Greška

Došlo je do greške.

Test: Nvidia GeForce RTX 3050 8G (Video)

01.03.2022 16:11 | 0 Hardver
Test: Nvidia GeForce RTX 3050 8G (Video)

Nvidia je sa novim GeForce RTX 3050 8G modelom preokrenula pravila u klasi početnih gejming grafičkih karti za igranje u Full HD rezoluciji. Pojačana u odnoseu na slične dosadađnje modele, dobila je 8 GB memorije, RT jezgra i Tensor procesore, jednom rečju najkompletnija grafička karta u ovoj klasi...

Nvidia je nedavno održala promociju najnovijeg i najpristupačnijeg člana GeForce Ampere serije grafičkih karti u vidu RTX 3050 modela. Obzirom da je većina vas dovoljno upoznata sa ovom grafičkom kartom, mi ćemo vam preneti utiske iz prve ruke i našeg ugla viđenja o događanjima u klasi početnih gejming modela, sa prevashodnom namenom igranja u Full HD rezoluciji.

 

 

Obzirom da se zbog trenutne situacije i skoka cena radi o trenutno najpopularnijoj klasi gejming grafičkih karti o čemu govore i podaci na “Steam” statistici gde čak 30% korisnika ima jednu  od GeForce karti iz GTX 50 ili GTX 60 serije. Prvi potez na ovom delu tržišta i noviteta, zapravo je povukao AMD sa Radeon RX 6500 XT modelom koji je dočekan na “nož” od strane publike. Nvidia je pak primenila drugačiju strategiju i donela grafičku kartu koja je pravo unapređenje performansi u ovoj klasi. Dakle, realnost situacije je stavljena po strani, hardver pojačan, a karta dobila preko potrebnih 8 GB memorije. Pri tome je preporučena cena smanjena na nivo koji je radost za naše uši. E, sad što ova potonja nema veze sa stvarnošću, nema veze, bar u prvom trenutku se bolje osećamo.

Elem, novi GeForce RTX 3050 direktno menja sve dosadašnje gejming grafičke karte iz tzv klase GeForce GTX 50 serije: GTX 1050, GTX 1650 nudeći bolje performanse i nove funkcije, ali nakon testova smo dovoljno smeli za tvrdnju da ova karta menja apsolutno sve dosadašnje modele GTX 50 i 60 serije koje su figurirale kao idealne karte za igranje na monitorima prikaza 1920x1080 poksela. Znači, ukoliko ste do sada hteli da konfigurišete početni gejming model kompjutera i “lupali” glavu oko toga da li izabrati pristupačniji GTX 1650 sa 4 GB memorije ili biti miran i za malo više nabavtiti 1660, 1660 Ti tj. najnoviji 1660 SUPER, zapravo je izbor od koga boli glava. Čovek nije svestan koliko da potroši i šta da kupi? E, takvih glavobolnih pitalica više nema, rešava ih od sada jedan, jedini model u ponudi pod nazivom GeForce RTX 3050 sa 8 GB memorije.

GeForce_RTX3050_Gigabyte_eagle_1s.jpg 

Osim lakše i sigurnije odluke o nabavci pravog modela gejming grafičke karte, GeForce RTX 3050 po prvi put donosi u ovu početnu klasu gejming modela, podršku za Ray Tracing svetlosne efekte i DLSS optimizaciju u igrama. Do sada GeForce GTX modeli u ovoj cenovnoj klasi nisu imali Ray Tracing jezgra, niti Tensor procesore, dok su u slučaju novog Ampere modela dobili poslednju generaciju dotičnih jezgara i time maksimalno poboljšali vizuelni, ali i kompletan, gejming osećaj. Najbolje od svega je činjenica da je u mogućnosti da obezbedi prosečnih 60 fps-a u RTX režimu uz primenu DLSS i Nvidia Image Scaling tehnologija. Dakle, na delu je čista optimizacija koja omogućuje kartama sa nedovoljnom snagom hardvera, uz pomoć veštačke inteligencije i softverskog unapređenja, postizanje performansi i vizuelnog kvaliteta na nivou nekih jačih i skupljih modela. Ponuda koja se u budžet klasi, ne može ignorisati.

