Greška

Došlo je do greške.

Test: NZXT E850

10.12.2018 11:41 | 0 Hardver
Test: NZXT E850

Velika izlazna snaga, 80 Gold Plus sertifikat, prisustvo OCP sistema zaštite u kombinaciji sa funkcijom softverske (CAM) kontrole, čini NZXT E850 zaista posebnim na tržištu napajanja za PC računare. Zbog toga će se mnogi okretati za ovim napajanjem i to sa jakim razlogom...

Poštujući činjenicu važnosti pouzdanog izvora energije neophodnog za rad računara vrhunskih performansi, NZXT je osvežio svoju liniju napajanja. Ne znam da li ste upoznati sa dotičnom činjenicom, ali NZXT je osim vrhunskih kućišta, rashladnih sistema i raznih dodataka, prisutan na tržištu napajanja i to već neko vreme. Na red je došla nova generacija ispravljača, savremenih mogućnosti i veoma dobrih performansi koja ih etabliraju u sam vrh ponude PC uređaja tj. u premijum segment.
 
Danas ćemo vam predstaviti najjači u liniji NZXT E850 model sa deklarisanom izlaznom snagom od 850W, “80 Gold Plus” specifikacijom efikasnosti i digitalnom kontrolom rada u sprezi sa CAM softverom.  
 NZXTE8501s.jpg
 
Napajanje stiže u prepoznatljivo lepom pakovanju ulepšanom savremenim NZXT dizajnom koji prati čitavu generaciju njihovih uređaja. Kome se dopada taj novi NZXT vizuelni identitet, a obraća se premijum gejming poblici, dobiće dodatni razlog da svoje poverenje poveri ovom napajanju. 
 
Jedna od ključnih karakteristika koja daje na znanje prethodnoj tvrdnji je i prisustvo OCP (Over Current Protection) funkcije zaštite od prekomerno jake struje na naponskim granama kontrolisanim od strane pomenutog CAM softvera tj. korinsika.  
 NZXTE8502s.jpg
 
Unutar pakovanja se nastavlja utisak originalno dizajniranog pakovanja jer se pored sunđeraste "kocke" u kojoj je ušuškana glavna jedinica napajanja, nalazi i jedna ljubičasta najlosnka torbica sa NZXT logom u koju su spakovani svi “plagovi” tj. strujni kablovi - nastavci koji će vam zatrebati prilikom sklapanja računara. Torbica sama po sebi nije novost jer je i u prethodnoj seriji NZXT napajanja bila prisutna, samo ovog puta je promenila boju u ljubičasto i time istakla svoju prisutnost.
 
NZXT E850 napajanje je u potpunosti oslobođeno bilo kakvih kablova tj. kompletno je modularno jer vam daje opciju korišćenja isključivo onih kablova koji su vam u datom trenutku zaista neophodni. To je učinjeno zbog urednije unutrašnjosti i eliminisanja viška kablova koji bi mogli da zasmetaju cirkulaciji vazduha u unutrašnjosti računara. Čak su i glavni naponski 24-pinski ATX i obavezni 8-pinski +12V EPS kablovi sklonjeni i napravljeni u vidu dodatnog, "plug" nastavka.  
 NZXTE8503s.jpg
 
Najvažniji strujni kablovi su presvučeni pancirnom najlonskom mrežicom koja čuva energetske kablove od mehaničkog oštećenja. SATA i "moleks" dodaci stižu u vidu tankih spljoštenih nastavka radi boljeg rutiranja. NZXT E850 se isporučuje sa jednim 24-pinskim ATX, jednim 8-pinskim +12V EPS dodatkom za CPU napajanje, četiri 6+2 PCI Express dodatka za napajanje grafičkih karti (dva konektora po kablu za 225W), osam SATA i šest "moleks" konektora. U dodatku, tu je jedan mini USB kabal.
 
