Greška

Došlo je do greške.

Test: Nvidia Shield

22.10.2013 18:14 | 0 Games
Test: Nvidia Shield

Kao što verovatno i sami znate Nvidia Shield je proizvod koji se za sada isključivo prodaje na teritoriji SAD-a, dok ćemo ga možda u skorijem periodu videti i u Evropi. Ipak, i pored ove činjenice, uspeli smo prvi da ugrabimo ovaj ekskluzivni proizvod kako bismo vam ga predstavili. Predviđanja u pogledu uspeha ovog koncepta su najrazličitija moguća, pa je red i da mi proverimo šta Shield nudi i da li je zaista reč o revolucionarnoj konzoli ili samo još jedan način da kompanija skrene pažnju na sebe

Test: Nvidia Shield

Nebojša Todorović

Onog momenta kada je prvi put objavljena vest o tome da Nvidia pravi sopstvenu prenosnu konzolu, mnogi su odmah iskoristili priliku da predvide sudbinu ovog koncepta. Naravno, spektar je pokrivao sve: od optimista koji su u Shieldu videli budućnost prenosnog gejminga, pa sve do onih koji su lako zaključili kako će Shield biti zastareo čim se pojavi u prvoj prodavnici. Sve u svemu, malo ko je očekivao da će Nvidia "gurati nos" tamo gde vladaju kompanije kao što su Sony i Nintendo već dugi niz godina. Uostalom, čak ni gigant poput Microsofta nije želeo da se petlja u tu priču.

 


 

Uz sve to, "handheld" tržište je samo po sebi ugroženo, jer sve veći broj mobilnih uređaja uveliko prevazilazi hardverske mogućnosti jedne PS Vite, a da ne pominjemo skromni Nintendo 3DS. Njihovo uporište, posebno kod 3DS-a, ostaje gotovo isključivo na činjenici da imaju veliki broj ekskluziva. Uz sve to, ni sam Sony nije zadovoljan uspehom PS Vite. Pritom nije teško razumeti korisnike koji trebaju da se odluče na ulaganje u još jedan gedžet. Mala biblioteka igara u kombinaciji sa svega nekoliko ekskluzivnih naslova čine da je sudbina ove konzole i pored snažnog hardvera itekako pod velikim znakom pitanja.
 


 

Prosto, moderni pametni telefoni jedu sve veći deo tržišnog kolača prenosnih konzola. Uz to, i sami korisnici se okreću takozvanom "casual" gejmingu. Da problem za Nvidiu bude veći, kompanija je odabrala da sama pripremi konzolu, a ne da neko drugi to završi za njih. Logično, to otežava plasman na tržištu. Prosto, ovo je prvi pokušaj proizvođača u domenu prenosnih konzola. U skladu sa tim ne čudi što i posle prilično dugog perioda Shield i dalje nije dostupan nigde drugde osim SAD-a.
 


 

Kada se sve prethodno navede izvan konteksta, stvari ne deluju toliko sjajno za Shield, zar ne? Reklo bi se da momenat nije toliko povoljan, kao ni interesovanje za ovakav projekat. Da se ne lažemo, reč je o nezahvalnom tržištu gde i najveći igrači ne prolaze sa prevelikim uspehom, a koje je u sve većoj meri ugroženo od strane pametnih telefona. Na svu sreću Shield ima niz aduta koji mu omogućavaju da i pored svega bude ekstremno interesantan i da ima slamku za koju može da se uhvati.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Logitech G100s

Test: Logitech G602

  • Povezane teme:
10404
10405
10406
10407
10408
10409