatura (Video)

Test: HyperX Pulsefire Dart i ChargePlay Base (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209