Pošto je oslobođen kablova, glavni ispravljač ima oblik "kocke" i vrlo lako pronalazi svoju poziciju tokom postupka ugradnje, omogućujući vam da pronađete najbolju putanju za debele energetske kablove i tek nakon toga ih povežete sa ispravljačem. Konektori su jasno razlikuju po svom obliku tako da ne možete napraviti grešku prilikom povezivanja strujnih nastavaka. 
 NZXTE85041s.jpg
 
 
 
Napajanje prati asketski dizajn NZXT proizvoda. Linije su pravilne, a površine čiste. Samo su otvori kojima se uvodi svež i izvodi topao vazduh iz napajanja, napravljeni od perforiranog lima. Onaj na delu iza ventilatora ima "rupice" različitog promera kao one koje smo videli na tunelu napajanja nove “H-serije” kućišta.
 
Detalj koji nam svakako privlači pažnju, a po kome se NZXT H850 definitivno razlikuje od svih do sada viđenih uređaja ove vrste je prisustvo mini USB porta. Napajanje stiže u pakovanju sa dodatnim USB kablom koji povezuje dotični mini USB na ispravljaču i interni USB "mid-board" konektor na matičnoj ploče. Preko njega se dobijaju neophodni podaci za očitavanje ključnih radnih vrednosti u NZXT CAM softveru.
 
NZXTE8505s.jpg

NZXT E850 - karakteristike

NZXT na skriva činjenicu da “E-serija” napajanja zapravo nije u potpunosti njihov proizvod već je na njihovoj izradi angažovan specijalista na ovom polju uređaja -kompanija Seasonic.
 
Otuda svojom untrašnjom formom, dizajnom i rasporedom elektronskih komponenti dosta podseća, ali nije u potpunosti identična pojedinim Seasonic napajanjima. To se pre svega odnosi na deo za digitalnu kontrolu i prisutni mikrokontroler kojim se NZXT E850 nesumnjivo izdvaja van konkurentskih okvira.
 NZXTE8506s.jpg
 
Napajanje odlikuje odlična konstrukicja i upotreba kvalitetnih elektronskih komponenti. U pitanju je čistokrvni predstavnik više klase PC napajanja. Jasno su izdvojene glavne funkcionalne celine primarnog i sekundarnog dela. U prvom delu se vrši transformacija AC u DC struju, dok se u drugom kalibriše vrednost napona jednosmerne struje.
 
Štampana ploča napajanja i lemovi su precizno urađeni što nesumnivo odaje utisak visoke klase i vrhunskog kvaliteta izrade. Ispravljačka jedinica se hladi aktivno jednim 12 cm ventilatorom sa hidro-dinamičkim ležajem i PWM radnom kontrolom. U režimu slabijeg opterećenja njegov rad je potpuno bešuman jer se i ne uključuje sve dok potrošnja ne pređe limit od 100W. Pri punom opterećenju maksimalni broj obrtaja dostiže na 2000 rpm.
 NZXTE8507s.jpg
 
Na samom ulazu se nalazi deo sa prvom linijom filtriranja koju čini par Y i X kondezatora zalemljenih na minijaturnu štampanu ploču tik iza konektora za struju i glavni naponski kabal. 
 
Nakon toga sledi deo sa dodatnim filtriranjem napona iz mreže uz pomoć dva dodatna Y kondezatora i još jednim X kondezatorom. Tu je i varistor koji u kombinaciji sa par prigušnica štiti od štetnih skokova napona iz mreže i  njihovog prolaska svaki put kada prekidačem uključimo ispravljačku jedinicu. Primećujemo da se ugrađeni relej uopšte ne čuje karakterističnim "klikom" za razliku od većine sličnih, jakih modela. Naravno, to ništa ne govori o kvalitetu jednog napajanja već više o nekom subjektivnom utisku svaki put kada palimo računar, a to prilično često radimo :) 
 NZXTE8508s.jpg
 NZXTE8509s.jpg
 
Primarni ispravljač čine par GBU1506 dioda, dok je glavni kondezator u filteru potpisao Hitachi. U ovom delu se naizmenična struja iz mreže pretvara u jednosmernu struju, podobnu za napajanje PC komponenti. 
 