 

GeForce_RTX3050_Gigabyte_eagle_5s.jpg

Nvidia GeForce RTX 3050 - karakteristike

GeForce RTX 3050 koristi GA106 grafički procesor kao i RTX 3060, ali u verziji sa manjim brojem Streaming Multiprocesor (SM) jedinica, njih 20 sa ukupno 2560 CUDA, 80 Tensor jezgara treće generacije i  20 Ray Tracing akceleratora druge generacije. Drugim rečima GPU u RTX 3050 modelu je u pogledu sirove hardverske snage,  40% slabiji od RTX 3060 modela u verziji sa 12 GB memorije. O Ampere arhitekturi smo već govorili u više navrata, a najvažnije je zapamtiti da raspolaže sa tri osnovne vrste procesora: programabilnim “šejder” jediniciama poznatijim kao CUDA jezgra, zatim Ray Tracing akceleratorima za obradu RT svetlosnih efekata i Tensor procesorima koji izvršavaju algoritam veštačke inteligencije.

Referentna vrednost bazne frekvencije grafičkog procesora je 1552 MHz, dok turbo ide do 1775 MHz. Naravno, maksimalne vrednosti će zavisiti od konkretnog modela i odluke proizvođača u pogledu kvaliteta izrade i efikasnosti ugrađenog rashladnog rešenja.

GeForce_RTX3050_Gigabyte_eagle_2s.jpg 

 GeForce_RTX3050_Gigabyte_eagle_3s.jpg

GeForce RTX 3050 se napaja preko jednog dodatnog 8-pinskog PCIe konektora i tokom gejminga smo zabeležili maksimalnu potrošnju od 130W, što u kontekstu ostatka potreba hardvera koji čini neku vrstu početničkog gejming PC-a, zahteva solidno napajanje snage 550W. Gornji prag dozvoljene radne temperature je 93 stepena Celzijusa, kada čip počinje sa degradacijom karkateristika i performansi. Naravno, temperatura je u praksi osetno manja i kod našeg Gigabyte RTX 3050 EAGLE modela se kreće oko proseka od 65 stepeni u odlično provetrenom kućištu do maksimalnih 75 stepeni nakon više-časovnog intezivnog gejminga u standardnom midi tower kućištu. Ova grafička karta stiže sa po dva Display Port 1.4 i HDMI 2.1 konektorima.

 GeForce_RTX3050_Gigabyte_eagle_4s.jpg

Nvidia GeForce RTX 3050 - performanse i utisci

Test sistem:

testspecs1.png 


Performanse:

 

ApexChart.png 

BattVChart.png

 

BL3Chart.png

 

Division2Chart.png

 

FC5Chart.png

 

SOTRChart.png

 U pogledu gejming performansi novi GeForce RTX 3050 je ubedljiv u odnosu na GTX 1650 koji direktno nasleđuje sa prednošću od 42-87%, a što je i više nego dovoljan razlog da gledate u pravcu novog modela ukoliko ovog trenutka nabavljate grafičku kartu za svoj PC računar. Distanca u odnosu na jači GTX 1660 iznosi od 15-30% u korist RTX 3050, a koji je istovremeno izjednačen sa najbržim GeForce GTX 1660 Ti i SUPER kartama, negde čak i malo brži. Takva je situacija u pogledu brzine i fps proseka u igrama, a druga prednost je prisustvo Ray Tracing tehnike i DLSS asistencije Tenzor procesora. U tom pogledu mu ni najjači GTX 60 primerci, a koji se tranutno prodaju po istoj ceni – ne mogu parirati jer im nedostaje pomenuti hardver.