Iza velikog rebrastog hladnjaka se nalazi elektronika za korekciju faktora snage (PFC) sa jednom diodom i dva MOSFET tranzistora. U drugoj sekciji četiri MOSFET tranzistora su zadužena za DC konverziju napona. Fino peglanje izlaznog napona na različitim naponskim granama sekundara E850 napajanja je povreno isključivo kondezatorima “made in japan”. 
 NZXTE85010s.jpg
 NZXTE85011s.jpg
 
Japanski kondezatori na ceni zbog svojih performansi i dugog radnog veka i shodno toj logici NZXT kod E850 modela koristi isključivo japanske kondezatore (Hitachi, Chemi-Con, Nichicon). Posebno su uočljive "kapisle" koje koriste čvrsti polimer kao elektrolit, poznate po svom dugom radnom veku i malom gubitku energije. 
 
Tu je i zasebna štampana pločica sa sistemom digitalnog monitoringa. Mozak digitalne kontrole je zapravo Texas Instrument DSP procesor koji u saradnji sa CAM softverom omogućava do sada neviđenu funkciju na ovom tipu uređaja. Ovaj procesor je zadužen i za pomenutu OCP zaštitu od preopterećenja naponskih +12V grana.  
 NZXTE85012s.jpg
 NZXTE85013s.jpg
 
Jedna od svakako ključnih prednosti NZXT E850 napajanja je prisustvo OCP zaštite na više naponskih grana. Objasnićemo zašto je OCP zaštita bolja od OPP zaštite na jednoj grani.  Prejaka struja je jednostavno rečeno višak struje u elektronskom kolu preko njegovih tehničkih specifikacija, a što je opasna pojava ako ostane nekontrolisana. Elektronika za zaštitu od ovakvih pojava je dizajnirana da meri protok struje i aktivira se u slučajevima kada pređe dozvoljeni nivo, štiteći ožičenje i elektronske komponente od potenicjalnog oštećenja koje izaziva prekomerno jaka struja. 
 
Najveći broj današnjih ATX napajanja za računare poseduje OCP zaštitu, ali samo na 3.3V i 5V naponskim granama, dok na jednoj jakoj 12V grani koriste OPP zaštitu tj. zaštitu od preopterećenja. U takvim slučajevima je na delu ušteda u dizajnu i izradi, dok je sa druge strane jednostavnija za krajnjeg korisnika jer ne treba da vodi računa koliko troše komponente na 12V naponskoj grani. Ovakav vid zaštite od preopterećenja se obično aktivira između 130% i 150% deklarisane snage – tih dodatnih 30-50% rezerve služi za iznenadne skokove tokom velikih opterećenja u radu komponenti i periferija.  
 NZXTE85014s.jpg
 
Sa druge strane kada govorimo o problemu prekomerno jake struje, radi se uglavnom o kratkim spojevima koji u većini slučajeva izazivaju kratki, ali veoma veliki skok u jačini struje koji aktivira zaštitu pre nego što se žice, kola i komponente zagreju do opasnog nivoa temperature. OCP zaštita deluje brže i delotvornije od  sistema OPP  zaštite. 
 
Postoje napajanja sa više nezavisnih izlaznih stepena koja na svakom imaju zasebnu OCP zaštitu, ali su takvi modeli danas veoma retki. Ovakvo rešenje omogućuje najbolju zaštitu, ali je i kompleksnije u pogledu dizajna što osetno utiče proizvodnu cenu. Jednostavnije rečeno, preskupa su. Dizajn napajanja sa jednom jačom naponskom granom dozvoljava proizvođačima balans između nižih proizvodnih troškova, kompleksnosti i bezbednosti. Time su dostupnija i primerenija većem broju korisnika. 
 NZXTE85015s.jpg
 