 

Ray Tracing Gejming performanse:


RayTracingGamingPerformanceChart.png 

Temp_and_power_chart.jpg


GPU_and_VRAM_Clk_chart.jpg

 


RTX3050_Termo.jpg

 

Inače Ray Tracing performanse su sasvim solidne sa nekim prosekom od 60 frejmova uz DLSS 2.3 i podešavanje detalja na optimalni nivo, a što je u neku ruku neočekivano dobro za ovu klasu karti. Najznačajnije je da to radi savršeno uz pomalo iznenađujuće oštru sliku. Naročito važi za novije naslove poput Bright Memory, ali i Ray Tracing klasike kao što su: Battlefield V, Control, Call Of Duty franšiza, Watch Dog Legion i naravno Cyberpunk 2077. U onim klasicima bez RTX moda ali sa zahtevnijim grafičkim “endžinom” poput Red Dead Redemption 2 ili God of War sa DLSS asistencijom na Ultra podešavanjima možete dostići prosek od 50-60 frejmova u sekundi, što je odličan rezultat i osećaj u igranju. Veliku zaslugu pored grafičkog procesora, svakako ima i prisustvo 8 GB memorije.

A kada je u pitanju sučeljavanje sa AMD konkurencijom i nedavno promovisanog RX 6500 XT modela, Radeon je prošao kao “bos po trnju”, mada su ove dve karte realno hardverski gledano - različita klasa. Ipak, preporučena cena proizvođača sugeriše da su u praktično istoj kategoriji. Uglavnom ako ostavimo kombinatoriku po strani... GeForce RTX 3050 je od 20-40% u klasičnim naslovima, dok je u Ray Tracing igrama Radeon pretrpeo težak poraz sa izuzetkom dobro optimizovanih igara kao što je Far Cry 6. Glavni razlog  je u duplo većoj količine raspoložive memorije, koja je od ključnog značaja u ovim situacijama.

GeForce_RTX3050_Gigabyte_eagle_7s.jpg 

Osim toga što je GeForce RTX 3050 u prednosti jer je u mogućnosti da obilato koristi prednosti optimizacije i ubrzanja, pored DLSS tehnologije tu je i najnovija - Image Scaling funkcija. Uporan rad Nvidia inženjera na drajverima i softveru su doveli do toga da je sada moguće igrati grafički zahtevne naslove na maksimalnim detaljima uz sasvim igriv gejmplej, čak i na 1080p modelima budžet gejming grafičkih karti - što bi praktično odgovaralo GTX 50 i 60 modelima, a ako se samo setite nekada je to na RTX 2060 bilo jedva izvodivo i skoro neupotrebljivo.

Da vas podsetim, DLSS je rendering tehnika koja koristi algoritam veštačke inteligencije dovoljno pametan da zna kada da vam obori rezoluciju i poveča fps radi glatke animacije uz minimum degradacije i u novijim verzijama, izoštravanje scene u koju gledate. Sa svakom novom verzijom, a Nvidia kontinuirano radi na poboljšanju DLSS tehnologije zbog prvobitnih kritika u vezi sa problemom izraženog  efekta zamućenosti scene kada se aktivira ova opcija. U aktuelnoj DLSS 2.3 verziji, koristi vektore pokreta kako bi se poboljšali i izoštrili detalji objekta koji se kreće, tako da pored performansi i vizuelni utisak je osetno popravljen u odnosu na vreme kada je DLSS tek promovisan na prvim RTX modelima.

 GeForce_RTX3050_Gigabyte_eagle_8s.jpg

Sa druge strane Nvidia Image Scaling je čisto softverska opcija koja ne zahteva postojanje specijalnog hardverta poput Tensor jezgara u DLSS slučaju. Ona funkcioniše u svim igrama i podešava se u samom Control Panelu Nvidia Game Ready drajvera. Dakle u pitanju je tehnika skaliranja scene gde se smanjenjem rezolucije dobija veći frejmrejt uz istovremenu pomoć algoritma za izoštravanje slike, zapravo najvećeg nedostatka kao nuspojave korišćenja tehnike obaranja rezolucije. U igrama vam je uvek dostupan slajder za izoštravanje slike u realnom vremenu, kroz prozivanje GeForce Experience alata, a aktiviranje ove opcije je moguće i iz Nvidia Control Panela ili pomenutog Experience-a.

GeForce_RTX3050_Gigabyte_eagle_9s.jpg 
GeForce_RTX3050_Gigabyte_eagle_10s.jpg

GeForce RTX 3050 8G je jednako dobar i za CUDA aplikacije. Odličan je u Adobe Premiere Pro, After Effects-u gde poslovično dobro prolaze modeli sa CUDA optimizacijom, a nije ništa manje upotrebljiv u Blenderu, Keyshot-u ili Redshift-u.

Još jedna bitna prednost je da raspolaže mogućnošću hardverskog kodiranja i dekodiranja najpopularnijih video formata, čak može da dekodira i AV1 kao i ostala velika GeForce Ampere braća. Tu je naravno i mogućnost grebovanja gejmpleja i desktop-a, a sve to Radeon RX 6500 XT nije u mogućnosti zbog učinjenih ušteda.

GeForce_RTX3050_Gigabyte_eagle_11s.jpg

Nvidia GeForce RTX 3050 - zaključak

Naposletku zaključujemo kako je Nvidia sa RTX 3050 8G modelom napravila sjajan posao, pod uslovom da ovaj model grafičke karte ispuni obećanja o preporučenoj ceni od 275€. Ovih dana se digla bura u Nemačkoj oko toga gde su te RTX 3050 grafičke karte koje se obećavaju po pomenutoj ceni. Obzirom da je u pitanju uređeno tržište i da bi Nvidia u nekoj konstelaciji mogla da bude novčano kažnjena zbog plasiranja takvih informacija, mobilisane su snage kod proizvođača da ispoštuju određene količine i isporuče obećane tzv budžet modele poput naše danas testirane Gigabyte RTX 3050 EAGLE, a tako je i sa MSI Ventus, ASUS i EVGA baznim modelima. Oni malo bolji modeli koji koriste kvalitetnje komponente i rashladna rešenja stižu po duplo većoj ceni.
 
 GeForce_RTX3050_Gigabyte_eagle_12s.jpg
 
Evidentno je da se Nvidia odlučila za drugačiji pristup u dizajniranju početne gejming grafičke karte na bazi Ampere tehnologije. Za razliku od AMD-a, Nvidia je zauzela drugačiji stav i odlučila da unapredi performanse i mogućnosti bazne 1080p gejming graifčke karte te pored brzine, novih funkcija, ugradi konačno Ray Tracing podršku i to sasvim upotrebljivu, a što je malo ko očekivao. Jednom rečju Nvidia je uspela i napravila grafičku kartu po meri gejmera koji nemaju previše novca. Preporučena cena je veoma atraktivana, uprkos tome što je čak i Nvidia svesna da ionako ne može uticati na tržišno stanje i tražnju “kripto-majnerske” populacije, ponudila je rešenje kakvo smo u najmanju ruku očekivali i želeli.
 
 
Ako vam je već potrebna ovakva gejming grafika, potrudite se, pratite cene, raspitajte se da li stiže nešto u pretprodaji jer definitivno se isplati u slučaju ove GeForce RTX 3050 karte!
___________________________________________________________
 
 
Prednosti:
- Performanse u klasi 1080p gejming grafičkih karti
- RTX i DLSS podrška
- Nv Image Scaling radi odlično
- Softverska podrška 
- Hardversko kodiranje i dekodiranje videa

Nedostaci:
- Razlika između preporučene i tržišne cene

CENA: Preporučena 275€, realna oko 500€

Test: AMD Radeon RX 6500 XT

AMD FidelityFX Super Resolution 2.0 – FSR 2.0

10203
10205
10206
10207
10208
10209