NZXT E850 koristi dizajn jedog izlaznog stepena koji se deli na tri +12V grane, ali za raziku od sličnih ugrađena je višestruka OCP zaštita sa senzorima na svakoj od tri +12V naponske grane, čime precizno i u realnom vremenu prati rad svake pojedinačne. Kontrolu obavlja pomenuti DSP procesor koji momentalno gasi napajanje ukoliko bilo koja od prisutnih +12V naponskih grana pređe podešeni prag u jačini struje.  Ovaj jedinstveni dizajn kombinuje kontrolisane troškove ugradnje i pogodnost dizajna jednog izlaznog stepena sa naprednom zaštitom.
 
Kada je OCP zaštita uključena na više grana, pomoću CAM softvera i odgovarajućeg klizača podešavate vrednost jačine struje na kojoj se aktivira OCP zaštita i to na +12V EPS  4+4 pina kablu za napajanje procesora i 6+2 pina kablu za napajanje GPU-a. Podešavanje OCP tačke aktivacije na manjim vrednostima može aktivirati OCP tokom velikog CPU i GPU opterećenja što svakako nije kvar u radu napajanja. Ukoliko se ovo desi, jednostavno podesite klizač na veću vrednost.
 NZXTCAMOCP.png
 
Inače, kuriozitet je da OCP funkciju zaštite morate ručno aktivirati iz pomenutog CAM softvera svaki put kada upalite računar. Ona nije automatski uključena što bi po logici stvari većina korisnika očekivala. U trenutnoj verziji CAM softvera nije moguće aktivirati i snimiti ovu opciju - kada jednom uključite OCP funkciju da tako i ostane sledeći put kada uključite računar. Ovo je svakako detalj koji nam se nije svideo i definitivna zamerka proizvođaču. Nadamo se da će ova softverska anomalija u sledećoj verziji CAM-a biti ispravljena.
 
Dolazimo i do spomenutog CAM softvera. Upravljanje radom i nadgledanje glavnih parametara rada napajanja je svakako unikatna funkcija NZXT E850 modela. U dotičnom softveru razlikujemo nekoliko celina. Klikom na ikonu munje u krugu dolazimo do dela koji se tiče rada E850 napajanja. Primećujemo dva “Tab-a”: Regular i Advanced.  U okoviru Regular Tab-a, na desnoj strani se prikazuju trenutne vrednosti potrošnje (Watt) za CPU, GPU i ostale komponente, kao i ukupna potrošnja električne enerigije u tom trenutku. CPU potrošnja prikazuje vrednost potrošnje na CPU 4+4pinskom kablu, dok GPU prikazuje vrednost potrošnje na PCIe 
6+2 kablovima. Potrošnja ostalih uređaja predstavlja energiju koju troše ostali uređaji povezani na matičnu ploču kao i periferije.  
 NZXTCAM1.png
 
Na samom dnu možete videti ukupno radno vreme i očitavanje vrednosti napona na 3.3V, 5V i 12V granama. Kada jednom opteretimo CPU, GPU i ostale uređaje, momentalno vidimo uticaj na promenu vrednosti u potrošnji i odgovarajućim naponskim granama.
 
U “Advanced Tab-u” se prikazuje više informacija koje se odnose na potrošnju tri +12V naponske grane. U ovom delu se nalazi i opcija za uključivanje OCP sigurnosne funkcije i odgovarajućih klizača kojim definišemo granične vrednosti kada će se aktivirati dotična funkcija. Primećujemo i deo koji se tiče ažuriranja upravljačkog softvera napajanja!
 
NZXTE85016s.jpg

NZXT E850 – performanse

Konačno, stižemo i do dela koji se odnosi na performanse u radu. Merili smo efikasnost pri različitom stepenu opterećenja kao i oscilacije u naponu pri tzv. unakrsnoj potrošnji. Sve to u realnim uslovima rada jednog jakog gejming konfigurisanog računara na bazi Ryzen 7 2700X i Radeon VEGA 64 grafičke karte.
 
12V GPU+CPU
 
CPU_GPU_12V_idle.jpg
 +12V CPU i GPU grane u stanju mirovanja
 
 
CPU_GPU_12V_load.jpg
 
CPU_GPU_12V_load_1.jpg
+12V CPU i GPU grane pod opterećenjem
 
 
Odstupanja u vrednosti napona su u granicama dozvoljene tolerancije ATX specifikacija 120mV u slučaju CPU grane i 120mV na GPU grani. Vrednost maksimalnog i minimalnog napona ostaje značajno unutar dozvoljenih margina (+12.60V/+11.40V). Primetili smo i minimalna odstupanja u očitavanju CAM softvera i mernih uređaja. U tu svrhu preporuka NZXT-a je da se obavezno ažurira upravljački softver napajanja kao i konstatacije da je u pitanju čisto informativna funkcija koja nije na nivou tačnosti profesionalnih uređaja za merenje, a što je sasvim razumljivo. Slično je i sa 3.3V i 5V granama, gde su oscilacije svedene na 20mV, osetno manje od maksimalno dozvoljenih 50mV i značajno daleko od dozvoljenih maksimalnih i minimalnih graničnih vrednosti (+5.25V/+4.75V). 
 CPU_GPU_335_load.jpg
 
CPU_GPU_335_load_1.jpg
  
Sa našim gejming računarom nismo uspeli ni približno da dosegnemo maksimalno opterećenje NZXT E850 napajanja. Pogledajmo kako stvari stoje po pitanju efikasnosti:
 
NZXTE850ef.jpg

NZXT E850 - zaključak

NZXT se u velikom stilu vratio na tržište napajanja. E-serija je zaista pokazala da se radi o unapređenom uređaju koji već poznajemo i za koji smo mislili da je dostigao svoj vrhunac u smislu unapređenja. Sa tom konstatacijom se NZXT definitivno nije složio i podario, ovom veoma važnom uređaju, neke zaista originalne funkcije i mogućnosti.  Time ga je učinio još poželjnijim posebno kada se radi o zahtevnim korisnicima i svima koji žele PC računar naprednih karakteristika.
 
Primarno radi se o veoma kvalitetnom napajanju koje svoju glavnu ulogu obavlja besprekorno. Velika izlazna snaga je dovoljna za najjače PC desktop platforme današnjice. Naponska grana na +12V je tako konstruisana da podrži rad trenutno najmoćnijih desktop CPU i GPU procesora. Filtriranje napona je takođe dobro urađeno tako da su oscilacije i eventulana odstupanja koja bi mogla da uzrokuju nestabilnost u radu računara svedene na minimum. 
 NZXTE85017s.jpg
 
Posebna pogodnost je implementacija napredne OCP zaštite na +12V grani i njena direktna kontrola od strane krajnjeg korisnika. Iskreno, nismo bili iznenađeni besprekornim ponašanjem u radu jer smo to i očekivali od ovakvog napajanja. Ono što nas je svakako iznenadilo i obradovalo se tiče naprednog sistema monitoringa zahvaljujući sprezi sa CAM softverom i USB veze. To je nešto što zaslužuje pažnju i pohvalu, inovacija koja svakako mora biti nagrađena.  NZXT E850  kao i čitava E-serija je zbog svega navedenog jedinstvena u svetu PC napajanja i svakako zaslužuje pažnju probirljivih i onih koji sebe smatraju zahtevnim korisnicima. 
 
 
Prednosti:
- Velika snaga
- Stabilan rad
- Malo se greje
- OCP zaštita
- Dobro filtriranje napona
- Nadgledanje i upravljanje iz CAM softvera
 
Nedostaci:
- Bučan ventilator pri većem broju obrtaja
- Visoka cena
 
CENA: oko 150€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Cooler Master MasterCase SL600M (Video)

ArtekLux je luksuzno PC kućište u malom pakovanju

10203
10205
10206
10207
10208
10209